Hier kun je discussieren over Zesde verzetsman op plaquette van verzetskruis .
Ongeveer veertig directe nakomelingen van de verzetsman komen speciaal over uit Canada voor deze onthulling. Die zal geschieden door twee zonen van het slachtoffer, uit Canada. Alle zes kinderen van Huibert van Ginhoven emigreerden naar Canada.
De nieuwe de plaquette is betaald door de gemeente Hilversum. De executieplaats van Huibert van Ginhoven is pas ruim een jaar geleden ontdekt door een neef van het slachtoffer, ir. Dick van Ginhoven uit Delft. Twee leden van de famlie Van Ginhoven ontvingen wegens Jodenhulp al een onderscheiding van Yad Vashem.
Ook familieleden van de vijf andere geëxecuteerden zijn uitgenodigd, zoals de familie van luitenant-ter-zee Lodo van Hamel, de eerste spion die in Nederland werd gedropt en ook de eerste spion die werd geëxecuteerd.
De herdenking bij het kruis begint om 19:30. Om 19:15 start de stille tocht naar het kruis vanaf wijkcentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.
____________________________
KORTE BIOGRAFIE VAN VERZETSMAN HUIBERT C.J. VAN GINHOVEN 1896-1942
Huibert van Ginhoven werd geboren op 26 december 1896 op Marken als zoon van een predikant. Hij werd onderwijzer en woonde vanaf 1938 in Castricum met zijn vrouw en (later) zes kinderen. Hij was lid van de protestante politieke partij ARP en organist in de gereformeerde kerk en werd boekhouder bij de sociale dienst in Amsterdam.
In de oorlog nam hij al snel deel aan het verzet, vooral vanuit zijn gereformeerde overtuiging, net als zijn vader en andere familieleden. Hij hielp aanvankelijk zg. 'Engelandvaarders' - mannen die naar Engeland vluchtten om daar in het leger te dienen. Ook was hij betrokken bij andere vormen van verzet, zoals hulp aan onderduikers en Joden.
Hij werd al medio 1941 verraden en ter dood veroordeeld, maar zat nog vijf maanden in de strafgevangenis in Schevingen (het 'Oranjehotel') tot hij op 17 maart 1942, op 45-jarige leeftijd, werd geëxecuteerd op de schietbaan bij het huidige kruis op de Bussumerhei.
Van Ginhovens lichaam werd gecremeerd in Velsen en de urn met zijn as werd naar Berlijn overgebracht. Na de oorlog werd de urn bijgezet op het Nederlandse Ereveld in Osnabrück-Westerberg. In Castricum werd een straat naar hem vernoemd en bij de Sociale Dienst van Amsterdam is een gedenkraam voor Joodse ambtenaren en verzetsmensen van deze dienst, waar zijn naam ook op staat. In de strafgevangenis te Schevingen werd hij in 2023 ook geëerd.
Een tiental andere leden van de familie Van Ginhoven, onder hen twee gereformeerde dominees, waren ook zeer actief in het verzet.
Re: Zesde verzetsman op plaquette van verzetskruis
Zucht, alweer een Arthur Graaff topic. Wat heeft dit in vredesnaam te maken met actievoeren? Weet je wat? Zullen we alle nieuwsberichten uit de media hier dan maar een apart topic geven? Binnenkort is het 4/5 mei, dan kunnen we nog wel duizend van deze topcs posten.
Ruis AUB!
En alsjeblieft, geef deze aandachtszieke man geen vrijbrief meer op Indymedia.
Comment was hidden
Comment was hidden