[Den Haag] Honderden flyers tegen repressie dwarrelen naar beneden in stadhuis

Nieuws, gepost door: Haagse anarchisten op 08/08/2016 08:06:42

Wanneer: 08/08/2016 - 17:37

Vandaag (8-8-2016) hebben wij honderden flyers tegen de repressie van anarchisten van de tiende verdieping van het stadhuis van Den Haag naar beneden gegooid. Ook hebben we honderden pamfletten uitgedeeld voor het stadhuis en in de Schilderswijk. Aanleiding voor deze actie is het voornemen van burgemeester van Aartsen om een aantal anarchisten een gebiedsverbod op te leggen voor een deel van de Schilderswijk.


Honderden flyers met de tekst ‘Stop repressie tegen anarchisten. Stop politiegeweld’ en ‘Weg met van Aartsen!’ dwarrelden vanmiddag van de tiende verdieping naar beneden in het Haagse stadhuis, de plek waar burgemeester van Aartsen zetelt. Buiten voor de deur werden er honderden pamfletten uitgedeeld. Een uur later werd dat herhaald bij de Haagse Markt in de Schilderswijk. De laatste locatie valt binnen het gebied van het gebiedsverbod dat voor enkele anarchisten boven het hoofd hangt. Onderaan deze tekst vind je de tekst van het pamflet, dat eerder werd gepubliceerd als artikel.

Wij laten ons niet intimideren door de burgemeester, politie of wie dan ook. Onze strijd voor vrijheid en anarchie is compromisloos en wij zetten deze onverminderd voort!

Tekst van het pamflet:

Stop de repressie tegen anarchisten. Burgemeester vaardigt gebiedsverbod uit voor anarchisten.

Vandaag hebben enkele anarchisten in Den Haag, maar ook daarbuiten, bezoek gehad van de politie. Ze leverden een brief af met daarin het voornemen van burgemeester Jozias van Aartsen om desbetreffende anarchisten een gebiedsverbod op te leggen van twee maanden voor een deel van de Schilderswijk in Den Haag.

In de brief wordt gesteld dat de anarchisten voor ‘structurele overlast’ zorgen. De overlast zou bestaan uit o.a. het houden van niet aangemelde demonstraties, het verstoren van de openbare orde en het verstoren van demonstraties. In de brieven staan opsommingen van ‘feiten’ waar men mee in verband wordt gebracht of voor is aangehouden. Deze ‘feiten’ lopen per persoon uiteen van kraken, niet aangemelde demonstraties, het plakken van posters en het vernielen van gevangenishekken. Wat de anarchisten gemeen hebben is dat zij allen actief zijn in de strijd tegen institutioneel racisme, etnisch profileren, en de racistische Haagse politie in het bijzonder, en dat zij afgelopen 27 juni preventief gearresteerd werden in de Schilderswijk na afloop van een herdenkingsdemonstratie voor de door de politie vermoorde Mitch Henriquez.

In de brief wordt verder gesteld dat er gedurende de vierdaagse opstand in de Schilderswijk van afgelopen zomer na de politiemoord op Mitch Henriquez ‘diverse aan de Anti-Fascistische Actie (AFA) gelieerde mensen aanwezig waren’ en dat zij ‘een opruiende en een katalyserende rol hadden in de escalatie van de demonstratie naar de rellen’. Ook stelt men dat ‘de aan AFA gelieerde personen meerdere malen de openbare orde hebben verstoord in de Schilderswijk’.

Dat de inhoud van de brief vooral op aannames en vage beschuldiging is gebaseerd verbaast ons geenszins. Dat er allerlei zaken bij worden gehaald die door het Openbaar Ministerie zelf geseponeerd werden omdat zij simpelweg niet tot vervolging konden overgaan evenmin. Ook het bij elkaar rapen van losse gebeurtenissen, speculatie en het framen van anarchisten is niets nieuws. In internationale context zien wij dit ook terug in de processen tegen anarchisten in o.a. Brussel, Spanje en Italië, waar anarchisten door de staat worden beschuldigd van lidmaatschap van ‘subversieve’ of ‘terroristische’ organisaties.

Ook in Den Haag zijn we bekend met repressie. Buiten alle preventieve arrestaties, het volgen van anarchisten op straat en de pogingen tot het verkrijgen van informanten werd er dit jaar nog acht weken gevangenisstraf geëist tegen een kameraad op verdenking van aanplakken van een tekst in de vorm van de Anarchistische Muurkrant.

Hoeveel mensen er een gebiedsverbod boven het hoofd hangt is nog onduidelijk. Dit komt omdat de politie nog druk op zoek is naar mensen om de brief aan te overhandigen. De juridische grond waarop het gebiedsverbod zich baseert is de zogenoemde ‘Voetbalwet’ (art. 172a) die in 2010 van kracht werd, bedoeld om tijdens voetbalwedstrijden gebiedsverboden en een meldplicht op te leggen aan ‘hooligans’. Dit is de eerste keer dat deze wet wordt toegepast op anarchisten of politiek activisten.

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat er voor het eind van de zomer een beslissing valt over de vervolging van de moordenaars van Mitch Henriquez. Dat het gebiedsverbod tot na de zomer loopt verbaast ons dan ook niet.

Wij zetten de strijd voor vrijheid en anarchie onverminderd voort. Geen gebiedsverbod, agent of achterbaks onderkruipsel als van Aartsen zal ons daar in tegen houden.

Leve de anarchie!

Tags: Anarchisten den haag gebiedsverbod


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Ziet ook eerder:

[Den Haag] Burgemeester vaardigt gebiedsverbod uit voor anarchisten, https://www.indymedia.nl/node/34789 .



Wie: 
nn

Video van de flyeractie gister in het stadhuis: https://vimeo.com/178097959



Wie: 
nn

Joke Kaviaar over het gebiedsverbod voor anarchisten in de Schilderswijk in "Anarchistische solidariteit: ondersteun de opstand, wat er ook gebeurt!"
https://autonomendenhaag.wordpress.com/2016/08/12/column-joke-kaviaar-an...



Wie: 
nn

Het gebiedsverbod tegen anarchisten in een bredere context van repressie in Den Haag https://www.indymedia.nl/node/34884



Wie: 
nn

Ik stel voor; een gebiedsverbod (permanent, tot beter gedrag zich vertoont) voor alle politici in Den Haag voor de gehele Schilderswijk ("
Dat is misschien niet echt anarchistisch om te doen maar het zou de bewoners ook niet in de weg staan.

Ik vind het vooral flauw dat er nog altijd grenzen worden gesteld aan de vrijheid van meningsuiting waar het op lijkt al ben ik een leek als het gaat over de situatie daar.
Dat dingen ook nog altijd snel als opruiend worden bestempeld. (en zelfs dan, so what?)
Het is dan wel niet de jaren '50 ofzo, waar sommige woorden niet eens publiekelijk gebruikt mochten worden,
maar een kritisch, boos wellicht, 'anti politiek' pamflet wordt dan weer zo fel behandeld.
Ik wil hierbij ook aan vooral alle (mede) anti-fascisten kwijt dat ik wel 'Sartre' blijf(" Op dit punt dan.
Dat ik mijn vijanden die zelfde vrijheid gun. Dus als zij willen haten, willen discrimineren..dan moeten ze dat vooral doen.
Zolang ze anderen hun vrijheid maar niet direct in de weg staan.
Ik zal hun onzin tegengaan maar niet door te verbieden.
Dit geld ook voor bijvoorbeeld een anarchistische muurkrant of leus op de muur.
Als mensen, buurtbewoners zich daar echt zo aan storen dan halen ze het zelf wel weg.

De oprechte (en soms spontane) vrijheid en expressie worden hierdoor tegen gehouden en daarmee uiteindelijk ook een eerlijke dialoog en vooruitgang in o.a. begrip, in vrede, in solidariteit etc.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech