Extinction Rebellion is een eindtijd-sekte

Hier kun je discussieren over Extinction Rebellion is een eindtijd-sekte.
Klimaatverandering

Jutta Ditfurth: "Extinction Rebellion is een eindtijd-sekte".

Extinction Rebellion trekt momenteel de aandacht met wegblokkades. Wat zit er achter de groep? De Frankfurter Rundschau sprak met Jutta Ditfurth, die veel kritiek heeft op XR.

Waar komt de Extinction Rebellion beweging ineens vandaan?

Vier jaar geleden hebben voormalige Occupy-activisten en anderen in Engeland de Compassionate Revolution Limited opgericht. Dit bedrijf financierde eerst de campagne Rising Up, en toen deze niet succesvol was, richtten ze Extinction Rebellion (XR) op. Dit bedrijf staat nu vermeld in het impressum (een in Duitsland wettelijk verplichte verklaring van het eigenaar- en auteurschap van een document, nvdv) van Extinction Rebellion Duitsland.

Een vermeende, gedecentraliseerde volksbeweging in de vorm van een bedrijf?

De twee belangrijkste oprichters zijn Roger Hallam (53) en Gail Bradbrook (47). Hallam was een biologische boer, Bradbrook komt onder andere uit de dierenrechtenwereld. De twee en hun minstens twee dozijn supporters van bedrijven en stichtingen hebben XR opgebouwd als een groot PR-project: een rune-achtig logo, drie basisprincipes en verder weinig inhoud. Ze zijn zelfs niet tegen kernenergie.

Extinction Rebellion: Manifestatie over de anti-menselijke "diepe ecologie".

Wat willen ze?

Ze hebben een zeer onbeholpen politieke strategie: bang maken, emoties opwekken, esoterische training en symbolische blokkades. Dit laatste net zo lang totdat de regering instemt met het organiseren van "burgervergaderingen". Dat is het plan. Deze burgerbijeenkomsten moeten "representatief" zijn en aangestuurd worden door een "controleorgaan" dat verder niet wordt omschreven. Ik zie de lobbyisten al binnenkomen. De taak van deze burgerbijeenkomst zou moeten zijn om de overheid te "adviseren". Dat is alles en dat zal het klimaat niet redden. Tot op zekere hoogte is de doodlopende weg al ingebouwd.

Wat onderscheidt XR van Fridays for Future-beweging?

FFF is geen PR-project, maar een volksbeweging - althans volgens alles wat ik tot nu toe weet. Ondanks alle kritiek op sommige zaken zijn de FFF-groepen divers, leergierig en geïnteresseerd in feiten. Zij organiseren bijvoorbeeld ook evenementen over onderwerpen als ecologie en kapitalisme. XR daarentegen nodigde voor manifestaties irrationele, anti-menselijke "diepe ecologie" uit in zijn kamp in Berlijn. Ik schreef erover in mijn boek Feuer in die Herzen (1992). Deze ideologie heeft haar wortels in een fascistisch mensbeeld en devalueert de mens.

Kun je dit meer concreet uitleggen?

Deep Ecology, in de VS "Deep Ecology", ontkent de mens als sociaal wezen. Voor hen is een mens niet meer waard dan een dier of een plant. Fritjof Capra, een van haar ideologen, zegt dat een mystieke "kosmische geest", los van het menselijk bewustzijn, materie creëert. En niet economische belangen, maar "valse waarden" van "wij allen" produceren radioactieve energie, geplunderde grondstoffen, vergiftigd water en lucht. Bovenal zouden we een "crisis van de perceptie" hebben. Capra ontkent machtsstructuren en dus het verschil tussen degenen die beslissen en degenen die beslissen en degenen die beslissen. Ingrijpen in concrete maatschappelijke strijd, bijvoorbeeld in de vorm van ecologische initiatieven tegen grootschalige technische voorzieningen, is even ver van hem verwijderd als praktische solidariteit met stakers. De "rol van strijd en conflict" vindt hij volstrekt weerzinwekkend en "overdreven".

Extinction Rebellion: eindtijdsscenario's van eindtijd-sektes

Zou men desondanks kunnen zeggen dat zij zich radicaler inzetten voor het klimaat? Is radicalisering niet nodig als je iets wilt bereiken?

Is het werkelijk radicaal als het gaat om een klimaatramp, dat wil zeggen, in overleg met de politie zaken bij de wortel aan te pakken en symbolisch een kruispunt te bezetten? Is dat niet nogal banaal? Mijn hemel, hoe vaak hebben we de wegen geblokkeerd! De acties in Gorleben waren veel slimmer, echt radicaal en geïntegreerd in een echte politieke ecologische strategie. Hoe radicaal is het als XR in Londen, Nieuw-Zeeland en binnenkort ook in Duitsland een grote octopus bij acties meeneemt? De octopus is het klassieke antisemitische symbool van de "wereldwijde Joodse samenzwering". Het was een centraal beeld van joodse haat in de nazi-krant "Stürmer". Sinds 1933 kan het niet meer onpartijdig worden geherinterpreteerd. Jonge activisten weten dat waarschijnlijk niet. De ouderen bij XR moeten het weten. Wie van miljoenen met uitsterven bedreigde diersoorten een octopus kiest, doet dit niet toevallig.

Ze zeggen dat de beweging iets sektarisch heeft. Hoe ben je tot deze beschuldiging gekomen?

Hiërarchie, gebrek aan transparantie, goeroes en esoterische ideologie. In plaats van kritische verlichting bieden ze ensceneringen waarin drie mensen met touwen om hun nek op de galg staan en het ijs onder hun voeten smelt. De foto deed me denken aan de ophanging van burgers door de Wehrmacht en de SD aan het Oostfront. Overal bij de Extinction Rebellion zijn doodsbedreigingen te vinden. Gail Bradbrook zegt, "Sommigen van ons moeten klaar zijn om te sterven." Onlangs legde ze in een toespraak op de website van XR uit hoe ze op het idee kwam van de Extinction Rebellion door middel van esoterische rituelen en psychedelische drugs. Roger Hallam spreekt over zelfopoffering en dat "miljarden mensen in zeer korte tijd zullen sterven". Hij verspreidt angst door te zeggen dat "onze kinderen de komende tien tot twintig jaar zullen sterven". De woordvoerders van XR blijven ons de wetenschappelijke bronnen schuldig, omdat ze niet bestaan. Het zijn apocalyptische scenario's van eindtijd-sekten. De klimaatramp zal veel gecompliceerder en tegenstrijdiger zijn.

Kunnen mensen hier worden ge-instrumentaliseerd?

Interessant is de vraag wie wie instrumentaliseert. In ieder geval bespelen de XR-goeroes de emoties en instrumentaliseren ze vooral jongeren. Ze maken ze bang voor hun dreigende dood. Er zijn goedbedoelde politieke nieuwkomers die dit alles niet doorzien, maar al met al een enorm aantal esoterici. In Duitsland vallen de instrumentele verhoudingen op tussen delen van links en XR. Van "taz" tot "krautreporter", kijken velen slechts oppervlakkig, naar de kleurrijke kostuums, de mystieke enscenering. De taz vergelijkt XR met het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar dat was noch symbolisch noch esoterisch. Ook proberen sommige linkse partijen bij projecten als "Rising" of "Democracy in Motion" invloed te krijgen in de lokale XR-groepen. Nu hebben zich ook vertegenwoordigers van de antisemitische Montagsmahnwachen bij XR aangesloten. XR is een eindtijd-sekte en maakt het belang van een werkelijk rationeel politiek ecologisch verzet tegen de klimaatramp belachelijk en schaadt deze zeer.

De politicus en sociaal wetenschapper Jutta Ditfurth is gemeenteraadslid in Frankfurt am Main voor haar ÖkolinX-partij. Ze presenteert haar nieuwe boek "Attitude and Resistance" op de Frankfurter Buchmesse.


iedereen met een beetje

iedereen met een beetje levenservaring prikt wel door dit soort schimmige clubjes heen. Desalniettemin staat de Eindtijd wel degelijk voor de deur. De komende jaren zullen we meer van zulke clubjes zien. Donald Trump is zeker ook een Eindtijd verschijnsel.

de afgunst en rancune druipt

de afgunst en rancune druipt er van af.

Zie verder ook 'Hamburg

Zie verder ook 'Hamburg klimaatstaking zittend protest achtergelaten door XR'
https://www.indymedia.nl/node/46773

bedankt voor dit artikel. Ik

bedankt voor dit artikel. Ik heb meerdere malen wat gelezen op de site's van XR uit verschillende landen, en kreeg het zelfde idee. Het is een (potentiële) sekte. Vooral hun vorm van bestuur en hiërarchie komt neer op een aantal individuen die de uiteindelijke besluiten maken en dit is ronduit gevaarlijk. Nog enger word dat mensen het idee hebben dat de akties worden georganiseerd op basis van consensus maar niks in minder waar. Veelal zijn de mensen die aan de akties van XR deelnemen jong en zoeken nog een indentiteit, en trappen dus in de val van zogenaamd ervaren aktivisten die hun de weg wijzen. Maar in het geval van XR lijkt het meer de richting op te gaan van jonge zielen winnen voor hun eigen gewin ipv op consensus georganiseerde masale akties, zoals de huidige (duitse) klimaatbeweging mischien niet effectief is of veel media aandacht genereerd, maar wel opereerd vanuit consensus. XR gaat voor meer open en burgelijk-toegankelijk gedragen (dus onervaren 'aktivisten') akties en misbruikt dit,

We gaan zien wat de toekemst brengt, maar voor ieder die het programma en de 'notullen' van XR goed leest; that shit is dodgy af fuck.

p.s. al hun troep staat gewoon op hun website, waar ze ook niet ontkennen leiderschap per land te hebben, en waar ze ook niet ontkennen hun aktievormgeving te baseren op hierarchische besluitvorming vanuit een paar internationale individuen. Attands, als je hun teksten goed leest.

d

Beste nn

Maar XR heeft toch ook nooit beweert anarchistisch te zijn ?Of zonder leiders ? Je moeten het nemen voor wat het is. Natuurlijk zal het niet perfect zijn, maar ze hebben wel vele dingen gedaan en er is geen tijd meer. We kunnen niet té kieskeurig zijn.

Vergeet niet, (sociaal ) anarchisten in de vorige eeuw, hadden paradoxaal genoeg óók leiders. Nestor Mhakno, Durutti etc, etc. Allemaal
kemphaantjes. En dat werd ook niet ontkent ofzo.

Hun doel was wel stateloosheid en economische organisatie, herverdeling, collectivisme. Men deed dit wél, met vrij streng
afgebakende structuren. Men had colonnes, die werden aangevoerd etc. Dit was niet een beetje rellen. Hier was men ook openlijk in.
In Rusland, was er een duidelijke, militante structuur, met mensen die waren afgestudeerd van militaire academies, aan de top. Dit
waren wrede tijden, btw. Mhakno's zwarte leger, had echt wel allerlei structuren en wanneer men een dorp binnen viel, was er zeker wel een uitgedacht beleid. Het lange termijn plan was alleen heel anders, dan dat van de bolsjewiki. Men vocht niet voor de creatie van een staat. Dat was wel uniek.

Alsook, de 'anarchisten' scene, van tegenwoordig is zogenaamd zonder leiders. Maar de autoritaire structuren zijn
sterker, dan bijvoorbeeld in de SP. Men benoemd het alleen niet. Je krijgt brieven van ze, dat je daar en daar niet mag
komen, van 'ze'. Ze hebben dus wel leiders, maar anonieme, zelfbenoemde leiders. Die beweren geen leiders te zijn. Dan ben je nog beter
uit, bij een beweging die er gewoon eerlijk over is en het niet zal ontkennen.

XR en extreem-rechts

Meer info over #RubikonNews, een nieuw-rechts/samenzweringsproject dat Florian Kirner (alias Prince Chaos) probeert te verbinden met #ExtinctionRebellion.

RubikonNews is een nieuw-rechts/samenzweringsproject. Het laat bijvoorbeeld teksten toe als:
- AIDS bestaat niet, het is een samenzwering
- Mein Kampf is een geweldig boek.
- iets over deep state, marionetten en sheeple

https://todon.nl/@hambibleibt/102988895301169487

wat wel?

goed stukje over valse oplossingen als electrisch rijden, cap-and-trade en CCS.

Blijft de vraag: wat moeten we wel eisen, en bij welke club kunnen we ons wel met een gerust hart aansluiten?
Transition-towns? Anarcho-primitivisten?

Moeten we een "ecofascistische" partij oprichten die van vlees eten en autorijden een privilege maakt? Met programmapunten als in "walkable cities" oftwel storpen gaan investeren, en het verbieden van tabak of zo

Kortom hoe krijgen we honderdduizenden zover dat ze een koers die radicaler is dan Groenlinks of Partij vd Dieren ondersteunen?

Is er iemand die serieus op deze [niet-rhetorische] vragen wil ingaan?

Als de sodemieter

Als de sodemieter kerncentrales uit de grond stampen.

kerncentrales

"als de sodemieter" kun je vergeten. Volgens de praktijk kun je, als je vandaag besluit kerncentrales te bouwen, ze over 20 of 30 jaar gebruiken. En aangezien splijtbaar uranium niet aan nederlandse bomen groeit ben je afhankelijk van mijnen in buitenlanden, en voor 1 bepaalde stap in het bewerken van het erts van letterlijk 4 of 5 fabrieken.
ook is het duidelijk dat kernenergie nooit economisch rendabel kan zijn.

We moeten gewoon veel minder energie gaan gebruiken, en daarvoor een deel van de economie opofferen (....). Al is het natuurlijk ver-schrik-ke-lijk als we daarvoor de werkweek inkorten en minder in de file staan...

n

XR een eindtijd sekte ?

Ik heb hen nog nooit conspiracy dingen horen verspreiden. Vergeet niet, conspiracy gekkigheid, komt overal voor, binnen alle lagen van de bevolking en binnen iedere partij. Iedereen heeft namelijk toegang tot het internet, waar men de conspiracy zal vinden. Sommige vallen er dan voor. Van de vele XR mensen, zullen er natuurlijk zéker een aantal zijn, die denken dat Joodse aliens, in piramides onder de grond wonen, waar zij hagedismensen kweken, die ons hersenspoelen met marxistische idealen. Maar dat maakt niet héél XR een sekte

Ik kende iemand die SP stemde en later FVD, die altijd van die verhalen had, over lirzardmen en 'de joden'. Kunnen sp en fvd daar iets aan doen ?

XR doet in princiepen directe actie, wat anarchisten eigenlijk hadden moeten doen, toen ze veilig weg gemoffeld zaten, in hun safespace hihi

directe actie is eigenlijk jullie speelgoed. Nu gaan de groenlinks kinderen ermee aan de haal. Nu hoor ik meisjes van zestien spreken,op de radio, over het belang van keiharde, burgerlijke ongehoorzaamheid. Wow, die kunnen het dus wel,denk ik dan.

Je kan je het beste aansluiten, bij de club die nu het grootste is. Dat zijn dus niet 'de anarcho primitivisten', want 'de anarcho primitivisten', zijn misschien honderd crusts, in Europa, die veel via twitter communiceren....

Er valt niet veel te eisen

Zolang men naar een autoriteit blijft roepen gebeurt er inderdaad weinig, Een samenleving daarin tegen valt wel te sturen, door aan bewustwording, inclusiviteit en oplossingen te werken. Dit kan op allerlei manieren gebeuren, zolang de meerderheid van de mensen er maar o.a. inspiratie, kracht en geluk uit halen. Een toekomst van een samenleving met gelijkheid voor iedereen en die leeft met de natuur is ontzettend aantrekkelijk. En daarbij goed haalbaar als een groot genoeg percentage van de mensen de mogelijkheden ziet.

Iets als XR zou moeten kijken naar wat maakt dat ze zoveel mensen op de been krijgen en waar ze zoveel mensen van over de zeik raken. Met dat laatste wegwuiven of voortdurend sorry zeggen en niets doen komt men er niet. Als dat XR lukt dat te veranderen dan kan het nog wel eens een effectieve organisatie worden.

Er valt ook niet zo te zeggen bij welke club je dan met een gerust hart kunt aansluiten. Dat valt een beetje in het zelfde staatje als iets eisen van de overheid. Maar zoek een organisatie die je aantrekt en blijf daarbij zelf nadenken. Voorbeelden van organisaties die ik het over het algemeen goed vindt doen zijn Fossiel Vrij, 350, Code Rood en Ende gelande. Er is er geen perfect en er zijn er meer, je kunt ook zelf iets opzetten en kijken of het aan slaat.

hard gaan.

Mee eens

Ik heb het niet super goed gevolgd, deze XR, ik weet er niet alles van.

Maar in princiepen ben ik er best positief over. Ik bedoel,ze hebben massa's mensen gemobiliseerd,die veel verder
gaan dan voorheen. Gewoon, normie mensen ( zoals men dat dan noemt ), die ineens, anarchistische theorie aan het
verkondigen zijn en zich daar niet eens van bewust zijn. Per ongeluk anarchist zijn. Dat zijn de puurste.

Kids, die ineens wegen blokkeren. Niets geen, heeft u een maandelijks bedrag over, voor een zeehond. Nee, bám !
Spijbelen, blokkeren, de hele achterlijke poppenkast plat leggen. En blijkbaar had men daar niet eens de anarchistische
ruimtes en anarchistische 'officiele' scholing voor nodig

Dus ja, wát XR gedaan heeft. Als wij onszelf serieus nemen, als 'anarchisten' ( want ik begin dat woord met de dag meer cringy te vinden )

Dan moeten we kijken, wat dit XR gedaan heeft. Hen spreken, hun mensen spreken etc. Van hen leren. Niet op hen kankeren
Want wie zijn wij nou, om op zoiets te kankeren ? Ze doen tenminste iets en het is al beter dan die Jesse Klaver bezem.

Er zijn wel wat fundamentele

Er zijn wel wat fundamentele problemen met XR, het einde tijd verhaal is hoe ze mensen binnen halen. Ze manipuleren mensen met een eng vehaal over het einde van de mensheid die heel snel zou komen. Kijk maar eens op hun Youtube kanaal hoe dat gaat, wat mij betreft gaan ze daar mee grenzen over. Een belangrijke strategie is naast geweldloos verstoren voor aandacht vooral veel gearresteerd worden. Maakt niet uit waarvoor maar eventuele lange straffen zouden volgens de initiatiefnemers goed zijn voor de zaak. Onervaren activisten op die manier werven en als een soort martelaar inzetten kun je niet echt maken wat mij betreft.

Politie contact en zeker arrestatie kan behoorlijk heftig uitpakken en zeker voor onervaren mensen problemen geven. Helemaal met het verhaal erbij dat de politie eigenlijk heel lief is en het je vrienden zijn.

de reactie die je wist dat zou komen

Ik snap wel wat je bedoelt.

Tegen bewegingen, kúnnen ook ontaarden. Ik bedoel, ja, bolsjewisme begon ook als een tegenbeweging. Maoïsme had ook rebelse roots.

Maar dit is een Dillema, waar we altijd mee te dealen hebben. Wanneer worden 'the good guys', the 'bad guys' ? Wanneer gebeurt dat, waar gaat men een lijn over ?

Wat is gelegitimeerd, in een strijd voor verbetering ? Is het doel hetgeen, dat de middelen heiligt ? Die instelling kan griezelige trekjes krijgen. Maoïsten in Afrika, die tegen kolonialisme vochten, maar tegelijk ook wel mensen terroriseerde, binnen hun eigen beweging. Zo wordt de onderdrukte, de onderdrukker. Men zal immers onderdrukken, om onderdrukking te bevechten.

Dit zijn extreem moeilijke zaken, waar jij en ik geen antwoord op hebben

Ik snap dat je zoiets hebt van, Jezus, ze gebruiken die kids gewoon, spannen ze voor hun karretje. Het verhaal dat de mensheid naar de tering gaat, is overigens niet geheel uit de duim gezogen. Binnen 50 jaar zou er hongersnood zijn, word wel gesuggereerd. Kinders van 16, gaan dat meemaken.

Ik ben daar dan wat cynischer in, in dit geval. Ik kijk toch heel erg naar de resultaten, die wat mij betreft scherp zijn. Dit is een keiharde strijd, vergeet dat niet. Vergeet niet wie je tegenstanders zijn.

Groenlinks is niet zo ver gegaan, als dit XR. Groenlinks mag dat niet, van 'de kamer'. De anarchisten waren met te weinig, om zo ver te gaan. XR heeft dus wel een soort vacuüm opgevuld.

Hoe het gaat aflopen, jij en ik hopen op het beste. Maar ik snap je twijfels.

Godverdomme

Godverdomme nayakosakashikimishuyuko, houd is een keer je kop man. Je loopt te prediken. Letterlijk te prediken. Je hebt een dikke mening over van alles en nog wat terweil je hierboven al aangeeft geen verdieping of benul te hebben in de kwestie zelve. Maar er wel een dikke mening op neer houden.

Als ik niet beter wist zou ik kunnen denken dat je een wout (politieagent, voor elke onbenul die term niet kent) bent die van alle reageerders met onbeschermd ip-adres een reactie probeerd uit te lokken om punten bij je baas te halen. En indymedia te screenen. Of een rechtse trol met iets meer IQ dan de gemiddelde doorgesnoven nazi skinhead, met het doel indymedia vol te proppen met nutteloze discussies en troep.

Ow nee wacht, ik weet niet beter. Ik ken je namelijk niet.

En was jij niet degene die in een ander artikel aangaf dat je overwoog een stukje te schrijven over het feit dat XR een sekte is? Heb jij niet toevallig dit artikel geschreven..?

Dat je te veel vrije tijd/werkeloos bent/een uitkering hebt (vul in wat van toepassing is) is allemaal prima. Maar het begint er op te lijken dat jij puur en alleen een reactie probeerd uit te lokken, met argumenten en over onderwerpen waar jij zelf niet eens achter staat.

Advocaat van de duivel spelen kan leuk zijn, maar jij bent gewoon een anarchistische/linkse troll.

dont assume my gender

ik ben geen man, ik ben demiboy. Een sexy demi mannetje en je weet het !

De politie vind jullie helemaal niet interresant genoeg haha. Denk je nou echt, dat ze 'wouten' op indymedia afsturen.....wouten, ook zo'n jaren vijftig term.

Denk je echt, dat de politie en de staat, zich ook maar een halve seconde zorgen maakt, om dat gevaarlijke indymedia en al die gekraakte vrijplekken.....

Mensen met een mening, hele gekke kleding

- Faberyayo

Nee, ik overwoog niets over XR te schrijven. Voor zover ik er iets van weet, kan ik er wat van vinden

Veel leesplezier, anonieme internet held

Sorry, maar ik niet het niet

Sorry, maar ik niet het niet laten om keihard te lachen, want zoals hier boven al opgemerkt. De afgunst druipt er vanaf. Hoe lang duurt het nog dat deze sub scene zichzelf overbodig maakt. Oh...Niet veel meer voor nodig. Lekker door gaan met intern veel ruzies maken, jezelf verheven voelen boven elke ander groep en safe spacen. Ga wat doen i.p.v. andere mensen lastigvallen.

De kabouters en de dolle

De kabouters en de dolle mina's hebben het nagenoeg 50 jaar geleden al bewezen; geweldloos aktie voeren en masaal arrest haalt niks uit. Het geeft even wat media aandacht en daar stopt het.

Lees 'how nonviolence protects the state' en 'the failure of nonviolence' eens. Niet dat ik het per definitie met een 'geweldadige' aanpak eens ben, maar Peter Gelderloos legt wel prima uit hoe onze sameleving geweld inprent in jou hoofd. En de definitie daarvan.

En het fijt dat onze samenleving en de wereld naar de klote gaat en een sit-in en wat media aandacht niks uit maakt. Dit is van alle tijd en al zo vaak gebeurt. En het haalt helaas geen reet meer uit. Werkte het 50 jaar geleden niet, gaat het nu ook niet meer werken.

p.s. zeer veel respect voor de kabouters/dolle mina's. Die waren toen hun tijd ver vooruit. Helaas is de 'linkse' beweging in die modellen van aktie voeren blijven hangen.

lastige kwestie

Dit zijn eigenlijk lastige kwesties

Eigenlijk weten jij en ik niet, wat die kabouters bijvoorbeeld bereikt hebben

Zoiets valt niet echt te meten

Jij en ik hebben daar geen controle over.

Pacifisme kán ook heel sterk zijn. Als een anarchist zegt, ik ben pacifist, dan kán dat ook heel voordelig zijn.

Mensen gaan dan eerder met die persoon in gesprek en leren dan meer van anarchisme. Zie het als de wat
meer toegankelijke sectie. Net als christen anarchisme. Christen anarchisten, kunnen dan christenen bereiken, snap je wat ik bedoel ?

Een christen anarchist, spreekt met christenen en zo leren christenen weer meer van anarchisme en dat is in het belang van onze klasse, uiteindelijk.

non violence, protects the state, uiteraard. Maar teveel violence, beschermd de staat óók. De manier waarop AFA alles 'een fascist' noemt en er al te graag op los slaat, beschermd de staat óók. Het geeft anarchisme namelijk een poep naam

En dat beschermd de staat. Je vind jezelf een hele bink, als je een steentje door een ruit gooit. Maar het geeft anarchisme een poep naam en dat beschermd de staat ook weer, indirect

je moet de boel niet

je moet de boel niet omdraaien: de naderende Eindtijd lokt Extension Rebellion uit, niet andersom. Net zoals Brexit, Trump, Poetin en de oorlog in Noord-Syrië Eindtijd verschijnselen zijn.

Alleen al het feit dat het

Alleen al het feit dat het nodig word gevonden anoniem dus met nn te reageren op een evaluatie van weer een groepje dat ecologie als basis als uitgangspunt neemt . https://nl.wikipedia.org/wiki/Ecologie
Een al omvattende theorie / ideologie als dogmatisch door voeren dat is te vaak als doodlopende weg gebleken.
Waar bij kritiek zo als Marx die had zeker van uit het belang van have not zo als ik waardevol is. Zeker als dat in de vorm van https://nl.wikipedia.org/wiki/Anarchosyndicalisme is. Maar twijfel moet mogelijk blijven mogelijkheid tot aanpassingen kortom aan theorie en praktijk. Vind ik schrijf ik er nadrukkelijk bij. Volgens mij : duidelijkheid staat voor op. Veel van de problemen die er nu zijn hebben te maken met prive eigendom en een scheve verdeling van de aardse goederen. Geef naar mogelijkheden neem naar behoefte als uitgangspunt lijkt mij redelijk. Maar dan zijn er geen " valse " behoeften bijv. Dat alles vraagt toch om meer uitwerking hoe dat in de praktijk van alle dag in te voeren zonder dat er massa sterfte is onder mensen door gebrek aan alles en nog wat. Hoe met name basis democratie te organiseren om tot een eerlijker verdeling te komen. In een klein groepje van max. acht personen blijkt het al moeilijk.
O.k. de besluiten door werkers in bedrijven laten nemen en die bedrijven onderling laten samenwerken om tot productie naar behoefte te komen. Ook nog erg vaag. Bovendien de productie fabriek is steeds meer ontdaan van mensen door robots en automatisering . Een gevolg van die scheve eigendomsverhoudingen en het ontbreken van mede beslissen door de grote massa van mensen. De factor arbeid dus door mensen werd en word als grootste kosten post gezien door eigenaren van productie middelen dus de arbeid door die mensen moet worden beperkt liefst uitgeschakeld. Het is vind ik de grootste menselijke tragedie dat op deze planeet de besluiten die de meest ingrijpende gevolgen hebben nog steeds door een zeer kleine minderheid worden genomen. Ondanks dat massa productie en voortgang in de wetenschap wel wat hebben veranderd om het korte brute bestaan van veel mensen wat te humaniseren tot een iets langer bestaan met minder gebrek aan voedsel onderdak kleding. En massa productie heeft een hoge prijs . Sociale Revolutie is en blijft nodig er zal nooit een volmaakte toestand worden bereikt denk ik i.t.t. tot wat mensen als Marx beweren. Democratisering kortom. Dat moeten we armoezaaiers ja ik ook met mijn minimale inkomen en totale onmondigheid ons toch iedere dag weer realiseren. Alleen in een sociaal huur hokje het einde van de dag afwachten. Misschien komt er weer eens een oprisping van uit de sociale dienst ? Toch maar weer eens naar buiten dat is dan al snel naar de grote stad het schijnt dat daar nog Anarchisten huizen ? Verwacht daar geen troost. Hoog uit dat je word bevestigd in je twijfels. Enz. enz. Ecologie kan kortom niet alleen het uitgangspunt zijn.

In een van de commentaren

In een van de commentaren worden Nestor Mhakno, Durutti genoemd. Bij nader inzien wil ik daar toch wat over kwijt. Nestor Makhno dus. Tsja als er over de spelling van die naam al verschil van mening is. Wat ik boeiender vind is hoe komen dergelijke mensen " boven drijven " . Het ligt voor de hand namelijk het aanwezig zijn van bepaalde eigenschappen bij die mensen daadkracht intelligentie visie die zijn niet iedereen gegeven. Charisma vurige bezielende toespraken die de mensen bezielen troosten en motiveren zeker nodig en goed als van uit de juiste humanistische motivatie en onder verantwoording. Charisma is ook niet iedereen " gegeven " en hoge bomen vangen veel wind. Dus onder grote druk over eind blijven. Dergelijke mensen zouden per definitie psychopaten zijn ? Ik denk dat dat niet zo is in ieder geval niet zo hoeft te zijn. En dan omstandigheden op het juiste moment in de geschiedenis op de juiste plaats. Inmiddels mythische mensen die Makhno en Durruti met name voor mensen die niet aan de studie willen. Hoe die Durruti is geeindigd vaag hoe kan er zo maar een geweer af gaan en hem doden ? Nou onmogelijk is het niet maar toch. Zelf heb ik niks tegen rolmodellen iemand die als goed voorbeeld geldt voor jongeren dat is iets anders dan de arbeider van de maand op het prikbord die niet zelden slecht eindigt als die is aangewezen door een gehate dictatuur. Maar een rolmodel is wat anders dan een Leider zo als geschreven in een basis democratisch model dat ik aanhang is geen plaats voor Leiders. Wel moet er ruimte zijn voor daadkrachtige visionaire intelligente mensen die die eigenschappen ten goede laten komen aan anderen zonder zich een permanente leiderschap toe te kunnen eigenen.

nayakosadashi reageert op je boy Raymond. Veel leesplezier

Beste Raymond

Bakoenin sprak van 'natuurlijke leiders'. Hij was tegen heersers, koningen en staten, maar erkende wel 'natuurlijke leiders'

Een popartiest, kan je zien als een 'natuurlijke leider'. Hij/zij heeft geen gezag, maar wel bakken vol aanzien. Hij zij heeft aanzien, wegens wat hij/zij kan. De populairste persoon in je klas, op de middelbare school, hoefde niet per se de pester te zijn. Er waren ook weleens geliefde kids, die geliefd waren, omdat ze aardig waren. Daarentegen heb je veel officiële leiders, politici, zonder een greintje charisma, of aanzien en iedereen spuugt ze uit. Dat is een soort paradox, van het leiderschap.

Vergeet alleen niet, In Spanje was anarchisme iets dat bestond uit miljoenen mensen. Nu is het iets, dat bestaat uit tweehonderd mensen, in Nederland.

Zodra het een game is, die bestaat uit miljoenen mensen, zullen er vanzelf structuren ontstaan. Daar kom je niet omheen. Er waren mensen die met de pers spraken etc. Maar een structuur, is nog geen hiërarchie hé.

De vijanden die de CNT had, waren dan ook zowel de Stalinnen en Hitlers van deze wereld tegen zich. Structuur, enige vorm van sturing, rolverdeling, moest wel. Sommige individueel anarchisten, waren het hier toen ook al niet mee eens. Ik heb veel met individueel anarchisme, maar zie wel een rol voor structuren, mits het niet ontaard en mits je erin en eruit kan, op eigen initiatief.

Er moet wel bij gezegd worden hé. Die Mhakno was ook een controversieel figuur en zowel in Spanje, als in Rusland, zijn er door de anarchisten ook verkeerde dingen gedaan. Je moet niet denken van 'wij zijn de good guys', wij doen nooit iets verkeerd. Als Mhakno een dorp binnen trok, dan is daar vast ook wel geplunderd, gemoord. Ik vrees dat je daar niet naïef in moet zijn. Die tijden waren bloederig en extreem. Er was honger, uitbuiting, het was allemaal alles of niets.

De man heette Nestor Makhno

De man heette Nestor Makhno en je loopt hopeloos te zwetsen. Lees eerst eens een boek voor je weer eens op dat toetsenbord gaat ratelen.

fuck you

Wat een negatieve reactie weer op mij. Wat een haat en nijd weer. Typerend. Onsolidair zijn jullie weer.

Ik las honderden boeken, mijn zoon, of dochter ( of non binair persoon). Ook over je stoere anarchisme onderwerpje.

Neestor Makno, was zijn naam

Nochtor, Mocca

Ik ratel zoveel als ik wil, op toetsenborden, vriend. Zelf weten

Hang je mike aan de wilg, trek je broek op, scheer je weg, bedek je poep kop

jeetje, jouw reactie is ook

jeetje, jouw reactie is ook heel negatief.. waarom kunnen mensen niet gewoon een beetje lief zijn tegen elkaar?
niemand kan ook tegen kritiek... ook niet als het terecht is.. :(
Ik vind het helemaal niet meer leuk om op indymedia te kijeken, de discussies worden overheerst door een paar mensen die altijd op alles moeten reageren en met iedereen ruzie maken die iets terugzegt

karma karma karma kameleon

Ik zit sowieso teveel te reageren op indymedia. ik verneuk mijn tijd hiermee, zoon

Maar voor mij is dat heel makkelijk. Ik schud het zo uit mijn mauw, weetje wel. Het kost me geen moeite
En ik hoop dat ik iemand kan overtuigen, van mijn ideeen. Maar ik praat toch tegen een muur, dus ja.

En ja, ik schreef de naam van Nostor Mocca verkeerd. So what ? Ik heb dyslectie, geloof ik. Hoe schrijf je dat ? hihihihihihhiihhiihihhihihihihihihi

Wie hier reageert, hoeveel, wanneer, dat gaat jou en mij niets aan. Daar gaat indymedia over.
Je hoort mij daar toch ook niet over huilen. Wat mij betreft schrijf je tachtig stukken op indymedia, per dag.

Altijd oordelen over mensen. Denk aan je eigen karma, niet aan mijn karma.

ideeen?

ideeen?

ja

er moesten twee punten op de i

die moet je er zelf bij fantaseren

Je moet er wat voor over hebben

-

Ik denk dat Jutta Ditfurth vooral ook een erg correcte spruit is van die laatste wereldoorlog waar ze zo graag over praat. De mens is een soort vervelende schimmel voor "onze" planeet maar zo mag je over mensen natuurlijk niet praten volgens Jutta. Een beetje suggestief lullen over een octopus is niet echt overtuigend.

Ditfurth is een van de

Ditfurth is een van de oprichters van die Grünen, ze stapte uit de partij omdat ze niet radicaal genoeg waren en richtte de Ökologische Linke (http://www.oekologische-linke.de) op. Citaat: "Voorbij De Groenen moet de radicale ecologie het enorme vacuüm opvullen dat ooit de linkse beweging tegen het kapitalisme moest zijn, die onafhankelijk moest zijn en verantwoording moest afleggen aan de mensen die er deel van uitmaakten. Met de Groenen waren we te naïef - het was te gemakkelijk voor mensen als Joschka Fischer om het Groene project voor zijn eigen doeleinden over te nemen. Nu moeten we ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt. We moeten bereid zijn om geduldig te werken aan de opbouw van deze beweging."
Verder heeft Ditfurth weinig met het milieu /s
https://en.wikipedia.org/wiki/Jutta_Ditfurth#cite_ref-4

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech