Hetzelfde racisme: Zwarte Piet moet blijven, vluchtelingen moeten weg

Hier kun je discussieren over Hetzelfde racisme: Zwarte Piet moet blijven, vluchtelingen moeten weg.
Rotterdam, afgelopen week: Leefbaar Rotterdam hing overal pluche Zwarte Pieten op met de tekst: “Wij willen blijven”. [1] Het is een directe en misselijke referentie aan campagnes die doorgaans voor kinderen van vluchtelingen worden gevoerd, vaak door scholen en buren van families die met deportatie worden bedreigd. Zouden de lieden die zo fanatiek actievoeren voor het 'blijven' van Zwarte Piet en daarbij geweld en bedreiging niet schuwen, het ooit zo fel voor die vluchtelingenkinderen opnemen als voor 'kindervriend' Zwarte Piet?

Ja, maar... Zwarte Piet is dan ook niet écht zwart. Zwarte Piet is een traditieminnende (blanke) Neederlander met voor één dag zwarte schminck en knalrode lippenstift op zijn gezicht, een lullig pakkie aan en een zak op zijn rug, die achter een al even traditieminnende (blanke) Neederlander met een toga, staf, mijter en opplakbaard aanloopt om namens hem cadeautjes aan kinderen uit te delen. Het grootste cadeau: de op slinkse wijze ingeprente gedachte dat zwarte mensen grappige knechtjes zijn die massaal aan het werk zijn voor de wijze oude blanke man. Dat is het beeld van de black face, onderschikt en minderwaardig. “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht”. Wel schattig en leuk, maar niet serieus te nemen. En dát cadeau, besmuikt gegeven aan talloze kinderen elk jaar, is de kern van het probleem van Zwarte Piet. Het bepaalt hoe kinderen de rest van hun leven onbewust beïnvloed zijn door racisme. Hoe zij zwarte mensen de rest van hun leven automatisch zullen associëren met de simpele volgzame Zwarte Piet en vervolgens verwachten dezelfde kenmerken tegen te komen in die zwarte mensen. Deze beïnvloeding is zo sterk dat zelfs zwarte kinderen zelf in hun minderwaardigheid gaan geloven.

In zijn college op de Vrije Universiteit van Amsterdam “Waarom is het gevaarlijk om te denken dat je geen vooroordelen hebt?” [2] noemt sociaal psycholoog dr. Daniël Wigboldus dat automatische verband leggen tussen bepaalde groepen mensen en bepaalde kenmerken “impliciete associatie” en “aversief racisme”. In de lezing haalt hij ook een onderzoek aan naar kinderen en hun associaties (Clark & Clark, met witte en zwarte poppen): uiteindelijk kozen heel veel zwarte meisjes om te spelen met een witte pop. Zover reikt dus de invloed van racisme, juist bij kinderen. Een racisme dat geen bewust racisme is en daardoor juist zo gevaarlijk. Want het is er wèl.
We kunnen het kinderen die met het beeld van de black face worden opgevoed niet direct kwalijk nemen. Wel kunnen we tegen alle volwassenen die, geconfronteerd met én bewust van het black face racisme, nog altijd krampachtig blijven vasthouden aan Zwarte Piet, zeggen: dit is geen aversief racisme meer, dit is een keus, een weloverwogen keus om vast te willen blijven houden aan dat beeld, en dat is bewust racisme en je geeft het door aan je kinderen.

Racisme is een woekeraar. Het nestelt zich via media, filmindustrie, via politici en tradities in onze hoofden. Willen we ervan af, dan moeten we allereerst afrekenen met de beeldvorming, want dat is de voedingsbodem. Of het nu gaat om Zwarte Piet of om telkens weer die berichten in de media dat criminaliteit, dreiging en terrorisme moeten worden geassocieerd met “Marokkanen”, met “buitenlanders” of “allochtonen”, met “asielzoekers” of “vluchtelingen”, het is doelbewuste beeldvorming, bedacht om onderscheid te maken tussen 'ons' en 'hen'.

In Gouda zullen tijdens de Sinterklaasintocht 'Goudse' Pieten aanwezig zijn. Ik vind dat zo'n gek idee nog niet. Op zijn minst jammer is wel dat het als excuus wordt gebruikt om ook nog altijd de bekende Zwarte Piet ten tonele te mogen voeren want, tja, dat wil 'het volk' nu eenmaal. En dus gaan we demonstreren in Gouda op 15 november, tot de laatste Zwarte Piet is afgeschminckt.

Waarom niet allemaal Goudse Pieten? Het wordt tijd dat Neederlanders zichzelf eens gaan bespotten in plaats van een ander met een andere huidskleur of afkomst steeds neer te zetten als dom en volgzaam. De Neederlander is, gemiddeld genomen, een kaaskop die zich in extreme mate te buiten gaat aan het nuttigen van excessieve hoeveelheden zuivelproducten en vooral kaas. Kaas rijmt bovendien best wel goed op Sinterklaas en er rijmt nog veel meer op. Voeding genoeg voor nieuwe Sinterklaasrijmpjes dus. “Ook al ben ik Piet van Kaas, 'k ben nog niet dwaas” bijvoorbeeld.
De discussie over Zwarte Piet is pas afgelopen als Zwarte Piet niet langer het minderwaardig beeld van zwarte mensen in de hoofden van kinderen inprent. Tegelijk zouden we ons wel degelijk zorgen moeten maken om al die kinderen die in tegenstelling tot Zwarte Piet niet mogen blijven en massaal met hun ouders worden opgesloten en meegedeporteerd naar landen als Afghanistan. Tegelijk zouden we in actie moeten komen tegen de agressieve repressie gericht op vluchtelingen die aan de grens met Europa en aan de binnengrenzen van Europa worden tegengehouden en opgejaagd. Op dit moment vindt er een Europese grootscheepse grenscontrole plaats, genaamd 'Mos Maiorum' (13 – 26 oktober) [3]. Reiswaarschuwingen aan het adres van vluchtelingen gaan massaal het internet over. Pas op voor de jagers! Sinterklaas zal er geen last van hebben...

De angst voor mensen met andere gewoonten en tradities is de keerzijde van de medaille van het vasthouden aan de Sinterklaas en Zwarte Piet traditie en deel van hetzelfde probleem: de angst voor verandering, de angst voor het vreemde, alsof het in onze hoofden is ingebrand.
Tegen een ieder die wil vasthouden aan een traditie die racisme in stand houdt, of die roept dat de strijd tegen Zwarte Piet een onzinnige is en wij ons beter bezig kunnen houden met 'echt racisme', of die vindt dat vluchtelingen moeten worden opgesloten en gedeporteerd, kan ik alleen maar zeggen:

Oh, witte Sint Nicolaas, kom vooral niet bij mij. En rijd liever stilletjes ons huisje voorbij!

15 november, 11 uur: Markt, Gouda: http://www.doorbraak.eu/15-november-gouda-actie-tegen-zwarte-piet-bij-la...

Joke Kaviaar, 19 oktober 2014

[1] http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/zwarte_pietjes_ver...
[2] http://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-is-het-gevaarlijk-...
[3] http://www.euromedrights.org/eng/2014/10/10/mos-maiorum-the-hunt-against...


Niet overdrijven Joke . Er is

Niet overdrijven Joke . Er is wel wat beters te doen dan kinderfeesten te verpesten !

Waarschijnlijk zul je niet

Waarschijnlijk zul je niet weten wat het begrip "beeldvorming" betekent. Wat - genoemd - dat daar eerst mee afgerekend moet worden, om de voedingsbodem van racisme weg te kunnen nemen.

Daarbij, kinderfeestje?

Vergelijk:

(1) http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/zwarte_pietjes_ver...

De Zwarte Pietjes hangen op diverse plekken door de stad verspreid aan lantaarnpalen...

(2) http://www.youtube.com/watch?v=Web007rzSOI

Billie Holiday – Strange Fruit

Southern trees bear strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant south,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.

Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Joke cultuurbarbaar.

De Iraanse Zwarte Piet staat de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Volgens de UN draagt de Iraanse Zwarte Piet de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen families uit en draagt door verzoening en naastenliefde bij aan de culturele diversiteit en vriendschap tussen mensen en verschillende gemeenschappen, zo zeggen de VN op hun website over het feest. Net als zijn Nederlandse collega is hij zwart geschimkt, heeft hij rode lippen, gouden oorbellen en is een grote kindervriend.

Heel erg interessant. Heb je

Heel erg interessant. Heb je ook een link naar die website van de VN?
PS - Volgens mij heb je die niet, simpelweg omdat deze website niet bestaat. Dat hele verhaal over de VN-erkenning van Hajji Firuz is namelijk door Nederlandse Zwarte Pieten-fans verzonnen. Leuk geprobeerd, maar ik trap er niet in!

website vn

Ja en dan? Zo kom je op de

Ja en dan? Zo kom je op de voorpagina. Waar staat die Iraanse Zwarte Piet van jou dan? Een beetje preciezer graag!

Niet verzonnen

re:

Dat ken wel wezen, maar nergens is terug te vinden dat ene Haji Firuz op enige VN- of UNESCO-lijst voorkomt.

Dat lijkt dus uit de duim gezogen. Evengoed een interessant fenomeen.

Wat mij betreft, als het dan toch moet mag van mij het fenomeen zwarte Piet aangekaart worden als symbool van islamofobie. Voor zo ver het immers een een stereotype betreft van een Moor, niet van een zwarte slaaf.

Haji Firuz

Nowruz staat op de UN lijst waarvan Haji Firuz een onlosmakelijk deel uitmaakt.

re:

Hierboven wordt gesteld 'De Iraanse Zwarte Piet staat de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Volgens de UN draagt de Iraanse Zwarte Piet de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen families uit en draagt door verzoening en naastenliefde bij aan de culturele diversiteit en vriendschap tussen mensen en verschillende gemeenschappen, zo zeggen de VN op hun website over het feest.'

Dat lijkt dus niet te kloppen. althans ik heb er nog geen bronnen voor gevonden. Ongeacht of het verhaal wel rondzingt op het web, tot en met een NOS aan toe.

Newroz is natuurlijk geen Iraanse zwarte Piet.

Hajji Firuz staat in geen

Hajji Firuz staat in geen enkel Unesco-document dus wat je hierboven allemaal loopt te beweren is gewoon uit de dikke witte Nederlandse journalistenduim gezogen en wordt nu al een half jaar lang herhaald op internet, onder het motto: als je het maar vaak genoeg zegt dan wordt het vanzelf wel waar.
Jammer voor je, maar zo werkt het niet. Om maar een willekeurig ander voorbeeld te noemen: hoe vaak kinderen ook is wijs gemaakt dat Sinterklaas bestaat, hij bestaat nog steeds niet! Sorry als ik nu je tere hartje breek met deze onthulling, maar iemand moest het je een keer vertellen.

Ha, daar hebben we die

Ha, daar hebben we die trollen van de Blamage ook weer! Goh wat zijn jullie weer gezellig op de nieuw-rechtse tour... Vooral de uitsmijter van jullie lullige stukje mag er zijn: de gevestigde media VERVOLGEN WILDERS! Godskeleerte, hoe een van oorsprong links actieblad langzaam maar zeker is afgezakt tot het niveau van de Volkische Beobachter. Van harte gefeliciteerd met deze laatste oprisping, voordat dit fenomeen definitief de geest geeft. Hebben jullie trouwens al je kantoortje ontruimd? Lijkt me ook wat overdreven he, om voor zo'n flutsite zelfs nog een kantoortje er op na te houden!

Heerlijk, op Indymedia mag je

Heerlijk, op Indymedia mag je elkaar niet uitschelden, want dan voldoe je niet aan de spelregels, maar als iemand anoniem Ravage vergelijkt met een NDSAP gelieerde website, dan mag dat. GATVERDAMME!

Ja, en? Ten 1ste: De

Ja, en?

Ten 1ste: De Volkischer Beobachter was geen website.
Ten 2de: Dat flutstukje op de site van Blamage is ook anoniem.

eigengeilheid

Van Zwarte Piet naar vluchtelingen. Het is duidelijk dat Kaviaar geen zier geeft om de eventueel gekwetste donkere medemens, maar dat haar enige doel is 'aan te tonen' dat iedereen - behalve zijzelf natuurlijk - slecht is. Want hoe slechter de ander hoe beter zijzelf. Door de Zwarte Pieten-discussie ziet zij een nieuwe gelegenheid om iedereen tot racist te bestempelen, een kans die zij al eerder zag in het vluchtelingen-thema. Want om vluchtelingen geeft Kaviaar net zo min. Alles voor een veer in eigen reet.

re:

Hè ja, schiet u lekker verder op de pianist.

Je mag van Joke denken wat je wil, maar ze loopt zich wel het vuur uit de sloffen om daadwerkelijk actie te voeren voor en met vluchtelingen. Zo is het dan ook nog wel een keertje.

Ik geloof dat deze al een

Ik geloof dat deze al een jaar geleden beloofde docu niet wordt uitgezonden op de Nederlandse tv omdat men de maker tegen zichzelf in bescherming wil nemen.

^

Op de staatstelevisie mag natuurlijk alleen het politiek correcte verhaal verteld worden dat Zwarte Piet racisme is.

Zojuist vernomen dat Sint en

Zojuist vernomen dat Sint en Piet niet racistisch zijn, volgens het Int.Comite voor gelijke rechten.
Dus graag geen vertstorende akties meer , zodat de kinderen rustig het Sint Nicolaas feest kunnen vieren !

uit de spelregels: Het

uit de spelregels: Het collectief heeft moderatiecriteria opgesteld, aan de hand waarvan bepaalde berichten naar de middenkolom worden geplaatst en berichten met sexistische, racistische, fascistische of anderzijds discriminerende inhoud verwijderd worden, omdat ze niks op de website te zoeken hebben."
Het propageren/verdedigen van racistische shit is net zo racitische shit. Komt u maar, moderators. Zwijgen is toestemmen.

denk zelf, wees autonoom

Dhjana gaat wel even voor ons bepalen wat racistisch is.

Hoe de Belgische antidiscriminatiebureau een speelbal werd voor

Hoe de Belgische antidiscriminatiebureau een speelbal werd voor N-VA racisten

http://www.roetinheteten.info/2014/10/hoe-de-belgische-antidiscriminatie...

Afgelopen week gaf het Interfederaal Gelijkekansencentrum, de Belgische landelijke antidiscriminatiebureau, aan dat zij Zwarte Piet geen racisme vonden. Vlak daarna werd bekend dat de N-VA rechtenprofessor Matthias ‘discrimineren is een fundamentele vrijheid’ Storme hebben aangesteld als nieuwe bestuurder van dat orgaan.

Door de aanstelling van Theo Francken als staatssecretaris van Asiel en Migratie weten we in ieder geval hoe racistisch de N-VA van binnenuit is dat zo’n man zo’n belangrijke post werd gegeven. De aanstelling van Storme is eenzelfde publieke middelvinger naar iedereen die racisme in België probeert aan te pakken, gezien de geschiedenis van Storme met het landelijke antidiscriminatiebureau.

Op 26 april 2004 stapt Storme, onder lichte dwang, uit het partijbestuur van N-VA. De academicus en medeoprichter van de partij heeft een paar dagen eerder in De Morgen gezegd dat de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme hem bijna moreel verplicht om op extreemrechts te stemmen. Het dossier tegen het Vlaams Blok is samengesteld door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (nu omgedoopt tot Interfederaal Gelijkekansencentrum).

Storme vecht in die tijd een woordenoorlog uit met het centrum. Volgens de Gentse advocaat is de antidiscriminatiewetgeving een miskleun. Zijn standpunt: zodra discrimineren een misdrijf is, leven we in een dictatuur. Een discriminatieverbod voor burgers is een aanslag op de democratie. Voor toenmalig N-VA-kopman Geert Bourgeois gaat zijn extreemrechtse stemadvies te ver. Storme moet de partijraad verlaten, maar blijft wel lid. [De Morgen]

Net zoals Forum in Nederland van binnenuit werd uitgehold door een interim-manager lijkt het met deze aanstelling ook die kant op te gaan. Dat de term ‘racismebestrijding’ inmiddels uit de naam van het bureau is gehaald zegt al dat nu de N-VA aan de macht is het bureau aangepakt wordt. Hoe beter dan door een eigen mannetje op een plek van invloed te plaatsen om het anti-racisme bureau onschadelijk te maken.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Waarvan acte.

Kijktip voor alle zeur- en

Kijktip voor alle zeur- en haatpieten onder ons: https://www.youtube.com/watch?v=h3OvmHDOSp8

Ja joh. Nou dan heb jij er

Ja joh. Nou dan heb jij er hier ook eentje:
https://www.youtube.com/watch?v=nbRJ4IGQ-H0

Meldpunt: Zwarte Piet geen racisme

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn geen racistische figuren. Tot die conclusie komt het Interfederaal Gelijkekansencentrum in Brussel. In Vlaanderen is het sinterklaasfeest erkend als cultureel erfgoed.
http://nos.nl/artikel/713871-meldpunt-zwarte-piet-geen-racisme.html

Van wetgeving moet de strijd tegen racisme het niet hebben

Uit:
http://www.diversiteit.be/zwarte-piet-het-standpunt-van-het-centrum

“In Vlaanderen is het sinterklaasfeest erkend als zogenoemd ‘immaterieel cultureel erfgoed’.”

En dat is al reden genoeg om het ten alle koste te verdedigen, het snijdt de weg af voor kritiek.

“Hoe kinderen Zwarte Piet en Sinterklaas zien, hangt voor een groot deel af van de manier waarop volwassenen die personages vormgeven.”

Als een karikatuur, een blackface, is dat niet genoeg? Tegenstanders willen juist dat dit verandert. Je zou dus zeggen: spijker op de kop, maar...

“Het antwoord is dat er in de figuur van Sinterklaas en (een al dan niet stereotype) Zwarte Piet geen sprake is van een strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie.”

Dus stereotypering wordt niet gezien als discriminatie? En er wordt alleen gekeken naar wat er in de wet staat. Maar de wet is niet allesbepalend.

“De strafbepalingen vervat in de artikels 20 en 21 van de Antiracismewet van 30 juli 1981 vereisen immers een ‘bijzondere opzet’, en dat is hier niet het geval.”

Als we dan op de wet in moeten gaan: een voorwaardelijke opzet zou voldoende moeten zijn. Het resultaat is immers hetzelfde. Ook onbewust (aversief) racisme is schadelijk.

“Dat zou wel zo zijn wanneer een concrete uitbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet gepaard zou gaan met strafbare racistische uitspraken of handelingen.”

De uitbeelding van Zwarte Piet op zichzelf is schadelijk, of die nu strafbaar is of niet.

“Het burgerrechtelijke discriminatieverbod op grond van onder meer huidskleur (artikel 12 van de Antiracismewet) zou alleen van toepassing zijn als een persoon feitelijk benadeeld is door het sinterklaasfeest, wat evenmin het geval lijkt.”

Het is aantoonbaar wel zo dat mensen er door worden benadeeld. Met name zwarte kinderen worden gepest met Zwarte Piet.

gekker moet het niet worden

Fractievoorzitter GroenLinks Zuidoost boos over 'Zwarte Piet-beeld' Nelson Mandela
http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/37...

Weer een demonstratie in Den Haag voor behoud van Zwarte Piet

Op het Spuiplein in Den Haag wordt zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet. Er worden handtekeningen ingezameld van mensen die ook willen dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet verandert.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/25-10-2014/weer-een-demonstratie-den-haa...

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech