Bewoners Tabak hebben boter op hun hoofd

Hier kun je discussieren over Bewoners Tabak hebben boter op hun hoofd.
Deze Tabakbewoonster was zelfs gastredacteur van het glossy propagandablaadje. En wat wilden deze krakers samen met de Key realiseren? Een kunstgalerie ("artmarket") en jawel, een broedplaats.

Het was toentertijd erg gezellig tussen Key & krakers. Op uitnodiging van de woningcorporatie gingen de bewoners zelfs op bezoek naar Engeland om te zien hoe ze daar wekelijks een kunstmarkt in een parkeergarage houden. Wellicht was dat ook een idee voor hun pand?

Bewoonster Tabak: "Er zijn veel plannen geweest met de panden, maar telkens kwam er niets van terecht. Totdat De Key zich ontfermde over de panden. Vanaf het begin was de sfeer goed. Natuurlijk, er moest wel eerst gewerkt worden aan het creëren van een vertrouwensband en dat kostte tijd. Maar sinds het wederzijdse vertrouwen er is, zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. Zo werden we door De Key uitgenodigd voor een studiereis naar Londen. Om eens te kijken naar panden die ook een dubbelfunctie hebben: doordeweeks een parkeergarage en op zondag een kunstmarkt. Dat concept blijkt daar heel goed te werken, dus misschien dat het hier ook gerealiseerd kan worden. Ons uiteindelijke doel is een ArtMall: een broedplaats voor kunstenaars, voorzien van
woonruimte, ateliers en studio’s."

De Key legt in hetzelfde artikel uit dat de renovatie van de jarenlang verwaarloosde panden betaald zou gaan worden uit de verkoop van woningen. De krakers hadden daar op dat moment geen problemen mee. Zij waren voornamelijk geinteresseerd in hoe ze hun galerie en broedplaats konden realiseren; hoe ze subsidie konden krijgen.

Woordvoerster De Key: "Een deel van de Tabakspanden zijn al meer dan 25 jaar gekraakt. Er wonen vooral kunstenaars. Wij streven ernaar om het plan van de bewoners te betrekken bij de renovatie. Vandaar dat we het idee van zo’n kunstmarkt een kans willen geven. Maar het is niet zeker of het ook gaat lukken. Dat is ook afhankelijk van de financiële haalbaarheid. De renovatie kost namelijk heel veel geld. Die kosten kunnen worden terugverdiend door de panden te verbouwen tot appartementen en winkelruimtes en vervolgens te verkopen. Stel dat we een deel van de panden gebruiken voor kunstuitingen, dan ontstaat een verschil tussen het bedrag dat nodig is om de renovatie te financieren, en de daadwerkelijke opbrengst. Dat verschil moet gecompenseerd worden. Daarom zijn De Key en de bewoners aan het kijken of dat verschil bekostigd kan worden met subsidies."

Nu het kunstplan waarschijnlijk bij gebrek aan subsidie is gestrand, schreeuwen de kunstenaars moord en brand:

"De bewoners gaan niet akkoord, omdat ze niet willen vertrekken voor louter dure koopwoningen met ondergrondse prive parkeergarages."

Het zou accurater zijn om te stellen dat de bewoners niet akkoord gaan omdat hun plan voor een broedplaats is gesneuveld. Maar hoe ateliers voor kunstenaars de veryupping van Amsterdam tegengaan in plaats van deze te bevorderen, blijft duister.


Het is iets te simpel om op

Het is iets te simpel om op basis van één kraakster - die wordt geciteerd in een reclameblaadje van De Key- allerlei conclusies te trekken die zouden gelden voor alle bewoners van het blok.

Stelletje kleuters. Is dat

Stelletje kleuters. Is dat wat jullie bedoelde met campagne? Een handgeschreven typische centrumpunk brief gericht naar de Key. Het niveau van de gemiddelde Minds bezoeker. Om te janken, wat een intellectuele armoede!

Generaliseren op het niveau

Generaliseren op het niveau van de PVV, knap hoor, wat heeft de beweging toch een hoop aan je.

"de beweging"? Triest om te

"de beweging"?

Triest om te zien hoe individuen en zelfs hele stadsdelen op elkaar afgeven.
Amsterdam, get yourself together, misschien tijd voor een stedelijk overleg over de volgende ontruimingsronde?

indymedia

ik heb de afgelopen dagen veel zitten lezen op indymedia. Wat mij heel erg opviel is dat er over het algemeen negatieve reacties worden geplaatst. Het is aan een stuk door zeiken over alles. Soms is het ook wel misschien terecht maar is er iemand ook daadwerkelijk overtuigt dat het iets helpt? Ik kan ook wel genoeg dingen opnoemen die ik niet leuk vind of wat in mijn ogen misschien niet het beste idee is maar dan stop ik liever mijn tijd in iets wat ik wel leuk en belangrijk vind.
Als je het ergens zo oneens me bent dat je je niet meer in kan houden dan heb je toch ook altijd de mogelijkheid om daar op af te stappen en er iets van te zeggen?
Ik begin me een beetje te ergeren aan al deze zinloze opmerkingen hier lees ik indymedia niet voor.
De bewoners van de spuistraat doen misschien niet wat jij zou doen maar ze doen wel iets en laten we dat niet vergeten.

solidariteit kent iemand dat nog ? Wij horen de bewoners van de spuistraat nu juist te steunen niet af te kraken !

???

Mark Rutte doet misschien niet wat jij zou doen maar hij doet wel iets en laten we dat niet vergeten.

@ indymedia

hey indymedia ik ben het 100 % met je eens...
we moeten elkaar niet afzeiken maar idd elkaar steunen sollydair zijn met elkaar en elkaars plannen !!!
ga zo door st 42 en krakers van de spuistraat en ferdinand bolstraat enz enz enz enz JULLIE ZIJN GOED BEZIG :)

riooljournalistiek

Dit stukje onafhankelijke journalistiek is nog droeviger dan wat de Telegraaf en AT5 presteren.
Dus je hebt ooit iets gehoord over de onderhandelingen van de bewoners van 1! pand met de Key.
Vervolgens gebeurt er iets in de straat waar dat pand staat. Als echte linkse moraalridder weet je direct wat er aan de hand is!
Dit was de straat met dat niet politiek correcte pand.
ZIJ! hebben dit georganiseerd! ZIJ zijn fout! ZIJ! zijn zielige zeikerds!
Als je ff langs was gekomen om te informeren had je kunnen horen dat het niet om 1! pand gaat wat de actie doet.
Helaas is dat waarschijnlijk teveel gevraagd en blijf je lekker achter je computer in je gehuurde of gelegaliseerde huisje je gal spuien.
Beetje jammer. Wel heel herkenbaar.
Als je echt lef hebt kom je je hier terplekke informeren en daarna schrijf je een rectificatie van de onzin die je hier hebt geplaatst.

Wij hebben zin in de campagne tegen die hypocriete geldgraaiende woningcooperatie en de gemeente.
Die twee spandoekjes waren het begin.
Het wordt nog veel leuker!

Nou alleen al die werk ruimte

Nou alleen al die werk ruimte te huur zie volgend discussie punt. Je kunt daar gesubsidieert blijven zitten tot een jaarlijkse omzet van 250.000 euros . Ja sorry ik vind dat walchelijk. En dat kan ik helaas uit eigen ervaring bevestiggen het is een yuppe klere sooi van een niveau dankzij subsides kan ik 3x per jaar in thailand aan het strand liggen. Het gros van de broedeplaatsen bestaat idd uit smerige profiteurs.

Misschien moet je eens

Misschien moet je eens terugkomen uit je hangmat in Thailand, ouwe balkonmuppet.

Kunst & hypocrisie

Na de aankoop door de Key in 2008 hebben de bewoners zich uitsluitend gericht op legalisatie van hun twee panden tot broedplaats. Zie de websites van het Slangenpand, Spuistraat 199 www.s199.nl en Langgewagt, Spuistraat 219 www.langgewagt.nl .

Er is nooit campagne gevoerd om de Key te manen alle huizen in de blokken na renovatie te verhuren als sociale huurwoningen. Integendeel, het Slangenpand stelde zelfs dat ze begrijpt dat de corporatie de woningen wil verpatsen:

"Platform S199 realiseert zich dat De Key Principaal met de aankoop van de Tabakspanden een flinke financiële investering heeft gedaan, die terugverdiend dient te worden."

www.amsterdam-centrum.groenlinks.nl/files/PlanS199%200406.pdf (bladzijde 3)

In plaats daarvan hebben de bewoners zich nadrukkelijk geprofileerd als legaliseerbaar omdat ze kunstenaars zijn.

Ze gingen daarin zover dat ze lobbyden om de Tabaksblokken een "sleutelproject" te maken in het omstreden gemeentelijke project 1012. U weet wel, deze opschoning van de Amsterdamse binnenstad teneinde kapitaalkrachtige burgers aan te trekken.

"De plannen van Langgewagt, De Slang/ S199, De Key/De Principaal en de Strategienota 1012 sluiten naadloos bij elkaar."

http://www.s199.nl/gfx/uitnodiging.jpg

Nu de samenwerking met de Key om een broedplaats te realiseren is mislukt, halen de kunstenaars ineens holle retoriek over te dure koopwoningen uit de kast.

Meer dan twee panden in het blok

Het zijn niet alleen die twee huizen die de campagne voeren.
Het initiatief voor de huidige campagne komt niet eens bij hun vandaan.

campagne

Het enige "wapenfeit" van deze zelf benoemde über krakers uit de grachten gordel is dat ze het afgelopen decennium iemands schedelpan hebben gekraakt.

meer dan een partij

Er zijn hier wel meer partijen betrokken dan alleen S199 en S219.

De andere panden zijn - voor zover ik het weet - binnen de afgelopen 10 jaar gekraakt, met veel inspanning bewoonbaar gemaakt en tegen wreed optreden van eigenaren en politie verdedigd.

S199 en S219 waren al veel langer bezet, en volgden van oudsheer hun eigen traject. Persoonlijk vind ik het ook betreurenswaardig dat men het daar niet nodig achtte om sociale en politieke eisen (behoud van panden voor de sociale verhuur) de voorkeur te geven boven eigen belang (behoud van het pand voor jezelf als woon/broedplaats). Tenminste die indruk ontstaat uit eigen publicaties van S199 en S219

Nu lijkt het, dat DeKey met haar verandering van positie ervoor heeft gezorgd, dat _alle_ panden van de Tabak-blokken in dezelfde boot zitten. Jammer dat het eerst zo ver moest komen todat men ertoe overstapte gezamenlijk actie te voeren.

Daar ligt helaas ook het probleem van de Amsterdamse krakers: Te veel exclusieve clubjes die niet met elkaar samen (willen?) werken en op die manier makkelijk tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld. Vaak word men pas wakker als het te laat is. Men kan alleen blijven hopen dat dit veranderd. Een ding is echter zeker: De tijden waar je op je gemak een huis kon kraken en daar jarenlang je eigen ding kon doen, behoren definitief tot het verleden.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech