Ubica ontruiming

Hier kun je discussieren over Ubica ontruiming.
KOM MAAR DAN.

Wij, de bewoners van de Ubica, zijn er klaar mee. Na maanden juridisch gesteggel en ontruimingsdreiging is nu dan de kogel door de kerk. De rechter heeft vandaag in hoger beroep besloten dat de Ubica vanaf maandag ontruimd mag worden.

Dit betekent dat Wim Vloet, de eigenaar, het pand weer terug krijgt. Het spelletje is slim gespeeld met een zogenaamde koper, Klaassen. Maar zoals deze naam al doet vermoeden was hij enkel een handpop. Vloet zal het pand niet aan hem verkopen, en krijgt wél de vergunningen om een upperclass hotel te bouwen.

De Ubica is 21 jaar gekraakt geweest. Toen de eerste bewoners binnenkwamen vonden zij in plaats van het 13e eeuwse stadkasteel een uitgebrande ruïne. De Krakers hebben het pand opgeknapt, en in gebruik genomen als woonruimte, eetcafee, hackersspace, expositieruimte, etc.

Vloet steekt ondertussen geen vinger uit. Hij laat duidelijk blijken het pand liever te zien verkrotten dan het op te knappen. De gemeente legt hem dwangsommen op, spant procedures aan, maar de notoire pandjesbaas en huisjesmelker heeft er lak aan. En ook nu heeft Wim Vloet al meermaals aangegeven de Ubica "terug te willen brengen in de staat van 20 jaar geleden", een ruïne dus.

En nu krijgt hij die kans. De rechter wijst het pand weer aan Vloet toe, de gemeente doet er niets aan, en de politie staat klaar om ons te ontruimen.

Dit gaan we niet afwachten. We gaan niet willoos zitten wachten tot de sterke arm de deur openbeukt, we gaan in de aanval. Niet omdat er nog zoveel te winnen is, maar omdat we het zat zijn een speelbal te zijn van juridische spelletjes. We zullen niet lijdzaam toekijken hoe het pand opnieuw in handen valt van een crimineel.

We gaan niet meewerken aan wéér een pand dat ontruimd wordt om uitgesloopt leeg te gaan staan. De woningnood is schrijnend, en dwingt mensen om via vage antikraakconstucties of belachelijk hoge prijzen in een eerste levensbehoefte te voorzien. Ondertussen is de leegstand bizar groot, en is er voor heel veel panden geen zicht op ingebruikname. Hiermee hand in hand gaat de repressie op kraken, en wordt elk pand in no-time ontruimd.

De autoriteiten sturen aan op een confrontatie. Niet wij, maar Vloet, de rechter, en de gemeente hebben deze koers gekozen. Als ze het willen, kunnen ze het krijgen.

Morgen zal er een solidariteitsdemonstratie zijn op de Ganzenmarkt, het plein voor het Ubica. Het zal een radicale, strijdbare demonstratie worden, dus wees voorbereid! De demo zal beginnen om 18.00 uur.

Op dit moment wordt het pand bezet door een groep mensen die zich met lock-ons hebben vastgeketend in het pand.

Voor sociale ruimtes. Tegen pandjesbazen en ander kapitalistisch geboefte.
Kom Maar Dan.


Re: Ubica ontruiming

Ubica krakers weten weer alle vooroordelen over kraken te bevestigen.

Re: Ubica ontruimd.

Het verhaal ligt net anders.
Vloet moet verkopen , en Klaassen moet afnemen.
De papieren zijn door de rechter ingezien en correct bevonden.
Had het niet beter geweest om onder deze omstandigheden met opgeheven schouders het pand te verlaten !
Waren de doelen niet behaald ( het pand voor leegstand behoeden etc).
Geen enkel respect van de Utrechtse burgers voor deze actie.
Hier was niemand mee gediend.
Het toont het failliet aan van een kraakbeweging die alleen nog politieke doelen had ,die weinigen deelde.
Kraken is ooit met andere uitgangspunten begonnen.
Jammer.

Re: Ubica ontruiming

Wat ik echt al jaren niet begrijp als binnenstadsbewoner is waarom jullie nooit de weg van waardecreatie hebben gekozen i.p.v. een soort cliche krakersgebeuren te leven in die panden. Zo win je geen sympathie van je medemens, niet van de gemeente maar verval je in oude clichė's.
Natuurlijk is het goed geweest om het pand te kraken, want leegstand is waardeloos en huisjesmelkers ook. Alleen jullie hadden zoveel meer mensen met je mee kunnen krijgen als je er op z'n minst aan de voorkant iets geweldigs van had gemaakt, iets wat voor iedereen zichtbaar is, wat communiceert, wat mensen doet vechten, bloggen, praten, nadenken, meeleven.
Misschien hebben jullie de panden binnenin mooi opgeknapt voor jezelf en zijn er underground exposities, maar voor de buitenwereld heeft het er altijd zwaar krakerscliché en onaantrekkelijk uit gezien. En zijn de exposities alleen voor je eigen incrowd. Waarom? Gebruik de kracht van samenwerking. Had dat pand aan de buitenkant geweldig à la Banksy of iets dergelijks beschilderd. Jonge ontwerpers en kunstenaars genoeg die jullie hadden kunnen helpen je boodschap goed te communiceren.
Communiceer met je medemens waarom je daar zit, wat de meerwaarde is en kies een stijl die bij iedereen naar binnen komt... Share, Connect, Inspire...

"share connect inspire"?

"share connect inspire"? het was een kraakpand geen Hewlett-Packard of Apple reclame. en ik denk dat toen dit pand gekraakt werd mensen nog nooit van bloggen gehoord hadden. en warom zou iemand zich aan de status quo aanpassen, dat intollerand en alleen maar neerkijkt op alles wat anders is.

subcultuur

Grote kraakpanden zijn juist voor het behoud van verschillende subculturen die toch al zo verdrukt zijn de laatse 25 jaar en niet voor juppen met andere (tegegestelde)belangen daarom was de uitstraling van Ubica juist goed.
Het is schandalig dat er wat dat betreft bijna niets meer te vinden is in een grote stad als Utrecht.
De gemeente Utrecht moet zich schamen vanwege die ouderwetse gelijkschakeling die ze steeds weer met geweld afdwingen.

Vergane glorie.

Ubica had allang geen uitstraling meer. Een paar maanden voor de ontruiming wat vage exposities organiseren redt je het niet mee. Het ging alleen nog maar om eigen belang.

Ubica

In de Ubica werden toch vooral schimmelculturen behouden.

Schandvlek eindelijk ten einde

Eindelijk komt de schandvlek die het Ubica pand is ten einde.

waarom zie je het als een

waarom zie je het als een schandvlek? Kun je dat uitleggen/onderbouwen? En zo ja, had je liever een uitgebrande bouwval gezien? Die er na 21 jaar nog steeds had gestaan blijkbaar gezien de eigenaar er niks mee heeft gedaan/willen doen?

re:

Wel aardig natuurlijk aan reacties (op tv) à la 'Nu gaat het er hopelijk eindelijk weer een beetje uitzien' is dat men kennelijk over het hoofd ziet dat zonder krakers er een uitgebrande bouwval had gestaan, al 21 jaar als het aan de eigenaar lag, wat ik ervan begrijp.

Maar ja, het menselijk geheugen is maar kort en niet al te ruim, hè.

Re: Ubica ontruimd.

Gelukkig eindelijk weer wat ver-Z tegen die hypocrieten die eigenlijk voor dat oude informele fascistoide sancie systeem met zijn ouderwetse sociologie werken in plaats van voor de sociaal-democratische rechtstaat en de moderne progressieve sociologie.
Ze vergeten maar even wat het maatschappelijk belang van zon pand als Ubica in werkelijkheid kan zijn.
Ze werden helaas al jaren tegengewerkt.
Zonder ver-Z lullen ze gewoon met de VVD mee daarom is het zo belangrijk om wat terug te doen hoe sterk ze ook zijn.
Voor het zelfbeschikkingsrecht van lichaam en geest en tegen onderdrukking!!!!
Die strijd mag best wat kosten en dan moet je niet zeiken om een beetje rotzooi.
De krakers hebben zich nog veel te netjes gedragen.

Re: Ubica ontruiming

https://nl.wikipedia.org/wiki/Autonomisme_%28radicaal-links%29 Er zijn wel betere sites dan de wiki over dit onderwerp maar om te beginnen. Het heet Autonomisme . Ik vraag me af of Autonomisme een oplossing is voor de enorme massa's mensen ik denk het niet.
http://www.anarchist-studies.org/node/248
http://libcom.org/library/fire-flames-history-german-autonomist-movement

Autonomen worden geassocieerd met een nihilistisch subcultuur

In een reactie op de ontruiming van Ubica staat er een post met links naar bijvoorbeeld 'autonomisme'. Ik denk dat er autonomie of autonomen wordt bedoeld. Het ontbreekt steeds meer aan kennis over radicaal-links. Autonomie is oorspronkelijk een ondogmatische linkse theorie en praktijk geweest waarin de tegenmacht gedecentraliseerd was en geen ideologie of ...isme kon zijn of worden. De politieke stroming is in Italie ontstaan en was een vorm van sociale en politieke strijd buiten dogmatisch linkse structuren. Er is toentertijd volop geexperimenteerd met sociale bewegingen. Huur weigeren, proletarisch winkelen, de feminisering, eigen media, kraken, anti-militarisme ga zo maar door. Hierover is in Nederland maar weinig gepubliceerd.

Omdat er maar weinig over bekend is associeren veel meeste mensen het zwarte blok met autonomen waardoor het voor enkelen een helden outfit is geworden voor buiten parlementarie acties en sociale strijd. De UBICA bezetters voldeden uiterlijk niet aan dit vooroordeel. Dat kan je wel zien!

Leestip 'Hoofdlijnen van het politiek-theoretisch project van Toni Negri' (Frans van den Oudenrijn)

Toni Negri is een markante vertegenwoordiger van het zogenaamde operaisme. Het operaisme was een creatieve theoretisch-politieke stroming in Italië gedurende de jaren zestig en begin zeventig. Haar natuurlijke bedding werd gevormd door 'de beweging van de autonomie', de brede linkspolitieke golven die alle vormen van gevestigde politiek (inclusief die van de communistische partij) overspoelden en ondermijnden. In deze publicatie schetst Frans van den Oudenrijn enkele stadia uit de politiek-theoretische ontwikkeling van het denken van Toni Negri, waarvan de autonomie de rode draad vormt. Voor wie dit begrip autonomie enkel uit de Nederlandse kraakbeweging kent, komen hier verrassend brede en gevarieerde maatschappelijke stromingen en theoretische samenhangen aan bod.

Ubica

Ubica krakers zijn in het verleden blijven hangen.

Toms Outlet Store x5

[spam deleted]

jammer dat geen ene

jammer dat geen ene journalist die Wolfsen vraagt waarom die zooo graag het centrum vol hotels wil bouwen. Typisch PvdA toch, echt heel sociaal...

code promo

[spam deleted]

'De kraakbeweging is op sterven na dood'

Ruim twee en een half jaar na de invoering van het kraakverbod is er van de kraakbeweging weinig meer over.
http://www.at5.nl/artikelen/103827/de-kraakbeweging-is-op-sterven-na-dood

School for pot

[spam deleted]

de buren

Ik wil een ding na een voor ons moeilijk weekend met jullie delen.
Wij hebben als buren van een kraakpand waar sommigen van ons al meer als 21 jaar buren zijn, hard geleden onder deze actie vanuit Ubica.
De drie winkels direct naast het pand worden door mensen gerund ( ik ben er een van ) die dag en nacht hard werken om een normaal bestaan op te bouwen. Wij zijn niet rijk, in ons geval hebben wij ons interieur met onze eigen handen in elkaar getimmerd.
Wij voelden ( en voelen ) ons verslagen en boos zaterdag. Dat mensen waar je notabene naast hebt gewoond je zo makkelijk als spaanders bij het hakken laten vallen.
Mijn humanistisch brein kan zich moeilijk om deze gedachte wurmen.
Hoe hartverwarmend zou het zijn geweest op zondag ochtend een met de hand beschilderde dieselbus vol krakers het plein op te zien draaien, bewapend met emmers en dweilen om ons solidair bij te staan in onze rol als spaander bij het hakken. Wij hebben jullie gemist.
Ik doe verder niet mee met discussies die mij niets aan gaan, zie deze post als een voor mij therapeutisch middel er de schouders weer onder te kunnen zetten.
Dank

Ik doe verder niet mee met

Ik doe verder niet mee met discussies die mij niets aan gaan, zie deze post als een voor mij therapeutisch middel er de schouders weer onder te kunnen zetten. Ok, prima. De positie van Ubica is in deze duidelijk, zij hebben verklaard dat zij het betreuren dat hun buren het slachtoffer moeten zijn van de gezamenlijke inspanningen van Gemeenten Utrecht en Vloet. Die hebben uiteindelijk gekozen om de bewoners met geweld hun huis uit te zetten - hierop heeft de Ubica in ieder geval de tijdstip van de ontruiming zelf gekozen. Met andere woorden, richt je woede vooral op het stadsbestuur en op de eigenaar. Evenwel 'sorry' dat wij bestaan en dat er een beetje werf op je winkel terecht gekomen is, hoor, daar niet van.

Volgens mij waren er toch

Volgens mij waren er toch echt paar 'krakers" aka gewone mensen die hard aan het schoon maken waren.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=537012556344940&set=a.2144168486...

de buren

Ik hoorde het net van de buurman, klasse dames en heren.
Wij zijn jullie duidelijk net misgelopen.
Maakt het allemaal een stuk minder grimmig.

Comment was hidden

Deze aanvulling droeg niets bij aan een opbouwende discussie

Comment was hidden

Deze aanvulling droeg niets bij aan een opbouwende discussie

Comment was hidden

Deze aanvulling droeg niets bij aan een opbouwende discussie

Cheap Oakley ju

[spam deleted]

[spam deleted]

[spam deleted]

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech