[Den Bosch] Poortblokkade door Landbouwactiekamp veevoerfabriek De Heus

Hier kun je discussieren over [Den Bosch] Poortblokkade door Landbouwactiekamp veevoerfabriek De Heus.
Eerder in de week waren er al verschillende workshops geweest om de deelnemers voor te bereiden op de actie. Als thema voor de actiedag was het gebruik van genetisch gemanipuleerde soja gekozen. De actievoerders willen dat veevoederproducenten stoppen met het gebruik van gentechsoja als grondstof voor veevoer. Voor de productie hiervan wordt op grote schaal regenwoud en savanne gekapt en platgebrand. Ook worden kleine boeren van hun land verdreven door de grote sojaboeren. De soja dient als voedsel voor miljoenen dieren die in Europa onder barbaarse omstandigheden worden gehouden. Daarmee wordt een zeer niet-duurzame en inefficiënte voedselketen in stand gehouden. Nederland is na China de grootste importeur van soja.

Toen ’s ochtends duidelijk werd dat er al volop politie en zelfs ME aanwezig was bij De Heus, is na overleg besloten om rustig richting de fabriek te lopen en alleen het laatste stukje de spandoeken tevoorschijn te halen. Onderweg kwamen we langs bushokjes waar in plaats van de gebruikelijke reclames, posters hingen die aandacht vroegen voor de schadelijke gevolgen van gentechsoja. Aangekomen bij De Heus bleek dat de hoofdingang was afgesloten en op dat moment niet werd gebruikt. In plaats daarvan gebruikte men nu een zijpoort. De politiewoordvoerders waren onderweg al in contact getreden met de politie en gingen nu ook direct in gesprek. Vrij snel splitste de groep en is een deel van de activisten naar de tweede poort gelopen, waar een nog grote groep ME stond. Ook deze poort werd nu niet meer gebruikt, omdat de ME en nu ook de activisten deze blokkeerden. Na onderhandelingen zijn Ad Loos, algemeen directeur van De Heus, en een PR medewerker vanuit Ede naar Den Bosch gekomen om voor de camera met de actievoerders in gesprek te gaan.

In het gesprek zei de directeur zich te realiseren dat er problemen zijn bij de productie van soja. Daarom doet het bedrijf (via de brancheorganisatie) mee aan de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Volgens de actievoerders is dit echter een wassen neus, georganiseerd door bedrijven als Monsanto, Cargill, BP, Unilever en Ahold, waarbij de stem van de kleine boeren en kritische milieuorganisaties niet wordt gehoord . Volgens Ad Loos doet de Heus "alles wat binnen het vermogen van het bedrijf ligt om tot een duurzamere productie te komen." Hij verwees hierbij expliciet naar de oké-stempel van de NGO's in de Ronde Tafel, maar de actievoerders konden hier geen genoegen mee nemen en beschouwen de rol van het Wereldnatuurfonds en Solidaridad in de RTRS als pure greenwash.
Uit het gesprek werd duidelijk dat de leiding van De Heus duurzame bedrijfsvoering niet ten koste wil laten gaan van de productie en winstgevendheid. Op de lange termijn zou het bedrijf wel willen overgaan op regionale eiwitproductie. De actievoerders benadrukten dat je alleen verantwoord bezig bent als je eerst de problemen met de productie oplost en pas daarna eventueel doorgaat met de import. ‘Het zal overigens niet mogelijk zijn de huidige hoeveelheid veevoer en vlees duurzaam en lokaal te produceren. Een radicale inkrimping van de vleessector is noodzakelijk, vooral in Nederland,’ aldus een van de activisten die aan het gesprek deelnam.

Na afloop van het gesprek toen de actievoerders net waren vertrokken werd onverwachts en zonder directe aanleiding een van de actievoerders hardhandig door de politie gearresteerd en afgevoerd. Het bleek te gaan om 'vandalisme'. Er was slechts eerder op de dag met stoepkrijt en waterverf op de straat getekend en de arrestant was daarmee gestopt zodra de politie daarom vroeg. De arrestant werd weer snel zonder aanklacht vrijgelaten.

Voor eerdere verslagen van het actiekamp zie https://www.indymedia.nl/node/5895 en https://www.indymedia.nl/node/5881


iedereen had denk ik op zijn

iedereen had denk ik op zijn of haar sloffen kunnen aanvoelen dat de aktie uit zou lekken.

snachts posters plakken die betrekking hebben op een actie die een paar uur later plaats gaat vinden is natuurlijk ook niet echt handig.

wel "leuk"om te weten dat a van turnhout (die dikke grijze) nog steeds na al die jaren me commadant is,klootzak eerste klas.

Ik vergelijk het nu soja

Ik vergelijk het nu soja productie en vlees productie in Z. Amerika met de productie van drugs ( grondstoffen ) in Zuid Amerika. Er is gewoon veel vraag naar vlees wereldwijd en wat ik begrijp is dat als de welvaart onder groepen ook in Het Zuiden toeneemt de vraag naar vlees ( nog ) groter word.
Abstinentie is niet populair nergens. Vlees is te lekker behalve als je er acuut direct ziek van word. Het is een hopeloos gevecht daarom te vergelijken
met strijd tegen drugs misbruik denk ik. Vlees is verslavend en er afstand van doen is te veel gevraagd vaak. Het word ook niet begrepen vaak zeker in landen waar vegetarisme onbekend is en veganisme al helemaal exotisch. Dieren zijn er al daar om te gebruiken en hebben alleen daarom waarde daar in Colombia bijv. Ik herhaal het nog maar even. Zondag avond nog item over ezel neuken in Colombia uitgezonden door BNN. Schijnt onderdeel te zijn van de cultuur daar en algemeen geaccepteerd. Nou ja dan zal zo'n ezel niet zo snel als sate eindigen mogelijk. Wie is er nou wereld vreemd de actie voerende
NL veganisten of de Colmbiaanse ezel neukers bijv. ? Ach verschillende cultuurtjes.

----------------------------------------------------------------

Sorry hoor, dat ik niet zo'n cultuurrelativist ben. Dat ik niet wil zien dat ezelneuken iets heel gewoons is en veganisme iets exotisch maakt mij inderdaad best wel wereldvreemd.

ezelneuken

Dieren zijn hier toch ook om te gebruiken ? Behalve huisdieren natuurlijk, die zijn om te aaien. Neemt allemaal niet weg dat we teveel vlees eten, het kan veel minder allemaal. Vlees eten is een gewoonte, geen verslaving zoals tabak of heroine. Kun je zo mee stoppen, geen probleem.

(n)aaien

-

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech