Op Holocaustdag krijgt columnist en antifascist toegangsverbod voor nazibeurs

Nieuws, gepost door: nn op 27/01/2023 01:02:48

Wanneer: 27/01/2023 - 14:24

BUSSUM, 27 jan. 2023 - Vanochtend, op internationale holocaustdag, reikten twee politiemannen een toegangsverbod voor een nazibeurs in Didam uit. Die vindt morgen plaats. Doelwit is de linkse columnist en antifascist Arthur Graaff uit Bussum (74), die al jaren strijdt tegen tegen zulke beurzen. Hij heeft er twee kunnen laten sluiten, maar streeft naar een algemeen verbod op deze handel.

Nazihelmen op de nazibeurs in Didam op 26 nov 2022. Foto A. Graaff
Nazihelm en hakenkruis op nazibeurs in Didam

Graaff: "Dit tekent de foute en verblinde houding van de organisatoren en de bezoekers. Zelfs in het weekend dat herdacht wordt hoe de nazi's de Joden hebben uitgemoord, organiseren zij een beurs voor... nazi- en holocaustspullen. Die twee categorieën zijn overigens niet te scheiden, omdat de nazi's van Wehrmacht, Kriegsmarine, Luftwaffe tot en met de SS allemaal direct of indirect aan de holocaust meewerkten en ervan op de hoogte waren. De holocaust is de allergrootste misdaad uit de Westeuropese geschiedenis en particuliere handel in de spullen daarvan is volstrekt immoreel, racistisch en antisemitisch en moet verboden worden. Minister Grapperhaus heeft dat vorig jaar ook verklaard."(Zie zijn verklaring hieronder)

Die beurs vindt plaats op zaterdag 28 januari, de dag voordat in Amsterdam nationaal bij het Auschwitz-monument de holocaust wordt herdacht. Voor zover bekend wordt er in de Achterhoek geen of nauwelijks aandacht geschonken aan Holocaustdag. Vandaag spreekt overigens de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, voor het eerst de algemene vergadering van de VN in New York toe.

Al eerder heeft een van de standhouders op de beurs, Gaston 'Mefisto' Vrolings, exact op de zondag van de Auschwitz-herdenking een nazibeurs gehouden, toen in Houten. Dat bracht Jacques Grishaver bij die herdenking ertoe om als commentaar te geven: 'Wij herdenken hier de moord op mijn familieleden en veertig kilometer verderop worden de spullen die daarbij gebruikt zijn, vrijelijk verkocht.'

Graaff heeft organisatoren van de betrokken hal een gesprek met leden van de Joodse gemeenschap voortgesteld, maar dat weigerden ze uitdrukkelijk. Vorig jaar augustus hebben het CIDI en het CJO aangifte gedaan tegen een soortgelijke nazibeurs in Houten. De organisator van die beurs, Gaston 'Mefisto' Vrolings, is ook standhouder in Didam. Hij dis de grootste nazihandelaar van Nederland. Op zijn site staan per vandaag 5900 artikelen, vrijwel allemaal met openlijke hakenkruizen. Een nazi-erebokaal moet er € 5.500 kosten.

Uit het uitgereikte verbodsdocument blijkt niet op welke wetsartikel het is gebaseerd. Het document is ook niet op briefpapier van justitie of de politie afgedrukt. Het document noemt wel een aanleiding, maar verdraait daarin de feiten en laat er enkele weg. Er staat: 'o.a. provoceren, het uiterst onbeleefd aanspreken van mensen, orde verstoren en weigeren om te vetrekken, ook na meerdere verzoeken daartoe'. Ondertekenaar is P. Takens uit Westervoort, bestuurslid van de organiserende stichting.

Volgens Graaf klopt er vrijwel niets van deze weergave: 'Ik ben rustig naar de kassa gelopen en heb betaald voor een kaartje, drie euro, wat werd aangenomen. Toen verscheen opeens de burgemeester die mij zei dat hij mij niet binnen zou laten - en versperde tot mijn grote verbazing mij de toegang met zijn lichaam - dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben 74, kom uit een nette familie, spreek altijd rustig, gebruik uitsluitend u en heb mijn stem niet verheven. Ik bleef op rustige wijze aandringen op toegang en opeens greep een politieman mij van achteren, waardoor ik viel. Toen ben ik door hem en iemand van de beursorganisatie naar buitengesleept."

Graaff is nu coördinator van de werkgroep 'Herdenk nazi's niet'. https://herdenknazisniet.petities.nl/

BIJSCHRIFTEN: Deze foto's zijn undercover genomen omdat er op de beurs een fotografieverbod heerst. Op de bovenste foto een nazihelm op de vorgrond en nog enkele rechts in het midden. Op de onderste foto aan nazihelm op een uitgeknipte swastika.

______________________

Verklaring minister Grapperhaus dd 28 aug. 2022

“Het nazi-regime was een uiterst misdadig regime. De nazi’s pleegden misdaden tegen de mensheid door hun op het systematisch uitroeien van Joden, homo’s, Roma, Sinti, gehandicapten en andersdenkenden gerichte optreden. Het verheerlijken van het nazi-gedachtegoed door de verkoop van nazivoorwerpen op beurzen is ongewenst en moreel verwerpelijk.

In artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht is onder meer strafbaar gesteld: het anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving verspreiden of ter verspreiding in voorraad hebben van voorwerpen waarin een discriminerende uiting is vervat. Het verkopen van nazivoorwerpen kan onder de strafbaarheid zoals bedoeld in dit artikel vallen.

Of het verkopen van de voorwerpen daadwerkelijk strafbaar is, dient van geval tot geval te worden beoordeeld, met inachtneming van de vaste jurisprudentie. De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding is door de minister van Justitie en Veiligheid aangesteld om onder meer te adviseren over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme. Naar aanleiding van het signaal in de uitzending gaat de minister dan ook graag verder in overleg met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.”

Tags: graaff holocaust nazibeurs

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech