Franse demonstrant gedood

Hier kun je discussieren over Franse demonstrant gedood.
Al maanden is het zeer onrustig rond de plannen om de rivier de Tarn af te tappen en een groot stuwmeer te creëren midden in een bosgebied, de zogenaamde Barrage de Sivens.

Volgens de autoriteiten is het stuwmeer nodig om water voor irrigatie van landbouw te verzamelen. Maar volgens critici, waaronder veel lokale (kleine) boeren, zal dat alleen wat grote industriële landbouwbedrijven ten goede komen. Verder zijn veel mensen om ecologische redenen tegen de vernieling van een kostbaar natuurgebied, waar allerlei zeldzame salamanders en andere soorten onderdak hebben.

Er zijn al vele demonstraties, petities en bezettingen geweest als onderdeel van de campagne tegen het stuwmeer. Net als bij de protesten tegen de aanleg van een vliegveld bij Nantes, is Testet uitgeroepen tot een 'ZAD' (Zone a Defendre, te beschermen gebied, een ironische verdraaing van de Zone d'Aménagement Différé, uitgestelde ontwikkelingszone) en hebben activisten pogingen gedaan om actiekampen op te zetten en bomen te bezetten.

Sinds 1 september is begonnen met het kappen van bomen om plaats te maken voor het stuwmeer en dit kappen moet onder bescherming van ME-ers geschieden omdat demonstranten voortdurend proberen om het bos te beschermen. De ME treedt daarbij hard op, onder andere met het afschieten van traangasgranaten en andere explosieve munitie (de in Frankrijk bekende flashbals).

Afgelopen zaterdag 25 oktober was er een grote manifestatie in Gaillac, de meest dichtbijzijnde grote stad. Er waren volgens de organisatoren 7.000 mensen (volgens de politie 2.000). In de nacht waren er schermutselingen tussen politie en demonstranten, waarbij de politie weer met traangas en shockgranaten schoot (en op hun beurt bestookt werden met vuurwerk en stenen door demonstranten). De 21-jarige demonstrant Rémi is daarbij om het leven gekomen. De oorzaak van zijn overlijden is tot dusver onbekend. De politie heeft zijn lichaam weggevoerd en hield andere demonstranten op afstand. Iedereen is in afwachting van een eerste autopsierapport dat vanmiddag (maandag 27 oktober) om 15:00 uur op een persconferentie gepresenteerd zal worden.

Politie weigert verder commentaar en verspreidt alleen maar wilde verhalen over het geweld dat de demonstranten uitgevoerd zouden hebben.

Een eerste reactie van de organisatoren van de manifestatie van zaterdag, in het Frans, is hier te vinden:
http://www.collectif-testet.org/actualite-268-premieres-reactions-du-col...

Op veel plekken in Frankrijk worden nu betogingen georganiseerd om het politiegeweld in Gaillac aan te klagen.

Hier een film over de dagen afgelopen september dat het kappen van de bomen begon http://vimeo.com/108680951

Websites tegenstanders: http://www.collectif-testet.org/
https://tantquilyauradesbouilles.wordpress.com/


Triest

Het leven is veel meer waard dan dat zo'n enthousiaste jongeman
op zinloze wijze van het leven wordt beroofd.
Het is te afschuwelijk voor woorden.

Daarom ben ik van mening dat veranderingen voortaan
via interne discussies tot stand moeten komen.

Laat je niet langer misbruiken door politiek en media.

Dan wordt men echter meestal geconfronteerd met de beperkingen
van het eigen denken. AD HOC denken en ONE ISSUE denken.
het heeft niet de toekomst.

Je gaat de straat op om te demonstreren en dan loop je in de fuik.
Misbruikt door de media, die daar apetrots op is.
Misbruikt door de politiek en politie, die daar apetrots op zijn.

Die " zeldzame " salamanders

Die " zeldzame " salamanders kunnen heel wat minder zeldzaam blijken te zijn en dan nog. Soorten komen en gaan. Bomen kunnen opnieuw geplant.
Het lijkt er op dat het om jonge fanatici wbt. de "activisten " gaat die daarom ook niet zelf hard geweld gebruiken schuwen.
Wat betreft de eerdere opmerking door iemand over " one issue " het is ook goed mogelijk dat bij een democratische besluitvorming de beslissing tot bouw stuwdam te komen. Immers " zeldzame salamanders " " bomen " kunnen niet rekenen op veel steun. Als je het daar mee eens bent dan word je door de vaak jonge fanatici al snel uitgemaakt voor speciecist. Of fascist. Ik heb wel gesproken met dergelijke fanatici die me ijskoud zeiden dat het leven van een hond boven dat van een mens gaat als het zo uit komt. Dat heeft geen toekomst dergelijke cult achtige groepjes en mensen. Sektarisme. Daar lig je er snel uit als je niet aan hun extreme eisen van " politieke correctheid " voldoet. Mogelijk wordt er zelfs geweld tegen je gebruikt door die fanatici die je niet alleen onder dieren activisten aantreft dus niet alleen uitsluiting maar ook fysiek geweld. Probeer maar eens te praten met bijv. zo ' n zwarte piet hater. Hoe wel ik de anti zwarte piet lobby eerst gelijk gaf de black face is een racistisch fenomeen begin ik nu een weerzin te ontwikkelen naar aanleiding van hoe die anti zwarte piet types zich manifesteren. Als of ze zelf zo juist als slaaf zijn verkocht. Slechts een voorbeeld. Ik ben zelf tegen onderdrukking door de meerderheid dat wat tegenwoordig dmocratie heet maar er zijn grenzen.

Re: Franse demonstrant gedood

In eerste instantie zei men na de autopsie nog dat 'het aangetoond noch ontkend kon worden dat de explosieven waren afgevuurd vanaf de plek waar de CRS stond', inmiddels kunnen ze er niet meer onderuit: in de kleding van Remi zijn sporen van TNT gevonden, onmiskenbaar bestanddeel van de offensieve granaten die de CRS daar gebruikt heeft.
(Bron: Liberation)
Verder verklaarde de woordvoerder van het team dat autopsie verricht heeft dat Remi een 'diepe wond aan de bovenzijde van de rug' had. Op de vraag hoe iemand onmiddellijk kon overlijden aan een diepe wond aan de bovenzijde van de rug, verklaarde hij daarna dat 'de hele bovenkant van de rug weg was gescheurd'.

De minister van Binnenlandse Zaken, Cazeneuve (wiens ontslag inmiddels geeist wordt), heeft per direct het gebruik van offensieve granaten opgeschort.
De ouders van Remi hebben aangifte gedaan wegens moord en wegens geweld met de dood ten gevolge, hebben opgeroepen tot kalmte en om geweld niet met geweld te beantwoorden.

En in de politiek: de socialisten roepen fijntjes dat de milieuactivisten 'toch ook zeker hebben bijgedragen aan deze tragedie', waarop verschillende miliegroeperingen en politieke partijen ook zo ongeveer ontploft zijn.

Ik vraag me trouwens af of er niet een heel smerig spel gespeeld werd: verschillende ooggetuigen melden dat er eerder die middag ineens een groep van veertig mensen het terrein van de ZAD opkwam, met bivakmutsen op, die weigerden om consensusbesluiten te respecteren, bij niemand daar bekend waren, met wie onmiddellijk een slechte verstandhouding begon, in hoge mate waren georganiseerd en over nogal wat materiaal beschikten. Provocaties van deze groep in de middag konden in eerste instantie gekalmeerd worden door de mensen van de ZAD zelf, later in de nacht was de groep inmiddels uitgegroeid tot honderd mensen en was er geen houden meer aan.
Ben ik toch benieuwd wat voor 'proffessionals' er onder die bivakmutsen zaten.... doet me erg denken aan de tactiek die in Genoa gebruikt is...

Re: Franse demonstrant gedood

"Ik vraag me trouwens af of er niet een heel smerig spel gespeeld werd: verschillende ooggetuigen melden dat er eerder die middag ineens een groep van veertig mensen het terrein van de ZAD opkwam, met bivakmutsen op, die weigerden om consensusbesluiten te respecteren, bij niemand daar bekend waren, met wie onmiddellijk een slechte verstandhouding begon, in hoge mate waren georganiseerd en over nogal wat materiaal beschikten. Provocaties van deze groep in de middag konden in eerste instantie gekalmeerd worden door de mensen van de ZAD zelf, later in de nacht was de groep inmiddels uitgegroeid tot honderd mensen en was er geen houden meer aan.
Ben ik toch benieuwd wat voor 'proffessionals' er onder die bivakmutsen zaten.... doet me erg denken aan de tactiek die in Genoa gebruikt is..."

wat een goedkope en laffe aanvulling.
normaal reageer ik niet op indymedia stukken maar nu kon ik het echt niet laten.
Wat verschrikkelijk goedkoop om slechts een paar dagen nadat een activist vermoord is door de politie zo te spreken over (mede) activisten.
Je hele opinie is gebaseerd op domme speculatie en zwartmakerij en leidt alleen maar tot onderlinge verdeeldheid in tijden waarin we 1 (spreekwoordelijke) vuist zouden moeten vormen, het is het oude bekende voorbeeld van een selecte groep mensen die niet tevreden is dat andere mensen bepaalde tactieken toepassen tijdens demonstraties of acties en hen vervolgens gaat beschuldigen voor de politie te werken/provocateurs te zijn.
Ik denk/hoop dat als je daar zelf was geweest je ook had kunnen zien dat dit geen provocateurs waren. goed georganiseerd? zeker! materieel voorbereid? zeker! en daar zouden meer groepen voorbeeld aan moeten nemen. het feit dat sommige groepen of individuen alleen vreedzaam verzet wilden bieden betekent niet dat zij iedereen daar toe kunnen verplichten.
Ik zal je gelijk geven op het punt dat qua onderlinge communicatie er fouten zijn gemaakt maar zoals je het formuleert dat `de mensen van de zad` de situatie hadden gekalmeerd klinkt voor mij zeer akelig omdat dit betekent dat een selecte groep uitmaakt wat wel en niet legitiem verzet is.
Voor mij komt het helaas over alsof je je eigen standpunt tegen gewelddadig verzet aan het promoten bent of danwel dat je domweg artikelen vertaalt waar je eigenlijk geen verstand van hebt.
Ik wordt letterlijk en figuurlijk misselijk van je, niet alleen om je onwetendheid maar vooral omdat ik een kameraad in de strijd heb verloren dit weekend, een kameraad die, had hij het wel overleefd, jou erg zou doen denken Genoa. en dat neem ik je persoonlijk kwalijk.
Niko

Re: Franse demonstrant gedood

Ho...Nico...relax... ik denk dat er een misverstand ontstaan is over wie ik verdenk van smerig spel.
Als activisten zich goed organiseren, materieel gezien goed voorbereid zijn en een niet mis te verstaan antwoord geven op provocaties vanuit de smeris of de staat, wat bij de ZAD ook het geval is geweest, dan juich ik dat van harte toe. Ik ben absoluut geen voorstander van dogmatisch en rigide toegepast geweldloos verzet.

Mijn vermoeden is dan ook dat het helemaal niet om activisten ging (en dan heb ik het alleen over die kleine groep), maar om stillen die zich als zodanig presenteerden, met als doel de boel te provoceren en uit de hand te laten lopen, wat de Staat van een prima excuus zou hebben voorzien om met extreem geweld in te grijpen, zoals gebeurd is.
In Genoa was er ook sprake van een kleine groep die zich te buiten ging aan extreme gewelddadigheden, maar waren er achteraf toch wel vreemde dingen aan de hand met die betreffende groep: ze bleken niet bekend bij de activisten, ze werden op dat moment ongemoeid gelaten door de smeris - maar de volgende dag werden die gewelddadigheden door de Staat aangegrepen als reden om extreem gewelddadig op te treden tegen activisten. Mijn vermoeden - zowel bij Genoa als hier bij de ZAD - is dus dat het om hetzelfde scenario ging: een groep stillen mengt zich onder de activisten, gebruikt geweld, waarop de Staat in de media hard kan maken dat het logisch is dat er keihard werd opgetreden. Als je de franse media doorspit op berichtgeving rondom de moord op Remi, dan zie je voortdurend verwijzingen naar molotov-cocktails die gegooid werden en in de persberichten en verslagen van de smeris wordt er ook steeds verwezen naar een 'noodzakelijk' ingrijpen vanwege die kleine groep.

Het waren een aantal observaties in de ooggetuigenverslagen van ZAD-activisten die bij mij dit vermoeden doen rijzen: het feit dat het om een groep ging die bij geen van de ZAD-activisten bekend was (en meestal ken je elkaar, toch?), dat ze zich geen drol aantrokken van consensus-besluiten en dat hun onderlinge organisatie echt opvallend strak was. Dat klinkt in mijn oren meer als een groep stillen...
Dat was dus wat ik bedoelde met 'smerig spel' - vanuit de Staat, als tactiek, maar absoluut niet vanuit de ZAD-activisten.

Re: Franse demonstrant gedood

Djhana het lijkt me beter dat je je mond houdt

Re: Franse demonstrant gedood

Ik vind het verkeerd om zo kort na de dood van een activist te beginnen speculeren over het aloude dilemma of het provocateurs waren die het geweld zijn begonnen,zeker in een situatie waar je het moet doen met een aantal selectieve verklaringen van andere in plaats van eigen impressies en waar ik me ook afvraag hoeveel kennis er is over de voorgeschiedenis en de onderlinge verstandhoudingen.
Of het nou wel of geen provocateurs waren die ermee begonnen zijn, het was prachtig om zo veel mensen zo hard te zien vechten voor waar ze in geloven, daar was geen provocatie voor nodig en het zou zonde zijn die passie voor opstand voor politiewerk aan te zien.
En verder zijn discussies via het internet sowieso kut.
Niko

Re: Franse demonstrant gedood

wat de fuck? ik denk dat het stillen waren, maar dat mag ik niet zeggen? kan iemand me uitleggen wat daar verkeerd aan is?
ik krijg een pissige reactie, zie dat mijn stukje kennelijk verkeerd is geinterpreteerd, stap ff over termen als laf, misselijkmakend, onwetend en dat allemaal heen en doe mijn best om zonder verwijt en wat helderder geformuleerd uit te leggen wat ik dan wel bedoel (en dat was dus absoluut GEEN aanval op mede-activisten, ongeacht de manier van verzet waar ze de voorkeur aan geven), maar dat is ook niet oke?
Prima, best, ik hou mn bek wel.
Maar als ik had geweten wtf ik nou weer verkeerd heb gezegd, was dat wel fijn geweest.

Ehm, ik snap het als er iets

Ehm, ik snap het als er iets vreemd lijkt. Maar als het gewoon activisten zijn heb je een groep activisten uitgemaakt voor politieagenten die (in)direct verantwoordelijk zijn voor de dood van een medeactivist zonder dat je directe ervaring uit de buurt zelf hebt. Dat is nogal wat.

Zelfs als je een informant wilt ontmaskeren of zoiets hou je je mond tot je min of meer honderd procent zeker van je zaak bent. Voor je het weet vliegen de bewijsloze beschuldigingen over en weer. Lijkt me dat dit dubbel opgaat als het niet om informanten maar om stillen gaat. Zeker in een zaak als deze en zeker als je zelf niet een van de direct betrokkenen bent.

Re: Franse demonstrant gedood

@nico: oke, jij legt het tenminste uit en deze argumentatie kan ik inkomen.
Goed, misschien is het niet meer dan mijn paranoia na een beetje teveel persoonlijk ervaren controle, repressie en stillen, dat ik daar een stillen-tactiek in zie, dat kan. Ik hoop het. Als het inderdaad de passie van opstand is geweest, dan niets dan hulde en solidariteit.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech