Red de Gaffel!

Hier kun je discussieren over Red de Gaffel!.
De gemeente beweert dit pand te verhuren aan de Socialistische Partij, waardoor het gebruik van Socialisten 010 van dit pand illegaal zou zijn. Ook ROOD, de voormalige jongerenorganisatie van de SP, maar al enige tijd een onafhankelijke jongerenorganisatie, wordt genoemd als illegale gebruiker in de brief. Dit is zeer opmerkelijk, omdat het hier niet om een nieuwe situatie gaat. Socialisten 010 maakt al meer dan 6 maanden gebruik van dit pand, heeft in die tijd altijd de huur betaald en heeft zelfs in maart meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het kan dus absoluut geen verrassing zijn voor de gemeente dat Socialisten 010 hier zat. Het heeft dus alle schijn dat het eisen van een ontruiming op zo’n (onrealistisch) korte termijn een politieke motivatie heeft.

We roepen eenieder die dat kan op om Socialisten 010 te steunen in de strijd tegen deze ontruiming. We zullen uiteraard proberen om deze ontruiming legaal aan te vechten, maar dat kost geld. Mocht je wat kunnen missen, dan stellen we het zeer op prijs als je een donatie overmaakt naar NL39INGB0675565227 tnv Socialisten Rotterdam. Zie ook de website van Socialisten 010 voor meer informatie rond de donatiecampagne (https://socialisten010.nl/nieuws/2022/08/red-de-gaffel/).
Daarnaast moeten we ons echter voorbereiden op het scenario dat die ontruiming er komt. Wij zullen ons niet zomaar ons pand uit laten zetten. Echter hebben wij weinig ervaring met ontruimingen en de strijd daartegen. Daarom roepen wij eenieder die hier advies over heeft, of hulp kan leveren, op om ons een berichtje te sturen via contact@socialisten010.nl.

Voor wie het niet helemaal heeft gevolgd, Socialisten 010 is grotendeels een voortzetting van de Rotterdamse afdeling van de SP. Deze is afgesplitst nadat de SP begon met massaroyementen tegen de linkerflank van de partij, die met name Rotterdam hard troffen. Onderliggende oorzaak voor dit conflict was een tendens binnen de partij, Marxistisch Forum, die graag van de SP een authentieke socialistische partij wilde maken, wat inhield dat deze antikapitalistisch, democratisch en internationalistisch zou moeten worden. Dit terwijl met name vanuit de partijtop al jaren wordt ingezet op concessies naar de heersende macht om maar salonfähig te worden voor eventuele regeringsdeelname, en de SP natuurlijk al veel langer een probleem heeft met de interne democratie, en zich al langer bijzonder nationaal chauvinistisch opstelt, wat soms zelfs overslaat tot racisme (zoals bijvoorbeeld in publicaties als Gastarbeid en Kapitaal).

In plaats van het daadwerkelijk tot een discussie te laten komen, besloot de partijtop om heel Marxistisch Forum en iedereen die daaraan te koppelen was te bestempelen als een partij, om hen daarna massaal te royeren. Niet heel veel langer daarna volgde ROOD, de jongerenorganisatie van de SP die nu onder leiding van geroyeerde communisten stond en in dit conflict duidelijk de kant koos van de linkerflank. Ook zij waren niet langer welkom, zowel niet als organisatie, noch als individuele leden.

Dit zorgde er in Rotterdam voor dat een zeer groot deel van de actieve mensen geroyeerd werden. In plaats van dit te accepteren besloot de afdeling om dan maar onder een andere naam door te gaan, onafhankelijk van de SP. Dit werd Socialisten 010. Omdat dit in feite een voortzetting was van de afdeling, met grotendeels dezelfde mensen, bleef ook het pand, de Gaffel, in handen van deze groep. Dit pand, verhuurd door de gemeente, werd namelijk niet direct aan de SP verhuurd, maar aan een stichting die onder controle stond van het afdelingsbestuur. Zo kan het dat nu al ruim een half jaar de Gaffel wordt gebruikt door Socialisten 010. Gedurende die tijd hebben wij de Gaffel ingezet als buurthuis, waar eenieder die wat wil organiseren voor de buurt welkom is. Ook bieden we vergader- en opslagruimte aan verschillende linkse groepen in Rotterdam.

In al die tijd heeft de SP nooit een poging gedaan om het pand te claimen. Sterker nog, al sinds november, dus ver voor de oprichting van Socialisten 010, heeft de SP nagelaten om de huur te betalen, waardoor de afdeling zelf dit bedrag moest ophoesten. Nu lijkt de SP echter via de achterkamertjes van de gemeente Rotterdam alsnog het pand proberen terug te krijgen.

Wij blijven graag de Gaffel gebruiken voor het belang van de buurt en voor het belang van heel authentiek links. Wij hopen daarin steun te vinden, ook van mensen die misschien niet zoveel op hebben met partijpolitiek. Het ontruimen van een linkse politieke organisatie door de gemeente gaat ons allemaal aan.

Red de Gaffel!
https://socialisten010.nl/nieuws/2022/08/red-de-gaffel/


Kun je niet een kort geding

Kun je niet een kort geding starten?

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech