Hulp en tips voor beginners

(Mogelijk ook nuttig voor meer ervaren Indymedia-gebruikers)

Op Indymedia kun je volgen wat er gebeurt rond sociale en politieke thema's. Maar wel zo belangrijk is dat iedereen zelf ook nieuws, aankondingen en opinieartikelen toe kan voegen. Het is onafhankelijke media en het is eigen media. Heb je iets gedaan of wil je iets gaan doen, dan is Indymedia de plek om hierover te berichten. De rest van dit artikel is dan ook bedoelt voor mensen die zelf iets aan de site willen bijdragen.

We gaan er vanuit dat het je bedoeling is dat veel mensen jouw nieuws of aankondiging lezen. Een tekst op Indymedia mag daarom ook best anders zijn geschreven dan een snelle email aan je vrienden. Niet iedereen heeft al veel voorkennis over een onderwerp of campagne en niet iedereen kent die kraakkroeg of incrowd termen en afkortingen. Zorg dat je tekst voor een breder publiek begrijpelijk is.

Bij aankondigingen en bij de meeste nieuwsberichten is het goed om op de W's te letten: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom. Gebruik het als checklist. Je kunt er altijd van afwijken als daar een reden voor is.

Bij alles wat je op Indymedia plaatst hoop je waarschijnlijk dat zo veel mogelijk mensen het lezen, liefst tot het eind, en het ook nog begrijpen. Doe daar dus ook een beetje je best voor. Open regels, kopjes en punten kunnen daarbij helpen. Een hele kop (of zelfs een heel artikel) in hoofdletters leest niet lekker en werkt afstotend. Gebruik begrijpelijke en niet te lange zinnen. En misschien wel de belangrijkste tip: lees je artikel of aanvulling nog even door voor je het plaatst.

Meer over de criteria voor je post vind je bij de spelregels.

De te volgen stappen

Als je iets wilt publiceren, kies dan rechtsboven op de homepage de juiste categorie. Je kunt nieuws, een opinieartikel of een aankondiging plaatsen. Een aankondiging of nieuws kan best wat achtergrondinformatie of een eigen mening bevatten. Maar plaats iets niet als nieuwsartikel als het geen nieuwswaarde heeft.

Het formulier voor de drie categorieën is verder hetzelfde en dit spreekt voor het grootste deel voor zichzelf.
Titel - Maak je titel niet te lang want dan verdwijnt een deel buiten beeld.
Wie - In veel gevallen staat het wel goed als lezers zien waar een bericht vandaan komt. Maar je kunt er ook voor kiezen anoniem iets te posten (ofwel: nn). Buiten wat je zelf invult wordt er niets over je bekend. Zie het privacy statement
Waar en Wanneer - Bij een nieuwsbericht en een aankondiging kun je de locatie en een datum en tijdstip aangeven. Als je je aankondiging in de kalender wilt hebben is die datum noodzakelijk.
Introductie - Houd de introductie kort, maar zorg wel dat het voor de lezer duidelijk is waar de rest van je artikel ongeveer over gaat.
Text - De rest van je artikel plaats je in dit veld. Als adressen van websites beginnen met http:// of https:// worden ze automatisch omgezet in een link. Het is mogelijk om delen van je tekst vet of italic te maken. Als je dat wilt kijk dan onder het tekstveld naar de uitleg over de html-tags. Daar zijn nog meer layout-opties te vinden.
Tags - Dit zijn trefwoorden aan de hand waarvan je tekst later is terug te vinden.

Helemaal onder aan het formulier kun je plaatjes/foto's, audio, video en andere bestanden toevoegen. Deze komen standaard tussen de inleiding en de rest van je tekst te staan. Het is ook mogelijk om achteraf zelf als aanvulling nog meer bestanden aan je post toe te voegen.

Bedenk wel wat er in foto's en andere bestanden vaak meer informatie verstopt zit dan je zelf op het eerste gezicht ziet. Hierbij kan het gaan om de gebruikersnaam van je computer of type camera dat je gebruikt. Meer hierover is te vinden in de tekst over privacy.

Als je alles hebt ingevuld krijg je eerst een voorbeeldweergave te zien. Maak daar ook gebruik van en kijk alles nog even na! Als je niets bent vergeten en het er goed uitziet druk dan op 'bewaren'. Je bijdrage wordt nu geplaatst. Dit kan een aantal minuten duren. Heb dus wat geduld en plaats je bijdrage niet direct nog een keer.

Succes en alvast bedankt voor je bijdrage aan Indymedia!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech