[A'dam] Verslagje Gele Hesjes-Protest, oproep voor 15-12!

Hier kun je discussieren over [A'dam] Verslagje Gele Hesjes-Protest, oproep voor 15-12!.
Vanuit 'onze hoek' waren er richting de 10 mensen, inclusief een tweetal trotskisten. Een aanwezige die hier goed oog voor heeft, schatte het aantal radicaal tot extreem-rechtse demonstranten op rond de 20. Buiten een enkeling met 'FvD' op het hesje en het kortstondig roepen 'Wij zijn het volk!' (een PEGIDA-leus die tegelijkertijd inhoudelijk niet problematisch is) heb ik daar verder niets van gemerkt. De flyer die werd uitgedeeld (zie https://www.indymedia.nl/node/44995 ), waarin ook een anti-racistisch en anti-fascistisch standpunt wordt ingenomen, werd goed ontvangen door zowel andere Gele Hesjes als omstanders.

Nadat we twee keer rond de Stopera waren gelopen, waarbij een enkeling 15 miljoen mensen zong, was het 'officiele' (lees: op twitter aangekondigde en vervolgens door AT5 tot 'de actie' verheven) gedeelte van de actie voorbij. Vrijwel iedereen bleef echter staan bij de Stopera, en wilde nog iets meer doen. Het duurde even, maar met wat geschreeuw van enkelingen en (na enige twijfel) de actieve participatie van Ajax-supporters, zijn we uiteindelijk richting de Dam gelopen. Over trambanen, via het Rembrandtplein en door de kalverstraat. Eenmaal op de Dam wilden de Ajax-supporters nog verder demonstreren, en ze namen de straat richting CS met wat verkeerschaos tot gevolg. Zij liepen echter zo snel dat ze het merendeel van de andere Gele Hesjes al snel ver achter zich lieten, en de meesten van hen bleven dan ook op de dam. Wat volgde was een wandeling over de Wallen, waarbij de al klein geworden groep zich steeds verder opsplitste. Totdat we als individuen of groepjes van enkelingen weer op de Dam belandde. De actie was afgelopen: de meeste mensen vertrokken, enkelen bleven napraten onder het genot van een biertje.

Komende zaterdag is er opnieuw een actie, deze keer om 13.00u . Het is nog niet duidelijk waar er precies zal worden verzameld, omdat men het bij de Stopera nogal suf vond. Een en ander zal hier duidelijker worden: https://www.facebook.com/events/259871948042381/ .

Ondertussen gaat er ook een oproep rond op de Gele Hesjes Amsterdam facebook, om zich aan te sluiten bij de 'Pak de stad terug'-demonstratie die om 15.00u begint op het Jonas Daniël Meijerplein (bij het monument ter nagedachtenis van de februaristaking in 1941).


Ik begrijp dat jullie willen

Ik begrijp dat jullie willen proberen om deze beweging een andere richting uit te laten gaan, maar vooralsnog zie ik, zeker bij de Nederlandse versie, vooral erg veel rechtspopulisme. Als ik naar die facebook pagina ga, is het eerste wat ik zie de leus "Nederland wordt wakker". Daaronder meteen een tirade van iemand tegen migranten/vluchtelingen. Verder gaat dat gemekker over het Marrakesj-akkoord echt helemaal nergens over en is het puur nieuwrechtse propaganda.
Ik zeg niet dat het fout is wat jullie proberen, maar heel veel sterkte gewenst hiermee want het ziet er echt niet best uit.

Haha dank voor de 'sterkte',

Haha dank voor de 'sterkte', die hebben we zeker nodig. Mijn ervaring in die Facebook-groep is dat het (harde) anti-migratie standpunt echt een minderheidsstandpunt is. En zelfs daar zie je geen openlijk fascisme of racisme, 'echte vluchtelingen' blijven welkom etc. Het is bovendien een standpunt wat vrij makkelijk omver wordt geblazen, want de argumentatie slaat echt kant noch wal. Tegelijkertijd is er wel het probleem dat dit keer op keer gepusht blijft worden. Voor ten minste een groot deel gaat het hier om 'gekkies', van t soort dat we bij occupy ook zagen maar dan nu rechts: ipv Bilderberg ziet men overal de hand van Soros, ipv de illuminati ziet men plan Kalergi, ipv chemtrails 'omvolking.' Waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet liever 'onze' gekkies heb dan de rechtse, maar toch: het is zo kinderlijk makkelijk onderuit te schoffelen, het heeft weinig tot geen grip op de serieuze mensen in die Facebook-groep (die al het werk doen voor de acties enzo), en er gaat (vooralsnog althans) geen fysieke dreiging vanuit. Onder die omstandigheden blijft het mogelijk zelf input te hebben, en zelfs dat die input een veel grotere invloed heeft dan die van die gekkies. Hoe vaak die ook hetzelfde bericht opnieuw posten, en zelfs deels dankzij doordat ze continu dezelfde shit spammen (daar raken mensen echt wel geïrriteerd van).

En goed, daarnaast is het ook gewoon zo dat rechtspopulisme ontzettend veel aanhang heeft en (zeker in vergelijking met landen als België en Frankrijk) het heel slecht gaat met 'onze kant' (hele kleine uitzonderingen daargelaten). Mensen komen nou eenmaal in opstand met de ideeën die ze hebben. Zolang die ideeën zich niet vertalen in regelrecht fascisme en er openingen voor ons blijven bestaan, kunnen (en ik denk moeten) we het in opstand komen van mensen aangrijpen als kans, als moment waarop ideeën kunnen veranderen en nieuwe richtingen op gewerkt kan worden. Ook omdat, als wij het niet doen, de fascisten het zeker wel doen. Onze aanwezigheid alleen al verneukt hun plannen, voorzover ze slim genoeg bezig zijn om die daadwerkelijk te hebben in deze. Al was het alleen maar omdat het voor hen een stuk minder veilig aanvoelt om op te roepen tot geweld tegen andersdenkenden en migranten, als ze niet zeker weten dat er geen antifa klaar staat om een mes in hun rug te steken.

"Echte vluchtelingen"?

"Echte vluchtelingen"? Volgens mij ben jij méér deel van het probleem dan van de oplossing...

Ik geef daar een standpunt

Ik geef daar een standpunt weer van iemand anders, niet het mijne.

Ik ben voor een wereld zonder grenzen en staten, zonder bazen en politici, met vrijheid voor iedereen (incl bewegingsvrijheid uiteraard).

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech