Waarneming Anti-"Lockdown" protest Den Haag 05.05.2020

Hier kun je discussieren over Waarneming Anti-"Lockdown" protest Den Haag 05.05.2020.
Via via hoorde ondertekende dat er op Facebook opgeroepen werd tot een nieuwe betoging in Den Haag tegen de "lockdown" (als opvolger van die van afgelopen 28 april). Besloten werd dan ook even een kijkje te nemen naar deze - in de media - met spot afgeschilderde nieuwe beweging.

,,Anti-5G betogers", ,,complotdenkers", ,,anti-vaxx" etc. Dat waren de steekwoorden van vorige week. Een soort aluminiumhoedjes-beweging. Enige distantiëring had ondertekende zichzelf dan ook voorgenomen. Aangekomen op de Koekamp bleek alles minder waar.
Het was een politiek bont gezelschap, dat was meteen duidelijk. Hoewel de Nederlandse vlaggen meteen opvielen, zat er naar eigen mening nog geen rechtse agenda aan vast. Geen nationalistische in elk geval. Was het meteen links dan? Ook niet perse, maar het zeker wel een inclusieve gebeurtenis. Etniciteit of een minachting naar een lagere sociale klasse leek geen rol te spelen bij de betogers.
Complotdenkers? Ja, verspreid materiaal had wellicht een delijke inhoud, maar het etiket 'gezond wantrouwen' tegen "het politieke systeem" kon ook op zijn plaats zijn. Een andere vorm van rebellie. Kortom: Een voorspoedig (negatief) politiek etiket op dit alles plakken zou deze spontane beweging tekort doen. Het waren duidelijk geen revolutionaire communisten of anarcho-syndicalisten, maar ook zeker geen nationalisten of fascho's. Ook niet direct een voedingsbodem voor het laatste.

Klaarblijkelijk waren ook supporters uit het voetbalmilieu aanwezig voor sensatie, evenals gewone burgers die zich door het uiterlijk vertoon en de aanwezigheid van de vele smeris aangetrokken voelde. Hierdoor ontstond geleidelijk aan een dynamiek waarin bovenstaande allemaal sporadisch ingezogen werden. (Numeriek nog te weinig, maar qua potentieel zeer slagkrachtig).

Bij aankomst stonden er al zo'n 200-300 personen op het Koekamp tegenover CS. Enkele politiebusjes stonden te observeren, en een deel van de betogers stond duidelijk in hevige discussie met smeris te paard. Het oogde schimmig, maar dat bleek later omdat de smeris al enkele knuppelslagen had uitgedeeld.

De betoging was geen solide blok. Het waren losse groepjes personen of individuelen met elke hun eigen motieven en leuzen om naar de betoging toe te komen. Het had wat weg van de oorspronkelijke 'gele hesjes' uit Frankrijk. Een beweging gekenmerkt door persoonlijke grieven van mensen over uitlopende onderwerpen. Van de politiek tot de economie. Grieven die zich niet bevredigend konden uiten via de gebruikelijke partijen of instituties, en deze via sporadische protesten als vandaag uitte. Immers, woede en onvrede moet er eens een keer uit. In wat voor vorm dan ook.

Met her en der een praatje te maken met de betogers, werd al snel duidelijk dat ze betoogde voor "vrijheid", tegen de "lockdown", tegen 5G etc. Hele abstracte motieven dus. En dat is misschien ook de kracht van degelijk protest. Het is politiek laagdrempelig. Je stapt er sneller op af omdat nog niets afgebakerd is. Zo kwam je er ook achter dat de Koekamp plek was toegewezen door de politie nadat de betoging niet was aangemeld, mits iedereen anderhalve meter afstand hield ivm 'corona'. Ah fijn, uiteraard gebeurde dat niet, dus de politie begon zich te mobiliseren en dwangmatiger hun eisen te verwezenlijken.
Toegegeven, voor Haagse begrippen deden ze het zacht aan. Het schouwspel voor de actie leek wel een uur te duren, en dan nog hakte de smeris er niet lustig op los. Dat is bij betogingen van revolutionaire activisten wel anders! Misschien dat de politie ook aan hun PR moest denken bij deze normale burgers. Plus dat het duidelijk de boodschap van de betoging zou bevestigen: Dat er een te strak "corona-regime" heerst.

Langzaam naarmate de vele politiebusjes en MEers met opgefokte honden in grote aantallen alle wegen (behalve die naar CS) versperde, werden de betogers dus naar het spoor gedreven. Het politieoptreden werkte verwarrend voor de betogers. Dan paradeerde er weer eens een politiepaard door de menigte (zonder echt een duidelijk doel), dan weer werd er een willekeurig persoon staande gehouden, om vervolgens weer door te laten lopen. Het miste de smeris duidelijk aan een centraal commando.

Dat alles weerhield echter een zwijn niet om een tand uit een jonge dame haar mond te slaan. Zo kennen we de Haagse "vriend in uniform" weer! En dat was ook typerend voor de betogers: Duidelijk was dat sommige ervaring opgedaan hadden bij de "gele hesjes" in België en Frankrijk, net als dat enkele hoolie's ook de nodige zichtbare ervaring met het politieoptreden hadden; maar voor vele was het klaarblijkelijk een "schok" hoe de politie met hun optreden de "vrijheid" en "rechten" v.d. betogers schonden. Zij werden hier duidelijk uit de laatste vorm van illusies in de "burgerlijke rechtsstaat" geholpen. ,,Volksverraders", ,,Gestapo" en ,,Vrijheid nu!" (op Bevrijdingsdag nog wel), waren enkele van de leuzen jegens de politie toe. Het was overduidelijk een ad hoc politieke bewustwording van hoe "het Systeem" nou echt werkt.

Deze dag toonde aan dat de politieke stootrichting van deze mensen nog niet vast staat. Het opereerde allemaal meer vanuit een onderbuikgevoel. Een gezond instinct dat vertelde dat ze de straat op moesten, zonder echt een sterke theoretische onderbouwing. En wat er al met een duidelijke politieke agenda rondliep, had er schijnbaar ook geen vaste grip op. Niets staat nog vast op dergelijke protesten schijnbaar.

Zijsprong: In alle emoties stonden groepjes ook luid en duidelijk met elkaar te discussiëren over verschillende onderwerpen zoals het politiegeweld als wel de ervaringen van de vorige keer. Positieve nabeschouwingen uiteraard, maar wel op een dergelijke toon dat een ieder het kon horen [dus ook de staat en zijn organen helaas]. Maar het laat zien dat degelijke massa's dynamisch zijn; ze leren en groeien snel in deze praktijklessen).

Zo kan er nog wel even doorgegaan worden over het politieoptreden, leuzen, en alle minuscule details, maar belangrijk is dat er positief terug geblikt kan worden op een dergelijke dag, waar zeker potentiële kansen voor militante krachten liggen.
Plus, amusant was het om te zien hoe de ingesloten gearresteerde groep onder luid applaus van de overige betogers de geregelde stadsbussen in werden begeleid. 'Oom agent' is bij enkele honderden mensen inmiddels niet meer hun beste vriend.

Een waarnemer.


check even de oproep

Hallo hallo, check even de oproep hiervoor met dingen als dat corona bedrog is (niet bestaat), het gevolg is van 5g, check ook even het in deze groep delen van een video van complotdenker en antisemitisch holocaust ontkenner David Icke, dan weet je uit welke hoek de wind waait. Had ik het dragen van een jodenster met antivaxxer erin door een demonstrant in deze groep vorige keer al genoemd?
Het is beslist geen goed idee om hier achteraan te lopen en dit als voorhoede van een nieuwe beweging te omarmen. De politierepressie en geweld zijn natuurlijk als altijd weerzinwekkend al maken anarchisten dat doorgaans nog wel wat erger mee. Maar het feit van repressie maakt dit niet meteen tot een revolutionaire beweging. Eerder contra revolutionair.
Jullie vrijheid is de onze niet: https://www.indymedia.nl/node/47861

Beetje kort door de bocht om

Beetje kort door de bocht om een hele demonstratie af te schrijven omdat er een paar rotte appels tussen zitten. Een hoop mensen die tegen de lockdown zijn, vrezen gewoon de autoritaire tendensen die eruit voort komen en de dramatische economische gevolgen die hen persoonlijk raken. Ze zijn wanhopig.

Als je nooit buiten je eigen veilige bubbel en subcultuurtje durft te komen, ga je ook nooit niets bereiken.

Dat tegen 5G en bepaalde vormen van technologische vooruitgang direct "reactionair" zou zijn is natuurlijk erg kort door de bocht. Kernenergie was ook "technologische vooruitgang" die bepaalde positieve dingen kan brengen voor de medische wereld. Moeten we dan maar van iedereen eisen dit kritiekloos te omarmen? Geen discussie mogelijk? Iedereen die een andere mening heeft direct afschrijven? Dat dogmatisch gedoe dient geen enkel doel, je vervreemd er alleen ieder mens mee dat geen deel van je beperkte subcultuurtje is.

Bedankt voor je verslag, erg

Bedankt voor je verslag, erg waardevol. Hoewel dat ook JK's opmerkingen zeker meteen weerspreekt (laat staan helemaal) , is het goed km zo'n indruk te krijgen van de sfeer 'on the ground.'

Wel een opmerking
"Met her en der een praatje te maken met de betogers, werd al snel duidelijk dat ze betoogde voor "vrijheid", tegen de "lockdown", tegen 5G etc. Hele abstracte motieven dus."

Tegen de lockdown en tegen 5G zijn geen abstracte motieven maar heel concrest. Tegen de lockdown betekent o.a: open alles wat gesloten is nu vanwege corona. Ik heb ook mn kritiek op het beleid (het is tegelijk te ingrijpend in de sfeer van persoonlijke en collectieve vrijheis als veeeel te slap wat betreft economische activiteit, testen en tracen), maar een algemeen 'tegen de lockdown' zijn is allesbehalve onschuldig, maar juist levensgevaarlijk.

Simpelweg "tegen 5G" is ook niet zomaar wat, maar neigt al snel naar reactionair anti-technologische vooruitgang. Terwijl het veel kan doen qua medische toepassingen etc. Dat betekent niet dat we het kritiekloos moeten accepteren, zeker niet waar t doel gewoon winst maken is (en dat is t ook vooral natuurlijk). Maar ook dit is niet zonder meer onschuldig. Er wordt ook vaak gedaan alsof er helemaal geen onderzoek naar is geweest, maar dat is wel zo.

Woord weggevallen:, zeker

Woord weggevallen:, zeker NIET meteen weerspreekt

!!!Het nieuwe gevaar!!!

!!!Het Nieuwe Gevaar!!!

Deze "intelligente" Lockdown vergt veel van ons. De gehele maatschappij voelt de klappen, onvrede stijgt en veel zaken veranderen. Niet bepaald ten goede...

Zoals we afgelopen weken hebben gezien roert het zich in NEEderland. Vele aanhangers van de meest belachelijke complottheorieën gaan de straat op en eisen een eind aan de lockdown. Niet alleen dat maar ook tegen 5g, anti vaccinatie enz. Gevaarlijke ideeën die vooral via sociaal media de lucht in worden geslingerd en onder andere aangestuurd door populisten zo als Jensen ( zijn volgers zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte t-shirts met de tekst stop de lockdown die hij promoot/verkoopt via zijn platform).

Het gevaar wat deze mensen niet zien is dat hun zogenaamde vrijheid om zich niet aan de maatregelen te houden ( wij zijn het ook niet overal mee eens maar mensen levens/ gezondheid en solidariteit gaat voor) ze een gevaar vormen voor de vrijheid van anderen. kortom om wiens vrijheid gaat het ? Die van al deze mensen of van de gehele maatschappij. Jullie vrijheid is niet de onze.

Recentere ontwikkelingen laten zien dat extreemrechts hier handig op inspeelt. Extreemrechts speelt in op de onvrede, gebruikt de ruimte om hun haat, gif en propaganda te verspreiden. Dit biedt voor hun mogelijkheden om te netwerken en bewegingen uit te breiden.
Waakzaamheid is geboden!!!

In Duitsland en AmeriKKKa zien we dat extreemrechts en aanhangers van complot theorieën al samen werken. de sfeer op die demonstraties worden grimmiger, gewelddadiger en er zijn zelfs al gewonden gevallen.
Vooral in Duitsland is ook al te zien dat de Reichsbürger ideologie het aan terrein wint.

Ook in NEEderland zien we deze trend doorzetten.
Zo wil Pegida op 16 mei meelopen in een demo tegen de politiestaat.
En word er opgeroepen 30 mei een demo Nederland in opstand , demonstratie van het volk. Na uitgezocht te hebben wie deze demonstratie organiseert blijkt vele contacten te hebben met well-known nazi's en andere figuren binnen rechts.

Deze praktijken hebben we al eerder gezien ( en hier beschreven) denk aan de opkomst in Neederland van de gele hesjes en dat de meeste groepjes opgericht waren door extreemrechts / als wel de nauwe banden met extreemrechts en de personen die hier op afkwamen.

Wel plaatsen we een kanttekening : Niet ieder die een complot theorie aanhangt is extreemrechts .... Maar veel rechtsextremisten hangen complot theorieën aan !!!

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en volg ons voor meer nieuws , informatie en aankomende acties in onze strijd tegen extreemrechts en alle vormen van onderdrukking.

Keep Safe !!!

Solidariteit is meer dan handen wassen!

Antifascisme blijft handarbeid!!!

Duitsland: Antifa slaat

Duitsland: Antifa slaat Corona-demonstranten het ziekenhuis in

Nog voordat de Corona-protestdemonstratie in Stuttgart was begonnen, waren reeds verschillende demonstranten door links het ziekenhuis in geslagen.

Een kennis heeft me zojuist ironisch geschreven: “Wat de politie gisteren niet helemaal voor elkaar kreeg, heeft Antifa voor elkaar gekregen” – de reden voor deze weliswaar overdreven verklaring is het gedrag van de politie gisteren bij vele Corona-protesten en een incident in Stuttgart. De politie bericht:

Buiten de bijeenkomst waren in de wijdere omgeving er af en toe ongespecificeerde conflicten tussen mensen uit het zogenaamd linkse spectrum en deelnemers aan de bijeenkomst.
Reeds voor de bijeenkomst viel een groep vermoedelijk linkse personen in de Mercedesstrasse op de hoogte van de Mercedes-Benz Arena kort na 14.00 uur drie voorbijgangers aan, die blijkbaar op weg waren naar de bijeenkomst. Hulpverleners zorgden voor de gewonden en brachten ze naar ziekenhuizen.

Daders konden vluchten

De daders zijn onmiddellijk gevlucht, het onderzoek loopt nog steeds. Tijdens de lopende demonstratie werden verschillende autobanden van geparkeerde auto’s op de Mercedesstrasse beschadigd, vermoedelijk lek gestoken, aldus PP.

In de buurt van de demonstratie zou naar verluidt een groep van linkse personen op de Wasengelände voorwerpen naar demonstranten hebben gegooid. De politie moest in dit geschil kort ingrijpen en mensen van elkaar scheiden. Er is niemand gewond geraakt.

Volgens onze ervaringen en die van gisteren zal de energie van de politie om de daders te vinden gering zijn. Daarom krijgt de politie vandaag veel applaus in de sociale netwerken van linkse accounts. Dit spreekt voor zich…

Eens

Goed verhaal waarnemer, ik was erbij en deel je opinie. De media zet de bijeenkomst te makkelijk weg als een bijeenkomst van complotdenkers en gekkies. Zeker, die waren er ook maar het was breder dan dat: ik zag ook oprecht bezorgde burgers. Bezorgd over hun burgerrechten. Ik ben geen Corona ontkenner maar als er zulke extreme maatregelen worden genomen mag je kritisch zijn en vragen stellen. En in wat voor democratie leven we als we nog niet kunnen dealen met een demonstratie van 200/300 man? Alle neuzen hoeven niet dezelfde richting uit. Nu juist niet.
Morgen wordt er weer gedemonstreerd in Den Haag om 13.00. Kom allemaal! Vreedzaam maar strijdbaar!

Ik weet niet of ik het een

Ik weet niet of ik het een goed idee vind dat indymedia gebruikt wordt voor dit soort demo oproepen.

Bilwet

De hedendaagse Geert Bilwets.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech