Perbericht- Kraak Kantoorpand Rijnsweerd-Noord

Hier kun je discussieren over Perbericht- Kraak Kantoorpand Rijnsweerd-Noord.
Vandaag is een kantoorpand aan de Euclideslaan in Rijnsweerd Noord (Utrecht) gekraakt. De krakers zoeken woonruimte, en hebben voor een kantoorpand gekozen omdat er overal in Nederland kantoor- en bedrijfsruimte massaal leeg staat, terwijl er grote woningnood heerst voor studenten en starters. Kraker Jan-Willem: “De cijfers spreken voor zich.”

Landelijk staan 14% van de kantoren structureel leeg. Dit is meer dan zeven miljoen vierkante meter loze ruimte, waarvan veel in de omgeving Utrecht, zoals in Lage Weide, Nieuwegein, Overvecht en Rijnsweerd. In de Utrecht Monitor 2012 is te lezen dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Utrecht in 2011 naar 8,1 jaar is gestegen. Het gemiddeld aantal reacties op een aangeboden sociale huurwoning is 143. Studenten wachten wat minder lang, namelijk 19 maanden, maar hier staat tegenover dat het aanbod aan huurwoningen op de particuliere huurmarkt in 2011 met 19,1% is gedaald.

De krakers zijn van plan in het pand te gaan wonen en zo mogelijk ook ateliers te vestigen. Ook zoeken zij contact met de eigenaar om afspraken te maken over het gebruik van het pand. Op deze manier proberen zij de leegstand tegen te gaan en de noodzaak van betaalbare woonruimte aan te kaarten. Het pand staat al ruim een half jaar leeg. De eigenaar, die het in erfpacht heeft van de Gemeente Utrecht, is onderdeel van Porto Kali Kantoren 6 B.V., een mega groot bedrijf dat op het punt van faillisement staat.

Het pand ernaast is in 2009 al een jaar gekraakt geweest. Nadat de voormalige krakers van het buurpand er via een rechtszaak uit zijn gezet, hebben er een jaar twee anti-krakers in gezeten. Daarna zijn de binnenmuren en voorzieningen eruit gehaald, en staat het casco te huur. De nieuwe bewoners van het net gekraakte buurpand willen dat met dit pand niet laten gebeuren. Kraakster Maartje: “Als de eigenaar het pand daadwerkelijk gaat gebruiken zullen we vrijwillig vertrekken, maar we gaan niet weg voor leegstand.”


19 maanden

Studenten wachten inderdaad minder lang, 19 maanden. Daarbij moet wel aangetekend worden dat die met hun campuscontracten na hun studie weer dienen te vertrekken en op dat moment nog 4 jaar moeten wachten op een huurhuis.

Re: Perbericht- Kraak Kantoorpand Rijnsweerd-Noord

Off the Grid :)

Re: Perbericht- Kraak Kantoorpand Rijnsweerd-Noord

Wat niet mag, Kan nog steeds

Rijnsweerd

Ik ben er even wezen kijken en ben enorm geschrokken van wat ik daar aantrof.
We hebben het hier over een bedrijventerrein dat het "neusje van de zalm" genoemd mag worden.
2 jaar eerder was er een pand gekraakt wat toen ontruimd is en wat tot op heden leegstaat.
Nu staat er zo'n 70 % leeg.

Zet daar eens het grote aantal woningzoekenden tegenover en je zul begrijpen dat er fors ingezet moest worden.
Hoe laat je de enorme vastgoedbubble die hoofdzakelijk veroorzaakt is door grootschalige speculatie op een verantwoordelijke manier leeglopen ?
Laten we de boel verpauperen waardoor de belastingbetaler (de werkende mens) de uiteindelijke rekening betalen of gaan we er voor zorgen dat hier de juiste balans in gevonden gaat worden ?

We gaan dan ook eens kijken of we hier weer eens wat bedrijvigheid in kunnen gaan opstarten, en diegenen die de afgelopen tijd weggbezuinigd zijn, waaronder veel theatergroepen en beeldend kunstenaars weer hun ding kunnen laten doen.
Daarbij gaan we ook eens kijken hoe de lokale politieke partijen hierop gaan reageren, waarbij we de Utrechtse burgers duidelijk gaan informeren hoe deze met hun belastingcentjes omgaan.
We gaan dan ook eens goed kijken wie en hoe er door deze partijen ingezet gaat worden.
Niet wij maar zij dienen in contact te treden met deze vastgoedeigenaren en financiers om de juiste oplossingen te vinden.

Wij,een kraakbeweging die snel evolueert, doen ondertussen wat we moeten doen.
En laat duidelijk zijn dat dit niet gaat stoppen.

Waar de overheid nalatig blijft zetten wij in.

troll alert

"Wij,een kraakbeweging die snel evolueert"...
Daar heb je weer die verwarde flapdrol die overal aan komt zetten met zijn 'wij'. Iemand kraakt een pand, je gaat daar kijken en begint meteen op internet 'wij dit' en 'wij dat' te roepen: dat is dus parasiteren op anderman's activiteiten, alleen om aandacht voor jezelf te eisen, met andere woorden trollen...
Ga 's een keer zelf wat doen, schrijf daar een verhaal over in de 'ik' vorm, en publiceer dat dan op internet.

doe is definitie van troll

doe is definitie van troll opzoeken, ongeacht waar dit artikel of jullie reacties over gaan, vind ik jou daar het meest voor in aanmerking komen.
troll = frustreren van discussie, vaak met als doel lulz

blahblah

..wat er ook heen en weer gezeurd gaat worden hier..t blijft een feit: geen woning (betaalbaar) te vinden , wel (kijk s langs de snelwegen) eindeloze gebieden met daarin grote bedrijfspanden die al jaren niet meer verhuurd worden en TOCH overal nieuw in aanbouw zijnde bedrijfspanden die uit de grond worden getrokken..terwijl er omheen al minimaal 5 leeg staan! dit vraagt om : benut van die leegstand >> KRAKERS < GA DOOR!

rijnsweerd krakie

Goeie reakties.
Gewoon iedereen voor trollen uitmaken

Dat gebeurt steeds meer valt op.

Wie zij dat dan want die trollen kraken wel

Mensen die niet de juiste

Mensen die niet de juiste politiek correcte mening hebben worden op indymedia trollen genoemd.

Trollen

En wie ben jij dan, die er van overtuigd is wel de juiste politiek correcte mening te hebben ?
En wat is die politiek correcte mening dan ?
Is iedereen die zich een beetje kritisch opstelt op IM een trol :)

Een dergelijke reactie kan je alleen maar verwachten bij figuren die over geen enkele inhoud beschikken en met een gepoederd neusje de wereld ten koste van iedereen wil veranderen.

Re: Perbericht- Kraak Kantoorpand Rijnsweerd-Noord

Kraken gaat door in Utreg!

Pand ziet er op de foto

Pand ziet er op de foto netjes uit. Er gaan in de vastgoedwereld al langer verhalen de ronde om o.a. kantoren te onttrekken van de markt door middel van sloop. Hiervoor zou dan gezamenlijk een soort potje gecreëerd worden door de diverse belanghebbende partijen en dan kan er dus gesloopt worden. Als bouwkundige krijg ik hier kramp van in mijn tenen omdat de wat oudere gebouwen constructief gezien gewoon goed zijn en nog jarenlang mee kunnen. Met wat wil en geld kan een verouderd gebouw aangepast worden naar wens. Bijvoorbeeld een geïsoleerde grasdak erop etc.

In ieder geval, proficiat krakers, maak er iets moois van en als ik in de buurt ben, bel ik eens aan om te kijken als dat mag.

Dat zijn reakties waar je

Dat zijn reakties waar je verder mee kan.
Thanks

Mooie actie, hopen dat het

Mooie actie, hopen dat het stand houdt!
Betaalbare ateliers/werkruimten zijn broodnodig voor Utrecht als de gemeente de titel van culturele hoofdstad wil winnen...
Zou gaarne een atelier willen betrekken aldaar, vanwege het licht in eerste instantie,
en vanwege het feit dat meerdere creatoren op 1 lokatie een soort opwaartse inspiratiespiraal kunnen realiseren!
:)

Proost iig !!

Rijnzweerdsch

We gaan zeker door in Utreg :)
Om eerlijk te zijn "we zijn net begonne" :)
Tof dat je ook reageert Eun, waarbij ik blij ben dat je weer terug ben in Holland.
Snel weer zo'n messcherpe column plaatsen gozer.

Rijnzweerd.

De gloeiend ter....g.
Gerechterlijk dit en dat,uit mijn slaap gehaald door 4 fors afgetrainde uitzetspecialisten en weer geen verblijfplaats.
Langzaam schuifelend en onzekerder dan ooit dwaal ik langs de talloze leegstaande panden.
Op de ramen prijken de plakkertjes met de namen van florerende anti-kraakbureautjes geleid door voormalige huisjesmelkers en ander gespuis.
Mijn hond kijkt me ook al verdrietig aan.
Ik voel me kut.......zwaar kut.

Onder geen beding wil ik in handen vallen van een hulpverlening die er voormalige nazi methoden op na houden om mensen weer in het gareel te krijgen.
Ik heb gelukkig nog een schep bij me.
Ik graaf me in.
Onder de grond,ver weg van alles en iedereen zal ik mijn wereld bouwen.

Vaarwel.

Word er door de nieuwe

Word er door de nieuwe gebruikers - krakers van het kantoor gebouw binnen kort nog wat aan de gevel gedaan met name door een vrolijke schildering en ` instalatie `. Ja dat vraagt heeeeel veel verf.
Ik bedoel je kan op straat nivo beginnen om het wat gezelliger te maken. Iets met planten klim op is ook een optie pallets recht op zetten plantjes er in en - of hele etage tot tuin maken heel anders dan ` kantoor tuin ` ramen er uit zo dat vogeltjes naar binnen enzv. Ik vind het gebouw toch wel een hoog Fuhrer Bunker gehalte hebben zo te zien van de foto.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech