Leidse dwangarbeiders vieren Dag van de Arbeid

Nieuws, gepost door: Doorbraak op 01/05/2012 05:08:07

Waar: DZB, Le Pooleweg, Leiden, Netherlands (GPS lat: 52.144601 lon: 4.502947)
Wanneer: 01/05/2012 - 19:50

Op 1 mei vieren arbeiders wereldwijd hun gezamenlijke strijd voor rechten en rechtvaardigheid. In Nederland heeft de arbeidersbeweging de afgelopen eeuw een aantal belangrijke rechten bevochten. In Leiden worden die nu door de gemeente weer afgenomen, onder meer via de instelling van dwangarbeid voor werklozen. Daarom besloot Doorbraak de Dag van de Arbeid dit jaar te vieren bij de ingang van het dwangarbeidcentrum DZB, in de pauze van de werkende werklozen, van 11:30 tot 12:30 uur.

Alles klaarzetten voor het begin van de pauze..

Bijna 20 Doorbraak-activisten en sympathisanten brachten een partytent mee, koffie, thee, fris, koekjes en gebak. Er was ook muziek, en het eerste nummer was direct erg aanstekelijk: Koos Werkeloos van Klein Orkest. De omgeving was versierd met de bekende Doorbraak-pleepot (“Schijt aan dwangarbeid”), voor de gelegenheid met slingers omhangen, en met een reeks actieborden en posters “Stop uitholling arbeidsrechten”, “Zet de wereld op z’n kop, organiseer van onderop”, “Laat de rijken onder de crisis bezwijken”, “Strijd tegen dwangarbeid” en “Stop de sociale kaalslag”.

De afgelopen weken zijn Doorbraak-activisten in het centrum op bezoek geweest om de dwangarbeiders te vertellen over de 1 mei-plannen. Maar we waren er niet zeker van dat ze vandaag ook daadwerkelijk naar buiten zouden durven komen. Degenen die een gesprek met ons hadden, werden daarna steevast intimiderend door hun bewakers toegesproken. Maar al snel na aanvang van de pauze kwamen de eersten naar buiten. “Hèhè, eindelijk”, zeiden ze, verwijzend naar het gebrek aan aandacht voor hun schrijnende situatie. Uiteindelijk kwamen zo’n 15 tot 17 dwangarbeiders naar buiten om mee te doen. Naar schatting zo’n driekwart van het totaal.

Niet iedereen durfde dichtbij de partytent te komen (de bedrijfsbewakers maakten foto’s), maar een flink aantal deed vrolijk mee. De sfeer kwam er goed in toen er ballen gegooid werden naar stapels blikken met de tronies erop van verantwoordelijken van alle niveaus: VVD-premier Mark Rutte, CDA-wethouder Jan-Jaap De Haan, DZB-directeur Bas van Drooge en hoofdbewaker op de werkvloer Emiel Gommans. Iedere keer als het raak was, ging er een gejoel op. Met name Gommans moest het ontgelden. Twee bewakers van zijn team die langsliepen, konden er ook de lol wel van inzien: “Zie je dat? Dat is Emiel! Hahaha!”. Een van hen moest toegeven dat hij vond dat de werkende werklozen best een extraatje zouden verdienen boven hun uitkering.
Daarna werden er ook nog ballen gegooid tegen een pop die was gemaakt van schuursponsjes. Die moeten de werklozen van de gemeente dag in dag uit gratis inpakken, zonder stofkapjes overigens. Op de pop waren de smoelen van De Haan en Rutte geplakt.

Een dwangarbeider ging weer naar binnen om te proberen zijn achtergebleven collega’s naar buiten te krijgen en flyers uit te delen, maar dat werd door de bedrijfsbewaking niet op prijs gesteld. Hij kon zich beter niet met Doorbraak inlaten, want dat waren “socialisten met bepaalde ideeën”.

Er is een flink aantal flyers uitgedeeld (zie helemaal onderaan) en aan het einde van de pauze hebben we samen nog een flink aantal leuzen geschreven met stoepkrijt. Alle dwangarbeiders die meededen aan het feestje leken goed bekend met de traditie van de Dag van de Arbeid, en gaven aan het fijn te vinden dat wij naar hen toegekomen waren. We zullen na vandaag goed contact met hen houden, niet in de laatste plaats om hen bij te kunnen staan, mocht hun deelname vandaag leiden tot strafkortingen op hun uitkering of andere problemen.

Vanaf morgen publiceert Doorbraak een reeks artikelen over de realiteit van en de strijd tegen dwangarbeid in Leiden.

Op de website meer foto’s en de uitgedeelde flyers
http://www.doorbraak.eu/?p=9803

Tags: doorbraak dwangarbeid Leiden


Wie: 
Doorbraak

De afgelopen dagen en komende dagen publiceert Doorbraak een reeks artikelen, getiteld "Dossier dwangarbeid in Leiden", op de eigen website. De artikelen gaan over de realiteit van en de strijd tegen dwangarbeid in Leiden. Ze zijn gebaseerd op een maandenlang onderzoek van Doorbraak binnen en buiten het Participatiecentrum in het gebouw van de DZB aan de Le Pooleweg in Leiden.

Wie meer wil weten over het systeem van de Leidse dwangarbeid en het Participatiecentrum, vindt in de artikelen een heleboel - vaak nog nauwelijks bekende - informatie. Doorbraak hoopt met de publicatie van de artikelen bij te dragen aan de sluiting van het Participatiecentrum en aan de afschaffing van de dwangarbeid voor Leidse bijstandgerechtigden.

Deel 1: Het regime
http://www.doorbraak.eu/?p=9870

Deel 2: De dwangarbeiders
http://www.doorbraak.eu/?p=9928

Deel 3: De profiteurs
http://www.doorbraak.eu/?p=9950

Deel 4: De bobo’s
komt begin volgende week

Deel 5: Het onderzoek
komt begin volgende week

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech