Laat ons zingen !

Hier kun je discussieren over Laat ons zingen !.
Er wordt opgeroepen om zondag te zingen voor het klimaat. Hmmm, Ik zou voorstellen, laat ons zingen voor de 30 000 vermoorde mensen in Syrië en voor de honderden die er dagdagelijks bijkomen, voor de tienduizenden die opgesloten zitten in de Syrische gevangenissen en dagdagelijks gefolterd worden, voor de Syrische internetactivisten die systematisch vermoord worden, voor China en Rusland dat zij eindelijk hun blocage van vreedzame oplossingen opgeven, en indien niet, voor de EU en de VS, dat zij eindelijk eens misdaden tegen de mensheid belangrijker gaan vinden dan economische interesses en op Rusland en China diplomatische en economische druk gaan uitoefenen om de tsjetsjenisering van Syrië te stoppen, voor de consumenten, dat zij eindelijk eens gaan rekening houden met wie en welke landen ze wel steunen wanneer ze het gas van Putin opbranden of hun in China in onmenselijke omstandigheden door Foxconn geproduceerde Ipad bepotelen enz... Ik ben er zeker van , wanneer we hiertegen gaan zingen, het gaat een enorme bewustwordingsboost geven, mensen gaan uiteindelijk realiseren dat hier iets onaanvaardbaars gebeurt, zij gaan zich eindelijk de moeite getroosten om eens wat dieper naar informatie te graven, de politiek gaat massaal eindelijk de mensen in Syrië te hulp komen. Zingen is gezond, het heeft al heel veel mondiale problemen doen oplossen, oorlogen doen stoppen, enz... Zingen is ook een moraal booster. De mensen op de Titanic zongen, terwijl hij aan ’t zingen, eh sorry, zinken was. En de soldaten op weg naar het front om als kanonvoer te dienen, zingen , dat maak het wat leuker, hé. Maar, wat zit ik hier te schrijven ! Is het klimaat niet veel belangrijker dan die paar duizenden die op dit moment in Syrië vermoord, gefolterd, etc... worden? Gaat de klimaatverandering op lange termijn niet miljoenen mensenlevens kosten, vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, enorme migratiebewegingen op gang zetten, enz… ? Had de vredesbeweging, toen Hitler de Joden begon te vermoorden, niet toch gelijk, om te gaan zingen voor de vrede ? Is er een verschil tussen korte termijn prioriteiten en lange termijn prioriteiten ? Inderdaad, laat ons zingen! Tegen de huisjesmelkers, tegen de hoge verloningen van de managers, tegen de minimumlonen, tegen de vluchtelingenpolitiek, tegen het neo-liberale economische beleid, tegen de sociale afbraak, enz… De Syriërs ? Die kunnen de pot op ! Laat ons zingen ! Halleluja !


zingen

beste beno

om te beginnen denk ik je twijfels omtrent de effectiviteit van een potje samenzang te delen
je zorgen om syrie en de andere punten die je aansnijd ook wel

Wat ik echter niet deel en ook niet aan mee ga doen is het veroordelen van andere(n(acties).

ik vind t erg uit de hoogte dat je 'jouw' zorgen als belangrijker of urgenter beschouwd als waar een ander zich druk om maakt, wie de fok ben jij om dat te 'waarderen'?
Sterker nog, het lijkt er bijna op dat je de actie voor het klimaat wil saboteren door aan het gezang een ander thema te verbinden. stel lekker voor om te zingen voor wat jij het zingen waard vindt, of beter, diy, organiseer en zing zelf

De zorgen die je uitschrijft zijn echt de moeite wel, ik zie alleen niet in waarom je dit wereldkundig maakt met een aanval op een andere actie. ben je het niet met een actie eens, dan doe je niet mee. heb je er kritiek op, kom dan met argumenten, en anders dan 'ik weet iets wat ik belangrijker vindt'.

wat mijn betreft zingt iedereen maar een eind heen, waarvoor of waartegen ze willen, ieder vogeltje zoals het gebekt is, dus ook op indy. en net als bij vogeltjes wordt er dan vast wel wat teruggepiept, maar zijn het niet juist de vogeltjes die in gesprek zijn met elkaar een kakafonie van fluitjes een 'symphonie' neerzetten tegenover een repeterend wijsje?'

Nogmaals, je punten hebben waarde en dienen besproken te worden, echter ik zou dat graag zin als een discussie op zichzelf en niet gecombineerd met een (verheven?) attitude van ik weet het belangrijker/beter.

zingen

Beste, het stuk was een beetje satirisch bedoeld, met een lichte kritische ondertoon, licht karikaturaal ook. Het kan inderdaad zijn dat het wat betweterig, uit de hoogte overkomt. Laat me het zo stellen, dat ik zelf in het verleden meegezongen heb, en dat ik het op zich fantastisch vind dat er mensen zich überhaupt engageren. Het gebrek aan engagement is één van onze maatschappelijke kwalen. Afgezien daarvan is het inderdaad ook een tikje naar de groene en andere progressieve jongens : wat er in Syrië gebeurt is onaanvaardbaar, en de stilte hieromtrent ook. Het geeft me een compleet onwerkelijk gevoel wanneer ik dagdagelijks de Syrische rampberichten lees, en de mensen hier doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Stel je voor Hitler is volop zijn Joden aan het vergassen, en wij gaan voor het klimaat zingen ? Men moet het wel zo grof (karikaturaal) stellen om te snappen wat er aan de hand is. Ik kan het dan ook niet met je eens zijn, dat iedereen maar wat erop los kan zingen, naar gelang waarin zij/hij zin heeft, of waaraan zij of hij interesse heeft. Er zijn soms zaken die op korte termijn alles andere in de schaduw zetten. Dat het overgrote deel van het groene publiek nog geen voet voor de deur gezet heeft voor de Syrische zaak, is gewoon een schande. Bedankt voor je mening, en nog veel engagement toegewenst, Beno.

maar toch

beno,
bedankt voor de uitleg, het is me wat duidelijker, in geschreven teksten is het soms lastiger de ware intentie te kunnen lezen.
Toch wilde ik nog een ractie geven op deze..

'Ik kan het dan ook niet met je eens zijn, dat iedereen maar wat erop los kan zingen, naar gelang waarin zij/hij zin heeft, of waaraan zij of hij interesse heeft. Er zijn soms zaken die op korte termijn alles andere in de schaduw zetten. Dat het overgrote deel van het groene publiek nog geen voet voor de deur gezet heeft voor de Syrische zaak, is gewoon een schande'

Mijn opmerking van heenzingen is omdat ik door het gebrek aan engagement het al heel wat vind als men zingt voor iets, wat triest genoeg is.
En begrijp me niet verkeerd, ook ik vind t verschrikkelijk wat er in syrie gebeurt.

Allemaal verplicht massaal aan de actie voor syrie, nee, lijkt me ook niets.
Als zoiets komt dan komt het, al dan niet een handje geholpen
om te stellen dat syrie nu HET probleem is waar alles ondergeschikt aan dient te zijn gaat er bij mij niet in

Er zijn zat zaken op deze aardkloot die aandacht verdienen, laten we daar nou geen wedstrijdje van maken, one struggle one fight. Goed, de een is wat urgenter dan de ander, bij de een haal je sneller resultaat dan een ander, allemaal afhangend van het punt, je doel, je mogelijkheden en je actie.

Daarbij zijn mensen (en daar schijnen activisten nog steeds onder geschaard te worden) net zo divers als de problemen op aarde, vandaar dat het duiden van die problemen op verscheidene wijze gebeurt, net als het stellen van prioriteit en het plan van aanpak opstellen. Om het over 'de oplossingen' maar niet te hebben

Wellicht heb je gelijk dat syrie veel meer aandacht verdient, maar voor mij zegt dat niet dat de 'groene' hun deelstrijd in de koelkast moeten zetten voor deze. Mensen die echt gepassioneerd zijn in hun ding hebben de meeste motivatie er aan te werken, als dat groen is, go, is dat syrie, ook go..
Ook is er nog zoiets als campagnes die gebaat zijn bij hun continuïteit.

Ik denk dat ik je punt wel door heb, ik ben ook van mening dat je in eerste instantie wat aanvallend je punt aansneed. Ipv oa 'groen' te verwijten hier geen aandacht voor te hebben had je kunnen pogen ze te motiveren dit wel te doen, zonder andere acties 'een plek in de schaduw te geven'

in het verlengde van je hitler opmerking, een nazi laat je hier ook niet lopen omdat er in syrie mensen pas echt vervolgd worden, je eigen postzegel leent zich misschien wel het best om een stukje mooier te maken.
en het is nou ook niet zo dat er enkel in syrie mensen vrezen voor vervolging...

(flauw: je zou zelfs nog kunnen stellen dat de groene anti auto lobby de syrische staat financieel raakt door geen olie te consumeren)

Over problemen en aardkloten...

“om te stellen dat syrie nu HET probleem is waar alles ondergeschikt aan dient te zijn gaat er bij mij niet in Er zijn zat zaken op deze aardkloot die aandacht verdienen”
Je hebt ongetwijfeld gelijk. Syrië ligt vlak naast het populairste Europese vakantieland, Turkije. Terwijl er miljoenen mensen zich in de Middellandse Zee aan het vermaken waren, werden op enkele auto uren afstand wekelijks honderden mensen vermoord, steken tienduizenden in de gevangenis, wordt er op grote schaal gefolterd, worden steden aan flarden geschoten, enz… Tientallen internetactivisten en kunstenaars zijn op dit moment opgesloten, minstens evenveel zijn vermoord. (alles netjes gedocumenteerd door vrij eerbiedwaardige organisaties zoals Amnesty International of Human Rights Watch). Maar je hebt gelijk, die opgesloten en vermoorde internetactivisten, die 30000 vlak naast een vakantieparadijs vermoorde mensen, het massale folteren, dit vlak aan Europa’s poort, netjes gedocumenteerd op het internet, zijn nu echt HET probleem niet. Of mensen nu gaan zingen voor het klimaat, of betogen tegen de erbarmelijke toestanden van wilde dieren in circuskooien, of huizen bezetten om attent te maken op de decadente speculatie op de vastgoedmarkt terwijl er een gebrek is aan betaalbare woningen, enz… er zijn zat zaken op deze aardkloot die aandacht verdienen, ook al worden mensen bijna aan hun voeten vermoord…

de halve wereld staat in brand

Beste Beno,

Nogmaals, de toestand in syrie is niet recht te lullen, maar er is wel meer mis..
Als jij je in wilt zetten voor syrie, go, dat het je stoort dat mensen niet verder kijken dan hun bed (al dan niet op vakantie) is begrijpelijk. Maar ik blijf erbij, er is meer aan de hand.

Niet alleen in syrie wordt er gemoord, onderdrukt en verjaagd, moet men zich daar niet om bekommeren omdat syrie geografisch gezien dicht bij een vakantie bestemming ligt?
Ik hoop dat je antwoord hierop iets in de trant is van 'natuurlijk niet, onrecht blijft onrecht' en dat is nou wat ik bedoel.

Jij voelt je kennelijk geroepen en er goed bij in de pen te klimmen voor syrie, doe je ding. Zo zijn er ook mensen die in de pen klimmen voor palestina om wat te noemen. Als een ieder z'n steentje bijdraagt kan je wellicht meer opbouwen of afbreken dan 'men te verplichten' zich in te zetten voor iets.

Er zijn verschillende wegen naar rome.
zo is wat er in syrie gaande is geen probleem op zich (ja, wel een probleem, ook in z'n eentje maar staat niet alleen). Met alleen de situatie in syrie oplossen ben je er niet. Maar stel dat dat lukt, en morgen is de rust en vrede er weer weergekeerd, is de wereld dan zoals je 'm graag zou zien?

In mijn geval niet, hij zou een stukje mooier zijn maar verre van 'ideaal', (ja, ik heb de lat hoog liggen).
En persoonlijk ben ik dan ook wat blij met mensen die me op andere misstanden wijzen en er naar handelen.

Ik denk dat 'een betere wereld' iets is waar je je voor kan inzetten op vlakken die je aangaan en interesseren, ongeacht welk idee je aanhangt. Ik denk ook dat alle beetjes samen helpen en soms krijgt een van die beetjes een momentum om ook echt door te breken. Zo'n momentum kan je proberen te forceren maar het laat zich niet afdwingen.

Ik weiger me enkel en alleen druk te maken om syrie, dat zou namelijk ook betekenen dat m'n oude buurvrouw die klaagt over het korten op van alles waardoor ze amper voer heeft, een reactie zou kunnen krijgen van: "zeur niet, want in syrie...."
Hoe groot de misstanden van de wereld ook zijn, staar je niet zo blind dat je het kleinere leed niet ziet.

Als ik af en toe mn buurvrouw help met het een of ander dan stopt dat niemand in syrie, maar ik zie wel weer iemand extra lachen en dat is heel wat waard.

Het spijt me...

Maar met zo’n redenering praat je iedere Holocaust de vuilbak in. Door de Holocaust te stoppen, was de wereld dan zoals we die wilden ? Syrië ligt dat aan de Middellandse Zee, net als Italië, Griekenland, Turkije, enz… of ligt dat naast “één of ander vakantieland”? Waar nog ter wereld, afgezien van Congo misschien, zijn er de afgelopen maanden 30 000 mensen vermoord, tienduizenden opgesloten, gefolterd, etc… Hoe ver laten we het Rusland en China het drijven (herinnerTsjetsjenië : +/- 130 000 mensen vermoord door de Russische Republiek op 1.25 miljoen inwoners, inderdaad, niet naast één of ander vakantieland, maar door één van Europa’s belangrijkste handelspartners, maar, zoals u zegt, de meeste linksen dachten zoals u, zoveel problemen op deze aardkloot, pfff, dan kan ik evengoed mijn oude buurvrouw een glimlach om haar mond toveren…), en welke zullen de implicaties zijn voor de rest van de Arabische Lente, mocht deze revolutie falen ? Zou het geen fantastisch teken voor de toekomst van onze en alle kinderen op deze aardkloot zijn, wanneer de wereld beetje bij beetje democratiseert, en zeker zo dicht aan onze grenzen ?
Beste, iedere land dat een democratische revolutie ondergaat, moet een korte termijn top prioriteit zijn voor iedere oprechte democraat en socialist. Waarden die niet beleefd worden, weze het democratische , mensenrechtelijke, of andere, zijn waardeloos. Je kunt niet voor mensenrechten zijn, tegen dictaturen, enz. en wanneer het erop aankomt, zeggen, pfff, er zijn zo veel problemen op deze aardkloot,alles is even belangrijk, ik kan evengoed mijn oud buurvrouwtje helpen enz…
Trouwens, ik heb nooit afbreuk gedaan aan het belang van de andere problemen. Maar op korte termijn stelt Syrië zowel geopolitiek (Syrië is het Guernica van Putin) als menselijk gezien, alle andere problemen in de schaduw.
Ethisch gezien hanteren we duidelijk verschillende maatstaven, en praten we aan elkaar voorbij. Ik beschouw deze discussie dan ook als beëindigd. En , nota bene, ondanks alles, help ik mijn oud buurvrouwtje nog…

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech