Solidair met migranten bij detentiecentrum Merksplas

Hier kun je discussieren over Solidair met migranten bij detentiecentrum Merksplas.
In het rustieke Koloniedomein Merksplas, net over de grens in België, ligt de statig ogende vreemdelingenbasjes om 14.30 er nog stil en verlaten bij. Niets wijst erop dat binnen driekwartier een soundsystem loeihard zal losbarsten.

Vlak voor drieën komt een karavaan aan trucks, van Oercircus Soundsystem uit Breda, via een hobbelig landweggetje het terrein op rijden, om meteen na aankomst snel en geroutineerd de geluidsinstallatie op poten te zetten, compleet met mobiele keuken erbij. Kort daarop galmt dub en reggae in zware bassen over het Koloniedomein, dat tot ver in de omtrek te horen is. Weg is de zondagsrust.

Ondertussen wordt soep met brood uitgedeeld aan de betogers die in de vrieskou staan te verkleumen. Daar heeft Oercircus rekening mee gehouden: Brokken hout wordt aangedragen om twee vuren de komende uren brandend te houden.

Eén van de activisten, die zelf drie weken vast heeft gezeten in Merksplas, weet telefonisch contact te krijgen met enkele migranten in het detentiecentrum. Het mobieltje is aangesloten op de speakers, zodat het gesprek voor iedereen binnen en buiten te horen is. Aangrijpend wordt het wanneer één van de migranten over de telefoon vraagt waarom hij gevangen zit. Hij zegt niks gedaan te hebben en snapt niet waarom hij vastzit. Zijn wanhoop klinkt over het terrein; weerkaatst door de gevangenismuren die hem zijn vrijheid ontnemen.

Bewust van de echo, leest Joke Kaviaar in rustig tempo haar poëzie voor, zodat elk woord de inzittenden weet te bereiken. Ook bij haar draagt de nagalm bij aan de intensiteit.

Voor de lawaaidemo die volgt, kunnen de actievoerders percussie-instrumenten uitkiezen: de organisatie heeft een dozijn trommels en slaghout geregeld voor een rondje trommelen om het detentiecentrum. Bij één van de zijvleugels weet de 'lawaaifanfare' contact te maken met een paar inzittenden die achter tralies de actie gadeslaan. Vanwege de afstand is het moeilijk communiceren, maar enkele actievoerders blijven geduldig staan praten, om info over en weer uit te wisselen. De rest van de demonstranten is al fluitend en drummend doorgelopen naar de volgende vleugel om er uitgebreid te zwaaien.

Na het rondje om het gebouwencomplex is er meteen bij terugkomst live muziek te horen, terwijl een aantal demonstranten bij het vuur gaat zitten om handen en voeten op te warmen. Anderen staan te dansen of doen zich te goed aan soep met brood. Langzaam begint het donker te worden en neemt de soundsystem het over van de live band.

Het centrum voor Illegalen te Merksplas (CIM) is één van de zes gesloten detentiecentra in België waar 172 mannen vastzitten in afwachting van hun uitzetting. De bajes kwam onlangs in het nieuws toen drie migranten in hongerstaking gingen, waarvan twee hun lippen dichtnaaiden.

Meer foto's van de solidariteitsactie.

.


Joke Kaviaar, alweer...

En daar begint de zelfverheerlijking van Kaviaar weer.... zou ze niet doorhebben dat dit egomasturberende gedoe de zaak meer kwaad dan goed doet?

Behalve voor de eigen parochie natuurlijk, maar ja, die waren het al eens met de zaak.

Dit is bijna van hetzelfde kaliber als die Scientology gasten die het ook zo goed voorhebben met ons. Bijna.

nadat joke kaviaar

nadat joke kaviaar uitgenodigd werd door de organisatie om gedichten te komen voordragen, is ze zonder te aarzelen op eigen kosten urenlang naar belgië gereden, om vervolgens in de vrieskou te gaan staan demonstreren.. daar valt veel respect voor te hebben; dit in tegenstelling tot jouw lafhartig gezeik vanuit je luie burostoel..

Jawohl! Zum befehl! En je

Jawohl! Zum befehl!

En je vind het niet enorm humoristisch dat je 'antiorde' als naam neerzet maar wel als een soort stoottroep alles rondom Joke Kaviaar verdedigt?

Het gaat verd*mme om die mensen, niet om een of andere roeptoeter die een probleem heeft met haar ego.

Als dit soort berichten *zonder* Joke Kaviaar's naam geplaatst worden dan is het duidelijk dat het om *hen* gaat en niet om *Joke Tralala*.

Er heeft niemand gezegd dat de actie niet goed is, alleen dat het ego-strelende constant noemen van Joke Kaviaar nogal dubieus is.

En waar ik zit en wat ik doe weet jij niet, want ik *doe* liever en roep niet overal 'Kijk mij eens een goed mens zijn, kijk mij eens een goed mens zijn! Onthou mijn naam, want dan zegt iedereen dat ik een goed mens ben'.

Dat zou jij en Joke en die stormtroepen van jullie ook eens moeten doen; het gaat niet om Joke, Joke is vervangbaar, Joke doet er niet toe.

Het gaat om de acties, om mensen die geholpen moeten worden en niet om iemand die een potje gedichten staat te kwaken.

Wat is het probleem met het

Wat is het probleem met het feit dat er 2 zinnetjes aandacht aan Joke word besteed??

Uit begrijpelijke veiligheids

Uit begrijpelijke veiligheids overwegingen door activisten vervolging detentie zijn activisten vaak in de anonimiteit. Daar door een massa zonder gezicht. Ik vind het juist goed dat radicaal links een gezicht krijgt door mensen als Joke. Terecht is er weerzin tegen woordvoerders baasjes ego trippers maar bedenk daar bij wel de voordelen van mensen als Joke die een gezicht vormen een sympathiek´gezicht ` volgens mij. Als je wat wilt bereiken voor bijvoorbeeld mensen die als `illegaal ´worden gebrandmerkt dan is een goed doortimmerde pr strategie onontbeerlijk volgens mij. Anders blijf je marginaal in de marge roepen zonder de beoogde verbeteringen te bereiken of nauwelijks.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech