‘Humaner’ asielbeleid: baby van twee maanden deporteren naar Afghanistan

Hier kun je discussieren over ‘Humaner’ asielbeleid: baby van twee maanden deporteren naar Afghanistan.
Is dit dan de ‘menselijke maat’ waar Teeven zo prat op gaat, een pasgeborene naar een oorlogsland uitzetten?

Pardon?

Haidar en Hamida, ouders van drie kinderen, zijn nu vier jaar in Nederland. De oudste dochter, Elenaz van vijf jaar, is in Afghanistan geboren. De twee zoontjes, Jafar van twee jaar en Amirali van twee maanden, zijn hier in Nederland geboren en nog nooit in Afghanistan geweest. Maar een paar maanden voordat ze in aanmerking komen voor het kinderpardon, worden ze gedeporteerd. De werkgroep Deportatieverzet heeft dit het afgelopen half jaar met veel gezinnen zien gebeuren: deportatie op de drempel van het kinderpardon.

Minder detentie?

Teeven wil niet uitsluiten dat kinderen in detentie terecht komen. Maar, benadrukt hij, het moet een ‘uiterst middel’ zijn. Het staat inderdaad niet zo netjes om een gezin door de Vreemdelingenpolitie van het bed te lichten, zoals we de afgelopen maanden zo vaak hebben gezien. Dit keer koos de Vreemdelingenpolitie voor een andere aanpak: het gezin werd gesommeerd op een gesprek met de Dienst Terugkeer en Vertrek te komen. In het bijzijn van de kinderen werd de vader daar overweldigd en meegevoerd. Moeder werd met de kinderen teruggestuurd naar het AZC en kreeg te horen dat zij morgenochtend om half tien zal worden opgehaald door de vreemdelingenpolitie. Officieel zit ze dus niet in detentie, nee. Maar wat kan ze om de deportatie van haar en de kinderen te voorkomen? Vluchten, haar man verlaten en zo het gezin uit elkaar laten trekken?

Hamida en de kinderen hoeven niet fysiek achter de tralies: door Haidar op te sluiten worden zij en de kinderen emotioneel gegijzeld. Humaner, zei u?

Toekomst?

Haidar en Hamida komen uit de provincie Maidan Wardak in Afghanistan. Maidan Wardak wordt geteisterd door voortdurende gewelddadige conflicten tussen Taliban en Afghaanse leger- en politietroepen. Nog geen maand geleden, op 8 september, vielen er bij een zelfmoordaanslag door Taliban 16 doden en minstens 150 gewonden. Maar zelfs als Haidar en Hamida terug naar hun geboortestreek zouden willen, is het maar de vraag of ze dat kunnen. Alle uitvalswegen van Kabul staan onder controle van de Taliban en reizen is levensgevaarlijk.

Daar komt bij dat het gezin Hazara is. De Hazara’s, een ethnische minderheid in Afghanistan die duidelijk herkenbaar zijn aan hun aziatische gelaatstrekken, worden in toenemende mate vervolgd. Van de oorspronkelijke bevolking is inmiddels niet meer dan tien procent over en de Hazara’s staan derde op de lijst van meest vervolgde en bedreigde bevolkingsgroepen. Wat voor toekomst gaat het gezin van Haidar en Hamida dan in Afghanistan tegemoet?

Het ministerie gaat nog steeds uit van een ambtsbericht van 2012 waarin vermeld wordt dat de situatie van de Hazara’s verbeterd is en schroomt niet om Hazara’s te deporteren naar Afghanistan. Maar die verbetering betrof slechts de politieke situatie, niet het dagelijks leven. Het geweld tegen Hazara’s is in het afgelopen jaar juist verergerd, blijkt uit internationale rapportage. Inmiddels heeft een rechtbank tot twee keer toe de IND teruggefloten en gesteld dat het ministerie zich niet meer kan beroepen op het ambtsbericht.

Schuld en medeplichtigheid

Hoe kan het dan dat Haidar, Hamida en hun kinderen morgen worden gedeporteerd, terwijl ieder weldenkend mens kan inzien dat ze daarmee in een levensbedreigende situatie terecht komen? Omdat het asielbeleid helemaal niet ‘humaner’ is geworden. Omdat het ministerie de situatie in Afghanistan volkomen ontkent. Omdat de advocate, Mr. P. Kramer, zegt dat ze ‘het niet ziet zitten om nog iets te proberen’. Maar ook omdat wij ons in de luren laten leggen door de inhoudsloze toezeggingen van de staatssecretaris en denken dat ‘de menselijke maat’ in het asielbeleid echt weer terugkomt. Omdat wij dit alles láten gebeuren.

Een baby van twee maanden oud begint net aan zijn eerste glimlachjes en geluidjes. Hij zal zijn best doen om z’n hoofdje op te tillen en af en toe lukt het hem om de rammelaar echt beet te pakken. Een baby van twee maanden oud wil niets liever dan zich veilig en geborgen voelen en slaapliedjes horen.

Baby Amirali wordt morgen, samen met zijn zusje Elenaz en zijn broertje Jafar, uitgezet. Richting zelfmoordaanslagen, bermbommen, vervolging en oorlog.

Zie, de terreur van ons asielbeleid.


Ik zal nooit kunnen begrijpen

Ik zal nooit kunnen begrijpen dat als je in zo een situatie zit die al heel moeilijk en zwaar is met alle respect, maar dat je dan ook nog ff 3 kinderen in die kut situatie moet baren vind ik walchelijk.

Toch een gedachte die bij mij

Toch een gedachte die bij mij opkomt is de volgende. Het terugsturen van jonge kinderen is dus fout,
niet correct en zou niet mogen gebeuren. Echter lees ik regelmatig dat als zij ouder zijn het terugsturen
slecht is omdat zij dan hier helemaal ingeburgerd zijn.

Ik begin dus gewoon te denken dat de argumenten er dus niet toe doen. Het is er altijd gewoon op gericht
om maar wat te bedenken om hier te kunnen blijven.

Een dan maar klagen als dit dus niet blijkt te werken.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech