Hier kun je discussieren over Werkgroep 'Herdenk nazi's niet' roept op tot boycot van naziherdenking op begraafplaats Ysselsteyn .
De werkgroep 'Herdenk nazi's niet' heeft daarom de ambassade, gemeenteraden en provinciale bestuurders opgeroepen niet deel te nemen aan de komende naziherdenking op de militaire begraafplaats Ysselsteyn op 15 november . Daar liggen immers 32.000 nazilsoldaten, SS'ers, zware oorlogsmisdadigers en ook heftige Nederlandse verraders.
De werkgroep heeft de ambassade een forse protestbrief gestuurd, waarin de excuses van de attaché geëist worden. Op de foto salueert de militair bij het juist onthulde monument. Militairen van de Bundeswehr mogen zich echter formeel, volgens hun eigen regels niet inlaten met welk nazisme. De werkgroep roept dan ook iedereen op om de herdenking op de nazibegraafplaats te boycotten, omdat die een verering van de nazi's inhoudt.
Op Ysselsteyn ligt ook de 'Nederlandse Eichmann', oftewel de SS'er Julius Dettmann, die Anne Frank cs liet deporteren. https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Dettmann Ook ligt er de Jodenjager en politiecommissaris Anton van Dijk uit Nijmegen die zelf meedeed aan de razzia's op de 500 Nijmeegse Joden. En vele honderden andere zware oorlogmisdadigers.
De nazi's verwoestten Kandanos op Kreta nadat partizanen in de buurt 25 nazisoldaten hadden gedood. Er werden toen door de nazi's ook 180 inwoners vermoord, plus al het vee. https://en.wikipedia.org/wiki/Razing_of_Kandanos Voor deze oorlogsmisdaden bood de Duitse president vrijdag zijn excuses aan - redelijk laar. Dit was één van de ruim 120 plaatsen de nazi's opzettelijk verwoestten in Griekenland. In Nederland gebeurde dat met slechts één dorp: Putten, waarbij de nazi's 659 mannen deporteerden van wie er 611 in gevangenschap omkwamen.
De werkgroep roept ook de attaché op om zich over een week niet te vertonen op de enorme nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 32.000 nazidoden). Daar vindt jaarlijks rond 11 november een grote herdenking plaats olv de Duitse ambassadeur. De werkgroep wil ook niet dat er militairen uit Nederland of andere landen op die nazibegraafplaats verschijnen. De oproep is ook aan het ministerie Defensie gestuurd.
Die deelname gebeurde jarenlang wel, zelf de Israëlische militaire attaché nam één keer deel maar stopte na harde kritiek. De werkgroep roept ook Nederlanders op om daar niet heen te gaan. Vorig jaar nam o.m. de gouverneur van Limburg nog deel, plus statenleden en raadsleden uit Venray. Ook een prelaat van het bisdom verscheen, hoewel de RK kerk vóór en in de oorlog de nazi's en de Jodenvervolging scherp veroordeelde en de Limburgse bisschop Lemmens het verzet sterk ondersteunde. Aartsbisschop De Jong ontving in 2022 posthuum de hoogste Israëlische onderscheiding voor hulp aan Joden.
Op dat enorme nazi-oord liggen echter enkele van de zwaarste nazi-oorlogsmisdadigers, onder hen SS'ers, folteraren, beulen, verraders zowel Duitsers, Oostenrijkers als Nederlanders en anderen.
De werkgroep heeft in 2021 bereikt, met steun van o.m. twee opperrabbijnen Jacobs en Evers en het kamp/museum Dachau, dat in Ysselsteyn geen kransen of bloemen meer worden gelegd. Stop herdenking door Duitse ambassadeur op nazikerkhof Ysselsteyn
Coördinator Arthur Graaff en actievoerder Peter van Griensven hebben in 2018 een krans van de Bundeswehr op de nazibegraafplaats meegenomen en verplaatst naar het graf van zes burgerslachtoffers in Ysselsteyn, vijf van hen kinderen, namelijk Johanna Verhoeven-Arts en haar vijf kinderen. De kinderen hebben geen eigen graven, in tegenstelling tot de nazi-misdadigers 3 km verderop.
Op deze foto van Griensven en Graaff bij de krans van de Bundeswehr op het graf van de omgekomen moeder en haar vijf kinderen, waar zij de krans die zij van nazibegraafplaats Ysselsteyn hebben verwijderd. (Foto rechtenvrij voor de persmedia)
In 2020 legde een Vlaams-nationalistische vrouw, Carola Neefs, bloemen op het Ysselsteynse nazigraf van de eerste Nederlandse SS'er, Willem Heubel uit Hilversum. dat leidde tot opschudding. Ophef over bloemen bij graf SS'er in Ysselsteyn (foto rechtenvrij en verspreid door Neefs zelf
De werkgroep wijst erop, dat de wet tegen groepsbelediging sinds 1 oktober verscherpt is. Volgens de werkgroep is een herdenking op een nazikerkhof zodoende strafbaar volgens Art 137f.
Artikel 137f
Hij die deelneemt of geldelijke of andere stoffelijke steun verleent aan activiteiten gericht op discriminatie van mensen wegens hun ras, hun godsdienst, hun levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2024-10-01
De werkgroep overweegt nog welke stappen er tegen de herdenking op Ysselsteyn te zetten zijn. Ook zal de werkrgoep de Féd. Int. des Résistants in Berlijn en het Simon Wiesenthal center in Jeruzalem, die al vaker acties van de werkgroep hebben ondersteund, om steun vragen. De werkgroep zal ook het Duitse ministerie van defensie vragen om Volker Eden terug te roepen en te bestraffen. Ook de Royal British Legion, die eveneens deelnam aan de onthulling in Egmond en daar een krans legde, is benaderd.
_______________________________
Comment was hidden