Ontruiming Lauriergracht: gefrustreerde politie gaat over tot arrestatie perswoordvoerder

Nieuws, gepost door: nn op 27/03/2012 03:11:45

Waar: lauriergracht 73, lauriergracht 73, amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.370951 lon: 4.879569)
Wanneer: 27/03/2012 - 10:07

Omstreeks 10u vandaag is na de ontruiming van Lauriergracht 73 een persoon op straat aangehouden. De vrouwelijke sympathisante van de krakers stond de aanwezige pers te woord, toen de politie besloot om haar te arresteren. Gevraagd om de reden voor de arrestatie wist de politie alleen te verzinnen dat zij graag DNA van deze vrouw af willen nemen. Met dit vorm van grof machtsmisbruik laat de politie zien dat ze de eerder ingezette lijn volgen, waarbij niet alleen kraakpanden voor leegstand worden ontruimd, maar ook het protest tegen dit beleid doelwit is van repressie.

Vanochtend had een groep sympathisanten van de krakers een ludiek buurtprotest met bootjes georganiseerd op het water voor het pand Lauriergracht 73. Met smartlappen en flyers gaven ze aan buurtbewoners en passanten informatie over de geschiedenis van het pand. Na 10 jaar bewoning door krakers, wordt het pand nu door de gemeente opgeleverd aan de speculanten-eigenaren, waarschijnlijk weer voor langdurig leegstand.

De massaal aanwezige politie vond het eerst nodig om de bootjes van de sympathisanten met de waterkanon op volle kracht weg te spuiten. Hierbij werd zelfs niet geschuwd om een persoon met de waterstraal het water in te gooien. De sympathisanten hielden de moed er in met spandoek en accordeon muziek. Kennelijk heeft het steeds ontruimen voor leegstand, en het niet in slagen om bewoners van kraakpanden bij de ontruiming te arresteren, bij de politie geleid tot grote frustratie.
Een vrouw die namens bewoners en sympathisanten de pers te woord stond werd plotseling aangehouden, zonder enig ander aanleiding dan dat ze een goed onderbouwd verhaal voor de aanwezige pers hield.

De door de politie aangevoerde reden (DNA afname) is kennelijk de nieuwe manier is om lastige burgers van straat te halen. Hiermee begeeft korpsbeheerder van der Laan zich weer op glad ijs. Na de omstreden arrestatie van een complete demonstratie bij de ontruiming van sociaal centrum Schijnheilig in juli vorig jaar, wordt nu bij de ontruiming van een enkel speculatie object in de Jordaan wederom gekozen voor machtsmisbruik. Van der Laan wil niet alleen het bewonen van leegstaande panden dmv kraken onmogelijk maken, hij wil nu zelfs het publiekelijk aankaarten van zijn falend beleid de mond snoeren.

Tags: kraken ontruimingsronde repressie


Wie: 
nn

Over de lauriergracht:

https://www.indymedia.nl/node/3326

Over de ontruimingsronde vandaag:

https://www.indymedia.nl/node/3333Wie: 
nn

arrestatie

Foto: 


Wie: 
nn

Arrestatie ging volgens mij om ID die terecht niet werd getoond.Wie: 
nn1 Lauriergracht 73

De arrestant is inmiddels weer op vrije voeten. Het betrof in eerste instantie een bizarre persoonsverwisseling. Blijkbaar staat er een blonde vrouw met blauwe ogen op de politie signalering. Aangezien de betreffende arrestant, en vele anderen, aan een soortgelijk signalement voldoen is zij door een groep van 10 stillen afgevoerd. Toen na drie uur ruzie op het bureau uit de afgenomen vingerafdrukken bleek dat het inderdaad niet deze vrouw betrof, werd haar te verstaan gegeven dat ze in vreemdelingenbewaring werd geplaatst en vele maanden zou worden vast gehouden. Nadat de arrestant hun wees op het recente arrest over vreemdelingenbewaring van anonieme activisten bij de ontruiming van Schijnheilig juli jl, sloeg de sfeer om. Toch maar geen vreemdelingenbewaring, maar 'gewoon' een hele hoge boete die dan zal uitmonden in alsnog maanden uitzitten. Uiteindelijk is zij zonder enig gevolg weer naar huis gestuurd.Wie: 
nn

Als arrestatie wegens niet tonen ID wordt er gecollecteerd om te helpen bij boete betalen ?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech