Hier kun je discussieren over Nederland moet zich inzetten voor een wereld zonder kernwapens.
Deze Amerikaanse bommen, die sinds het begin van de jaren zestig op Volkel liggen, zijn verouderd en worden binnenkort vervangen. Het nieuwe model, de B61-12, krijgt bestuurbare staartvinnen en wordt daarmee een stuk preciezer en beter inzetbaar. De bommen hebben ook een voorziening, waarmee de explosieve kracht kan worden ingesteld van 1 tot 50 kiloton. Dat is ruim drie keer de kracht van de bom die in 1945 de Japanse havenstad Hiroshima verwoestte.
De linkse oppositie wil dat Nederland, samen met andere Europese landen, de Amerikaanse kernwapens die hier liggen opgeslagen terugsturen naar de Verenigde Staten. Tegelijkertijd zou de regering Rusland moeten vragen zich ook te ontwapenen. Maar minister Bijleveld van Defensie voelt weinig voor het voorstel: ze wil dit alleen in NAVO-verband doen. SP-Kamerlid Karabulut vroeg de minister met andere Europese landen, waar ook Amerikaanse kernwapens liggen, het gesprek aan te gaan om deze terug te sturen naar de VS. Omdat deze binnenkort gemoderniseerd moeten worden en dus getransporteerd worden uit Nederland, willen SP, GroenLinks en PvdA dit moment aangrijpen om ze terug te sturen naar de VS. Het kabinet sprak in het regeerakkoord uit zich actief te willen inzetten voor een kernwapenvrije wereld, maar daar blijkt in de praktijk nog weinig van.
Wereldwijd wordt er onderhandeld over een verdrag die een substantiële bedreiging voor onze planeet juridisch uit de weg wil ruimen: het gebruik van kernwapens in oorlogstijden met catastrofale humanitaire en ecologische gevolgen. Nederland was aanwezig bij de onderhandelingen, terwijl België en Duitsland aan de kant stonden. Onze regeringen stellen publiekelijk dat ze voorstander zijn van een wereld zonder kernwapens, zoals gestipuleerd door het Nucleair Non-proliferatie Verdrag (NPV). Het moge duidelijk zijn dat dit geen makkelijke opdracht is, maar enkel deze doelstelling herhalen brengt ons niet veel vooruit. Dit doel kan enkel worden gerealiseerd door concrete stappen.
De mogelijkheid van het gebruik van kernwapens via de NAVO en de militaire oefeningen langs vijandige landen, hiermee trachten onze regeringen veiligheid te garanderen middels inhumane wapens met verschrikkelijke gevolgen. Zo’n doctrine kan geen duurzame veiligheid op lange termijn opleveren. De NAVO moet een debat opstarten aangaande effectieve niet-nucleaire afschrikkingsstrategieën. Een wereld zonder kernwapens, een Global Zero, moet echter in eigen land beginnen. Deze Amerikaanse wapens moeten terug naar de VS worden gestuurd. Om hieraan bij te dragen kan Nederland in Europa een initiatief nemen om, samen met andere NAVO-landen waar Amerikaanse kernwapens liggen, te komen tot een concreet ontwapeningsvoorstel.
Dat moet samengaan met het ondertekenen door Nederland van het – in verband van de Verenigde Naties onderhandelde verdrag – dat landen verbiedt om kernwapens te ontwikkelen, testen, fabriceren, bezitten, op te slaan, te verplaatsen, te gebruiken of met het gebruik ervan te dreigen of de plaatsing van kernwapens op het grondgebied toe te staan. Pas als deze hoognodige stappen worden gezet, kan Nederland zich wereldwijd geloofwaardig inzetten voor een wereld zonder kernwapens.
In maart kiest Nederland een nieuw parlement. Ik hoop dat de verkiezingen de situatie in Nederland zullen veranderen – de nieuwe regering zal de pandemie kunnen verslaan en verklaren te weigeren kernwapens in Nederland op te slaan. Maar op wie moeten we stemmen om dat voor elkaar te krijgen?
Comment was hidden