[Nimma] 3 racistische winkels geverfd

Hier kun je discussieren over [Nimma] 3 racistische winkels geverfd.
Last wednesday night (7 february), graffiti saying "Racists" and "Culture ≠ costume" has been sprayed on three stores in Nijmegen. Two of the stores have cultural appropriation in their window displays, and the third has a colonialist statue above its door. We want racism out of our streets! We will continue the antiracist and anticapitalist struggle until all inequality and oppression has been eradicated.


ff kanttekening, die gapers

ff kanttekening, die gapers zijn afbeeldingen van moorse handelaars, de moren zijn nooit gekolonialiseerd. Doelwitten zijn beetje zwak ga dan eerder voor een ind kantoor of iets dergelijks.

Op deze manier stel je het

Op deze manier stel je het anti racisme ter discussie. Ik vind dit tever gezocht !

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Iemand die een bontjas

Iemand die een bontjas aantrekt is slecht, veroorzaakt dierenleed en pronkt verdient verf op de kleding. Noem het echter cultuur en het dragen van de veren van bedreigde vogels is opeens prima.

*

Hoezo bedreigde vogels.
De verkoop van veren van bedreigde vogels is in Nederland verboden.

de enige bedreigde, rare

de enige bedreigde, rare vogelsoort die ik hier zie, is de mafketel die deze actie uitvoerde

cultural appropriation

Voortaan in de Klinker alleen nog maar oer-Hollandse gerechten als boerenkool met worst, snert en pannenkoeken.

distantiëren?

Tja, dit soort "akties" krijg ik dus echt niet uitgelegd aan de buitenwacht. Mensen die ze uitvoeren maken echte activisten belachelijk (en dat zou ook zomaar hun bedoeling kunnen zijn).

nee

De ene activist is niet 'echter' dan de ander. We hebben verschillende strijden, verschillende motieven, verschillende tactieken. Met het één zal je je meer kunnen identificeren dan met het ander, het één zal 'mediagenieker' zijn dan het ander, het één zal makkelijker uit te leggen zijn dan het ander. Maar het één is niet meer waard dan het ander en de kracht ligt 'm nou juist in het samengaan van al die strijden, motieven en tactieken.
Als we staan voor inclusiviteit en diversiteit, dan geldt dat dus óók voor binnen de eigen gelederen. En als je het er dan echt niet mee eens bent, zwengel een discussie aan. Ga met mensen in gesprek - niet eens zozeer om je eigen gelijk te halen maar met oprechte interesse om te kijken wat nou hun beweegredenen en overwegingen zijn.
Het enige wat je met je publiekelijk distantiëren bereikt is dat je meeloopt in het verdeel-en-heers spelletje van de overheid, dat rechts zich kapot lacht en dat intern iedereen de hakken in het zand zet.

rechts

Rechts lacht zich inderdaad kapot om zulke domme acties.

theorie vs praktijk

academisch betoog NN, maar helaas zijn sommige aktivisten wel minder echt dan anderen. John Gardiner, die granaten op het vredesaktiekamp probeerde te verstoppen, bijvoorbeeld. "agent provocateur" is een uitdrukking die al eeuwen bestaat. Of die grapjurken die vorig jaar in Hamburg willekeurige ramen ingooiden daaronder vielen weet ik niet. groepsdynamiek kan rare dingen doen ;-)

Met mensen praten wil ik best, maar dan moeten ze hun boodschap maar ergens uitleggen. Of ze anoniem willen blijven of niet, dat kunnen ze doen op bijvoorbeeld (de mailinglijst van) bataforum.

Er wordt geclaimd dat het om racisme en kapitalisme gaat, maar dat lijkt er aan de haren bijgesleept. Banken als doelwit kan ik snappen, uitzendbureaus kan ik snappen. Maar een drogisterij met een antieke kop erboven?

En dan dat "cultural appropriation". Daar hebben we (voorzover ik weet) het binnen de nederlandse aktiescene eigenlijk nooit over. Het lijkt wel eoa akademisch speeltje om aktivisten mee te pesten: "veganistisch eten aanbieden is racisme". "blanken moeten geen dreadlocks of hanekammen dragen". Ik heb het hier over pamfletten die ik op aktiekampen tegenkwam. er stond geen emailadres op...

Wat ook je strijd is, je gaat hem niet winnen als je je als aktivist niet onderscheidt van pak hem beet voetbalvandalen

Ff voor de duidelijkheid: ik

Ff voor de duidelijkheid: ik heb geen academische achtergrond en de dingen waar ik het over heb haal ik uit de praktijk die ik leef, niet de één of andere theorie.
Ja, sukkels en agents provocateurs zitten er overal. Maar dat betekent niet dat iedereen die een actie doet waar jij je niet in kan vinden ook een agent provocateur is. Door dat te suggereren, ondermijn je het (toch al niet al te stevige) onderlinge vertrouwen binnen de beweging en zorg je ervoor dat mensen die dagelijks met racisme te maken hebben zich óók binnen de beweging niet gehoord voelen.

Cultural appropriation is allesbehalve een speeltje om mee te pesten: het is een reëel probleem, óók binnen de beweging. Misschien is het een idee als je eens op zoek gaat naar info hierover; waar gaat het over, wat is er nou precies problematisch aan, hoe vaak dragen we hier als witte activisten (soms onbewust) aan bij.
Hier is een hele korte versie met wat uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=dXzdTT7Dpk4, maar ik zou deze (wat langere, genuanceerdere) versie liever willen aanraden: https://www.youtube.com/watch?v=EatvEdptpho.

Dus?

Tja. Je kan waarschijnlijk wel op ieder onderwerp waar links iets over vindt aan komen zetten met rechtse propaganda dat het allemaal gelul is en dat iedere witte vanzelfsprekend het volste recht heeft om zich net zo kut te gedragen als hij wil.
Moet mij dat overtuigen van je gelijk? Mislukt.
Ik heb rechts tot nu toe nog nooit kunnen betrappen op een gefundeerd argument waar de wereld ook echt beter van wordt.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

verwijderd

[beetje bij het onderwerp blijven]

Comment was hidden

niet speculeren met namen

hm

huh? trollen die met rechtse propaganda tegenwoordig? Die posts met 'nee' (over distantiëren), 'ff voor de duidelijkheid' (tips over info cultural appropriation) en 'dus?' zijn van mij.

Comment was hidden

dooddoeners

vertrouwen enzo

Ik denk dat akties die niemand begrijpt schadelijker zijn voor het vertrouwen in de aktiebeweging , dan aangeven dat je zo´n aktie niet uitgelegd krijgt. Vreemd genoeg heb ik de aktie niet in de gelderlander gezien, maar de foto's hier op de site lijken van de hezelstraat, en niet op iets dat als racistisch wordt ervaren.
Ik heb je langere versie over cultural appropriation bekeken, maar het komt op mij over alsof we - oh ironie - de USAmerikaanse situatie op nederland willen toepassen. Ik kan zogauw geen situaties bedenken waarin hollanders misbruik maken van Limburgse, Friese, Zeeuwse, Duitse , Indonesische etc cultuur.
Als het zo'n probleem is binnen de NL-se aktiescene, kun je een paar voorbeelden geven? Heb je enig idee waarom we het er (bijv in appelscha ) nooit over hebben? Zien we het gewoon als "binnen het kapitalisme eigenen bedrijven zichzelf van alles toe"?

Volkertjes in de dop.

Volkertjes in de dop.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech