Een persoonlijk verslag en ervaring van een antifascist

Hier kun je discussieren over Een persoonlijk verslag en ervaring van een antifascist .
Op Zaterdag 15 Maart waren we met een groepje anti-fascisten uit Friesland en Almere wezen flyeren tegen de PVV van Wilders in Almere. Daar aangekomen waren we verbaasd over de grootte en aanwezigheid van politie en beveiliging, maar al gauw werd ons duidelijk dat Geert Wilders er ook was om campagne te voeren voor zijn PVV.
Toen we in het centrum van de stad liepen werden we al gauw gevolgd door een aantal stillen, agenten in burgerkleding, die her en der foto`s van ons maakten. Toen er iemand van ons ook foto`s van hen maakte draaiden ze zich om of liepen een ommetje. In het centrum aangekomen op de markt was het direct bingo. Daar stond hij met zijn blonde kuif te flyeren te midden van ontzettend veel beveiliging, politie en media.

We hebben overlegd. Zullen we ons spandoek hier maar direct tonen tegen Geert of wachten we eerst even om de situatie nader te verkennen? We besloten voor het laatste en zochten een geschikte plaats om vandaar uit te flyeren en ons spandoek op te hangen. Na een poosje begonnen we verspreid te flyeren en zelf bevond ik mij met twee mede antifa vlakbij de groep Wilders. Toen we nog maar net waren begonnen met flyeren vroeg een aangesnelde politieagent me of hij de flyer mocht lezen en ik gaf hem er een. Op het moment dat de agent nog bezig was te lezen kwam de groep Wilders opeens in onze richting. Het schoot door me heen; "geef hem onze anti-PVV flyer en benader hem".

Ik liep op de zwaar beveiligde groep toe en zwaaide met mijn gele flyer. Geert zag de gele flyer en reageerde en dacht waarschijnlijk dat een collega politicus hem een flyer aanbood. Ik liep door de groep forse beveiligers heen (mijn voordeel was ongetwijfeld dat ikzelf ook flink uit de kluiten gewassen ben) naar Geert toe en gaf hem onze anti PVV flyer.
Hij zei tegen me met een glimlach: „Gelijk oversteken, jij krijgt de onze”, en overhandigde zijn PVV flyer aan mij.
Ik dacht "vooruit, als hij onze flyer maar aanneemt". Geert pakte de flyer aan en begon hem te lezen. De glimlach op zijn gezicht bevroor en hij verstarde terwijl hij me aankeek met verbaasde ogen. Hij sloeg de ogen neer en werd zonder commentaar voortgestuwd door de grote groep die het snelle voorval niet was opgevallen. Een meegelopen antifascist mopperde dat hij zo snel geen foto kon maken omdat hij klem zat tussen beveiligers en mijzelf.

De groep was alweer verder en ik dacht: „Was dit nu de meest zwaar beveiligde man van Nederland die met zijn grote mond heel politiek Nederland weet te provoceren en te beïnvloeden?" We hebben flink geflyerd en veel positieve reacties mogen ontvangen en een daarvan was van Ronald Plasterk die met zijn team de stickers "Geen stem voor Haat en Angst" achterop de jassen plakte. Na wat korte opnames door RTV Flevoland togen we tevreden weer huiswaarts.

Een Antifascist


:: Hoe Spekman Wilders helpt ::

Een geslaagde actie zo te lezen. Toch heb ik mijn twijfels over Ronald en andere PvdA coryfeeën. "We hebben flink geflyerd en veel positieve reacties mogen ontvangen en een daarvan was van Ronald Plasterk die met zijn team de stickers "Geen stem voor Haat en Angst" achterop de jassen plakte." Hij wilde ongetwijfeld de charmeur zijn voor zijn plaatselijke PvdA vrijwilligers die met schaamte de opkomst van Wilders' PVV in Almere zien plaatsvinden.

In deze context is de volgende tekst de moeite waard om te lezen.

:: Hoe Spekman Wilders helpt ::

Wilders hoeft geen campagne te voeren. De PvdA voert campagne voor hem. Het lijkt wel of de PVV mensen in het strategieteam van die partij heeft geïnfiltreerd, zo sterk spelen PvdA-topfiguren de PVV in de kaart. Het begon toen Wilders kenbaar maakte dat wat hem betreft “als het kan wat minder Marokkanen” wel een goed idee zou zijn, waard om voor te stemmen. Een giftige, rechtstreeks racistische uitspraak. Maar dat hij er zo over dacht was geen nieuws. Tot nu toe camoufleerde hij zijn racisme een beetje door te spreken over ‘de islam als fascistische ideologie’, of over ‘Marokkaanse straatterroristen’. Nu was het camouflagepak verwijderd. Nu viel het racisme niet meer te ontkennen.

Vanuit de PvdA kwam felle kritiek, gevolgd door nog feller gedraai. Hans Spekman, partijvoorzitter”, moest “braken”, zo viel te lezen. Interessanter: PvdA-partijbestuurder Fouad Sidali, twitterde: “Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat wij nooit zullen vergeten”. Harde taal, jazeker. En dat wilde de PvdA-partijtop dus niet. Volgens Spekman was de vergelijking “ongepast”, Kamerlid Marcouch zei “vergelijken met Hitler kan echt niet”.

Wat Wilders deed kan blijkbaar echt wel? Wat PvdA-Kamerlid Hamers over Oost-Europeaanse arbeidsmigranten zei – dat ze vooral voor buren overlast veroorzaakten, dat ze dus een probleem vormden – , dat kan blijkbaar ook echt wel? “Voor de mensen ernaast is hun huis niet meer hun huis, en juist hen moeten we helpen”, in haar woorden. Haar hart gaat dus uit naar buren van Polen,en daarvoor moeten Polen wijken. Glashelder een discriminerende houding.

Racisme bij Wilders is volgens dit slag PvdA-figuren nauwelijks meer dan een vervelende uitglijder, en een dosis racisme vanuit de PvdA zelf is gewoon beleidsonderdeel. Maar stevig geformuleerd antiracisme, dát “kan echt niet”, dát is pas een probleem. De PvdA verdedigt hiermee Wilders en zijn racisme, en daar komt het PvdA-racisme tegen arbeidsmigranten nog eens bij. Halfslachtigheid en hypocrisie: een geweldige manier om Wilders ruim baan te geven. Als Spekman niet door de campagne van Wilders wordt betaald, zou hij alsnog op de PVV-loonlijst gezet dienen te worden.

Kort erna trok Sidali zijn tweet in en “twitterde dat de vergelijking (…)ongepast is en dat hij hem niet had moeten maken.” Een knieval voor druk vanuit zijn eigen partijtop, daar heeft het veel van weg. Zowel die druk als het wijken ervoor zijn een ernstige zaak. Ja, je mag je afvragen of het vergelijken van Wilders met Hitler slim is: het heeft iets van jezelf overschreeuwen, het schiet zijn doel een beetje voorbij. Maar het is aan mensen zelf om die afweging te maken. Sidali kiest zijn eigen woorden, dat hoeven Marcouch en Spekman niet voor hem te doen. Wat de partijtop deed was Wilders in bescherming nemen tegen Sidali’s kritiek. Wat Sidali vervolgens deed is, de partijtop daarin volgen en zich feitelijk de mond laten snoeren. Lachende derde: Wilders. Die “noemde het intrekken ‘verstandig’, ‘maar vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn’”. Een nieuwe racistische provocatie bovenop de oude.

De houding van PvdA-prominenten is typerend. Kwaad op Wilders omdat die te ver gaat. Kwaad op kritiek op Wilders omdat die ook te ver gaat. Kool en geit sparen. Uithalen naar racisme, om er vervolgens weer ruimte voor te maken. Vicepremier Asscher zei intussen dat mensen de discriminerende anti-Marokkanenuitspraak die hij op zich niet vond kunnen, maar mee moesten nemen in gedachten, als ze gingen stemmen. Een stemadvies tegen de PVV? Nee, zo moesten we dat volgens premier Rutte vooral niet zien. Stel je voor zeg, iemand die mensen oproept niet op een racistische partij te stemmen…

Tegenover dit gedraai is het boor de PVV extra makkelijk scoren. Hij hoeft alleen maar rustig af te wachten hoe de PvdA haar eigen geloofwaardigheid verder ondergraaft. Een enkeling trok de juiste conclusie uit de knieval van Sidali en bedankte voor haar PvdA-partijlidmaatschap. Dat degenen die nog enig antiracistische ruggengraat hebben en desondanks PvdA-lid zijn, haar maar snel mogen volgen naar de uitgang. En dat zulke mensen samen met vele anderen op 22 maart de weg naar het Museumplein, waar dan een demonstratie tegen racisme plaats vindt, maar mogen weten te vinden.

Peter Storm

http://www.ravotr.nl/2014/03/14/hoe-spekman-wilders-helpt/

:: Hitlers voetsporen, aldus Peter Storm ::

Ik lees nu een posting dat Peter Storm beweert dat Wilders in Hitlers voetsporen treedt. Het is AFA-Fryslan wel eens kwalijk genomen dat Wilders' PVV een moderne variant van een fascistische beweging is maar Peter gaat polemisch de ramkoers opzoeken met een open brief.https://www.indymedia.nl/node/21879

Maakt het nu zoveel uit of je

Maakt het nu zoveel uit of je de PVV als Extreem Rechts benoemd of dat je de PVV neerzet als een moderne fascistische partij ?
Mensen hebben bij beide benoemingen eenzelfde soort beeld en daar gaat het om.

Toen Niet , Nu Niet , Nooit Weer fascisme !

De PVV is eerder

De PVV is eerder extreem-links dan extreem-rechts: http://www.nu.nl/gemeenteraadsverkiezingen/3727530/wilders-definitief-ve...

Opportunisme en onderwijs

Al moet de gene die die uitspraak deed (Mark Rutte), misschien eerst nog even een cursusje politicologie volgen. Al is deze uitspraak vooral puur opportunisme.

PVV is anti-emancipatoir en

PVV is anti-emancipatoir en dus rechts. De verwarring ontstaat door de revolutionaire populistische sfeer waar de PVV zich in hult. De VVD noemt de PVV nu links omdat ze bang zijn voor de PVV. De VVD wil zichzelf onderscheiden en welke onderscheiding is nou beter dan jezelf "echter" te noemen. In Rutte's ogen ben je "echter" als je rechtser bent. Hij zegt eigenlijk gewoon dat de PVV nep is.

Zowel de VVD als de PVV zijn anti-emancipatoir. Je moet niet te gek doen, werken en assimileren. De PVV is alleen wat populistischer en neigt naar het revolutionaire net zoals de socialistische bewegingen van oudsher. Dat heeft het nieuwe rechts van de socialistische bewegingen afgekeken. Kijk maar naar de Tea Party in de VS (groot voorbeeld voor Wilders). De Naziś worden trouwens ook links genoemd en hadden zeker ook een hoop populistische thema's op hun progamma staan, maar ook zij waren anti-emancipatoir. Mensen waren niet gelijk en mochten dat ook zeker nooit worden. Het gaat niet om de emancipatie van de arbeidersklasse. Niet om de emancipatie van de vrouw, LGBT, huidskleur of ethniciteit.

Anti-emancipatoire bewegingen kunnen (in mijn ogen) niet links zijn.

Zou je willen toelichten wat

Zou je willen toelichten wat jij onder het begrip 'links' en 'rechts' verstaat?

links + rechts

Mijn (linkse) moeder legde het mij uit toen ik klein was:
"- Linkse mensen willen dat alles eerlijk verdeeld wordt
- Rechtse mensen willen zelf méér dan de anderen."

Een rechts iemand zou zeggen:
"- Linkse mensen willen hardwerkende ondernemers zwaar belasten om het geld weg te geven aan mensen die te lui zijn om te werken.
- Rechtse mensen nemen hun eigen verantwoordelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien en houden er niet van om voor steun aan te kloppen bij de overheid."

Ik kon het niet laten om ook het rechtse verhaal over te nemen, al vind ik dat leugenachtig. Ik ga dus voor de linkse definitie.

Het zou kunnen dat de PVV iets wil doen voor de armen (ouderen, werklozen ed.), maar dan toch alleen voor de 'Nederlandse' armen, waarbij de PVV bepaalt wie 'Nederlands' genoeg is. De PVV wil grote groepen mensen die hier al lang wonen uitsluiten, liefst deporteren, zodat "wij" geen kruimeltje met ze hoeven te delen. Zeer rechts dus volgens mijn definitie. Fascistisch om precies te zijn, maar dat is nog een andere discussie. (Oh ja, daar was het om begonnen. ;) )

Hier dan: https://www.indymedia.nl/node/19226

Ook de VVD is extreem rechts. Zie bv. het racistische wetsvoorstel Antillianenwet:
https://www.indymedia.nl/node/21699

Ook leuk: Een stem op de PVV is een stem op de VVD
https://www.indymedia.nl/node/21244

Hieronder nog de stukken met de Hitler-Wilders vergelijking:
https://www.indymedia.nl/node/21853
https://www.indymedia.nl/node/21874
https://www.indymedia.nl/node/21894

links + rechts

Wie jong is en niet links heeft geen hart, wie oud is en niet rechts heeft geen verstand.

Goh

die is origineel zeg! Had 'm al een tijdje niet meer gehoord, de kutsmoes van babyboomers voor hun switch van hip naar egotrip.

Dit valt onder de

Dit valt onder de noemer;
Absurde oneliners van rechts.

Nationaal Socialisme

Toch een aardige discussie met leuke one liners.

Volgende stelling - " Nationaal Socialisme is een vorm van fascisme ? " PVV van Wilders kun je wellicht scharen onder het Italiaans fascisme
van Mussolini ? WIE ?

Dat lijkt me een nogal

Dat lijkt me een nogal zinloze vergelijking. De fascisten en ook nationaal-socialisten waren altijd sterk georganiseerd in een verenigd samenwerkingsverband. Zij hadden veel grote bijeenkomsten, maar ook kleinere, een partijstructuur en een kader waarin mensen opgeleid werden. Ook was er een strikte taakverdeling en waren er knokploegen/militia, maar ook andersoortige taken. De fascisten hadden de democratie niet nodig, zij hadden hun eigen machtsstructuren allang opgezet.

Wilders heeft niks. Een paar malloten in de tweede kamer en een verkiezingsprogramma, hij leeft bij de gratie van de democratie en toont tegelijk de zwakte ervan aan. Zijn macht is niet gestructureerd, als de media er niet waren had nooit iemand van hem gehoord. Met het fascisme, de nazi's, Hitler en Mussolini is het niet te vergelijken. Hij is veel eerder te vergelijken met mensen als Jerry Fallwell of Jimmy Swaggart, die ook media-iconen waren.

Roepen dat Wilders een fascist is, is een zwaktebod. Een schamele vergelijking omdat we de kern van het probleem niet goed kunnen definiëren. Een nogal demagogische vergelijkng met zaken uit het verleden die door iedereen wel als slecht worden gezien. Je zult alleen zijn tegenstanders ermee overtuigen.

re:

'Wilders, fascisme, en de erfenis van de Verlichting', Jan Blommaert, dec. 2010, http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12/22/wilders-fascisme-en-de-... .

Als ik dit stuk zo lees dan

Als ik dit stuk zo lees dan kan ik niet anders concluderen dat Wilders PVV fascistisch getint is.
De term Extreem Rechts is te gemakkelijk en voor de hand liggend , maar niet to the point!
Italiaans fascisme ligt het meest voor de hand denk ik.

Als ik dit stuk zo lees dan

Als ik dit stuk zo lees dan kan ik niet anders concluderen dat Wilders PVV fascistisch getint is.
De term Extreem Rechts is te gemakkelijk en voor de hand liggend , maar niet to the point!
Italiaans fascisme ligt het meest voor de hand denk ik.

FLEVOLANDERS LAAT PVV IMPLODEREN

De complete raadsfractie onderleiding van Toon van Dijk, met uitzondering van de eerder genoemde Chris Jansen, zal niet langer voor de PVV in de raad van Almere gaan plaatsnemen. Dit alles ontstond na urenlang crisisberaad in het Almeerse stadhuis.

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/111233/flevoland-flevoland-laat-pvv...

Ideeen over de perfecte stad

*Het is goed geweest dat anti-fascisten in Den Haag en Almere tegen Wilders' PVV hebben geageerd. Sommigen vinden het te radicaal dat de Wilders' beweging vergeleken wordt met fascisten maar dan wordt vergeten we hoe de opkomst van fascisme is ontstaan. Bij weinigen is bekend dat ook vooruitstrevende intellectuelen en kunstenaars in de kunststroming van het futurisme een voorkeur hadden voor de fascisten. Deze stroming, die het positieve van techniek en snelheid benadrukt, heeft een blijvende indruk achtergelaten in de kunstwereld en in de architectuur. Ook zou de stroming latere kunstenaars en architecten beïnvloeden, zoals het Le Corbusier en zijn ideeën over de perfecte stad.*

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech