19 april, Rotterdam: rechtszaak Poke-a-Cop. Kom ook!

Hier kun je discussieren over 19 april, Rotterdam: rechtszaak Poke-a-Cop. Kom ook!.
In november 2016 werden vreedzame demonstranten van de anti-zwartepiet demonstratie in Rotterdam met grof geweld door de politie gearresteerd. Beelden van dat geweld zijn op Youtube te vinden en zowel het politiegeweld als het onrechtmatige noodbevel van burgemeester Aboutaleb werden in de maanden daarna door verschillende instanties scherp veroordeeld. (Beelden: https://www.youtube.com/watch?v=0W1lXARD4Js, https://www.youtube.com/watch?v=plCdrFYm5b8, https://www.youtube.com/watch?v=IcDp-seIVtM en https://www.youtube.com/watch?v=6VOH8E824Hg) (Kritiek: https://www.amnesty.nl/actueel/rotterdam-schond-demonstratievrijheid, http://stopblackface.com/aboutaleb-teruggefloten-noodbevel-sinterklaasin..., https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/06/geen-straf-voor-anti-zwarte-piet-ac...)

Ik zag de beelden en was laaiend. Het geweld was dan ook extreem: aan haren trekken, schouders verdraaien, wapenstokslagen, wurgklemmen en, bij de arrestatie van Jerry Afriye, uit het niets een vuistslag midden in zijn gezicht. Dus deed ik wat ik wel vaker doe als ik iets aan de kaak wil stellen: ik schreef er over op mijn website.

Maar ik had geen zin in de zoveelste tirade, dus goot ik mijn schrijven in de vorm van een satirisch stuk - een nepadvertentie voor een fake app, genaamd Poke-a-Cop Go, waarbij je zogenaamd Poke-a-cops kon traceren om er vervolgens een brick naar te swipen. Een paar gefotoshopte plaatjes, een promotievideootje en hop, het geheel was zo geplaatst op mijn eigen website, m'n youtubekanaal en op indymedia. (Alsjeblieft, hier heb je m'n verklaring)

Scherpe satire leek me effectiever dan het zoveelste mopperschrijfsel. En met de humor kon ik een hoop van mijn frustratie, woede en verdriet kwijt. Om eerlijk te zijn: ik vond het zelf hilarisch. En om nog eerlijker te zijn: ik ben nog niemand tegengekomen die niet op z'n minst moest giechelen om het hele idee. Nou ja, op de politie na dan. Die waren not amused. Stel je eens voor, dat iemand tegen het heilige huisje van de politie schopt en ze ongezouten bekritiseert. Volstrekt ontoelaatbaar.

Nog geen vijf dagen later viel de politie 's avonds laat met zes agenten mijn huis binnen, arresteerden me, namen me mee naar de andere kant van het land en namen gelijk mijn pc, wat usb-sticks, mijn mobiel en de laptop van mijn zoon in beslag. Hier een verslag van de arrestatie, wat daarop volgde en mijn reactie op dat alles: https://dhjana.nl/2016/12/19/verdacht-van-opruiing-en-bedreiging/.

En alsof dat allemaal nog niet zwaar overtrokken en opgefokt genoeg was, bracht de politie een week na mijn vrijlating een persbericht naar buiten. De voltallige landelijke media stortte zich er hijgend op en ineens was ik een gewelddadige links-extremist die had opgeroepen om agenten op te jagen en dood te slaan met bakstenen (link 1: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1299329/jacht-op-agenten-via-extremistis... en link 2: https://www.npo.nl/extreemlinkse-site-opent-jacht-op-agenten/23-12-2016/...).

Het duurde zes maanden voordat ik mijn spullen weer terugkreeg. Waarbij bleek dat de politie eigenhandig de betreffende bestanden van mijn pc had verwijderd. Vreemd toch? Want vooralsnog ben ik niet meer dan een verdachte en is er nog geen sprake van een rechterlijke veroordeling.

Nou, die zaak gaat dan nu, bijna anderhalf jaar na dato, beginnen.

Ik heb een dagvaarding binnen gekregen om me op donderdag 19 april bij de meervoudige strafkamer in Rotterdam te vervoegen, waar de Poke-a-Cop zaak behandeld gaat worden. (Zo dadelijk meer over die dagvaarding)

Het is het OM er kennelijk veel aan gelegen om critici vakkundig de mond te snoeren, want ze zetten hoog in met de tenlastelegging. Bijzonder hoog. Absurd, waanzinnig en onvoorstelbaar hoog. Behalve opruiing wordt mij ook bedreiging met misdrijf tegen het leven en/of zware mishandeling verweten.

Ja, je leest het goed. Voor het schrijven van een satirisch stuk op internet.

Alsof een satirisch schrijfsel op internet ooit een daadwerkelijke bedreiging zou kunnen zijn voor agenten die een geweldsmonopolie hebben, daar herhaaldelijk misbruik van maken en voortdurend ongestraft wegkomen met moord. Alsof ik, in wie ik ben, überhaupt een bedreiging zou kunnen vormen voor wie dan ook.

En daarnaast staat de tenlastelegging vol met woordgesjoemel, waarbij de indruk wordt gewekt dat het allemaal veel erger is dan het was. Alsof ik dit niet alleen, maar 'samen met anderen' zou hebben gedaan. Alsof ik dit 'meermalen' en 'telkens' heb gedaan, in plaats van een eenmalige plaatsing.

De manier waarop die dagvaarding werd afgeleverd was al net zo tenenkrommend. Ik heb er een klacht over ingediend, waarvan hier de tekst:
Op genoemde datum kreeg ik een dagvaarding voor een rechtszaak uitgereikt. Normaal gesproken gebeurt dat in een gesloten envelop door een koerier in burger van het OM. Dit keer gebeurde dat echter door twee agenten in uniform, die de auto demonstratief midden op straat hadden gezet. Ook zat de dagvaarding niet in een gesloten envelop, maar werd mij deze losbladig en zonder envelop uitgereikt. Voor zover mij bekend, was er geen reden om de dagvaarding op deze wijze (door agenten in uniform en zonder gesloten envelop) uit te reiken. Omdat in deze zaak de Nationale Politie zelf klager cq eiser is, rijst het vermoeden dat hier sprake was van een poging tot intimidatie en dat mijn privacy opzettelijk geschonden werd - de inhoud van de dagvaarding was immers leesbaar voor beide agenten. Ik wil weten wat de overwegingen zijn geweest voor de politie om de dagvaarding op deze ongebruikelijke wijze uit te reiken en of die overwegingen een dergelijke handeling rechtvaardigen. Verder wil ik de toezegging dat verdere correspondentie over deze zaak (vooruitlopend op dagvaardingen voor een hoger beroep) op de gebruikelijke wijze, i.e. door een OM-koerier in burger en in een gesloten envelop, worden uitgereikt.

Ik weet donders goed wat de overwegingen zijn geweest voor de politie om het op deze manier te doen. Gewoon, ff zieken.

Terug naar de aanstaande rechtszaak. Want ik ga jullie echt nodig hebben.

Bij deze roep ik iedereen op om donderdag 19 april samen met mij naar de rechtszaal te komen. De zitting begint om 13u30, Wilhelminaplein 125 in Rotterdam. En ik wil vooral de mensen van de anti-zwarte piet demonstratie in november 2016 in Rotterdam oproepen om te komen.

Waarom? Ten eerste omdat ik wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Hoe het ook loopt en wat de uitspraak ook zal zijn, dit hele gebeuren zal mijn leven de komende jaren duchtig beïnvloeden. Zeker nu het OM ervoor kiest om met een volslagen buitenproportionele tenlastelegging te komen.

Laat me hier niet alleen in staan.

Maar ook omdat deze zaak veel groter is dan mijn persoonlijke dingetje hierin. Want datgene waar het hier werkelijk om gaat, is dat de politie en het OM activisten die openlijk het wangedrag van de politie aan de kaak willen stellen, de mond wil snoeren. Monddood wil maken.

In dit land gaan er ieder jaar mensen dood door politiegeweld. En iedere keer komt de politie er ongestraft mee weg. In dit land hoeven politieagenten - in tegenstelling tot andere landen over de hele wereld - geen zichtbare identificatienummers op hun uniform te dragen, waardoor ze niet of nauwelijks op hun wangedrag aangesproken kunnen worden.

Dit land neemt een wet aan waardoor politieagenten niet meer herkenbaar op internet mogen worden gezet. Dit land geeft politie en de AIVD bevoegdheden die de mensenrechten met voeten treden.

JUIST NU is het belangrijker dan ooit dat mensen zoals jij en ik de ruimte opeisen om wangedrag van de politie bloot te leggen. Dat we mensen, die hun frustraties met geweld botvieren op andere mensen, daarop kunnen aanspreken, of ze nou een uniform hebben of niet. Zeker als die andere mensen strijden tegen racisme en dus voor een betere wereld.

Tot slot: ik hoop dat je er op 19 april bij bent. Ik zal deze rechtszaak met rustig gemoed, opgeheven hoofd en rechte rug aangaan, in de wetenschap dat er over de hele wereld en door de hele geschiedenis heen activisten voor het gerecht zijn gedaagd omdat ze het waagden om kritiek uit te oefenen op machtsdragers. Als je komt, help me hier dan in door je frustratie en woede even thuis te laten. Laten we samen één zijn, in waardig en onverzettelijk protest.


De vraag is of de opkomst op

De vraag is of de opkomst op de zitting van een ploeg mensen die niet in pak stropdas of kantoor jurk verschijnen maar in de gebruikelijke outfit je zaak veel goed doet. Op zich zou je misshcine beter af zijn als je er alleen staat. Nu word het zie je wel die Linkse ratten willen de rechtbank intimideren. Je advocaat zal denk je adviseren dat je je zeer medewerkend opsteld naar Justitie toe. Als dat zo is dan lijkt mij dat geen slecht idee. Je maakt duizend maal excuus naar de politie toe en nog eens duizend maal. Je hebt een verloren zaak Justitie gaat je pakken.
Je bent maar een eenvoudige vrouw die geen verstand heeft van politiek en Justitie toch ? Je begrijpt wel.
Mogelijk gaan ze ook nog je kind er bij betrekken dan word het echt eng. Dat kan jij ook je kind heeft je nodig toch.

Ik begrijp dat je dat

Ik begrijp dat je dat adviseert vanuit bezorgdheid, dankjewel.
Ik stel er wel prijs op dat m'n kameraden erbij zijn en het maakt mij niet uit of ze een stropdas om hebben of niet. Ook vanuit tactisch oogpunt is het fijner als de tribune wel vol zit: rechters reageren anders als ze merken dat het maatschappelijke reuring veroorzaakt en als ze merken dat mensen zich betrokken voelen bij de zaak. Wat betreft intimidatie: ik kan natuurlijk niet in het hoofd van een rechter kijken en weten hoe zo'n rechter iets interpreteert, maar als je de laatste alinea goed leest, dan zie je dat ik oproep tot een saamhorig en waardig protest. Sterker nog, dat ik mensen zelfs vraag om hun woede of frustratie hierover even thuis te laten. En daarna vertrouw ik op m'n kameraden en mede-activisten.
Ik ben nooit te beroerd om excuses aan te bieden voor dingen die ik verkeerd doe. Maar wel alleen maar dan: ik zal nooit mijn excuses aanbieden of spijt betuigen van iets waarvan ik weet dat het niet verkeerd was. Bovendien breng ik dan andere kameraden die ook schrijven (of op een andere manier politiegeweld aan de kaak stellen) in de problemen, door feitelijk de politie en het OM een vrijkaart te geven voor dit soort repressie. Dus dat zal ik nooit doen.
En maak je over mijn - inmiddels volwassen - kind maar geen zorgen. Die redt zich prima en is het grondig met me eens hierin :)

Re: 19 april, Rotterdam: rechtszaak Poke-a-Cop. Kom ook!

hey thanks a lot for posting - i remember this bullshit arrest, happy to support. see you there april 19!

courthouse is right next to wilhelminaplein metro, at the south side of erasmus bridge

ACAB

BS

Er is helemaal geen wet aangenomen die het verbiedt om de politie herkenbaar op het internet te zetten.

Ik heb het even opgezocht. In

Ik heb het even opgezocht. In december 2016 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin dat wel degelijk stond, maar toen er in 2017 Kamervragen werden gesteld over het 'blurgebod', was er inmiddels een nieuwe minister van V&J, die kennelijk ook een andere mening had, want daar werd er gezegd dat het niet wenselijk was.
Politie gaat natuurlijk gewoon z'n eigen gang: https://www.1limburg.nl/getuigen-moesten-beelden-fatale-arrestatie-wisse...

factcheck

De bewering van Dhjana was dus niet waar.

bovenstaand dingetje met 'ik

bovenstaand dingetje met 'ik heb het even opgezocht' was van mij. Op zich ben ik een voorstander van fact-checks, hoor, daar kunnen dingen alleen maar beter van worden. Maar er is wel degelijk een motie aangenomen destijds door de Tweede Kamer, dus dat betekent dat een wetswijziging op de loer ligt. Bovendien weet je net zo goed als ik dat de politie zich regelmatig beweegt op het randje van wat de wet is, zo niet er overheen - getuige de gebeurtenissen in Maastricht tijdens de dood van de Macedoniër. Neem de proef op de som: ga ze eens filmen en kijk hoe ze reageren.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech