Raad van State: vreemdelingendetentie was illegaal drukmiddel bij demonstratie Schijnheilig

Hier kun je discussieren over Raad van State: vreemdelingendetentie was illegaal drukmiddel bij demonstratie Schijnheilig.
Vreemdelingendetentie mag niet worden gebruikt als drukmiddel om de identiteit van mensen te achterhalen. Volgens Collectief Schijnheilig fungeert de vreemdelingenwetgeving als het afvoerputje van het rechtssysteem, dat ook nog eens misbruikt wordt door mensen actief hun rechten te ontnemen. Schijnheilig hoopt niet alleen dat deze uitspraak impact zal hebben op het beleid ten aanzien van activisten, maar dat er ook een einde komt aan het rücksichtslos laten verdwijnen van mensen in de vreemdelingendetentie

Op 5 juli 2011 werd in groten getale vreedzaam gedemonstreerd tegen de ontruiming van cultureel centrum Schijnheilig. De ME sloeg met veel geweld in op de groep, sloot de straten af en arresteerde alle demonstranten. Een deel van de demonstranten maakte gebruik van hun recht niet mee te werken met hun eigen veroordeling en bleef anoniem. Als ‘straf’ werden 52 mensen in vreemdelingendetentie geplaatst met goedkeuren van de hulpofficier van justitie. In vreemdelingendetentie gelden niet de basale rechten die je als verdachte binnen het Nederlandse strafrecht hebt en sommige mensen zaten twee maanden vast. Dit gebeurde terwijl er geen enkele verdenking bestond dat er zich ‘illegalen’ onder de demonstranten bevonden. Bovendien zijn mensen voor slechts een overtreding (het niet verlaten van de demonstratie) overgezet naar de vreemdelingendetentie.

Burgemeester van der Laan liet destijds weten dat het toepassen van vreemdelingendetentie ‘standaard beleid’ was indien de identiteit van een arrestant onbekend was. De Raad van State maakt echter gehakt van deze praktijk. De Raad van State stelt dat er vele redenen kunnen zijn waarom iemand zijn identiteit niet wenst prijs te geven en wijst de koppeling van de aanhouding voor een overtreding met het vreemdelingentraject af.

Schijnheilig roept iedere demonstrant op contact op te nemen met info@schijnheilig.org om zo samen een massa-politieklacht in te dienen tegen deze massa-arrestatie. Verder wil Schijnheilig dat het ‘standaard politieprotocol’ dat aanleiding heeft gegeven tot deze zaak per direct door de versnipperaar gaat. Ook doet Schijnheilig een moreel appel aan iedereen om het Nederlandse vreemdelingenbeleid af te wijzen: het is een selectief beleid is dat mensen basale rechten ontzegt.

Het feitenrelaas over het politieoptreden van 5 juli is beschikbaar op: http://schijnheilig.org/2011/07/feitenrelaas-politieoptreden-5-juli/

--
Schijnheilig,
een zwervend collectief
Mogelijk binnenkort bij u om de hoek!

http://www.schijnheilig.org
info@schijnheilig.org
---


Ach, de RvS...

"Bovendien zijn mensen voor slechts een overtreding (het niet verlaten van de demonstratie) overgezet naar de vreemdelingendetentie."
Treurig, maar dit klopt eigenlijk niet. Ik snap wel dat zelfs de Raad van Staat erin trapt, maar toch was het echt zo dat wij allemaal zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie ALLEEN vanwege het niet zeggen van je naam. Het "niet verlaten van een demonstratie" is door de politie later als reden gegeven voor de arrestatie, terwijl iedereen die erbij was heeft kunnen zien dat wij op een gegeven moment gewoon als grote groep ingesloten zijn. Op het smerisbureau was al geen sprake meer van verdenking. De mensen die op het HB zaten hebben een 'boete' (transactievoorstel) gekregen waar geen bedrag op stond (een waarschuwing dus, aangezien iedereen snapt dat die boete dan nooit geint zal kunnen worden), de mensen die in cellencomplex zuidoost zaten werden deels op straat gezet en deels vastgehouden. Van hen die achterbleven zijn een deel van de hardnekkigste NNersters uiteindelijk overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, zonder ooit enigerlei strafrechtelijk traject te hebben doorlopen.

Niet dat ik het zelf zo'n punt vind hoor, maar in de praktijk is dat ook de manier waarop vreemdelingen in dit rotland achter tralies verdwijnen: een agent op straat beslist dat ie een gekleurde persoon wil naaien, en verzint ter plekke een verdenking. "ID-plicht! Oh, geen ID? Nou zie je dat dacht ik al... " en hup de vreemdelingentraject in. Nix geen overtreding voor nodig hoor.

wtf?

je vindt het zelf niet zo'n punt..? bij demonstranten mag het niet, maar bij vreemdelingen vindt je het niet zo'n punt..?

ik denk dat ie het het een

ik denk dat ie het het een beetje ongelukkig verwoord heeft, maar dat ie het wel goed bedoelt

nee, je snapt m'n punt niet.

nee, je snapt m'n punt niet. Waar het mij om gaat is dat ik het schrijnend vind dat de RvS meegaat in het fabeltje van de smeris en van de politici dat mensen zijn gearresteerd op grond van een wettig _verdenking_, en niet alleen omdat ze demonstranten zijn (of, voor andere gevallen, omdat ze eruit zien als vreemdelingen). Vind ik zelf schrijnend, maar in wezen is het maar een detail: feit blijft dat het volstrekt misselijkmakend is hoe mensen in NL worden gevangen gehouden, alleen omdat ze (misschien) 'vreemdelingen' zijn, en soms omdat ze (misschien) demonstreren. Of ze gevangen worden gezet naar aanleiding van een verdenking die nooit hard wordt gemaakt, zoals de smeris iedere keer weer beweert, of gewoon omdat de smeris een stel hufterige racisten zijn (en hiermee eer doen aan hun bazen, de politici), zoals ik meen te hebben kunnen waarnemen, doet er uiteindelijk niet zoveel toe.
Maar ik kan het niet laten om erop te wijzen dat het m.i. niet klopt dat de arrestatie van de Schijnheilig 'betogers' een legale reden had. Vlgs mij is er gewoon besloten om de mensen op te pakken, klaar, en we zien later wel welke wet de OM gaat gebruiken om dit recht te breien. In het persbericht van Schijheilig (verder prima hoor) wordt hierin wederom de leugens van politie en OM overgenomen: "ze hadden een overtreding begaan door het niet verlaten van de demonstratie, blah blah, en ja daarom kwamen in vreemdelingendetentie, blah blah". Zolang wij dit keurig blijven zien als de waarheid is vd Laan de lachende derde, als het gaat om de praktijk van 'ik pak je op omdat je zwart / kraker / zwerver / gek / whatever bent, en ik verzin later wel een reden daarbij'. Snappie?

wow he dit schaatst wel erg

wow he dit schaatst wel erg ver uit de bocht...

vreemd dacht dat ik een

vreemd dacht dat ik een reactie had geplaatst geloof dat ik wel een beetje recht van spreken zou mogen hebben en ik denk noch altijd dat hoe meer nederlandse activoerders er in vreemdelingen detentie zitten hoe minder mensen zonder legale status in nederland opgesloten kunnen worden dat heet cellen tekort dus noch maals geen buitenlanders in mijn cel eigen volk eerst

tjah

Als je grapjes maakt over eigen volk eerst en een nazi-referentie als pseudoniem gebruikt (wat een onsmakelijke vergelijking, trouwens), dan raken de mods natuurlijk ook een beetje in de war...

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech