Kraakpoging Gravenstraat en politiegeweld

Hier kun je discussieren over Kraakpoging Gravenstraat en politiegeweld.
De politie heeft buitensporig geweld gebruikt om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden. Vanaf het moment dat wij aankwamen op de demonstratie werden bepaalde activisten overdreven in de gaten gehouden door de politie en zelfs opgepakt voor het dragen van een anti-nazi symbool. De politie was er vanaf het begin op uit om activisten te onderdrukken en te pakken. Het politiegeweld escaleerde zodra wij aankwamen bij de Dam. Wij werden in elkaar geslagen, uit de menigte gesleurd door stille agenten en sommigen van ons werden zelfs tot bloedens toe op de grond geslagen en over gerend door agenten. De politie koos er bewust voor om te escaleren en we hoorden hen zelfs zeggen dat ze er bewust "vol tegenaan gingen".

Kraken IS woonprotest en wij waren vandaag actieve deelnemers aan de demonstratie. Het valse statement wat door de politie de wereld is ingebracht dat wij losstaan van de grotere groep demonstranten is belachelijk. Het protest stond voor dezelfde waarden als wij. Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het. Vandaag heeft de politie en de staat laten zien dat zij geen fuck geven om betaalbare en goede huisvesting maar dat zij liever mensen arresteren en in elkaar slaan.

We wonen in een stad waar elk huis nodig is. In plaats daarvan wordt aan speculanten als Rogier Thewassen toegestaan om huizen te laten verrotten in plaats van er mensen in te huisvesten. Wij geloven dat kraken een meer dan legitieme manier is om de wooncrisis te bestrijden. Juist op de dag van het Woonprotest moeten we het heft in eigen handen nemen. Woonruimte is een eerste levensbehoefte en moet beschikbaar zijn voor iedereen. En als we het niet krijgen, dan nemen we het!

De panden aan de Gravenstraat zijn in het bezit van speculant Rogier Thewassen die CEO van uitzendbureau Young Capital is en 116 panden in zijn bezit heeft. De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte. Wij worden gearresteerd en weggeslagen terwijl speculanten als Rogier Thewassen wegkomen met hun vieze speculatie spelletjes.

Groenlinks Burgemeester Femke Halsema kiest stelselmatig de kant van de speculant en heeft de afgelopen jaren talloze panden laten ontruimen voor leegstand. Eigenaren worden ondertussen nauwelijks aangepakt en kunnen verder met speculeren door, naast de Wet Kraken en Leegstand, ook precaire contracten aan te bieden via winstgevende bedrijven die aan zogenaamd 'leegstandsbeheer' doen. Deze contracten zijn ontkleed van alle huurrechten. Beleid zoals Goed Verhuurderschap is daardoor een wassen neus. Ook vandaag is wederom bewezen dat de gemeente Amsterdam altijd de kant van de speculant kiest en het repressieve politieapparaat inzet om ons tot bloedens toe te verhinderen een nieuw huis te vinden.

Maar woningnood breekt wet! Kraken zal doorgaan. Kraken gaat door omdat jongeren en andere woningzoekenden anders nog meer speelbal worden van huiseigenaren, woningcorporaties en antikraakbureau's. Kraken gaat door omdat je een recht moet nemen wanneer je het niet krijgt. Kraken gaat door omdat eigendom geen eerste levensbehoefte is, maar een dak boven je hoofd wel. Tegen speculanten,beleidsmakers en wolven in schaapskleren moet de boodschap altijd helder blijven: als we het niet krijgen, dan nemen we het! Kraken gaat door!


hmm

Is dit dan de laatste stuiptrekking van de "kraakbeweging"? Door niet het politieke pad te kiezen en door gemakzucht hebben jullie het kraakverbod zelf in de hand gewerkt.

gr
jp

wat een onzin reactie JP het

wat een onzin reactie JP het "politieke pad" te kiezen? wat is dat dan? kraken is altijd politiek. slijmen bij politieke partijen? zelfs de SP heeft geen poot uitgestoken ten tijde van het kraakverbod in 20210. dus niet janken maar kraken! en alle credits naar de mensen die vandaag zich hebben ingezet in welke vorm dan maar ook

Solidarity to you + fuck the police

Klotepolitie met hun geweld :( sterkte iedereen en hou vol, goede actie en tekst
Goed bezig krakers! <3

Revolt Resist Radio Gaat Door & Kraken ook.

Het ozo altijd maar aanwezige politieapparatensysteem stuit menig amsterdammer en nederlander en wereldburger tegen de borst. Zo ook mij en al mijn kennissen en zowat de gehele buurten waar ik zoal woonachtig ben...( en ben geweest )
Heb jij als nieuwsgierige stille nou echt geen trots of ambitie wodrt dan gewoon schoonmaker bij de politie..?!!! Hand in hand kraken gaat door, F8 ik heb zelf al mijn hele leven moeilijkheden met het vinden van betaalbare en geschikte woonruimte en met mij te veel andere slachtoffers van het woonbeleid van deze falende Rutte regering te triest voor woorden en dat terwijl het daar juist mee begonnen is!
De stad is van ons, De stad was van ons en de stad zal voor altijd in onze harte blijven. De laffe honden hebben mij met z'n achten illegaal vast gehouden in de westerstraat in Amsterdam, bloed afgenomen omdat ik wat lawaai maakte snachts...hihhi wie is er bang van een noisy geluidje?

Tot hier want mijn beltegoed is op... Liefde vor krakeckn is echt meer dan zalich vraag het de Paus.

Re:kraakprotest

Amsterdam BIJ1 vraagt spoeddebat aan in de gemeenteraad

Aan de gemeenteraad

Op verschillende beelden die circuleren op het internet, o.a. zichtbaar op de website van AT51, is te zien hoe de politie op zondag 12 september met wapenstokken inslaat op vreedzame demonstranten van het woonprotest. Journalist Frederike Geerdink schrijft hierover op Twitter2 dat de betreffende groep demonstranten direct werd omsingeld nadat zij afweken van de route en dat de politie uit het niets begon met duwen en slaan met wapenstokken.

Op het moment dat dit gebeurde was ik zelf ook aanwezig op de betreffende locatie. Het optreden van de politie was agressief en escalerend i.p.v. de-escalerend, waardoor de onrust rond de Dam enkel verder toenam. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe een fotograaf hardhandig op de grond werd gewerkt en geslagen werd met wapenstokken door verschillende agenten. Toen ik toekeek naar de politie die geweld toepaste, dreigde een agent mij te slaan met een wapenstok, zelfs nadat ik aangaf dat ik raadslid ben. Hij schreeuwde met de nodige consumptie en vol woede in mijn gezicht: “Het maakt me geen flikker uit dat je raadslid bent.”

Er is een statement over de actie van “de kraakbeweging” te lezen in het Parool3, hierin wordt aangegeven dat de krakers een pand van een speculant die 116 panden bezit, dat al twee jaar leegstaat, wilde kraken. Het is de vraag of deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid in een tijd van schaarse politiecapaciteit, woningnood4 en een landelijke dak- en thuislozencrisis5 met dergelijk excessief politiegeweld afgestraft moet worden.

1 https://www.at5.nl/artikelen/210921/groep-demonstranten-probeert-pand-te...
2 https://twitter.com/fgeerdink/status/1437103226545913862
3 https://www.parool.nl/amsterdam/politie-verricht-61-arrestaties-bij-kraa...
4 https://nos.nl/artikel/2397477-protest-tegen-woningnood-verbaasd-dat-dit...
5 https://www.ad.nl/binnenland/aantal-daklozen-in-nederland-verdubbeld-ied...

Reden van spoedeisendheid

In deze periode worden er regelmatig grote demonstraties georganiseerd in Amsterdam, waarbij afgelopen weekend niet de eerste keer is dat er sprake was van hardhandig politieoptreden. Het ligt in de lijn der verwachting dat er in de aankomende tijd meer demonstraties zullen plaatsvinden, waarbij de kans aanwezig is dat de politie opnieuw met geweld zal optreden. In het kader van de waarborging van het recht op betoging is het essentieel dat de burgemeester zo snel mogelijk – voordat er mogelijk aankomende weekend al nieuwe demonstraties plaatsvinden - verantwoording aflegt over de inzet van de politie in dergelijke situaties. De burgemeester zegt immers zelf dat het demonstratierecht “bijkans heilig” is. Wanneer dat grondrecht toch wordt beperkt, bijvoorbeeld doordat de politie vreedzame demonstranten uit elkaar probeert te slaan, dan moet de burgemeester hier verantwoording over afleggen aan de gemeenteraad.

Het lid van de gemeenteraad,

J.A. Veldhuyzen (BIJ1)

Re: Kraakpoging Gravenstraat en politiegeweld

Ik was ook deel van het woonprotest en ik kan je met een gerust hart vertellen dat de rood zwarte vlaggen zeker niet het gehele woonprotest zijn. Ik had liever gezien dat jullie dit los van elkaar hadden gedaan, in plaats van dekking te zoeken onder een grote groep mensen die hier helemaal niks mee te maken wil hebben.

stropop. Natuurlijk beweren

stropop. Natuurlijk beweren ook 'de rootzwarte vlaggen' niet dat ze het woonprotest zijn. Wel een verdomd grote groep in de demonstratie en met een lange traditie van woonstrijd. Ze mogen, gelukkig, doen wat ze willen en vinden daarbij veel solidariteit van andere deelnemers, al zijn er lutsers tussen die nog moeten leren wat dat woord betekent.

statement organisatie woonprotest

De organisatie van het woonprotest ondersteunt directe actie gelukkig en natuurlijk wel en veroordeelt tevens het politieoptreden.

https://www.at5.nl/artikelen/210929/organisatie-woonprotest-veroordeelt-...

ik loop liever bij de rood

ik loop liever bij de rood zwarte vlaggen, dan bij die verraders van de PVDA het is de PVDA geweest die de woningbouw verenigingen privatiseerde, het is PVDA beleid geweest die 100.000 en meer sociale huurwoningen heeft gesloopt en verkocht, dat hun in het woonprotest mee liepen is rond uit een schande en hadden met pek en veren de demo uit gedonderd moeten worden. Trouwens Groen Links geen haar beter, geef mij maar een zwart rode vlag.
grtn een huurder

Re: Kraakpoging Gravenstraat en politiegeweld

Maybe instead of publishing incriminating information about people while they are still in jail, you could have given some updates on what was actually going on with the arested people.

There was no incriminating

There was no incriminating information.

"Vandaag is er geprobeerd de

"Vandaag is er geprobeerd de panden aan Gravenstraat 26-28 te kraken op de dag van het Woonprotest. "
"Today people tried to squat the house x and y"

Squating is a crime with a maximum sentence of 2 years. I`d say thats pretty incriminating.

amehoela

Are you really that stupid or are you just having fun trying to troll an otherwise difficult enough situation?

1. The AG has not published any incriminating information on anyone, they only give an update about the arrestees (duh).

2. The statement that you refer to was obviously written by people that were involved in the attempt to squat a house. We always say (shout and sing) "wet of geen wet, kraken gaat door", so it seems highly ridiculous to pretend that we do not want to (attempt to) squat buildings. You could argue that the statement "there was an attempt to squat a building" is 'incriminating' in a very generic way, but it does not incriminate anyone who was arrested. Rather, the statement explains that the cops attacked and arrested a large group of random people, using the attempt as an excuse for their berzerk violence.

3. If anyone is publishing any 'incriminating' statement here, it's you, since you seems to suggest that the people arrested indeed were the people who were involved in the squatting attempt.

focus!

'Poging tot kraken' is not a crime, nor is anyone charged with squatting, as the attempt failed.

But most importantly: the revolution is per definition illegal, which should not prevent revolutionaries to claim revolutionary actions, especially with an action like this one that aims making a political point.

dit was echt vet wanneer

dit was echt vet wanneer gebuert weer zo iets

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech