Comité veteranendag moet rare banden met nazi's verbreken

Hier kun je discussieren over Comité veteranendag moet rare banden met nazi's verbreken.
De veteranendag bestaat sinds 2005 en is door de veteranen bedacht om henzelf in het zonnetje te zetten. De dag is echter gekoppeld aan 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard, de opa van koning Willem-Alexander, zo leert hun website. Die connectie levert regelmatig kritiek op, vooral omdat de veteranen niets vermelden over Bernhards nazi-lidmaatschappen, zijn spionagewerk voor de nazi's of de miljoenen aan steekpenningen die hij in de jaren '60 loskreeg van vliegtuigfabriek Lockheed. Toen die zeer schokkende affaire in 1974 uitkwam, dwong premier Den Uyl hem af te treden uit al zijn militaire functies. Bernhard bleef overigens altijd zijn naziconnecties of de steekpenningen ontkennen. Maar diverse historici, zoals dr Gerard Aalders van het NIOD, hebben zijn nazibanden glashard aangetoond.

De Allianz-directeur is de vm. militaire piloot drs Sjoerd Laarberg, geboren in 1964 in Winterswijk. Hij was van 1983 tot 1991 beroepsmilitair en voltooide in 1995 een studie bedrijfskunde. Vervolgens werkte hij bij De Lage Landen en Aegon en sinds 2006 bij Allianz, vanaf 2013 als hoogste directeur. Allianz werd opgericht in 1890 in Berlijn. Het bedrijf verzekerde o.m. delen van San Francisco ten tijde van de aardbeving van 1906 en ook de Titanic, die verging in 1912. Over het bedrijf in de nazitijd vermeldt de Duitse Wikipedia:

"Al tijdens de Weimarrepubliek had Allianz nauwe contacten met de nationaal-socialisten . Zo ontmoette Adolf Hitler in februari 1931 Kurt Schmitt, de CEO van Allianz , en August von Finck, de voorzitter van de raad van commissarissen. Hitlers fondsenwerver Walther Funk kondigde toen aan: "Als er een burgeroorlog uitbreekt, zal Allianz vijf miljoen mark verstrekken." In juni 1933 werd Schmitt Reichsminister van Economische Zaken en erelid van de SS.

Van 1933 tot 1945 verzekerde Allianz ook suborganisaties van de NSDAP en opende nieuwe zakengebieden naarmate het Duitse Rijk zich uitbreidde. Het klantenbestand werd onder meer uitgebreid door de overname van joodse verzekeringsmaatschappijen. Allianz profiteerde direct van deportaties. Vanaf 1940 verzekerde Allianz SS-bewapeningsfabrieken, gevangenenbarakken, materiaalopslagplaat-sen en wagenparken in de concentratiekampen, onder meer in Auschwitz, Buchenwald en Dachau. Medewerkers van Allianz inspecteerden regelmatig de concentratiekampen."
Wikpedia noemt als bron het Duitse weekblad Der Spiegel in 1997.

Allianz erkende in 1993 - bijna 50 jaar na WO-II - wel zijn naziverleden en publiceert daar ook nu nog over op zijn Duitse website. Het is echter onduidelijk of Allianz ooit zijn excuses heeft aangeboden voor deze daden. Wat Allianz tijdens de oorlog in Nederland uitspookte, en of dat zo was, is onduidelijk.

Bernhard was vóór zijn huwelijk met koningin (prinses) Juliana in 1937 lid van de NSDAP oftewel de nazipartij, en ook van de 'Reiter SS' en de Sturmabteilung (SA) maar was voor zover bekend niet betrokken bij wandaden van de nazi's. Echter deze achtergrond, plus de Lockheedaffaire heeft de veteranen altijd kritiek opgeleverd. En hewel de organisatie op haar website Bernhard wel noemt - de eerste veteranendag was immers exact op zijn verjaardag - ontbreken diens naziconnecties of de smeergeldaffaire. De prins heeft verder nooit zijn nazibanden in het openbaar betreurd of daarvoor zijn excuses aangeboden, net zomin als voor zijn Lockheed-wandaden. Overigens heeft Bernhard zich tijdens WO-II op geen enkele wijze militair onderscheiden. Hij droeg als burger elke dag een verse anjer.

Vandaar dat de veteranen al in tientallen gemeenten nu anjerperken voor hun eigen eer en glorie hebben laten aanleggen. Ook in de Tweede Kamer vind je wel leden die dan met een anjer op gaan lopen. Laten ze daar alsjeblieft mee stoppen en iedere verwijzing naar de opportunistische schurk Bernhard uitbannen. Laten al die gemeenten die zondig anjerperken voor de veteranen aanleggen, daar ook acuut mee stoppen.

En natuurlijk moeten de veteranen - mijn vader, mijn verre ooms de chef-staf en de kolonel waren dat - niet meer in zee gaan met bedrijven zoals Allianz met een uiterst bedenkelijk verleden. Dan zullen we het verder over Srebrenica, het binnendringen in Afghanistan of kapitein Westerling en het KNIL of Nederlandse SS'ers die in Korea mchetn vechten ter rehabilitatie maar even niet hebben. Overigens moeten we veteranen die het moeilijk hebben, altijd helpen, dat staat voor mij buiten kijf. Maar een feest...? Kost ook nog eens twee miljoen.

De conclusie moet luiden: de veteranen bezoedelen hun eigen nest door een raar en duur feest en hun connectie met Bernhard, en het is wel héél dom dat zij niet even hebben opgelet toen een directeur van een Duits bedrijf opdook. Zet dat recht, dan wordt het misschien nog wat.


Zondige anjerperken

Graaf is kennelijk nu ook al een godsdienstwaanzinnige geworden: "die gemeenten die zondig anjerperken voor de veteranen aanleggen".
En "de kolonel" - die is nieuw in zijn oeverloze opsomming van pseudofamilieleden. Heb je ook naam en rugnummer bij dit fictieve personage, oh "bekendste antifascist van het Koninkrijk der Nederlanden"?

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech