Blockupy update donderdag 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie.

Hier kun je discussieren over Blockupy update donderdag 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie..
De acties zijn georganiseerd om te protesteren tegen het Europese crisisbeleid dat in het geheel niet gericht is op structurele hervormingen, en hoofdzakelijk de armsten en zwaksten in de periferie van de EU treft. In een eerdere bijdrage op Indymedia is meer te lezen over de beweegredenen en doelen van de actiedagen en over de voorbereidingen van de activisten: https://www.indymedia.nl/node/4544 Ook staat hier meer over maatregelen van de kant van politie en justitie om elke geplande demonstratie of blokkade onmogelijk te maken. Toch gingen de acties door. Hieronder een overzichtje van gisteren en vandaag.

Woensdagochtend werd het Occupy-kamp in Frankfurt ontruimd. 200 mensen hebben zich vreedzaam verzet en zijn weggedragen. Dit kamp was er al sinds oktober en de bewoners hebben nooit iemand kwaad gedaan. Maar tijdens Blockupy wordt geen enkel protest tegen de bankiers meer getolereerd.

Woensdagavond is de Street Rave die was verboden toch doorgegaan. Zonder al te grote problemen, al deed de politie wel moeilijk over spandoeken.

Vandaag (donderdag) kwam de bus met activisten vanuit Nederland aan. Het grootste deel van de middag hebben ze geprobeerd het centrum binnen te komen. Het was de bedoeling om vandaag diverse pleinen te bezetten als voorbereiding op de blokkade morgen. Maar elke poging werd of door de politie weggeveegd of omsingeld. Enkele metrohaltes zijn gesloten en rond het centrum probeert de politie iedereen die er alternatief uitziet tegen te houden. Dit resulteerden en een kat-een-muis-spel met veel geren. Tot nu toe zijn er echter te veel katten in het spel. Er zijn heel wat mensen aangehouden, maar het lijkt erop dat de meesten ook weer snel op vrije voeten komen. De groep uit Nederland is in elk geval nog compleet.

Bussen vanuit Hamburg en Berlijn werden onderweg uren stil gezet en gecontroleerd. Alle inzittenden kregen een 'Platzverweis' voor de binnenstad van Frankfurt, wat inhoudt dat je in overtreding bent en een fikse boete riskeert als je daar toch wordt gesignaleerd.

De enige actie die wel door mocht gaan was de door het Komitee fur Grundrechte und Demokratie aangevraagde demonstratie tegen de repressieve maatregelen. Hier zijn enige duizenden mensen op af gekomen. (Videoverslag van Attac: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rLvh6zLcNew#!)
Uiteindelijk heeft deze demonstratie er wel toe geleid dat de Paulsplatz in de binnenstad door blockupyers werd bezet en er een paar tentjes werden neergezet. Dit gold later ook voor de Römerberg. Aan het begin van de avond heeft de politie de pleinen echter weer schoongeveegd.

Het grootste deel van de groep vanuit Nederland zet de tenten op bij de Universiteit. Aan het begin van de avond is de politie hier nog langsgekomen om wat te intimideren, maar er is nu een afspraak dat men hier mag overnachten mits er vannacht vanuit de kamp geen acties plaatsvinden. En de politie blijft duidelijk aanwezig.

Voor morgen (vrijdag) staat de blokkade van de Europese Centrale Bank gepland. Geheel verboden, maar het gebeurt toch. Ondertussen werken de banken zelf goed mee met de verstoring: De ECB heeft diverse activiteiten verplaatst, vele gewone banken hebben besloten de komende dagen helemaal dichte te blijven en bankiers is geadviseerd in casual kleding naar het werk te gaan. Als de blockupyers nu morgen eens allemaal in een net pak de straat op gaan kunnen ze die banken zo overnemen.

Een andere activiteit die voor morgen is aangekondigd is een boekpresentatie door David Graeber. Deze schrijver die vooral bekend is van zijn boek 'Direct Action' gaat met zijn nieuwe boek 'Debt' in op de mythe van de schulden. Deze bijeenkomst om 16:00 zal ook worden aangegrepen om op een legale wijze bij elkaar te kunnen komen. Door alle controles en omdat er zo ongeveer een samenscholingsverbod geldt is het niet makkelijk om actie-vergadering te houden.

Samenvattend kan worden gesteld dat de politiemacht van 15.000 agenten (die in ploegendienst) door de straten rijden en marcheren de meeste geplande acties frustreren, maar dat ook het reguliere bankiersleventje danig in de war wordt gestuurd. En de ECB en de andere banken staan in elk geval een aantal dagen flink in de schijnwerpers.

En dan nog wat linkjes:

- Op de Duitse Indymedia staan veel verslagen en commentaren: http://de.indymedia.org
- NOS gisteravond: Blockupy Frankfurt: de politie staat op scherp http://nos.nl/op3/video/373959-blockupy-frankfurt-politie-staat-op-scher...
- Livestream Blockupy op Castor TV: http://www.livestream.com/undergroundreports (niet altijd live)
- Wat foto's van vandaag op de site van de Denver Post (of all places): http://photos.denverpost.com/mediacenter/2012/05/photos-blockupy-protest...
- Antifascistische Revolutionaire Aktion Berlin met updates, foto's, video's en commentaren over Blockupy: http://arab.blogsport.de

Achtergronden in het Nederlands:
- Globalinfo.nl over Frankfurt: http://www.globalinfo.nl/tag/frankfurt:
- De Kritische Studenten (die flink hebben gemobiliseerd voor de bus vanuit Nederland): http://www.kritischestudenten.nl/campagne/blockupy-frankfurt


Privacy ? De politie enzv.

Privacy ? De politie enzv. kan op Indy kijken wie er mee doen. Bijv. de dame die alleen met opgeheven vuist staat. Haar profiel op facebook of andere site zoeken enzv. Massa demo en zwart blok als bescherming is dat nog effectief ? Of alleen nog de spontane demo via mobieltje georganiseerd en weer snel verdwenen ? Het lijkt er op dat de repressie effectief is.

"Blockupy leidt ons terecht af van de nationale politiek"

Opiniestuk op de Joop.nl:

"'Blockupy Frankfurt' leidt ons terecht af van de nationale politiek

Wie nog steeds denkt dat ons fiscaal beleid en het huidige 'lente akkoord' vooral een nationale kwestie is, vergist zich
Het is goed voer voor de media; de strubbelingen in de nationale politiek rond het 'lente akkoord'. Maar de activisten van 'Blockupy Frankfurt' wijzen er terecht op dat de oorzaak - en mogelijke oplossing - van het ‘afbraakbeleid’ voor een groot deel bij onze Europese instituties ligt. ...."

Lees verder op: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/blockupy_frankfurt_leidt_ons_t...

..

..

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech