Neo-nazis steken 16-jarige neer in Oslo

Hier kun je discussieren over Neo-nazis steken 16-jarige neer in Oslo.
Zonder (bekende) aanleiding doken gistermiddag twee mannen voor de Blitz op. Zij riepen dingen als "sieg heil" en "landsverraders". Daarna bestormden zij de ingang met getrokken messen. Een groep mensen bij de deur werd door hen aangevallen. Hierbij liep een 16-jarige zware verwondingen op. De mensen van de Blitz vochten hierop terug met wat voorhanden was. Zo ontstond er een gevecht in de straten rondom het huis. De nazi’s werden verjaagd maar bleven een paar straten verderop in de buurt. Daar verstopten zij zich. De mensen van de Blitz bleven bij hen in de buurt tot de politie de nazi’s arresteerde. De neergestoken persoon ligt nog in het ziekenhuis.

Tegen de mensen van de Blitz heeft de politie gezegd dat ze dit weekend voorzichtig moet zijn met mensen uit extreemrechtse groepen en dat de aanvallers waarschijnlijk voor poging tot moord vervolgd gaan worden. In de media ontkent de politie echter dat de aanvallers betrokken bij extreemrechts zijn. De aanval wordt daar als een willekeurige massale vechtpartij gepresenteerd. De (veel begrijpelijkere) mening van de Blitz is echter dat als mensen onder het uitroepen van nazi leuzen mensen met messen aanvallen dat dat een extreemrechtse handeling is. Zeker als het bij een pand gebeurt waar initiatieven tegen recht-extremisme veel gebruik van maken.

Dat de politie rechts-extremistisch en racistisch geweld weigert te (h)erkennen is problematisch, zeker na de acties van Breivik. Dat dit wordt behandeld als een obscuur openbare orde probleem is ronduit raar. Het is schokkend dat er geen extreemrechtse motieven worden herkend als mensen worden aangevallen (onder het uitroepen van nazistische leuzen) omdat zij antifascistisch en bezoeker van de Blitz zijn.

In de media worden de aanvallers beschreven als gewelddadig en onder de invloed van drank of drugs. Maar de verbinding met extreemrechts wordt ontkend. Alsof het roepen van sieg heil en het aanvallen van de Blitz niet aanwijzing genoeg is. Daarnaast is een van de twee aanvallers (onder andere) ook nog lid is van de groep SIAN (Stopp islamisering av Norge, stop de islamisering van Noorwegen). Dit blijkt uit zijn sociale media.

In het statement van de Blitz staat dat zij hier toch al snel op een vergelijking met Breivik komen tegenover de politie. Breivik was ook geen bekende rechts-extremist, had wel een swastika-tattoo en was sober toen hij zijn aanslagen pleegde. Hoewel de schaal van de aanvallen natuurlijk veel kleiner is, is de aanval gistermiddag niet willekeurig.

Als er omgegaan moet worden met rechtsextremisme moet het niet ontkend en verstopt worden. Ook moet erkend worden dat er daadwerkelijk gevaar uitgaat van rechts-extremistische groepen. (Ook voor Nederland lijkt mij dit van toepassing waar regelmatig grote wapenvondsten bij nazi’s worden gedaan. Duitsland is ook niet ver weg waar de döner-moordenaars lang hun gang hebben kunnen gaan.)

Racisme en extreemrechts kunnen dan ook niet bestreden worden als het verborgen en ontkend wordt. De Blitz moedigt dan ook iedereen op het recht te verdedigen om je te kunnen verzetten tegen extreemrechts zonder dat je meteen in (levens)gevaar verkeerd.

De Blitz roept op tot het tonen van solidariteit en eenheid tegen racisme. (Ook roepen ze op om langs te komen bij hun straatfeest vandaag van 12 tot 6, maar dat lijkt me lastig voor de meeste lezers van indymedia NL)

De Blitz is een radicaal pand dat in het centrum van Oslo ligt het bestaat sinds 1982.

Statement van de Blitz: http://www.blitz.no/artikler/angrepet-pa-blitz-var-en-hoyreekstrem-handling
Noors nieuwsbericht met een filmpje van (een deel van) de aanval: http://www.tv2.no/nyheter/blitz-raser-mot-politiet-etter-masseslagsmaal-...


Wit privilege

Had het slachtoffer wit privilege?

sober

Breivik had ook drugs gebruikt tijdens zijn aanslag. Hij had dat bewust zo gepland.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6972/Aanslagen-in-Noorwegen/article/detai...

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech