[Den Haag] Update over een gesprek met de wethouder i.v.m. de situatie van De Samenscholing

Hier kun je discussieren over [Den Haag] Update over een gesprek met de wethouder i.v.m. de situatie van De Samenscholing.
Aan het begin van het gesprek werd direct duidelijk gemaakt dat er, ondanks het gebrek aan concrete plannen, definitief is besloten om bedrijfsruimtes te realiseren in het voormalig schoolgebouw. De wethouder gaf aan dat deze plannen niet zullen worden teruggedraaid. Hoewel er geen rekening is gehouden met het voortbestaan van De Samenscholing bij het maken van de nieuwe plannen geeft Bruines aan dat ook zij het sociaal centrum van grote waarde vindt maar ziet zij vanwege het gebrek aan vastgoed, dat eigendom is van gemeente Den Haag, geen mogelijk vervangende locatie. Ook melde ze dat de ontruimingsdatum van 31 oktober blijft staan, ondanks dat er in de raad een amendement is aangenomen om geen onomkeerbare stappen te zetten in de herontwikkeling van het gebouw (en daarmee dus ook de opzegging van de gebruiksovereenkomst).

Tijdens het bespreken van de mogelijkheden voor een permanente locatie waar De Samenscholing zich zou kunnen vestigen kwam al snel Vrijplaats Leiden ter sprake. Na jaren van onzekerheid en verhuizen heeft het collectief voor een symbolisch bedrag een loods van de gemeente kunnen kopen die inmiddels is opgeknapt en waar de stad nu nog jaren plezier van kan hebben. Bruines heeft toegezegd in gesprek te gaan met de gemeente Leiden om erachter te komen hoe deze constructie tot stand is gekomen en of deze in de toekomst ook voor De Samenscholing is toe te passen. De wethouder heeft beloofd om over enkele weken hier terugkoppeling over te geven.

Het gebrek aan concrete plannen en een datum waarop de werkzaamheden moeten plaatsvinden lijden tot angst voor onnodige leegstand. Iets wat al te vaak gebeurt na de ontruiming van kraakpanden en de sluiting van sociale centra of culturele vrijplaatsen. In de hoop dit te voorkomen heeft De Samenscholing aan DSO voorgesteld het pand na beëindiging van de gebruiksovereenkomst diezelfde overeenkomst drie maandelijkse te verlengen. Dit voorstel is afgelopen maandag naar DSO gestuurd, tot nu toe hebben zij daar nog niet op gereageerd.

Tot nu toe heeft de wethouder alleen symbolisch begrip getoond voor de teleurstelling dat De Samenscholing moet verdwijnen. Uiteraard is dit tot nu toe niks meer dan een politiek spel, ook de intentie om met de gemeente Leiden contact op te nemen om te informeren naar het creëren van een Vrijplaats is iets wat eerst gezien en dan geloofd moet worden. De wethouder heeft zich al onttrokken aan raadsbesluiten door het contract op te zeggen. Een politicus die zijn belofte verbreekt is dan ook niks nieuws en op vage beloftes vertrouwen wij al helemaal niet. Alleen de druk op de ketel houden werkt, dat weten we uit ervaring.

WIJ GAAN HELEMAAL NERGENS HEEN!
SAMENSCHOLING BLIJFT!

Blijf op de hoogte via:
https://t.me/samenscholing
https://www.facebook.com/samenscholing


Wat ga je doen dan

Ik heb wel een dubbel gevoel hierover. Enerzijds denk ik: wat ga je doen dan?! En anderzijds vind ik (vooral die laatste boodschap) wel een beetje agressief overkomen. Dat gaat de beweging gewoon niet helpen.. we kunnen beter een constructief gesprek aan gaan, en joh waarom zou je niet deelnemen aan zo’n project als ze daar willen voortzetten.
Maar ja, wat ga je als anarchist doen als je sociale centrum wordt ontruimd? Het is niet alsof de beweging nog ook maar iets kan doen tegen de staat… als ze willen ontruimen dan wordt het wel ontruimd. Dus je kan wel zeggen “de samenscholing gaat nergens heen”, maar ja..

Re: [Den Haag] Update over een gesprek met de wethouder i.v.m. d

Alle tegels voor de Samenscholing!

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech