Bezuinigingen onder vuur: een verzameling van opstand en verzet

Hier kun je discussieren over Bezuinigingen onder vuur: een verzameling van opstand en verzet.
In Haïti en Ecuador werd de laatste ronde van rellen en opstanden in gang gezet door de gestegen gasprijzen; in Soedan was het de verdrievoudiging van de prijs van goederen, in Libanon was het de verdrievoudiging van nieuwe belastingen; in Honduras tegen bezuinigingen op de publieke sector; en in Chili was het tegen de lancering van een tariefstijging. Kortom, net als in de Verenigde Staten, heeft de kapitalistische klasse sinds de ineenstorting van de financiële markten in 2008 over de hele wereld haar welvaart weer opgebouwd door middel van een regime van bezuinigingen, hogere kosten en de afschaffing van de lonen. Op dit moment zien we de grenzen van het geduld van het proletariaat met een dergelijk model.

Ten tweede, een andere gemeenschappelijke factor van veel van deze opstanden is de wijdverbreide woede over de overheidscorruptie, vooral in het licht van de toenemende armoede. In Haïti is dit het duidelijkst, waar in plaats daarvan enorme hoeveelheden hulp is witgewassen die naar verwachting zou gaan naar de slachtoffers van de aardbeving in 2010 en waar vriendjespolitiek van de regering wijdverbreid is, terwijl in Honduras mensen rellen hebben gelanceerd tegen Juan Orlando Hernández, die door een door de VS gesteunde staatsgreep is geïnstalleerd en die naar verluidt geld zou hebben ontnomen aan drugskartels voor zijn politieke campagne.

Ten derde richt deze nieuwe ronde van opstanden zich vaak op de infrastructuur en de handel in goederen, waaronder ook de menselijke arbeid zelf. Zo zien we massale demonstraties in Haïti die naar rijke wijken marcheren en de hele samenleving sluiten. In Chili zijn de mensen van het ontduiken van metro tarieven naar het platbranden van een groot energiebedrijf en hele metro’s gegaan. Terwijl in Hong Kong de mensen zijn begonnen met het in brand steken van banken.

Tot slot laten de huidige opstanden ook zien dat de staat een uitzonderingstoestand ingaat, door ofwel af te dwingen waar en wanneer mensen zich kunnen bevinden, door militaire of politiële speciale bevoegdheden toe te kennen, door nieuwe wetten aan te nemen die eerdere alledaagse acties nu illegaal maken, of door simpelweg het licht op groen te zetten voor het openen van de brandstapel van de autoriteiten. In Soedan heeft de noodtoestand van drie maanden de weg vrijgemaakt voor de staat voor moord en verdwijning van protest- en oppositieleiders. In Ecuador werden de uitgaansverboden van kracht. In Chili zijn wetten die sinds de Pinochet-dictatuur niet meer zijn gebruikt, gebruikt om de militaire vrije heerschappij op straat toe te staan en de opstand neer te slaan. In Hongkong probeerde de staat maskers en demonstraties te verbieden, terwijl de regering in Spanje probeerde Catalaanse leiders die op onafhankelijkheid hadden aangedrongen, op te sluiten. Ondertussen heeft in Rojava een zogenaamde staakt-het-vuren-overeenkomst tussen de VS en Turkije dekking gegeven voor voortdurende aanvallen van Turkse en Jihadistische troepen op de autonome regio.

Haïti

Wekenlang zijn de Haïtianen de straat op gegaan om de val van de door de VS gesteunde president Jovenel Moise te eisen, tegen de wijdverbreide corruptie en de stijgende brandstofkosten. Tienduizenden mensen zijn de straat op gegaan in een opstandige straatbeweging die het land verlamd heeft, scholen heeft gesloten, rijke buurten heeft aangevallen met massademonstraties en in botsing is gekomen met de autoriteiten, die vaak het vuur openen op straatprotesten.

Volgens de Washington Post:

Bijna dagelijks protest in Port-au-Prince, andere steden en het platteland hebben de vervoersverbindingen gesloten, bedrijven en gesloten scholen gesloten, waardoor de Caribische natie van 11 miljoen mensen verlamd is geraakt. Minstens 18 mensen zijn omgekomen in gevechten met de politie en ander geweld.

De Haïtianen zijn de armoede, de schaarste en de corruptie in Haïti al lang beu. Het land is het armste van het westelijk halfrond; meer dan de helft van de bevolking leeft van minder dan 2,40 dollar per maand.

Een toenemend brandstoftekort medio september, bovenop de spiraalvormige inflatie, een gebrek aan veilig drinkwater, milieuvervuiling en voedselschaarste zorgden ervoor dat Haïtianen wegen en snelwegen blokkeerden, brand staken, eigendommen aanvielen en bedrijven plunderden. De rellen leidden tot massale marsen tegen de regering.

Maar het is niet alleen de economische crisis. Voor een groot deel is het gevoel van verlammende corruptie op het hoogste niveau ongestraft gebleven.

De mensen zijn ook woedend dat het eiland sinds een aardbeving in 2010 miljoenen dollars aan hulp heeft ontvangen, maar de openbare diensten en infrastructuur zijn nog steeds even precair.

"Er is niet alleen een politieke strijd gaande vandaag, maar de manifestatie van een systeemcrisis", zegt Jake Johnston, een internationale onderzoeksmedewerker die Haïti voor het Center for Economic and Policy Research bestrijkt. "Haïti wordt geconfronteerd met een brede afwijzing van een politiek en economisch systeem dat in 30 jaar tijd geen resultaten heeft opgeleverd voor de meerderheid van de bevolking. Er is een algemeen wantrouwen tegen politici en verkiezingen. En de beloften van economische ontwikkeling na de aardbeving zijn duidelijk niet nagekomen.

Op dit moment, buiten de sporadische berichten in de gewone bedrijfspers, is de beste manier om op de hoogte te blijven van de opstand het Haïtiaanse informatieproject op Twitter te volgen. Zij brengen dagelijks verslag uit over de opstand, vaak met video's en foto's

Soedan

Het land in Noordoost-Afrika zag vandaag de dag massale demonstraties. Duizenden gingen de straat op in Soedan om op te roepen tot ontbinding van de partij van voormalig president Omar al-Bashir, het politieke orgaan dat hij gebruikte om het land te controleren tijdens zijn 30 jaar autocratisch bewind.

Afgelopen december brak er in het land een enorme demonstratie uit na de verdrievoudiging van de kosten van goederen in een periode van enorme economische instabiliteit. Verschillende groepen drongen erop aan dat president al-Bashir, die al meer dan dertig jaar aan de macht was, zou aftreden, wat leidde tot intensieve staatsrepressie en de moord op demonstranten en oppositieleiders. Desondanks werd in april 2019 de regering omvergeworpen, werd al-Bashir gearresteerd en werd de noodtoestand van drie maanden afgekondigd, wat resulteerde in meer conflicten en doden tussen demonstranten en staatstroepen. Later in de zomer ondertekenden een alliantie van protesterende groeperingen en de regerende militaire regering echter een nieuwe grondwet, maar de onrust is nog steeds aan de gang.

Volgens de Washington Post:

De huidige overgangsregering van Soedan kwam aan de macht na een soortgelijke campagne van massale onrust, die er uiteindelijk toe leidde dat het leger al-Bashir omverwierp. Het land wordt nu geregeerd door een gezamenlijk militair-burgerlijk bestuur, dat over iets meer dan drie jaar een delicate weg moet inslaan naar eventuele democratische verkiezingen.

Tijdens de protesten van maandag zijn er geen berichten geweest over botsingen met de politie of slachtoffers. De marsen riepen opnieuw op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke opsplitsing van een protestkamp door de veiligheidstroepen in juni.

Een verklaring van de politie waarschuwde tegen "het creëren van een staat van chaos", die volgens de politie tot "ongunstige gevolgen" kon leiden.

Buiten de mainstream pers, heeft Salish Sea Black Autonomists regelmatig getwitterd over de #SudanUprising.

Ecuador

Als reactie op de strenge bezuinigingsmaatregelen die werden genomen in de hoop een IMF-lening te verkrijgen, brak in het hele land een massale opstand uit, waarbij inheemse bewegingen een belangrijke rol speelden. Medio oktober kondigde de president aan dat ze de bezuinigingswet aan het vernietigen waren en dat ze in plaats daarvan met inheemse groeperingen die betrokken waren bij de protesten wilden samenwerken..

Zoals CrimethInc. schreef:

Moreno is de opvolger en voormalig vicepresident van de linkse Rafael Correa, die aan de macht kwam op het momentum van de sociale bewegingen van de jaren negentig en vanaf 2007 het land regeerde en hetzelfde neoliberale model voor pacificatie en coöptatie van sociale bewegingen toepaste dat door andere linkse regeringen in Latijns-Amerika werd toegepast, zoals de Labour Party (PT) in Brazilië.

Zoals Abolition Media Worldwide meldde:

Voor het eerst in de geschiedenis van de Republiek Ecuador werd het hoofdkwartier van de regering op 7 oktober overgebracht van Quito, de hoofdstad, naar Guayaquil vanwege een volksopstand tegen Moreno's besluit om harde bezuinigingsmaatregelen te nemen om een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verkrijgen.

De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno heeft de hoofdstad, Quito, een avondklok opgelegd, omdat tien dagen van protesten de stad nog steeds op zijn kop zetten, waardoor het centrum verlamd raakt en de regering gedwongen wordt te vluchten.

Steeds meer steden sluiten zich aan bij de nationale staking en de media is sterk beperkt. "No place to hide" is de kreet die mensen stilzwijgend hebben geadopteerd met een zinspeling op de verandering van het hoofdkwartier van de regering.

Sinds de demonstraties 10 dagen geleden begonnen, zijn er 5 mensen gedood, honderden gewond geraakt en meer dan 1.000 mensen in het hele land vastgehouden.

Wat begon als een protest tegen de bezuinigingen is een totale opstand tegen de regering en het kapitalisme geworden.

Uit een interview met CrimethInc...:

Het verzet dat op dit moment plaatsvindt, dat al acht dagen oud is, is al een historische gebeurtenis. Het is de grootste opstand van de afgelopen jaren - historisch gezien weet ik het niet, maar het is zeker de grootste staking van de afgelopen jaren, met als hoofdrolspeler de inheemse bevolking, want de opstanden uit het verleden hebben niet zo lang geduurd als nu.

Bezuinigingen en het beleid van subsidieverlaging hebben invloed op het dagelijks leven in Ecuador. Maar ik geloof dat er een klassenkloof bestaat in wat er tegenwoordig in Quito en in het hele land gebeurt. Een deel van de bevolking begrijpt de redenen voor het protest niet; ze zeggen dat de regering in feite niet de benzineprijs verhoogt, maar slechts een bestaande subsidie afschaft. Wat zij niet begrijpen, is dat bijvoorbeeld het verhogen van de benzineprijs van de tickets door de stijging van de benzine de prijs van de tickets verhoogt. Een verhoging van 10 cent is veel voor een openbare universiteitsstudent. Ook de voedselprijzen zijn in deze periode gestegen. Voor kleine verkopers die dingen kopen voor hun dagelijks gebruik en heel weinig verdienen, heeft het veel gevolgen voor hen. Zo is een zak aardappelen die tien dagen geleden 18 dollar bedroeg, nu 30 tot 35 dollar.

Er is een onmiddellijke piek in de benzineprijzen geweest. De jaarlijkse subsidies maakten een betere toegang tot basisvoedingsmiddelen en andere soorten consumptiegoederen mogelijk; het grootste deel van het voedsel - bijvoorbeeld groenten uit de Sierra [de Andes] of bananen geteeld op de plantages aan de Costa - wordt getransporteerd in dieseltrucks. De meeste stadsbussen ook. Er is een verband tussen gasverlagingen en de prijzen van basisproducten van de kruidenierswinkels. Als de gaskosten stijgen, zullen alle prijzen stijgen - voedsel, transport, energie.

Zoals ik al zei, is er een klassenprobleem: de middenklasse mag dan niet lijden onder deze maatregelen, maar het grootste deel van de bevolking voelt ze al. De inheemse bevolking weet dat zij haar producten niet zal kunnen verkopen - en dat zij zeer weinig zal verdienen als zij ze aan de burgers moet verkopen. Uiteindelijk is dit een keten waarin de directe producent degene is die het minst verdient, en dat weten ze. Het is noodzakelijk om te begrijpen dat hier het voedsel in de grote steden van het platteland komt, dus er is een direct effect van de stijgende benzineprijs op de kleine producenten op het platteland, waar het merendeel van de inheemse bevolking woont.

Er zijn verschillende teksten geschreven over de opstand in Ecuador, één een interview van iemand ter plaatse van CrimethInc. en een andere van Abolition Media Worldwide.
- https://crimethinc.com/2019/10/14/the-uprising-in-ecuador-inside-the-qui...
- https://www.amwenglish.com/articles/ecuador-insurrection-against-capital...

Chili

Een massale opstand heeft ertoe geleid dat de regering het leger heeft ingeschakeld en een staat van beleg heeft uitgeroepen en afgekondigd. Op dit moment heeft de Chileense staat gemeld dat acht mensen zijn vermoord door regeringstroepen, terwijl oppositiegroeperingen hebben verklaard dat het werkelijke aantal veel hoger is. Er is opgeroepen tot een algemene staking voor maandag 22 oktober.

Het is een week geleden dat de Santiago Metro de astronomische prijs van $830 [Chileense peso's] bereikte en de oncontroleerbare studenten/jongeren/proletariërs een offensief lanceerden dat een "massale [tarief]ontwijking" in gang zette. Een offensief die resulteerde in een massale ongehoorzaamheidsbeweging, die van het begin af aan op veel sympathie kon rekenen, aangezien deze vorm van collectief vervoer elke dag door ten minste 3 miljoen mensen wordt gebruikt.

De staat reageerde door het inzetten van honderden speciale eenheden van de politie om stations te beschermen, wat tot botsingen bij de ondergrondse metro stations leidde en waar honderden gewonden en gearresteerden werden achtergelaten. Op 18 oktober was er een breuk: midden in een nieuwe dag van protest tegen de tariefwandelingen, begon er rond 15.00 uur, één voor één, een totale stopzetting van de Metro Santiago lijnen die een ineenstorting veroorzaakten die tot nu toe ongeziene instorting van het grootstedelijk stedelijk vervoer veroorzaakte. Op die dag begon de vonk en de proletarische klasse demonstreerde haar kracht, toen duizenden mensen de straat op gingen, de repressieve krachten overweldigend en deelnamen aan grote rellen in het stadscentrum die de verwachtingen overtroffen. Het ENEL-bedrijfsgebouw (een elektriciteitsbedrijf dat actief is in Chili) brandde af en verschillende metrostations kregen hetzelfde lot. De hoofdstad en de staat toonden hun ware gezicht aan de bevolking en verklaarden de "noodtoestand", die het leger voor het eerst sinds het einde van de dictatuur als onderdeel van het sociale conflict de straat op bracht.

In een interview met CrimethInc. verklaarde een Chileense anarchist:

De noodbevoegdheden die de Chileense staat ten uitvoer heeft gelegd, werden overgedragen van de Pinochet-dictatuur (of Pinoshit, zoals we hem hier graag noemen). De binnenlandse veiligheidswet (Ley de Seguridad Interior del Estado, of LSE) bestaat sinds 1958, voor de militaire staatsgreep van 1973, maar in 1975 heeft de dictatuur haar macht sterk uitgebreid, vooral wat betreft misdaden van "openbare orde". De wet verhoogt de straffen en straffen voor verschillende schendingen en misdaden in tijden waarin het "functioneren van het land" wordt veranderd. Zo heeft de regering (onder leiding van de socialisten!) in 2002 de LSE gebruikt tegen een staking van buschauffeurs. In het algemeen dient het meer als afschrikking en bedreiging dan als een echt instrument om iemand in het bijzonder voor de rechter te brengen. Dan is er nog de noodtoestand die momenteel van kracht is en die is opgenomen in de grondwet van de dictatuur uit 1980, dezelfde grondwet die we nu hebben.

Er zijn verschillende interviews, artikelen en vertalingen van CrimethInc., Abolition Media Worldwide en Ediciones Inéditas over de situatie in Chili geweest die veel inzicht bieden:
- https://crimethinc.com/2019/10/21/chile-resisting-under-martial-law-a-re...
- https://www.amwenglish.com/articles/week-of-public-transport-sabotage-an...
- https://crimethinc.com/2019/10/19/evade-and-struggle-riots-break-out-aga...
- https://ediciones-ineditas.com/2019/10/21/chile-the-revolt-generalizes/

Honduras

In Honduras zijn rellen uitgebroken tegen het rechtse regime van Juan Orlando Hernández, dat werd geïnstalleerd door middel van een staatsgreep, gesteund door de Verenigde Staten tijdens het presidentschap van Obama, een staatsgreep waarin Hillary Clinton een belangrijke rol speelde. Maandenlang hebben demonstranten opgeroepen tot de verwijdering van de president, omdat hij beweerde dat hij geld van drugskartels aannam om te gebruiken voor zijn presidentiële campagne en ook van plan was om extreme bezuinigingsmaatregelen uit te voeren.

Zoals The Guardian schreef:

De gebouwen van minstens drie bedrijven in de stad werden in brand gestoken nadat de protesten gewelddadig waren geworden, zeiden ambtenaren, en de oproerpolitie botste met demonstranten terwijl ze probeerden de menigte te verspreiden met traangas en waterkanonnen.

"De narco moet gaan, JOH moet gaan", zo chanten de demonstranten, gebruik makend van de initialen van de president, terwijl ze door het centrale Tegucigalpa naar het congres marcheerden.

Eind vorige week werd een rechtszaak gepubliceerd waarin Amerikaanse aanklagers beweerden dat de presidentiële campagne van Hernández in 2013 gedeeltelijk gefinancierd was met geld van drugshandelaren.

In het document dat bij de Amerikaanse zuidelijke districtsrechtbank van New York werd ingediend, staat dat de Hernández-campagne 1,5 miljoen dollar ontving van "drugsopbrengsten" die gebruikt werden om lokale ambtenaren om te kopen in ruil voor bescherming en de voltooiing van openbare werken.

Demonstranten vielen de politie aan met stokken en stenen in de buurt van het congres nadat de agenten traangas hadden ingezet, en een ambtenaar van het Rode Kruis zei dat vijf mensen werden behandeld voor verwondingen.

Enkele dagen geleden werd de jongere broer van Juan Orlando Hernández schuldig bevonden aan beschuldigingen van drugshandel in de Verenigde Staten, waarmee een nieuwe ronde van rellen werd ingezet, zoals Abolition Media Worldwide rapporteerde:

Duizenden mensen namen deel aan bijna heel Honduras aan plunderingen, rellen en intense volksdemonstraties die zich uitstrekten tot zaterdagochtend om de verwijdering van president Juan Orlando Hernández te eisen.

Felle demonstranten blokkeerden tal van punten op de hoofdwegen van het nationale grondgebied met stenen en banden en verhinderden de doorgang van voertuigen in negen van de 18 Hondurese provincies.

Een transportwagen van de politie werd in brand gestoken in de drukke Suyapa Boulevard in Tegucigalpa. De chauffeur vluchtte kort na de verhuizing van ongeveer 20 agenten.

Een tankstation in de wijk San Miguel, ten oosten van Tegucigalpa, en een ander in Kennedy, ten zuiden van Tegucigalpa, werden aangevallen door mensen die ook schade toebrachten aan de weg- en verkeersborden in verschillende delen van de hoofdstad.

Het extreemrechtse Hernández-regime werd geïnstalleerd door middel van een staatsgreep, gesteund door de regering-Obama en in het bijzonder door Hillary Clinton. De opstand in Honduras komt omdat de opstanden vele delen van de wereld hebben getroffen, waaronder Haïti, Chili en Libanon. Revolutionairen op straat strijden tegen het kapitalisme en imperialisme en zullen genoegen nemen met niets anders dan de volledige vernietiging van het systeem van het neoliberalisme dat in de wereld zoveel ellende veroorzaakt.

Voor meer informatie over de opstand, kijk op de website:
- https://www.amwenglish.com/articles/uprising-breaks-out-against-right-wi...

Rojava

De strijd in Rojava wordt voortgezet, ondanks het feit dat vicepresident Mike Pence en Erdogan een staakt-het-vuren-overeenkomst hebben bereikt, terwijl de Syrische Democratische Krachten (SDF) melden dat Turkije het staakt-het-vuren 37 keer heeft geschonden.

Zoals CrimethInc. schreef over het staakt-het-vuren:

Het vermeende staakt-het-vuren dat door de Amerikaanse vice-president Mike Pence is aangekondigd, is een dodelijke fraude. Het enige doel ervan is om de troefregering in staat te stellen de handen in onschuld te wassen van het bloedvergieten dat het Turkse leger pleegt en tegelijkertijd het discours te verschuiven om de slachtoffers ervan te beschuldigen dat ze zich blijven verzetten tegen het staakt-het-vuren. Deze valse wapenstilstand is eerder een groter verraad dan het oorspronkelijke besluit van Donald Trump om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het groene licht te geven om Rojava binnen te vallen en etnische zuiveringen uit te voeren tegen het Koerdische volk daar op dezelfde manier als in Turkije.

Door eenzijdig de overgave uit te roepen namens de mensen die zich hebben verdedigd tegen de Turkse invasie, proberen troef en Erdogan hen te dwingen het grondgebied op te geven dat Turkije nog niet met geweld heeft kunnen bezetten. De islamitische staat (ISIS) en de andere jihadistische groepen die van de Turkse invasie hebben geprofiteerd om de activiteiten te hervatten, zullen het staakt-het-vuren in ieder geval niet respecteren. De VS heeft zijn troepen uit het gebied teruggetrokken en is niet van plan de Turkse agressie in de gaten te houden, laat staan te ontmoedigen. Het feit dat Trump het vermeende staakt-het-vuren heeft gebruikt als excuus om de economische sancties op te schorten die andere leden van de Amerikaanse regering van hem eisten dat hij Turkije economische sancties zou opleggen, bevestigt dit duidelijk genoeg.

Turkije heeft zelfs expliciet ontkend dat dit een wapenstilstand is en het Turkse leger en zijn Syrische huurlingenvolmachten schenden het staakt-het-vuren nu al straffeloos. Naast de berichten die ons rechtstreeks van de YPJ (Women's Protection Units) hebben bereikt, hebben verschillende mediabronnen uit het bedrijfsleven gemeld dat het staakt-het-vuren de Turkse strijdkrachten er niet van heeft weerhouden om te blijven schieten op delen van Syrië die in handen zijn van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De SDF-commandant in Serêkaniyê meldde vrijdag dat meer dan 40 van hun posities zijn aangevallen sinds de afkondiging van het zogenaamde staakt-het-vuren.

Al deze tragedie bevestigt alleen maar dat geen enkele regering - noch de VS, noch Rusland, noch Syrië, noch Turkije, noch enige staatsregering die aan de macht zou zijn gekomen als de Syrische revolutie succesvol was geweest - kan worden vertrouwd op de mensen die altijd het meest te lijden hebben onder de politiek en het militarisme. Autonome sociale bewegingen die gebaseerd zijn op beginselen van zelfbeschikking en solidariteit zijn de enige betrouwbare manier om militaire agressie tegen te gaan en de strijd voor bevrijding wereldwijd te steunen. We moeten onze bewegingen krachtig genoeg maken om een reële bedreiging te kunnen vormen voor regeringen en bedrijven die medeplichtig zijn aan invasies zoals die van Turkije.

In een verklaring over Afschaffing van de media wereldwijd schreef iemand van het International Freedom Battalion:

Het staakt-het-vuren is niet echt geweest. Islamistische groeperingen onder Turkse controle hebben Serêkaniyê zelf gebombardeerd en geprobeerd posities te verwerven.

Bij de komst van het konvooi met de evacués uit de stad Serêkaniyê heeft de bevolking van Til Temir gedemonstreerd om hen in een emotioneel en solidair moment te ontvangen. Veel van de mensen die zich in Serêkaniyê verzetten wilden het verzet niet verlaten, maar de terugtrekking werd bevestigd door het SDF, en de wil om de onderhandelingen een kans van slagen te geven.

Ook de regeringstroepen hebben posities ingenomen ten westen van de stad Til Temir en daarbuiten volgens de nieuwe overeenkomst met het SDF. Ondertussen staat de stad zelf nog steeds onder controle van het SDF.

Er zijn nog minder dan 48 uur over voor het verstrijken van de staakt-het-vurenperiode, die, zoals we al zeiden, niet eens in acht is genomen, en er is dus onzekerheid over wat er de komende dagen zal gebeuren.

SDF en andere krachten blijven zich verzetten tegen de Turkse staat en de pro-Rojava-journaaldienst ANF blijft meerdere berichten over verzet uitgeven. Voor verdere updates:
- https://crimethinc.com/2019/10/19/the-ceasefire-is-a-deadly-fraud-a-mess...
- https://www.amwenglish.com/articles/international-freedom-battalion-figh...
- https://anfenglishmobile.com/

Libanon

Er zijn massaal opstandige protesten uitgebroken tegen de plannen van de staat voor nieuwe belastingen in het kader van zijn pogingen om in het hele land structurele aanpassingshervormingen door te voeren. Demonstranten hebben het regime ook beschuldigd van wijdverbreide corruptie. Als reactie op de protesten hebben de autoriteiten het vuur op de demonstranten geopend.

Zoals Abolition Media Worldwide schreef:

Premier Saad Hariri stelde een termijn van 72 uur vast voor zijn coalitiepartners om met antwoorden te komen op de economische crisis in Libanon, aangezien het verzet tegen de bezuinigingsmaatregelen op vrijdag de tweede dag escaleerde.

De protesten, die uitbraken over regeringsplannen voor nieuwe belastingen, vormen de grootste uitdaging voor de regering van nationale eenheid van Hariri, die minder dan een jaar geleden aan de macht kwam.

Hariri heeft in een toespraak tot het land de partijen in zijn coalitie ervan beschuldigd dat zij de hervormingen van de Libanese schuldgerelateerde economie belemmeren, terwijl het duidelijk is dat het kapitalisme en het structurele aanpassingsbeleid dat zijn regime heeft gevoerd, voor veel ellende hebben gezorgd.

Terwijl Hariri sprak, bleven demonstranten op het Beiroetse martelaarsplein het aftreden eisen van de politieke leiders van het land, waaronder Hariri, president Michel Aoun, parlementsvoorzitter Nabih Berri en minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil.

Demonstranten, die boos zijn over de plannen om nieuwe belastingen te heffen tegen de achtergrond van de stijgende kosten van levensonderhoud, riepen "Revolutie! Revolutie' en 'Het volk eist de val van het regime'. Ze beschuldigden ook de Libanese leiders van corruptie en riepen op tot opheffing van de strenge wetten op het bankgeheim van het land, zodat de overheidsgelden die in de loop van de decennia gestolen zijn, teruggegeven worden ten voordele van de bevolking.

Ook in de gevangenissen van Rounieh en Zahle werden rellen gemeld.

De demonstraties begonnen op donderdag nadat de geldbeperkte regering plannen aankondigde om nieuwe belastingen op te leggen, ook op WhatsApp-spraakoproepen. Vrijdagavond blokkeerden demonstranten de straten in het hele land door het verbranden van banden en op sommige gebieden staken ze gebouwen in brand door verzet te bieden.

Te midden van de onrust sloten banken, winkels en scholen vrijdag hun activiteiten.

Als reactie op de massaprotesten rapporteerde CNN:

Libanon heeft een reeks belangrijke economische hervormingen doorgevoerd, waaronder de verlaging van de salarissen van ambtenaren en het schrappen van bezuinigingsmaatregelen, na een weekend van massale protesten over een verslechterende economie. Een langverwachte begroting voor 2020 is goedgekeurd - een stap die miljarden dollars aan toegezegde internationale donaties kan vrijmaken - en er zullen grote belastingen worden geheven op de banken van het land. Er zijn geen nieuwe persoonlijke belastingen of bezuinigingsmaatregelen opgenomen in de nieuwe begroting van het land, zei premier Saad Hariri in een toespraak waarin hij de hervormingen maandag aankondigde.

Voor meer informatie, bekijk het volgende van Abolition Media Worldwide:
- https://www.amwenglish.com/articles/lebanon-protesters-demand-the-fall-o...

Catalonië

Sinds afgelopen maandag zijn er op grote schaal rellen uitgebroken, waaronder hevige botsingen met fascistisch rechts, nadat de Spaanse staat zich heeft ingespannen om gevangenisstraffen uit te spreken tegen vooraanstaande politici die de Catalaanse onafhankelijkheid steunen.

Zoals CrimethInc. schreef:

Hoewel de meerderheid van de beweging nog steeds pacifistisch is, hebben enkele duizenden deelnemers de leiding van politieke partijen en organisaties afgewezen en gekozen voor een open confrontatie met de politie. De verschillende mobilisaties vinden echter nog steeds in samenloop plaats, waardoor het voor de politie erg moeilijk is om de controle te behouden. Demonstranten hebben naar verluidt caltrops, Molotovcocktails gebruikt en ballonnen geschilderd om de politie oproerbusjes uit te schakelen, terwijl ze individuele agenten op afstand hielden met lasers en katapulten en helikopters met vuurwerk wegreden.

Een grote krant berichtte vandaag dat de helft van de politie rellenwagens volledig buiten gebruik is gesteld door schade, vooral aan banden. Het is onduidelijk hoe snel ze deze kunnen herstellen. Als ze hun bestelwagen kwijtraken, zijn ze machteloos; er zijn te veel mensen op straat, die te veel geweld gebruiken. De staat zou de Guardia Civil of het leger moeten sturen om de zogenaamde "orde" te handhaven.

Deze situatie is nog steeds in ontwikkeling en het is onduidelijk waar het heen gaat. Voor meer informatie en achtergrond, bekijk het volgende stuk van CrimethInc....:
- https://crimethinc.com/2019/10/18/the-catalan-independence-movement-a-ne...

Hongkong

De opstand in Hongkong escaleert opnieuw na enkele weken van betrekkelijke rust, met de laatste ronde van demonstraties waarbij banken werden aangevallen en in brand werden gestoken, molotovcocktails naar de politie werden gegooid en er hevige vernielingen van eigendommen tegen metrostations en winkels plaatsvonden. De politie heeft dit weekend ook verklaard dat ze een explosief langs een protestroute tot ontploffing hebben gebracht en beweert dat het daar is geplaatst om de politie te verwonden. Demonstranten dringen terug op een verbod op maskers en roepen ook op tot ontbinding van de politiemacht van Hongkong.

De voortdurende opstand in Hongkong blijft veelzijdig, waarbij sommige elementen een radicale, antikapitalistische anti-politiek uitstralen, terwijl andere gewoonweg de westerse interventie omarmen.

Zoals CrimethInc. schreef:

De strijd in Hongkong heeft zich op internationaal niveau gepolariseerd. Sommige samenzweringstheoretici zijn vastbesloten om elke vorm van protest tegen de Chinese regering alleen maar te lezen als de machinaties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Alsof het voor demonstranten onmogelijk is om hun eigen agenda los te koppelen van het overheidstoezicht. Anderen juichen de beweging toe zonder zich zorgen te maken over de nationalistische en neoliberale mythes die er nog steeds de boventoon voeren.

De gebeurtenissen in Hongkong laten zien hoe een beweging actief de legitimiteit van de ene regering en haar wetten en politie kan afwijzen en tegelijkertijd een naïef vertrouwen in andere regeringen, andere wetten en andere politiediensten kan behouden. Zolang dit geloof in een of andere vorm blijft bestaan, zal de cyclus zich zeker herhalen. Toch kunnen de afgelopen maanden van opstand in Hongkong ons helpen ons voor te stellen hoe een wereldwijde strijd tegen alle vormen van kapitalisme, nationalisme en de staat eruit zou kunnen zien - en ons helpen de obstakels te identificeren die nog steeds bestaan voor het ontstaan van een dergelijke strijd.

Voor verdere analyse en achtergrond, kijk op de volgende pagina's:
- https://crimethinc.com/2019/09/20/three-months-of-insurrection-an-anarch...
- http://dialectical-delinquents.com/hong-kong-latest-2/
- http://chuangcn.org/2019/06/anti-extradition-translations/
- https://lausan.hk/2019/insurgent-politics-against-the-backdrop-of-hong-k...
- https://lausan.hk/2019/reading-guide-police-prison-abolition-hong-kong/

Verre van compleet

Dit is verre van een complete verzameling van opstandige bewegingen en rellen over de hele wereld. Er worden bijvoorbeeld al maanden lang in de Mexicaanse staat Chiapas felle protesten georganiseerd door Afrikaanse vluchtelingen en vallen migranten in Malta de politie aan en rellen in hun opvangcentrum om vrijheid te eisen. In Bolivia braken rellen uit tegen de recente verkiezingen.

https://itsgoingdown.org/austerity-on-fire/


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Rechtse spam.

Boeren zijn rechts dus dat

Boeren zijn rechts dus dat telt niet. Opstanden zijn links.

beetje kort door de bocht om

beetje kort door de bocht om de boertjes hier te boycotten omdat ze rechts zijn. Ook rechtse mensen hebben soms een punt. bovendien komt de boterham die ik nu zit te eten met hagelslag ook van de boertjes. niet de hagelslag. In de oorlog zaten veel Joden bij de boertjes ondergedoken. Toegegeven, je ziet tegenwoordig geen paardenbloemen in de wei vanwege de monocultuur.

boer, beste boer

Boeren zijn niet per definitie rechts natuurlijk

Het grappige is, zowel Kropotkin als Bakoenin, zagen heel veel heil in de boeren, als klasse. Kropotkin sprak niet voor niets over velden en fabrieken. Een samensmelting, van platteland en fabriek.

In Spanje, was anarchisme populair, among boeren. Het was een agrarische beweging, grotendeels, destijds. Dit terwijl marxisme, juist alles richt op de fabrieksarbeiders, in de grote Europese steden.

Ook in oekraine . De boeren hadden grond en wilde die grond beschermen ( de mir, collectieve grond ) , tegen zowel bolsjewisten, als reactionaire krachten. Autonomie en grond, landbouwgrond, was the name of the game. Een Mhakno vocht deze strijd. Boeren autonomie, integraal communisme etc.

Vergeet alleen niet, dat was een tijd van vóór de bio-industrie, van voor klimaat problemen, internet, globalisering. Anarchisten in Spanje, aten gewoon iedere dag Chorizo en homoseksualiteit bestond niet.

Maar traditioneel gezien, staan de boeren eigenlijk aan jullie kant, als min of meer autonoom functionerende actoren. Yep

Ik vond het wel nice om te zien, dat die boeren even een gemeentehuis binnen stormde. Leuk om naar te kijken, altijd mooi. Ambtenaartjes terroriseren. Wie het ook doet, met wat voor reden dan ook.

Maar jullie hebben natuurlijk gewoon een punt hé. Die stikstof moet gewoon naar beneden, zelfs de staat snapt dit nu. Ik snap wel de woede van de boeren, maar hun woede is niet helemaal legitiem. De bio-industrie is zwaar achterhaald, iedereen weet dat natuurlijk, ze weten het zelf ook, stiekem, diep van binnen.

Heb je dat 16 oktober op het

Heb je dat 16 oktober op het maliveld in den haag gezien zie you tube.
Unaniem achter extreem rechts ze zijn hun verstand verloren.
Georganiseerd door FDF een nieuwe extreem rechtse organisatie van boeren het is om te huilen wat een ramp.

boeren

Geen boeren, geen bier!

zelf doen

haha

Ik drink niet meer. Denkende arbeiders drinken niet, drinkende arbeiders denken niet

Zei hij plechtig, meneer Nieuwenhuis

Maar bro, je kan die shit allemaal zelf stoken. Dat doen ze toch ook in Rusland etc. Zelf
wodka maken

Links is ook niet tégen boeren hé. Dat is een beetje het punt. Pownews framed het, alsof
iedereen van links, boeren wilt lynchen ofzo.

Nee, nee. Maar er is wel gewoon een stikstof probleempje. Ik snap niet dat dit niet erkent mag worden

Geen bier maar karnemelk

Van Oekel's Disco Hoek # Ir. Evert v.d Pik - Geen bier maar karnemelk
https://www.youtube.com/watch?v=2OZnKk_DqEw

Boudet is degene die met de

Boudet is degene die met de sociaal democratische rechtstaat af wil rekenen en met de slechtste versie van het oude systeem verder wil ten koste van alle andere mensen!
Dat is ook de foute contour die de regering alleen maar mee voorbereid.
Ik vind dat weinig te maken hebben met bier.
Het resultaat is dat ook de boeren reageren met nog maar een IQ van 90%.
Dat ze vanwege een paar hippies en milieu activisten met extreem rechts in zee gaan en zelfs de FDF oprichten getuigt duidelijk van een gebrek aan verantwoordelijkheid besef in het algemeen.
Zijn die mensen nog wel toerekening vatbaar of wordt het tijd om ze onder curatele te zetten want ze gaan nu niet meer voor de goede zaak.
Door extreem rechts krijgt de mensheid nog 1000 problemen erbij dat weet toch iedereen.

voor een nieuw anarchisme asap

Beste nn

hier heeft u zeker gelijk in. Het punt is, FVD is gewoon de VVD hé, sociaal economisch gezien. Dus in NIEMANDS belang....Masochisten stemmen dus FVD.

En ik weet dat het tegenwoordig, door zowel links als rechts ontkent wordt, maar sociaal economische zaken, zijn het fundament onder ieders leven......

Anarchisten van tegenwoordig, 'anarchisten' van tegenwoordig, vermijden ook liever het begrip 'klassenstrijd'. Dat zien ze als een van de vele 'intersecties'. Ableisme, ageisme, classism, allemaal hetzelfde....NIET DUS....Klassenstrijd is het verdomde fundament van links. Als je dat niet begrijpt,moet je lekker bij D66 rond de tafel zitten. Dan heb je nooit één dag in een fabriek gewerkt, als je over ageism begint.

Doordat links dus een grap is, gaan mensen in zee met die Baudet. Maar Baudet's politiek, is een groot probleem voor je, als je niet dertien miljoen op je rekening hebt.

Maar ik wijd dit wel aan het feit, dat links een grap is. Daardoor valt er een gat, dat door een Baudet opgevuld wordt.

Het probleem met extreem

Het probleem met extreem rechts op zon grote schaal als we nu meemaken is dat het electoraat steeds zieker wordt en de normale democratische partijen inderdaad steeds minder serieus worden genomen tot de sociaal democratische rechtstaat niet meer bestaat.
Extreem rechts moet dan ook gewoon verboden worden op grond van wetten en reglementen door de Hoge Raad der Nederlanden voor het te laat is!
Als die draaikonten nog een beetje verstand zouden hebben was dat allang gebeurd.
Dit is gewoon dom doen tegen beter weten in en tot iedereen gek is en tot het te laat is daar heeft niemand wat aan.

veel leesplezier

Beste NN

ik schreef er een stukje over, op krapuul. Het heet : der overwinning van forum voor democratie

Als je het gaat lezen, dan wens ik je alvast heel veel leesplezier !

Anyway, vriend

Het punt is een beetje, dit komt niet uit de lucht vallen. Mensen waren zó extreem boos op Rutte en zijn
smerige kabinet en terecht. Maar, vroeger had je in het parlement nog wat communisten etc, die dan die woede
kanaliseerde. Maar, die bestaan niet meer. Links is een beetje in een soort identiteitscrisis. Links is heel erg
verdeeld en versplinterd, these days.

Ja, toen gingen al die boze stemmen naar FVD. Omdat, Baudet wél genadeloos op Rutte heeft ingehakt.
Eigenlijk had de SP dat moeten doen. Maar, die Lilian kon dat niet. Sommige dingen die Baudet zei, had links
moeten zeggen. Zoals bijvoorbeeld over dat 'kartel', wat natuurlijk wel degelijk aan de orde is. Dat is
het enige waar Baudet gelijk in heeft.

Twee overwegingen : de "

Twee overwegingen : de " failed state " en het al vaker aangekondigde einde van de natie staat.
Zie wbt. het eerste https://en.wikipedia.org/wiki/Failed_state Nog even afgezien van het verband tussen de failed state en het einde van de natie staat. Als je op het www zoekt op het einde van de natie staat stuit je boven aan pagina 1 van duckduckgo zoek machine notabene op Thiery Baudet.Dan gaat het al snel en verder over " Brussel " en " Europa ". Zelf vind ik boeiend de problematiek veroorzaakt door mega bedrijven tegenwoordig niet zelden .com bedrijven als Google maar ook Microsoft Amazone . Bedrijven met veel kennis en monopolies en veel geld meer dan totale begrotingen van landen en niet alleen Afrikaanse landen. En vrij wel geen belasting betalen door die bedrijven. Ik stuit dan op https://www.wbs.nl/index.php/publicaties/het-einde-van-de-nationale-poli...
Wat me dan direct opvalt is het gebrek aan historisch besef. Nota bene wat betreft is de lineaal waar mee grenzen werden vastgesteld in de negentiende eeuw wbt. het Midden Oosten en Afrika met name door toenmalige grootmachten berucht. Dwars door grond gebied van volkeren en stammen . Tribalisme bevroren conflicten zo als die er ook waren en zijn dichter bij NL op de Balkan. Ook het artikel Bezuinigingen onder... is verre van compleet met name waar het historisch besef betreft. Haïti bijvoorbeeld kreeg direct na de onafhankelijkheid te maken met blokkades door ALLE grootmachten en andere " tegenwerking " ook economisch . Dat heeft denk nog steeds een funeste uitwerking op Haiti. Over de geschiedenis van bijv. Libanon en de gevolgen voor het heden valt ook wel wat meer te zeggen met name wbt. tribalisme. Dergelijke primitieve toestanden passen niet in het wereld beeld van crimethinq denk ik crimethinc dat nog al eens word aangehaald in het artikeltje. Wat moet je daar mee als Revolutionair tribalisme en dergelijke primitieve ellende ? En dan die godsdienst iedere keer weer die akelige primitieve verdervelijke adder die maar niet weg te krijgen is blijkbaar. Zie Spanje het Spanje van anno nu in de
fraaie serie ‘Brieven aan Andalusië’ (VPRO) van Stef Biemans dat nog zeer Katholieke Spanje. Kijk de nn auteur van dat artikel op Indy kan wel Victorie willen kraaien en crimethinc daar bij citeren daar bij redeneert hij zij te veel van uit eigen normen en waarden daar bij geen of weinig oog hebbend voor een nog steeds overwegend primitieve realiteit. Er is dan wel voortgang van techniek maar de menselijke evolutie gaat heel langzaam .
Ook wat betreft cultuur en sociaal. Is er wat nieuws te zien in al die gebeurtenissen die de nn schetst in zijn haar artikeltje vraag ik me af. Nou ja mogelijk het einde van de Natie Staat in meerdere opzichten . Maar is dat GVD vooruitgang een regressie naar stammen en godsdienstig gemotiveerde groepen die elkaar bestrijden ?! Nee GVD NEE !!!!

Nog een aanvulling op mijn

Nog een aanvulling op mijn eerdere reactie op artikel " Bezuinigingen " : het Utopische ideaal van Anarchisten Anarcho communisten Anarcho syndicalisten is slechts een van de vele idealen tegenwoordig in de heksenketel waar de godsdienst gekte niet zelden de overhand heeft. Wat blijft er over anders dan je terug te trekken in je bubble met gelijkgezinden als je het geld er voor hebt letterlijk in een gated community. " De straten zijn van ons " ? Nee in al die genoemde landen is een grote misdaad zeg traditionele criminaliteit veel al drugs gerelateerd durf ik te stellen zonder de feiten al te zeer te kennen. De straat is van de drugs crimineel . Dan die boeren die in een reactie worden genoemd : die lopen toch aan de ketting van banken onder een enorme schulden last ? Hoe wel het land waar ze op boeren is vaak in het bezit van die boeren en dan zitten ze op een spreekwoordelijke " goud mijn " zeker in de buurt van de grote steden. Die sentimentaliteit over boeren werkelijk belachelijk het zijn ondernemers die volgens de wetten van het Kapitalisme opereren anders waren ze al lang uit beeld geweest. Mega stal dit mega dat de agro industrie begint bij de buiten wijken van de steden. . Die boer zo als die nu bestaat in NL je kan en moet zonder die "ondernemer ".

Mensen ze zijn bang voor hun

Mensen ze zijn bang voor hun eigen schaduw die dan ook direct moet worden vermoord. Hoe doe je dat je eigen schaduw vermoorden ? Ja pak er een " heilig boek " bij daar vind je vast een antwoord. Ik zie geen happy end. Prettige voortzetting verder.

boer, beste boer ( keihard liedje is dat toch )

Ik snap niet wat je nou helemaal bedoelt

Wel heb je gelijk wat dit betreft.

Boeren zeggen zo : boeren plagen is honger vragen

Hoezo honger ? Wat produceren ze ? bakken en bakken en bakken en bakken met varkenslappen. Krijg ik dan honger, als ik dat
niet vreet ? Nee hé...Melk ? Moet ik melk drinken ? Nee hé...Ik kan in princiepen ook gewoon van die rijstmelk drinken, boeit me ook geen flikker. Dat koop ik ook vaak genoeg.

Dat vlees staat allemaal onaangetast, in de supermarkten. Ja, ja. vegetarisme is niet alleen meer iets voor activisten, deze dagen. Het is trendy geworden, somehow. Wie had dat in de jaren 00 gedacht ?

ook vele normlords, eten nu vegetarisch. Zelfs ik, eet meestal vegetarisch.

Niemand hoeft dus honger te leiden, als jij je zestigduizend varkens ruimt, want niemand hoeft varken tet eten, objectief gezien.

Jij wilt varken eten, ja, maar dat is iets anders. Het is dus eigenlijk een entertainment markt, die vlees markt. Goedkoop entertainment. Mensen denken dat ze entertainment moeten, daar zit het probleem. Mensen denken dat ze netflix en spareribs moeten. Ja, je hebt moeten en moeten, mijn zoon. Ik dacht als kind ook, dat ik drie uur per dag moest gamen.

Want zouden ze een kwart van hun vee verkopen, zouden ze nog dik kunnen verdienen. Het zou dan meer een kwaliteit product zijn, als oesters of iets. Een delicatesse. Varkensvlees hoeft geen twee euro te kosten. Goedkoper dan water....

Venezuela!

Venezuela!

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech