Foto’s Dutch Defense League-demonstratie zondag 24 mei 2015 Rotterdam

Hier kun je discussieren over Foto’s Dutch Defense League-demonstratie zondag 24 mei 2015 Rotterdam.
De Dutch Defense League had zowel een nationale feestdag (eerste Pinksterdag) en een aanvangs- en eindpunt met bijzondere politieke betekenis (de Pim Fortuynplaats) uitgekozen voor haar eerste publieke wapenfeit. In de zon en op een steenworp afstand van het borstbeeld van Pim Fortuyn begon de DDL demonstratie om 14.05 uur, met een speech van de joodse demonstratie-organisatrice Raffie Chohan.

Deze DDL-activiste was de eerste van drie extreemrechtse vrouwen die anti-moslim-speeches hielden. De speech van Chohan, op de trappen van museumrestaurant de Pappegay en bijgestaan door DDL’er Maarten Hoekwater (foto 2), was een tien minuten durende opsomming van, naar eigen zeggen, citaten uit de Koran en Islamitische verzen waaruit de intolerantie van moslims t.o.v. niet-moslims zou blijken. Ook waren er woorden van lof voor de extreemrechtse Partij van de Vrijheid van “onze” Geert Wilders.

De tweede speechster was de Duitse Melanie Dittmer, voormalig neonazi, en nu actief voor de extreemrechtse Duitse actiegroepen Identitäre Aktion en Düsseldorf gegen die Islamisierung des Abendlandes (DÜGIDA). Ze schetste - in het Engels - een apocalyptisch beeld van de toekomst die zou volgen indien de Islam niet direct en in zijn geheel - uit Europa althans - verdwijnt. Referenda in ieder Europees land zouden een eerste stap moeten zijn om de Islam tegen te gaan, aldus Dittmer.

De derde en laatste speech kwam voor rekening van de Duitse anti-islam-activiste Maria Eschert (foto 3) van de extreemrechtse Duitse actiegroep Infidels Deutschland. Haar tien minuten lange anti-moslim-tirade, in het Duits, werd diverse keren overstemd door sirenes van politiewagens en ambulances die, over het nabijgelegen Blaak, onderweg naar melding waren.

Bijna net zolang als de duur van de speeches, ruim 20 minuten, werd er gewacht voordat aan het aflopen van de - van te voren niet bekend gemaakte - demonstratieroute werd begonnen. Het leek er zelfs enige tijd op dat dit onderdeel geschrapt zou worden: er was na afloop van de speeches overleg, spandoeken werden opgevouwen en vlaggen opgerold.

Om 14.50 uur gaaf de DDL-organisatie dan toch het startsein voor dit onderdeel van de demonstratie. Omringd door een haag van politiemensen - al dan niet in burger - werd het een rondje Markthal (De Korte Hoogstraat, rechts af de Hoogstraat in over de Grote Markt naar en via Blaak weer terug naar de Pim Fortuynplaats) voor het kleine groepje rechts-extremisten.

Om 15.15 uur zat de eerste demonstratie van de extreemrechtse anti-islam-organisatie Dutch Defense League erop. Een demonstratie die hooguit een dozijn nieuwsgierigen naar de Pim Fortuynplaats had weten te lokken, waarvoor passanten even weinig interesse toonden als de media. Enkel RTV Rijnmond plaatste een artikel over deze anti-islamdemonstratie op haar website. En dat terwijl er zeker 6 á 7 journalisten op de demonstratie waren afgekomen.

Raffie Chohan plaatste een dag later (25-05-2015) niet een euforisch demonstratieverslag met foto’s en geflatteerde deelnemersaantallen - hetgeen de standaard is bij extreemrechtse groeperingen - op de Facebookpagina van de DDL, maar een kort verbitterd bericht “of er in Nederlander eerst doden moeten vallen voordat men de straat opgaat?”. Het is te hopen dat geen van beide dingen gebeurt; maar dat laat onverlet dat deze demonstratie voor de DDL een volkomen mislukking is geworden.

Foto 1. Panoramafoto van de Dutch Defense League-demonstratie tegen de islamisering van Nederland op de Pim Fortuynplaats.
Foto 2. Van links naar rechts: De Rotterdamse Raffie Chohan, Maarten Hoekwater (met Nederlandse vlag om zijn schouders gedrapeerd) en de Duitse Melanie Dittmer.
Foto 3. Van links naar rechts met wit trainingsjack Raffie Chohan van de DDL, in zwart t-shirt en met blonde haren de Duitse Maria Eschert van Infidels Deutschland. Geheel rechts met vlaggenstok in zijn handen een Duitse of Poolse rechts-extremist die op de achterzijde van zijn zwarte trui - de in extreemrechtse kringen gevierde - ‘14 words’, "We must secure the existence of our people and a future for White Children", heeft staan.


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Een gewaarschuwd mens

Goede reportage. Bedankt voor het uitzoek werk en voor het optypen en posten!

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. troll (en off-topic ook nog).

Waar gaan de mensen nog de

Waar gaan de mensen nog de straat voor op ? Koningsdag ? Sinterklaas ?
Dan maar via Internet. Ik kwam vandaag in de supermarkt de moeder van Brian tegen de moslima versie. Niet grappig.
https://www.youtube.com/watch?v=NquFVO44lvg
Morgen kom ik er weer tegen overmorgen enzv. Ja ik shop in de verkeerde winkels.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech