'Opruiende teksten' geplaatst bij Hoge Raad in solidariteitsactie met Joke Kaviaar

Hier kun je discussieren over 'Opruiende teksten' geplaatst bij Hoge Raad in solidariteitsactie met Joke Kaviaar.
De gevangenzetting van Joke Kaviaar is de ontknoping van een strafzaak die al sinds 2011 speelt. In dat jaar werd ze aangehouden wegens het publiceren van vier artikelen op haar website. Daarin kritiseerde ze in scherpe bewoordingen de onderdrukking van vluchtelingen, en riep ze op tot verzet. ‘Opruiing’, vond het Openbaar Ministerie, en in januari 2013 veroordeelde een rechtbank in Haarlem haar daarom tot een gevangenisstraf. Na hoger beroep en cassatie werd de veroordeling voor twee van de vier artikelen gehandhaafd, resulterend in twee maanden voorwaardelijk.
Vervolgens werd Joke in 2015 tot twee weken celstraf veroordeeld wegens deelname aan een verstoringsactie tijdens een vergadering van de gemeenteraad in Zeist. Die richtte zich tegen de bouw van een gevangenis voor vluchtelingengezinnen en -kinderen op het terrein van Kamp Zeist. Die had plaatsgevonden tijdens haar proeftijd van de opruiingszaak, zodat de voorwaardelijke straf alsnog in werking trad. Na verwerping van de cassatie werd deze straf begin dit jaar definitief. Vorige week werd zij aangehouden en overgebracht naar de gevangenis in Ter Peel.

De Steungroep 13 September spreekt zich met klem uit tegen de gevangenzetting van Joke Kaviaar en roept mensen op om zich tegen haar vervolging en arrestatie uit te spreken. Joke wordt vervolgd en is nu opgesloten omdat ze zich verzet tegen het tegenhouden, opsluiten en deporteren van vluchtelingen. Zij wordt vervolgd en is nu opgesloten omdat ze daarbij scherp gebruik maakte van het geschreven woord, van die vrijheid van meningsuiting die heilig is, behalve als het even niet uitkomt. Joke Kaviaar bestrijdt misdadig overheidsgedrag in woord en daad. Zij verdient volgens de Steungroep geen veroordeling en gevangenisstraf, maar bijval en solidariteit.

Zie www.13-september.nl voor updates en verdere info.


Joke is een heldin

Joke is absoluut een heldin! Als dit niet inspireert, wat dan wel? Al kan ik me best voorstellen dat zo'n gevangenisstraf op anderen wat masochistisch overkomt. Als je er zelf maar achter staat, daar gaat het om.

.

Eens!

masochistisch??

Misschien begrijp ik je verkeerd, maar je lijkt hier te doen alsof Joke kiest voor een gevangenisstraf omdat ze geniet van haar eigen opsluiting (masochisme in deze). Dat is natuurlijk niet zo. Joke heeft er voor gekozen bepaalde woorden te schrijven, en die niet in te trekken. Daarop heeft de staat gereageerd met onderdrukking. Joke kiest niet voor die onderdrukking.

Joke is een heldin

Volgens mij heeft Joke juist wel gekozen voor gevangenschap door deelname aan die verstoringsactie. Mijn bewondering voor haar is daarmee alleen maar groter geworden. Hardcore Joke is nu al legendarisch.

Ik vind dit helemaal niet

Ik vind dit helemaal niet inspirerend.

Ik heb medelijden met Joke, dat wel, maar een heldin? Als anarchist wil ik vrij zijn, niet in de bak zitten. Vrijheid inspireert mij, niet martelaarschap. Het meest inspirerende is nog dat mensen door gaan met het verspreiden van haar teksten, al vind ik de inhoud nogal matig gaat het dan gewoon om het principe van je kan ons opsluiten maar onze meningsuiting gaat toch door.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Trollen is geen misdrijf, maar wel zielig.

joke heldin?

zeker niet. een vervelend mens, maar wel een mens die staat voor wat ze zegt. dat zouden meer mensen kunnen of moeten doen, op een wat minder fanatieke manier misschien, maar toch

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Ja ja.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech