Franse activist opgepakt nadat ProtonMail IP-adres aan politie heeft verstrekt

Hier kun je discussieren over Franse activist opgepakt nadat ProtonMail IP-adres aan politie heeft verstrekt.
"Franse activist opgepakt nadat ProtonMail IP-adres aan politie heeft verstrekt

E-maildienst met end-to-enden­cryp­tie ProtonMail heeft een IP-adres van een Franse klimaatactivist aan de Zwitserse politie gegeven. Het bedrijf zegt hiertoe verplicht te zijn, meldt TechCrunch.

ProtonMail kreeg in eerste instantie een verzoek van de Franse politie om het IP-adres van de klimaatactivist te verstrekken, maar wees dit verzoek af. Daarna zouden de Franse autoriteiten de Zwitserse politie hebben ingeschakeld. Die hebben uiteindelijk via Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiediensten, een nieuw verzoek ingediend.

ProtonMail is gevestigd in Zwitserland. De dienst zegt dat het tweede verzoek wel ingewilligd moest worden, omdat het bedrijf een gerechtelijk bevel van de Zwitserse autoriteiten had gekregen. Het bedrijf zegt normaal gesproken geen IP-adressen te monitoren.

De klimaatactivist is na de verstrekking van het IP-adres opgepakt. De persoon is onderdeel van een groep activisten, die van ProtonMail gebruikmaakt om onderling te communiceren."


Lariekoek

Dat is niet waar. Dit een tekort door de bocht analyse. Protonmail doet ook niets van dat soort beloften. Ook zij is aan recht gebonden.

Zie hier verklaring Proton: https://protonmail.com/blog/climate-activist-arrest/
Zie hier de analyse van Peter Sunde https://threadreaderapp.com/thread/1434801258808987652.html

Als je echt geheimzinnige dingen wil doen dan gebruik je geen digitale oplossingen. Taghi kan daar over mee praten :-)

IMSI-CATCHER

Wel zorgwekkend dat er onnodig veel info online gaat en ook een deepl translater, hoe accuraat ook, kunstmatige intelligentie omhelst mits je het als vertaalprogramma offline benut. Interessant ook is de IMSI-CATCHER die de autoriteiten als semi ontvangst en zendmast gebruikt voor gps dataverkeer om werkelijk alles te registreren in een bereik waar ze zelf voor gekozen hebben. De volgende link omvat info omtrent het showproces tegen antifa in Dresden maar legt ook iets uit over de ‘snuffelstaat’. https://www.cilip.de/2011/12/07/rechtswidrige-datenberge-dresden-im-febr...

Protonmail werd als veilig

Protonmail werd als veilig beschouwd en gaf politie-informatie over klimaatactivisten
https://reporterre.net/Repute-sur-Protonmail-a-livre-a-la-police-des-inf...

Protonmail werd als veilig

Protonmail werd als veilig beschouwd en gaf politie-informatie over klimaatactivisten
De Zwitserse versleutelde e-mailprovider Protonmail heeft onder juridische dwang informatie verstrekt over Franse activisten van "Jeugd voor het klimaat", die vervolgens is doorzocht. Deze procedure illustreert de "meedogenloosheid" van de politie tegen klimaatactivisten en de grenzen van de vertrouwelijkheid op het internet.

De zaak begint controverse te veroorzaken op het web en in de activistische gemeenschap. Protonmail, een in Zwitserland gevestigde versleutelde e-maildienst, heeft de Franse politie gegevens verstrekt over een aantal van zijn bij de klimaatbeweging betrokken gebruikers. Protonmail werd in 2013 opgericht door ingenieurs van het MIT - het Massachusetts Institute of Technology - en Cern - de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek - en noemt zichzelf "'s werelds grootste beveiligde e-maildienst".

De site is snel gegroeid en heeft nu meer dan 20 miljoen gebruikers. Protonmail is open source en automatisch end-to-end versleuteld, en is bijzonder populair bij campagnevoerders. Het biedt een hoge mate van privacy en is, in tegenstelling tot andere technieken, zeer gemakkelijk te gebruiken. Zijn slogan: "Veiligheid zonder gedoe".

Dit weerhield haar er echter niet van de politie te voorzien van de IP-adressen van activisten die betrokken waren bij Jeugd voor het Klimaat. Het afgelopen jaar stonden zij onder massale bewaking nadat zij een ruimte hadden betrokken in de wijk Place Sainte-Marthe in Parijs. De jonge activisten streden tegen gentrificatie en "speculanten" en verdedigden een resoluut sociale visie op ecologie.

"We hadden tien proeven. Het heeft het collectief beschadigd en levens verwoest."

In september 2020 hadden zij een klimaatkamp georganiseerd dat Reporterre had verslagen. Er werden tal van conferenties gehouden om "de straat terug te veroveren" met econoom Thomas Piketty, spoorwegarbeider Anasse Kazib en onderzoeker Malcom Ferdinand. Er werd een kraakpand geopend in gebouwen die eigendom waren van projectontwikkelaars, maar de volgende dag werden ze er met geweld uitgezet. Twee maanden later, in november 2020, bezetten de activisten een andere plek die al vijf jaar onbewoond was en die zij L'Arche noemden. Deze bezetting veroorzaakte ophef in de pers omdat het pand eigendom was van Siemp, een sociale verhuurder, die het had verhuurd aan Petit Cambodge, een van de restauranthouders die het slachtoffer waren van de aanslagen van 13 november 2015.

De eigenaars dienden een klacht in en na een uitspraak van de Parijse rechtbank werden de activisten in januari uit hun huis gezet. Een activist kreeg zelfs een boete van 15.000 euro voor huisvredebreuk. De repressie ging daarna door. We hebben bijna tien processen gehad," zegt een activist die anoniem wenst te blijven. Het beschadigde het collectief en vernietigde levens. Het is moeilijk om daar nu nog van te herstellen," zegt hij. Verschillende mensen hebben een verbod gekregen om naar de site te gaan. Anderen hebben een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen.

Tijdens de bezetting van de Rue Saint-Marthe, in Parijs, op 26 september 2020. NnoMan/Reporterre

Het harde optreden hield daar niet op, want de politie stelde ook een breed onderzoek in naar de aanstichters van de bezetting. Jeugd voor het Klimaat werd aangemerkt als "aan het hoofd van de operatie". Onderzoekers hielden sociale netwerken in de gaten en bekeken de e-mailadressen waarmee activisten communiceerden. Telefoonlijnen werden ook afgeluisterd. Het dossier telt meer dan 1.000 bladzijden en uittreksels werden gepubliceerd op de website Paris Luttes Info.

Volgens de politie "koos het militante collectief 'Jeugd voor het Klimaat' de illegale bezetting van privé-eigendommen als ideologisch actiemiddel tegen 'de gentrificatie van de wijk', 'de wereldwijde veiligheidswet' en 'klimaatbescherming'. Jongeren voor het Klimaat, gelanceerd in februari 2019, organiseerde aanvankelijk wekelijkse klimaatmarsen voordat het zijn lijn sterk verhardde door antikapitalistische directe strijdacties te bepleiten," schreven ze in het dossier.

Uit het bestand halen.

Er werden verschillende vorderingen naar Instagram en Protonmail gestuurd om de identiteit te achterhalen van de activisten die de accounts beheren. Paradoxaal genoeg heeft Instagram, dat eigendom is van Facebook, niet gereageerd op de verzoeken. Anderzijds heeft Protonmail wel informatie verstrekt in antwoord op het verzoek. Het bedrijf verklaart echter op zijn website dat het de IP-adressen van zijn gebruikers niet registreert. "In tegenstelling tot concurrerende diensten, registreren wij geen tracking informatie," zegt het.

De berichtendienst werd op sociale netwerken op de vingers getikt en moest zich verdedigen. Op maandag 6 september zei zij op Twitter dat zij geen keus had. "Wij kunnen genoodzaakt zijn informatie te verzamelen over accounts van gebruikers tegen wie een Zwitsers strafrechtelijk onderzoek loopt. Dit wordt uiteraard niet standaard gedaan, maar alleen

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

https://reporterre.net/Repute-sur-Protonmail-a-livre-a-la-police-des-inf...

Zie ook over deze

Zie ook over deze zaak:

https://fr.squat.net/2021/09/01/paris-recit-policier-de-sainte-marthe/ (in het frans ja)

Totale repressie tegen een groepje idealistische krakers.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. En dat weet je.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech