Solidair met migranten bij detentiecentrum Merksplas

Nieuws, gepost door: Antiorde op 06/02/2012 02:02:41

Waar: Centrum voor Illegalen te Merksplas (CIM), Steenweg op Wortel 1A, Merksplas, Belgium
Wanneer: 05/02/2012 - 14:29

Internationale actie tegen het opsluitings- en deportatiebeleid van mensen zonder papieren

Zondag heeft een veertigtal activisten uit België en Nederland gedemonstreerd met een soundsystem, optredens en een lawaaiactie bij het gesloten vreemdelingendetentiecentrum Merksplas. Onder meer via telefoon wisten demonstranten contact te maken met inzittenden.In het rustieke Koloniedomein Merksplas, net over de grens in België, ligt de statig ogende vreemdelingenbasjes om 14.30 er nog stil en verlaten bij. Niets wijst erop dat binnen driekwartier een soundsystem loeihard zal losbarsten.

Vlak voor drieën komt een karavaan aan trucks, van Oercircus Soundsystem uit Breda, via een hobbelig landweggetje het terrein op rijden, om meteen na aankomst snel en geroutineerd de geluidsinstallatie op poten te zetten, compleet met mobiele keuken erbij. Kort daarop galmt dub en reggae in zware bassen over het Koloniedomein, dat tot ver in de omtrek te horen is. Weg is de zondagsrust.

Ondertussen wordt soep met brood uitgedeeld aan de betogers die in de vrieskou staan te verkleumen. Daar heeft Oercircus rekening mee gehouden: Brokken hout wordt aangedragen om twee vuren de komende uren brandend te houden.

Eén van de activisten, die zelf drie weken vast heeft gezeten in Merksplas, weet telefonisch contact te krijgen met enkele migranten in het detentiecentrum. Het mobieltje is aangesloten op de speakers, zodat het gesprek voor iedereen binnen en buiten te horen is. Aangrijpend wordt het wanneer één van de migranten over de telefoon vraagt waarom hij gevangen zit. Hij zegt niks gedaan te hebben en snapt niet waarom hij vastzit. Zijn wanhoop klinkt over het terrein; weerkaatst door de gevangenismuren die hem zijn vrijheid ontnemen.

Bewust van de echo, leest Joke Kaviaar in rustig tempo haar poëzie voor, zodat elk woord de inzittenden weet te bereiken. Ook bij haar draagt de nagalm bij aan de intensiteit.

Voor de lawaaidemo die volgt, kunnen de actievoerders percussie-instrumenten uitkiezen: de organisatie heeft een dozijn trommels en slaghout geregeld voor een rondje trommelen om het detentiecentrum. Bij één van de zijvleugels weet de 'lawaaifanfare' contact te maken met een paar inzittenden die achter tralies de actie gadeslaan. Vanwege de afstand is het moeilijk communiceren, maar enkele actievoerders blijven geduldig staan praten, om info over en weer uit te wisselen. De rest van de demonstranten is al fluitend en drummend doorgelopen naar de volgende vleugel om er uitgebreid te zwaaien.

Na het rondje om het gebouwencomplex is er meteen bij terugkomst live muziek te horen, terwijl een aantal demonstranten bij het vuur gaat zitten om handen en voeten op te warmen. Anderen staan te dansen of doen zich te goed aan soep met brood. Langzaam begint het donker te worden en neemt de soundsystem het over van de live band.

Het centrum voor Illegalen te Merksplas (CIM) is één van de zes gesloten detentiecentra in België waar 172 mannen vastzitten in afwachting van hun uitzetting. De bajes kwam onlangs in het nieuws toen drie migranten in hongerstaking gingen, waarvan twee hun lippen dichtnaaiden.

Meer foto's van de solidariteitsactie.

.

Tags: lawaaidemo Solidariteit vreemdelingendetentie


Wie: 
anti

Met trommels, slaghout, fluitjes, gezwaai en gejoel maken de demonstranten een rondje om het detentiecentrum

Foto: 


Wie: 
anti

Joke Kaviaar draagt het gedicht Beat the borders! voor.

Live muziek in de vrieskou

Meer foto's vd actie op Antiorde

Foto: 


Wie: 
nn

Kan er aandacht worden besteed op Indy enz. aan de DNA verzamel problematiek door overheden met betrekking tot `illegaliteit ´. Is het een issue. Onduidelijk voor mij en velen denk ik.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech