Eind april massale internationale punkherdenking in Amsterdam

Hier kun je discussieren over Eind april massale internationale punkherdenking in Amsterdam.
Ongeveer op hetzelfde moment dat de Sex Pistols Engeland overhoop haalden, en The Ramones in New York de Blitzkrieg Bop lanceerden, speelde in een onooglijke kelder op het Amsterdamse Kattenburgereiland "The Axes" een legendarisch concert dat ongeveer drie akkoorden duurde. Daarna brak er een grote vechtpartij uit tussen naziskinheads in het publiek en zogenaamde 'punkerhippies', waarna de politie de hele meute de illegale kroeg uitsloeg en de vechtpartijen buiten urenlang doorgingen.

Om het eerste punkconcert op het Europese vasteland te herdenken, maar ook als eerbetoon aan de in februari overleden zangeres van de Poison Girls, Vi Subversa, zullen punkbands uit binnen- en buitenland optreden op een steenworp afstand van de oorspronkelijke kelder in Kattenburg.

"Kattenburg is tegenwoordig helemaal doodgerenoveerd," verklaart organisator Hubert Smeets, nu een bezadigd stukjesschrijver, maar in zijn jongere jaren bassist van de maoistische band "Bloedworst". "Eind jaren '70 was het echter een vervallen buurt, waar de Communisten heer en meester waren en langdurige huurstakingen gehouden werden. Ideale plek voor de subcultuur dus. Gelukkig kunnen we vlak in de buurt terecht, ik heb zo mijn contacten".

Een van die plekken is Hanneke's Boom, op een door een brug verbonden eilandje naast het voormalige Marine-emplassement. Hanneke was vroeger immers zangers van "Bom-Ba(r)st" een bandje naar eigen zeggen "eco-anarchistische teringherrie" maakte. De band bestond maar drie maanden, maar maakte een onuitwisbare indruk op de hele generatie beginnende punkmuzikanten. "Ik heb gehoord dat The Stranglers bij ons geprogrammeerd zijn. Leuk!".

Uit heel Europa, en verrassend genoeg ook Japan komen geluiden dat fans van de bands en zowel ouwe als hedendaagse punks naar de herdenkingsconcerten zullen komen. Op een van de facebook-eventpagina's hebben al 37.000 mensen aangekondigd te komen ('going'). Ook zijn er veel side-events, die vaak niet eens bij programma-coordinator Smeets aangemeld zijn. Zo zou de befaamde Duitse zuipband 'Die Bierleiche' komen met de notoire meute volgers, die vooral bekend zijn door de bierglijbaan die ze altijd voor het podium inrichten (men neme een of meer dekzijlen, meestal van naburige vrachtwagens afgeratst, overgiet ze met bier en voila, een prachtige glijbaan). Uit Frankrijk komt de radicale vrouwenband Mili-tante. Band en volgelingen hebben nog een appeltje te schillen met The Stranglers (notoire sexisten), dus dat kan nog spannend worden. Maar Hanneke van Hanneke's Boom denkt dat het wel los zal lopen: "ze spelen aan de andere kant, daar zit dus water tussen".

Ook de Spaanse skapunkers Las Ratatatas staan bekend om een vurig publiek dat graag op de vuist gaat met 'apolitieke' bands en fans. "Maar die hebben we in de klimhal geprogrammeerd, daar kunnen ze weinig kapot maken," aldus Smeets.

Hanneke denkt dat haar kroeg en de aanpalende gelegenheden de verwachte 40.000 fans wel aan kunnen. "De toiletten van Pakhuis de Zwijger zullen tot ieders beschikking staan, en verder improviseren we, dat heeft de Punk altijd gedaan, DIY weet je wel, Do It Yourself".

Helaas kan het Scheepvaatmuseum deze keer geen rol spelen, aangezien dat al maanden gebruikt wordt voor allerhande EU-vergaderingen. In het weekend van de Punk-verjaring zitten Jeroen Dijsselbloem en zijn collega ministers daar te vergaderen. "In de jaren '70 was het museum ook een enigszins verwaarloosd museum, waar we altijd tegenaan pisten na de concerten," herinnert Smeets zich. "Nu is het een protserig gerenoveerd bastion geworden, dat alleen nog dient om te pronken met twijfelachtige historische fenomenen als de VOC en Michiel de Ruyter". Jeroen Dijsselbloem denkt desgevraagd ook dat hun vergadering prima kan samengaan met het punkfestival: "ach de punkers van toen zijn allemaal NGO-directeuren geworden waar ik regelmatig mee om tafel zit. We geven ze wat subsidie en dan hebben ze het nergens meer over. Of ze zijn in een poging kamerlid te worden al wel drie keer publiekelijk bijgedraaid. Die gaan echt niet meer met stenen gooien enzo. En zelf houd ik ook best van een beetje rock en een een glaasje op zijn tijd. Al houd ik het meestal bij een glas melk. Jammer dat Golden Earring niet komt, dan had je me vooraan kunnen zien meeswingen!"

We zullen het zien: het weekend van 23 april komt rap naderbij en vrijdagavond 22 april wordt om een uur of 17.00 de aftrap verricht door 'Zwarte September', een gelegenheidsband van Nederlandse punkers van het eerst uur. Daarover later meer.


Herdenken boring. Ik herdenk

Herdenken boring. Ik herdenk dus ik ben dus boring. En dat nog eens gaan her denken.

Wil de echte punk rocker

Wil de echte punk rocker opstaan ? Kan niet zijn lang geleden overleden aan overdosis en overige ongezonde . Doet me denken aan een jood die het nazi concentratie kamp heeft overleefd. Wantrouwen hoe heeft ie dat voor elkaar gekregen ?

bah

Gatsiederrie wat een misselijkmakend vergelijking, waarme je vooral laat zien dat je je echt totaal niks nooit hebt verdiept in de recente geschiedenis van west europa. Lees eens een goed boek: Primo Levi, om maar iets te noemen. Dan kan je leren dat juist een van de verschrikkelijke aspecten van het concentratiekamp systeem was dat er eigenlijk geen pijl op valt te trekken wie wel en wie niet overleeft. Sommige lafhartige tiepes hebben puur geluk gehad, sommige helden hebben zwaar pech gehad, en alles daartussenin bestaat ook nog. En dat heeft allemaal echt niks te maken met punkrockers en indymedia hoaxes, overigens.
Ga eens je mond spoelen.

Nee, het concentratie camp

Nee, het concentratie camp kon je overleven als je als Kapo werd aangesteld; dus door anderen te pakken zodat je zelf niet werd gepakt, of door te werken als Joy Division, vreselijk.
Dus honderden Kapo s per concentratie camp.
Vergeet trouwens niet de 8 miljoen mensen naast de 6 miljoen joden die Hitlers concentratie kampen ook niet overleefden.
En de dwangarbeiders uit de arbeits einsatz waarvan er ook weer honderd duizenden omkwamen door te werken onder onmenselijke omstandigheden in de fabrieken enz.

[we raken wel erg off-topic zo]

Nee dus. Feit is dat menig kapo het ook niet heeft overleefd, om niet over de JoyDivision 'verkozenen' te beginnen. Jij doet alsof kapo worden hier een keuze was, en trekt daarmee de discussie richting 'eigen keuze, dikke schuld'. Maar als er iets is wat we kunnen meenemen uit de absurde verschrikking van de vernietingskampen, dan is het juist dat keuzes in situaties van extreme machtsverhoudingen helemaal niet duidelijk zijn. Wat ons resteert aan mensheid, is het vermogen om te accepteren dat mensen vaak 'verkeerde' keuzes maken, dat begrippen als 'winnaars' en 'verliezers' rieken naar besmette stellingen, en dat het overleven an zich niets zegt over schuld en onschuld (laat staan dat we diegenen zijn die hierover een oordeel kunnen vellen). Juist de overleveringen van overlevers leert ons dat de ratio wie-wel-wie-niet-overleeft een triest bewijs levert dat een van de ideologische pijlers achter de vernietingsmachine (de sterkere overleven) in de praktijk helemaal niet zo trefzeker is.
Wat de overige slachtoffers van het naziregime zoals dwangarbeiders enz. hiermee te maken hebben maak je niet duidelijk. Waar het mij omgaat is dat het propageren van een beeld dat 'sterke mensen die bereid zijn om anderen weg te duwen' meer kans maken om te overleven in een totalitair systeem, en dat over de rug van de holocaust overlevers, een walgelijke (doch hopelijk niet zo bedoeld) steunverklaring is aan de verderfelijke ideologie van de 'recht van het sterkst'.

En nogmaals, ik wil niet de holocaust geschiedenis heiligen, maar het vergelijken van rock-en-rollers die wel of niet hun wilde no-future jaren hebben overleefd met concentratiekamp overlevers slaat echt nergens op. Je kan die ook gewoon toegeven en volgende keer beter nadenken voordat je zo'n vage vergelijking trekt.

als dit over een week speelt;

als dit over een week speelt; locaties, tijden, links?!?

zucht.

Je snapt toch wel dat dit een grap is, he?

En ik maar denken dat punk in

En ik maar denken dat punk in NL in Rotterdam begon.

Op het Europese vasteland? Ik maak me toch sterk dat...

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech