Actieweek 'Gentechfriet smaakt me niet'

Aankondiging, gepost door: ASEED op 02/10/2012 10:05:43

Wanneer: 29/09/2012 - 15:58 t/m 07/10/2012 - 15:58

Tot 7 oktober is het de Week van de Smaak. De aardappel staat dit jaar centraal. De Helden van de Smaak zijn Niek en Michel Vos die een biologische aardappel hebben veredeld die bestand is tegen de ziekte phytophthora. Maar er zijn ook bedrijven en onderzoekers bezig met de genetische manipulatie van aardappels en dat geeft ons een nare bijsmaak. Daarom grijpt ASEED deze Aardappel-Week van de Smaak aan daartegen te protesteren onder het motto Gentechfriet smaakt me niet, gentechfriet eet ik niet. Doe mee en verspreid de sticker 'Gentechfriet eet ik niet'.


Doe mee met de actie Gentechfriet smaakt me niet, gentechfriet eet ik niet. Er zijn namelijk veel betere manieren om met aardappels en hun problemen om te gaan dan genetische manipulatie. De aardappelsmaakhelden zijn daar goede voorbeelden van. Deze Week van de Smaak lijkt ons een uitstekende gelegenheid om ons ongenoegen over gentechaardappels te uiten. Vind jij dat ook? Je kunt stickers verspreiden, bijvoorbeeld in buurt van snackbars or supermarkten die friet verkopen, frietfabrieken of plekken waar er veldproeven zijn met gentechaardappels. Ook zijn er protestkaarten die u kunt sturen naar BASF en DuRPh, en/of naar politici om duidelijk te maken hoe je er over denkt. Er waren dit jaar veldproeven in Eemsmond (Groningen), Valthermond (Drenthe), Wageningen, Lelystad, Lingewaard (Gelderland) en Steenbergen (West-Brabant). Er zijn frietfabrieken van Aviko, McCain en FarmFrites in Dronten, Lomm (Noord-Limburg), Steenderen en Cuijk (Gelderland), Alphen aan de Rijn, Oudenhoorn (Zuid-Holland), Hoofddorp en Lelystad...om vast te beginnen.

Stuur een mailtje naar info@aseed.net of bel 020-6682236 om 'Gentechfriet eet ik niet' stickers en protestkaarten te bestellen.

10 argumenten voor gentechvrije landbouw en tegen genetische manipulatie van ons voedsel
Bekijk de film Van Boer tot Boer online waarin Amerikaanse gentechtelers duidelijk maken waar ze last van hebben.

Als je meer wilt weten over wat er aan de hand is met gentechaardappels en andere genetische gemanipuleerde landbouwgewassen, lees dan even verder.

'Sympathieke' GGO's moeten verzet breken
Chemiebedrijf BASF en WUR, de landbouwuniversiteit van Wageningen, sleutelen aan de genen van aardappels. Ze proberen met behulp van genetische manipulatie de piepers gunstige eigenschappen te geven, op een snellere manier dan met klassieke veredeling. Die nieuwe eigenschappen zouden, als hun genetisch geknutsel succesvol blijkt, moeten leiden tot minder water- en gifgebruik bij de teelt en verwerking van deze patatten. Ze doen er al enkele jaren veldproeven mee, ook in Nederland. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar toch geven deze projecten ons een nare bijsmaak. Zoals blijkt uit het werk van Niek en Michel Vos en ook andere biologische veredelaars kan het ook via klassieke veredeling. Bovendien worden deze 'sympathieke' gentechprojecten ingezet om de weerstand tegen alle genetisch gemanipuleerde producten te ondermijnen, terwijl de meeste daarvan ontzettend schadelijk zijn.

Meest geteelde GGO's gaan samen met meer gif, intimidatie en uitbuiting
Er is wereldwijd, en vooral ook onder Europese boeren en consumenten, veel weerstand tegen GGO's. En met reden, want bijna alle GGO's gaan samen met meer landbouwgif: driekwart van de GGO's zijn bestand gemaakt tegen onkruidgif en bij de teelt daarvan wordt een toenemende hoeveelheid gif gespoten (wereldwijd 4000% meer sinds de invoering ervan in de jaren 90). Greenpeace heeft een rapport uitgebracht over deze herbicide-resistente gewassen.
Onlangs werden de resultaten van een voedingsexperiment met ratten gepubliceerd waaruit bleek dat een van deze gewassen, de RoundupReady gentechmais van Monsanto die geteeld wordt met het gebruik van veel onkruidgif Roundup, verband houdt met de ontwikkeling van kanker. Dit is niet de eerste studie die gezondheidsrisico's van dergelijke gentechgewassen en gif aan het licht brengt. De betreffende onderzoeker, prof. Seralini, wordt vervolgens op allerlei manier zwart gemaakt in de internationale media, door Monsanto, haar lobbyisten en pro-gentechonderzoekers. Er is een open protestbrief geschreven door andere wetenschappers die zich hierover zorgen maken.

Het overgrote deel van de overige 25% maakt zelf in elke cel gif aan tegen insecten. GGO's telende boeren hebben bovendien grote problemen omdat ze in een wurggreep gehouden worden door die paar gigantische agrochemiebedrijven die ook de zadenmarkt domineren met gepatenteerde gentechgewassen en wurgcontracten. De boeren die ernaast zitten worden bedreigd met onbedoelde besmetting van hun gewone gewas, vooral bij mais en koolzaad.
Deze problemen doen zich vooral voor in andere delen van de wereld waar deze gewassen al ingevoerd zijn voordat de problemen er goed en wel bekend waren. De boeren daar waarschuwen hun Europese collega's er niet aan te beginnen, bijvoorbeeld in de documentaire Van Boer tot Boer. In Europa wordt er nog nauwelijks aan gentechteelt gedaan, er zijn maar 1 maissoort van Monsanto en 1 gentechaardappel van BASF toegelaten. Dat ging gepaard met de nodige schandalen rondom ondeugdelijk gezondheids- en milieueffectenonderzoek en belangenverstrengeling van zogenaamd onafhankelijke beleidsadviseurs die toch banden met de biotechindustrie bleken te hebben.

Pro-gentechlobby en het Durph-project
De gentechpiepers van WUR en BASF waar nu veldproeven mee gehouden worden, hebben zelf geen bekende 'giftige' eigenschappen maar ze worden wel ingezet om de weerstand tegen GGO's in Europa te breken. Nadat BASF vorig jaar tevergeefs probeerde in Nederland telers te vinden voor hun toegelaten gentechaardappel Amflora, kondigde het bedrijf in januari aan te stoppen met de ontwikkeling van GGO's voor de Europese markt. Waarom dan toch doorgaan met veldproeven ten behoeve van markttoelating? WUR is met het DuRPH-project bezig om, net als BASF, aardappels met behulp van genetische manipulatie genencombinatie te geven die de knol beter bestand maken tegen de ziekte phythophthora. Heel nobel, maar dat kan ook met klassieke veredeling. Bovendien is 10% van het budget van het project, 1 miljoen, bestemd voor communicatie. Oftewel, het overtuigen van Nederland en Europa, dat je met gentech ook heel nobele dingen kunt doen en dat dus die lastige, beperkende regels die voorkomen van GGO's zonder veiligheidstoets op onze akkers en etensborden terecht kunnen komen, versoepeld moeten worden. Met de DuRPh-aarappel in de aanslag schieten de wetenschappers mazen in deze veiligsheidsregels. Omdat die regels het hun zeer lastig maken de vruchten van hun gentechproject op de markt te brengen, moet onze voedselveiligheid opgeofferd worden. Nou....NEE BEDANKT. Want dankzij het lobbywerk van de DuRPh-wetenschappers marcheren straks in het kielzog van hun 'sympathieke' gentechpiepers allerhande gepatenteerde gentechproducten van Monsanto & Co door mazen in de wetgeving ons bord en akker op. Daar zijn boeren en burgers geenszins bij gebaat.

Als jij onze zorgen deelt, doe dan mee met de actie Gentechfriet smaakt me niet, gentechfriet eet ik niet. Stuur een mailtje naar info@aseed.net of bel 020-6682236 om 'Gentechfriet eet ik niet' stickers en protestkaarten te bestellen.

Tags: actie gentech stickers


Wie: 
nn

Enkele handige adressen als mogelijke bestemming voor je protestkaartje(s)

BASF Plant Science
Agricultural Center
67117 Limburgerhof
Deutschland

Plant Research International, Wageningen UR
Postbus 16
6700 AA Wageningen

Ministerie EL&I
t.a.v. DG Agro
Postbus 20401
2500 EK Den Haag

Tweede Kamer - Fractiewoordvoerders Landbouw:

Sjoera Dikkers (PvdA)
Carla Dik-Faber (CU)
Elbert Dijkgraaf (SGP)
Stientje van Veldhoven (D66)
Liesbeth van Tongeren (GL)
Dion Graus (PVV)
Norbert Klein (50plus)
Jaco Geurts (CDA)
Helma Lodders (VVD)
Marianne Thieme (PvdD)
Sharon Gesthuizen (SP)

Alle fracties zijn per post te bereiken op deze postbus:
Tweede Kamer
xxx-fractie
t.a.v. kamerlid YYY ZZZZ
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech