Hier kun je discussieren over Gemeente daagt De Vloek voor de rechter. De strijd gaat door!.
Op 27 mei heeft de gemeente Den Haag per brief geëist dat we binnen vijf dagen zouden tekenen voor vrijwillig vertrek uit De Vloek vóór 1 juli 2015. Echter blijkt nergens uit dat de bouw van het Topzeilcentrum wat op de plaats van De Vloek moet komen ook daadwerkelijk rond is. Onze advocaat heeft de gemeente al meerdere malen verzocht stukken te overleggen waaruit de voortgang van het te realiseren bouwplan moet blijken. Telkens heeft de gemeente dit geweigerd, en ook nu is onze vraag afgewezen. Onze advocaat heeft nog om 5 dagen uitstel van de onrealistische antwoordtermijn verzocht, maar ook dit werd afgewezen. Hierdoor hebben wij geen inzicht kunnen krijgen in de daadwerkelijke vordering van de plannen. De gemeente stuurt hiermee bewust aan op een rechtszaak.
De Vloek heeft contract vervangende locatie getekend, maar gemeente weigert
Na lang onderhandelen over een alternatieve locatie voor de initiatieven van De Vloek is er een gebruikersovereenkomst getekend betreffende het pand aan de Beatrijsstraat nummer 12. Je zou zeggen dat de initiatieven van De Vloek hiermee een plek hebben om zich voort te zetten. De gemeente weigert nu echter om deze gebruikersovereenkomst te ondertekenen. Later in het onderhandelingsproces heeft de gemeente een zogenaamde vaststellingsovereenkomst toegevoegd waar enkel in staat dat De Vloek vóór 1 juli vrijwillig verlaten moet zijn. Daar de gemeente weigert ons inzicht te geven in de vordering van de nieuwbouwplannen kunnen wij dit uiteraard niet tekenen.
De gemeenteraad was duidelijk over de grote waarde van De Vloek voor Den Haag, en sprak dan ook bijna unaniem een inspanningsverplichting uit die inhoud dat wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) samen met De Vloek zou zoeken naar een geschikte vervangende ruimte. In het proces zijn er meerdere locaties na maanden onderhandelen zonder opgaaf van reden ingetrokken. Hiermee is veel tijd verloren gegaan. Nu gebruikt verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller het ‘aanbod’ van een alternatieve locatie als chantagemiddel om De Vloek vrijwillig leeg te krijgen, zonder enig bewijs aan te leveren over de ontwikkelingen van de realisatie van het omstreden Topzeilcentrum. Aan de inspanningsverplichting is dan ook niet voldaan maar wordt slechts gebruikt als pressiemiddel om De Vloek weg te krijgen.
Nieuwbouw Topzeilcentrum door machtspolitiek afgedwongen
Eind mei 2014 kondigde de gemeente aan De Vloek te willen ontruimen en slopen voor de bouw van een Topzeilcentrum. Zo’n centrum is er al in dezelfde straat in de vorm van het Nautisch Centrum, en dit staat sinds de oplevering in 2008 grotendeels leeg en had drie miljoen euro extra gemeenschapsgeld nodig om überhaupt rendabel te zijn. Het plan voor het Topzeilcentrum werd niet op basis van argumenten maar door middel van machtspolitiek door de gemeenteraad gedrukt. Het college probeerde de angel uit het debat te halen door een inspanningsverplichting uit te spreken om met De Vloek een alternatieve locatie te zoeken, echter wordt dit nu enkel gebruikt om ontruiming af te dwingen.
Hiermee blijkt maar weer dat ook in het proces van de ontwikkeling van het Topzeilcentrum de partijpolitieke democratie een farce is, en dat prestigeprojecten van wethouders, projectontwikkelaars en het grote geld de besluitvorming en de ontwikkeling van de stad totaal domineren. De Vloek zet de strijd door, tegen stadsvernieuwing, tegen de veryupping van de haven, voor De Vloek!
http://www.devloek.nl
http://facebook.com/devloek
https://twitter.com/devloek
[spam deleted]
[spam deleted]