WPR mogelijk afgezwakt, maar sluiting Zandpad aangekondigd.

Hier kun je discussieren over WPR mogelijk afgezwakt, maar sluiting Zandpad aangekondigd..
WRP mogelijk afgezwakt
Ik volg vanuit mijn betrokkenheid bij de strijd voor burgerrechten al een tijd het nieuws met betrekking tot prostitutie. Ik ben zeer verontrust over de razzia's die het afgelopen jaar in meerdere steden waaronder Alkmaar en Utrecht zijn gehouden, waarbij de hoeren - hoewel zij nergens van verdacht werden - allemaal opgepakt zijn, zonder enige vergoeding voor hun omzetverlies, en over het wetsvoorstel voor de "regulering v.d. prostitutiebranche" WRP, waar o.a. voorstellen instaan voor een verplichte databank waarin alle dvp's zich zouden moeten registreren, en dat alle klanten zouden moeten controleren of een dvp wel geregistreerd is. Met name deze twee voorstellen zijn zeer omstreden, en het lijkt er op dat de eerste kamer hiermee niet akkoord wil gaan. Daarom heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie die het wetsvoorstel er toch door wil drukken nu een brief geschreven dat hij eventueel wel bereid zou zijn om deze twee omstreden punten te laten vallen. Het politieke spel is nog in volle gang, dus het is te vroeg om te juichen, maar het was toch een positief bericht, ook al blijft het wetsvoorstel ook zonder deze punten zeer verwerpelijk. Als het wordt aangenomen krijgen gemeenten de mogelijkheid om prostitutie geheel te verbieden, en wordt het voor zelfstandige hoeren nog moeilijker dan het al is om hun vergunningen in orde te krijgen. Ook worden alle hoeren jonger dan 21 jaar strafbaar (of werkloos).

enorme hetze over prostitutie in de media
Regelmatig worden we via de media opgeschrikt met alarmerende berichten als zou een groot deel van de hoeren gedwongen zijn om dit werk te doen. Onderzoeken waarin dat aangetoond zou worden zijn echter steevast ondeugdelijk. Zo laat de gemeente Amsterdam zich bijvoorbeeld adviseren door een schrijfster die haar fantasie als "reality" verkocht, oftewel door een bewezen leugenaarster. Uiteraard zijn vrijwel alle hoeren, net zoals vrijwel alle andere arbeiders, gedwongen om te werken voor geld, en net als andere arbeiders kunnen zij meer of minder plezier in hun werk hebben. Volgens mijn bron, die ik vertrouw, zie verder, komt dwang in de betekenis van bedreiging en geweld vrijwel niet voor in de prostitutie in Nederland. Wat "mensenhandel" genoemd wordt bestaat doorgaans uit het organiseren van de reis en het verblijf van een dvp uit het buitenland, en advies over het oerwoud van regelgeving alhier. Voor een champignonplukker mag dat, maar voor een dvp niet. Verder worden er beschuldigingen als witwassen naar voren gebracht en wordt het woord "criminogeen" gebruikt voor de sector. Dat houdt in dat hoewel er geen misdrijven te bewijzen zijn, de bedrijven en alle werkers in de sector toch worden behandeld als criminelen.

De aangekondigde sluiting van Utrechts 'redlight zones'
Utrecht heeft al enige tijd een zeer streng prostitutiebeleid. Zowel wat betreft de registratie van dvp's als wat betreft de nieuwe leeftijdsgrens van 21 jaar loopt de gemeente vooruit op de WRP. Hoeren en raamverhuurders moeten aan vele eisen voldoen en worden strak op de huid gezeten door gemeentelijke controleurs. Toch beweert nu de gemeente "dat er toch mensenhandel plaatsvindt en dat er slecht toezicht is, en verstoring van de openbare orde". Daarom heeft de gemeente de vergunning van de laatste raamverhuurder, Wegra, vanouds de grootste, ingetrokken, nadat enkele maanden geleden de vergunningen van de andere verhuurders al ingetrokken waren. Er loopt nog een bezwaarprocedure, maar als dit door zou gaan is het afgelopen met de raamprostitutie in Utrecht. Voor de meer dan vierhonderd hoeren die hierdoor werkloos worden is dit de grootste ramp, maar ook vallen er ontslagen bij de verhuurders en lijden taxibedrijven en -chauffeurs (etc.) schade, loopt de schatkist veel inkomsten mis, en worden ook de vele tienduizenden klanten gedupeerd. Behalve onbewezen beschuldigingen, die zelfs als ze een grond van waarheid zouden hebben de hoeren en de verhuurders niet aan te rekenen zijn, trekt de gemeente de vergunning ook in omdat er sprake zou zijn van "slecht levensgedrag, zoals verslaving". Oftewel in je bikini in de deuropening staan, al dan niet met een jointje erbij, dat is dus slecht levensgedrag anno 2013, volgens het zichzelf "progressief" noemende gemeentebestuur van Utrecht. Er worden nog wel vage plannen aangekondigd voor een nieuwe opzet van de raamprostitutie in Utrecht maar dat is natuurlijk ongeloofwaardig nu de sector al de nek wordt omgedraaid.

Mijn oproep voor een omgekeerde consumentenstaking
Ik wilde een daad stellen en begaf me daarom ter plaatse. Daar kwam ik al snel twee vrouwen tegen die handtekeningen aan het ophalen waren tegen de sluiting. Ze vertelden me dat ze hierdoor werkloos zouden worden. Natuurlijk had ik zelf ook al bedacht wat een ramp dit gaat worden met name voor de hoeren, die de gemeente zegt te willen beschermen tegen slechte toestanden, maar die hiermee juist naar een veel schimmiger circuit worden verdreven, als het hen al lukt om na de sluiting opnieuw aan de slag te komen. Ik tekende dus van harte hun petitie, ondanks het feit dat ik eigenlijk niet meer geloof in dit aktiemiddel, nadat eerdere petities van de vrouwen van het Zandpad ook al zijn genegeerd. Ik heb ook mijn steun aangeboden voor een eventuele aktie. Hierna sprak ik ook nog een man die werkloos was geworden door de eerdere sluiting van een kleiner verhuurbedrijf, en die was beschuldigd van mensenhandel omdat hij een dvp aan een kamer geholpen had. Hij was hiervoor niet aangeklaagd en kon dus ook niet zijn onschuld bewijzen bij de rechter, maar het was wel iets wat aangevoerd was om de vergunning van het verhuurbedrijf in te trekken. Om mij heen zag ik ook dat andere passanten met elkaar in gesprek waren en ik ving op dat alle gesprekken zoals te verwachten over de aangekondigde sluiting gingen, en er hing een sfeer van grote eensgezindheid hiertegen. Na nog een gesprek met iemand besloot ik dat het er maar van moest komen: ik zou een daad stellen door mij te laten verwennen, om de hoeren nu het nog kan hun handel in ieder geval niet te onthouden. Hierna bezocht ik twee dvp's. De een was vriendelijk, de ander zelfs lief, en ik ben goed aan mijn trekken gekomen. Het was dus een heel prettige 'aktie'!. Natuurlijk sprak ik met hen beiden over de sluiting, maar waarschijnlijk omdat alle andere klanten er al ook al over begonnen waren reageerden ze een beetje vermoeid op mijn vraag. Maar ze antwoordden wel niet te weten waar ze na de sluiting heen moesten. Een van hen zei ook dat de handel al een tijd slecht gaat door alle druk van de gemeente. Daarom roep ik dus alle mannen op om zoveel mogelijk geld naar de hoeren te brengen, bij voorkeur die op het Zandpad (en in de Hardebollenstraat), zolang het nog kan, om hiermee een statement te maken dat de raamprostitutie in Utrecht en Nederland (want ook in andere steden waren er sluitingen en dreigen deze nog) moet blijven bestaan. Ik roep alleen mannen op omdat ik niet weet of de dvp's ook vrouwen als klanten zouden accepteren. Het is te proberen natuurlijk maar zou ongebruikelijk zijn. Voor wie sex met een vreemde te vreemd is: je kan ook een massage bestellen. Dus laat het geld rollen waar het heen moet heren. De dvp's hebben de inkomsten met het oog op hun onzekere toekomst nu hard nodig!

Zondares heeft me gered
Ook ik was bezorgd door alle berichten in de media over dwang. Ik heb weliswaar altijd mijn vraagtekens gezet bij de percentages die genoemd werden van soms meer dan 50 %, maar dacht dan toch "al zou het maar 10 % zijn, dan betekent het toch dat er vele honderden vrouwen dagelijks verkracht zouden worden, een grof schandaal dat deze misdaden niet opgelost worden!" Vanaf het begin toen de dvp's zonder verblijfsvergunning werden gedeporteerd en later toen er ramen in Amsterdam werden gesloten, camera's werden geïnstallerd, etc. heb ik wel altijd de overtuiging gehad dat dit soort maatregelen van de overheid niet de maatregelen zijn die nodig zijn. Dit des te meer omdat de vroegere belangenorganisatie van hoeren de Rode Draad de nek is omgedraaid en omdat hoeren op geen enkele manier zijn gevraagd naar hun mening en als zij die toch gaven deze stelselmatig werd genegeerd. Ondanks deze kritische houding geloofde ik toch dat er een kern van waarheid zat in het verhaal over dwang, wat me behoorlijk verontrustte. Op zoek naar informatie kwam ik op het weblog van Zondares, een zelfstandige dvp die schrijft over haar werk, en alles wat daarmee samenhangt. Hoewel zij anoniem opereert vertrouw ik haar volledig omdat ze alles wat ze schrijft goed onderbouwt. Op haar blog staat een onderzoek wat gebaseerd is op interviews met enkele tientallen van haar collega's in ramen, clubs, escort en thuisontvangst. Hoewel uit dit onderzoek verschillende misstanden naar voren komen zoals afpersing (waar de politie bij aangifte vaak niet tegen optreedt) zijn de aanwijzingen voor echte dwang minimaal, namelijk rond de twee procent. Natuurlijk is dat nog teveel maar het is geen reden om de noodklok te luiden. Je zou kunnen aanvoeren dat ze niet neutraal is omdat ze er belang bij heeft om het beeld uit de media bij te stellen omdat anders haar klanten wegblijven, en dat ik niet neutraal ben om haar te geloven omdat ik graag met een goed geweten van de diensten van een dvp gebruik wil (kunnen) maken. Daar wil ik echter tegenin brengen dat de overheid en de media ook niet neutraal zijn. Zij zien prostitutie bij voorbaat als een probleem en brengen daarom de wildste beschuldigingen naar voren zonder een begin van bewijs. Aangezien m.i. de hoeren als eerste het recht hebben om zich uit te spreken over hoe het verder moet met de sector sluit ik mij aan bij haar stelling dat de hele mediahetze tegen de prostitutie één grote leugen is, en verwijs ik voor de onderbouwing van deze stelling naar haar weblog, waarin alle zogenaamde onderzoeken van Comensha (stichting die de overheid adviseert) en consorten deskundig gefileerd zijn. Wie oprecht in de prostitutie geïnteresseerd is kan niet om haar heen. Zolang de overheid, de politiek en de media haar inbreng blijven negeren neem ik hun ongefundeerde beschuldigingen ook niet meer serieus. Ook niet een beetje. Zondares heeft me gered van de negatieve beeldvorming over prostitutie door de propaganda te ontleden.

Ik sta volledig en zonder enige twijfel achter de zaak van de hoeren en zal hen steunen waar ik kan. Dit artikel en mijn oproep zijn daartoe een eerste aanzet. Ik hoop dat er een opstand uitbreekt tegen het prostitutiebeleid van de overheid, wat geen problemen oplost, maar deze juist veroorzaakt.

Het bericht over de sluiting van het Zandpad
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1025545

Verklaringen van de gemeente en van Collegepartij Groen Links
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=389675&type=pers
http://utrecht.groenlinks.nl/node/99394

Het Weblog van Zondares de Hoer
http://zondares.blogspot.nl/

Haar onderzoek over dwang
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-1.html
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-2.html
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-3.html

Haar plan tegen misstanden
http://zondares.blogspot.nl/2013/04/plan-tegen-misstanden.html

Haar bericht over de Razzia in Alkmaar
http://zondares.blogspot.nl/2013/03/razzias.html

wessel.koopmans [at] hccnet.nl


Re: WPR mogelijk afgezwakt, maar sluiting Zandpad aangekondigd.

Om enige go(o)dwill te verkrijgen is het zeker een goed idee om onze lieve burgervader, ene Wolfsen, een zogenaamde 10xBeurten-kaart aan te bieden,
hij zit immers toch al op de wip.

re:

Lijkt me wel iets voor hookers.nl.

Prima stuk

Een goed en meeslepend geschreven stuk met humor, lef en een echt goede inhoud, en daarbij zelfs nog bronvermeldingen.

Wie interesse heeft zich te verdiepen in het onderwerp kan hier nog een goed onderbouwd onderzoek vinden:

http://bachelors.socsci.uva.nl/pol/MachtopdeWallen.pdf

Gaat over het 1012 project in Amsterdam en niet het Zandpad van Utrecht, maar in de grote lijnen bestaat veel overeenkomst wat betreft de problematiek en het wanbeleid van de gemeente.

Nadere verklaring over mijn Zandpad-aktie

Nadere verklaring over mijn Zandpad-aktie

Ik ontving (naast een compliment/aanvulling via Indymedia waarvoor dank) een aantal kritische mails. De toon hiervan verschilde, maar met alle reacties ben ik blij dus hiervoor mijn dank.

Het punt wat verschillende mensen naar voren brachten is dat mijn tekst is opgevat als zouden gedwongen prostitutie en 'mensenhandel' in Nederland GEHEEL niet voorkomen. Dit is het gevolg van een verkeerde formulering waar ik in de tweede alinea schreef dat echte dwang "vrijwel niet" voor zou komen. Verderop schreef ik dat het volgens mij(n bron) om ongeveer twee procent zou gaan. De woorden "vrijwel niet" waren daarom verkeerd. Ik bedoelde dat het "vrijwel niets" is vergeleken met de percentages die doorgaans genoemd worden. Maar uiteraard is ongeveer vijfhonderd slachtoffers van niet-opgeloste misdaden die dagelijks worden gepleegd wel degelijk een ernstig probleem, en ik ben daar te snel overheen gestapt. Dus ja daar moet iets aan gebeuren, en inderdaad dat is best moeilijk voor de politie. Want als je b.v. je ouders of je kinderen bedreigd worden in oost-Europa, dan kan je niet verwachten dat de NL-politie hen beschermt en praat je dus niet. Het probleem is echter dat de huidige aanpak averechts werkt. Collega's en verhuurders zouden signalen kunnen opvangen en melding maken, maar als ze dat doen brengen ze de vergunning in gevaar en raken ze hun werkplek kwijt. Een verhuurder kan de achtergronden van zijn huursters niet natrekken. Daarom kan hij ook niet voorkomen verkeerde toestanden in huis te halen. En de hoeren kunnen daar al evenmin/al helemaal niet voor verantwoordelijk worden gehouden, en ik blijf er daarom ook bij dat het een grof schandaal is dat de gemeente hen onder aanvoering van deze drogreden op straat gooit.

Ook gaf ik al aan dat wat mensenhandel genoemd wordt doorgaans het organiseren van reis en verblijf en burocratie voor een dvp is. Daarin zijn natuurlijk gradaties. Het is voor de meeste vrouwen (uit met name oost-Europa) die als dvp in Nederland willen (of moeten om economische redenen) werken vaak ondoenlijk om dit zelf te organiseren, dus er zijn mensen die er hun beroep van maken om dit te organiseren. Omdat dit verboden is is het ook niet mogelijk om dit deel van de sector beter te organiseren. Er kan van alles mis zitten zoals een onredelijke prijs of rente op de afbetaling, of zelfs misleidende werving, of dat het contact na afbetaling van de schuld verandert in afpersing. Uiteraard ben ik het er mee eens dat dit soort praktijken strafbaar zijn en sta ik achter de vervolging van de verdachten cq. de bestraffing van de daders hiervan. Maar ik maak er bezwaar tegen dat de service op zichzelf is verboden, zodat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen diegenen die eerlijke afspraken maken en zich daaraan houden, en de criminelen. Hoe het ook zij, sluiting werkt alleen averechts. De slachtoffers zijn er niet mee geholpen, en de overgrote meerderheid van de hoeren die géén slachtoffers zijn maar kiezen voor hun beroep worden eveneens gedupeerd.

Ik heb willen aangeven dat er volgens mij(n bron) veel minder misdaden plaatsvinden in de prostitutie dan de hele tijd in "de" media beweerd wordt. (Over deze aanhalingstekens zie verder.) Ik deed dat omdat juist die m.i. overdreven getallen worden aangevoerd om de registratie van dvp's en de sluitingen van de 'redlight zones' aan het publiek te verkopen. Maar ik heb de verkeerde formulering gebruikt waardoor ik ten onrechte de indruk heb gewekt van mening te zijn dat er helemaal geen misdaden in de prostitutie zouden voorkomen. Ik heb deze fout gemaakt in mijn haast om een daad te stellen. Voor deze stommiteit aan een ieder mijn excuses.

Iets anders waar ik spijt van heb is dat ik te makkelijk over "de" media geschreven heb alsof het één bedrijf is, terwijl er natuurlijk vele honderden redacties zijn. Alles op een hoop gooiend blijf ik wel bij mijn stelling dat de mening van de hoeren zelf daarin verzwegen wordt, maar er zijn natuurlijk wél media die hen aan het woord laten. Mijn excuses daarom aan deze media.

Een voorbeeld is het AD (katern Utrecht) van vandaag (1-7). Daarin worden de dvp's wel degelijk aan het woord gelaten, evenals hun juriste Marjan Wijers. Ik volg het AD niet dagelijks maar kan me herinneren dat zij al bij eerder nieuws rond het Zandpad kritisch berichtten.

Verder ben ik mij er van bewust dat mijn betoog zwak staat omdat het grotendeels berust op één bron. Aan eigen onderzoek door bv. rechtspraak.nl uit te spitten ben ik niet toegekomen. Ik heb het onderzoek van Zondares gelezen en vond het gedegen, evenals veel van haar andere artikelen en gastbijdragen van andere hoeren. Hoe groot haar netwerk is weet ik niet, maar ze spreekt in ieder geval niet alleen namens zichzelf. Ik heb dus partij gekozen voor hoeren die zichzelf organiseren en neem hun standpunt over zonder alles zelf te kunnen controleren.

Over de economische dwang waar hoeren onder werken en de positie van de verhuurders tenslotte het volgende. Ik ben tégen economische dwang om te werken in welk beroep dan ook. Een goede oplossing hiervoor zou m.i. het basisinkomen zijn. Als deelnemer in een kapitalistische economie moet ik echter wel accepteren dat ik producten en diensten afneem van mensen die werken uit economische dwang. (Zelf besta ik ook onder een economische dwang.) Dus het leven van een hoer die gedwongen is om te werken omdat anders haar kinderen honger hebben, maar een hekel heeft aan haar beroep, dat is natuurlijk heel verdrietig en verschrikkelijk. Een slachtoffer van misdaad is zij echter alléén als je de loonslavernij als zodanig als een misdaad beschouwt. En met een boycot van haar diensten is ze zeker niet geholpen, want dan verhongeren haar kinderen.

Wat de verhuurders betreft. Die kunnen onredelijke prijzen vragen omdat de gemeentes de vergunningen beperken. Er is dus veel meer vraag naar werkruimte dan aanbod. Ik heb begrepen dat een kamer op het Zandpad in twee ploegendienst twee keer ongeveer zeshonderd euro per week oplevert. (Daarnaast moet de dvp ook nog flink afdragen aan de belasting en evt. aan haar reisbemiddelaar, maar dat terzijde.) De eerste tien, twaalf klanten zijn dus voor de huur van de werkruimte en pas daarna begint ze te verdienen. Ik vind dit bedrag schandalige uitbuiting maar in het kapitalisme is dit de normale werking van vraag en aanbod en volkomen legaal. Wegra heeft jarenlang tegen lage kosten héél veel geld opgestreken over de rug van de dvp's, maar daar is de gemeente verantwoordelijk voor omdat ze te weinig vergunningen voor werkruimtes hebben verstrekt. Ik heb dus geen warme gevoelens voor de verhuurbedrijven, maar vind wel dat zij niet mogen worden benadeeld door op grond van onbewezen beschuldigingen de vergunningen af te nemen. Maar wat voor mij veel belangrijker is dat de dvp's niet de dupe mogen worden van fouten die Wegra al dan niet gemaakt heeft. Mocht toch bewezen worden dat Wegra misdaden begaan heeft (wat ik absoluut niet geloof) dan zou ik er voor zijn om hen te onteigenen en de boten aan (een coöperatie van de) dvp's te geven. Mochten deze het eigendom zowizo willen opeisen dan zou ik ze ook steunen, maar dat is niet het geval. Op het moment vallen de belangen van de dvp's voor een werkplek en van Wegra om door te gaan met de bedrijfsuitoefening samen. Het belang van Wegra interesseert me weinig, maar ik vind het toch verkeerd dat de bedrijven in de sex-branche met een andere maat worden gemeten dan alle andere bedrijven.

Hoop hiermee duidelijkheid gegeven te hebben over mijn positie.

Hoi Wessel, Ik vind het stuk

Hoi Wessel,

Ik vind het stuk erg boeiend om te lezen en waardeer je mening. Je durft met je eigen naam een stuk te schrijven. In sommige opzichten stel je jezelf daardoor kwetsbaar op. Je durft zelfs een aantal dingen nader te verklaren als mensen je via de email feedback geven. Wat mij betreft mogen er veel meer van dit soort artikelen komen, want achter politieke correctheid en holle woorden kan iedereen zich wel verstoppen. Het vrije woord is er pas, als mensen vrij durven te zijn om te zeggen wat zij denken/willen en durven terug te komen op hun ingenomen standpunten.

Chapeau,

Wat betreft onderzoek

"Verder ben ik mij er van bewust dat mijn betoog zwak staat omdat het grotendeels berust op één bron. Aan eigen onderzoek door bv. rechtspraak.nl uit te spitten ben ik niet toegekomen."

Ik heb een paar jaar geleden voor een presentatie over het 1012 Project in Amsterdam redelijk wat aan onderzoek gedaan naar de prostitutie sector en de problematiek van mensenhandel. Gezien de feiten die ik toen heb verzameld (waarbij de bronnen vooral onderzoeksinstituten van de overheid en de toen nog bestaande Rode Draad waren) snijden jouw stellingen wel hout.

Het is natuurlijk zo dat jouw stuk vooral op gegevens van een bron staaft, maar zij is natuurlijk ten eerste een "ervaringsdekundige" en heeft ten tweede zelf redelijk veel onderzoek gedaan (of laten doen).

Groeten

update Zandpad-aktie (derde bericht)

update Zandpad-aktie (derde bericht)

Dank dec voor je tweede reactie en dank ook nn voor je compliment. Voor alle duidelijkheid ik heb geen standpunt ingetrokken, maar alleen twee woorden, en verder heb ik erkend dat ik over een aantal belangrijke zaken in mijn artikel geen duidelijkheid heb gegeven en heb dit alsnog geprobeerd.

Mijn oproep aan alle mannen om geld naar de dames van plezier (dvp's) op het Zandpad te brengen staat dus nog steeds. Helaas heb ik nog van niemand gehoord die de oproep heeft gevolgd, maar uiteraard is het helemaal o.k. om dat prive te willen houden. Dit des te meer omdat veel mensen ten onrechte van mening zijn dat hoerenlopers allemaal misbruikers zijn en je daarom veel last kan krijgen als je er openlijk over praat. Ik heb me dat wel gerealiseerd toen ik mijn oproep publiceerde maar dacht en denk toch dat ik nooit zo in de problemen zal komen als de dvp's van het Zandpad dreigen te komen. Ik heb wel schade opgelopen/veroorzaakt door mijn standpunt en/of mijn deels verkeerde woordkeuze, want een project waar ik samen met anderen aan werkte en wat ik erg belangrijk vond is naar aanleiding hiervan gestrand. Voor zover het door mijn verkeerde woordkeuze komt erken ik dat ik de beweging heb geschaad, wat ik erg vind, maar voor zover het door mijn standpunt komt ben ik van mening dat een beweging waarin mijn standpunt verboden is ook niet echt 'mijn' beweging is. Overigens ben ik van mijn enkele tientallen contacten er maar een paar kwijt geraakt, dus dat valt vooralsnog mee. (Wel valt het me tegen dat bepaalde door mij aangeschreven organisaties de discussie nog niet zijn aangegaan.) Iemand schreef me ook dat het moeilijker zou worden om werk of een vriendin te vinden omdat ik gepubliceerd heb dat ik bij de hoeren ben geweest. Voor zover dat aan de orde is moet ik zeggen, beste werkgevers en lieve dames, dat ik zelf ook geen interesse (meer) zou hebben als dit een beletsel zou zijn.

Vanavond heb ik weer twee dvp's op het Zandpad bezocht. Dat was weer een zeer plezierige aktie! Ik heb ook met hen allebei goed kunnen praten, en ze waren uiteraard zeer blij met mijn aktie. Allebei hebben ze zorgen waar ze heen moeten als de sluiting door zou gaan. Ook waren ze allebei van mening dat de beschuldigingen tegen Wegra volledig uit de lucht gegrepen zijn en dat het juist fantastisch werken is aan het Zandpad. Nooit last gehad met klanten, nooit bang geweest, nooit nare dingen gezien ook. Eén van hen, ik noem haar M., gaf me ook toestemming om iets over haar te publiceren. Ze is begin twintig en bloedmooi. Ze is afkomstig uit Roemenië en werkt hier om haar studie te bekostigen, waarmee ze al een heel end op weg is, en die haar, als ze het haalt, uitzicht geeft op een leuke carriëre. Maar de dreigende sluiting kan alles voor haar verpesten. Mocht dat gebeuren dan zal ze in Amsterdam proberen een werkplek te huren, maar ze ziet daar wel tegenop omdat ze van collega's gehoord heeft dat sommige toeristen lastige of zelfs gevaarlijke types zijn. Haar werk als dvp vind ze "gewoon werk". Toen ik zei dat ik me kon voorstellen dat het moeilijk werk is gaf ze dat wel min of meer toe, maar bleef er toch bij dat ze erg blij is met deze kans om het geld voor haar studie bij elkaar te verdienen. Ze is overigens wel geheel zelfstandig en heeft niets te maken met de reisbemiddelaars waar ik eerder over schreef. Ik denk dat dit haar gelukt is omdat ze goed engels kan, vertrouwd is met internet, en zeer intelligent en zelfverzekerd is. Voorheen werkte ze in een ander land maar daar waren de werkruimtes nog véél duurder en ze was het dan ook helemaal niet met me eens dat ze te veel betaalt voor haar raam. (Haar kamer waar ze woont vond ze overigens wel te duur.)
Ik heb de beveiligers van Wegra ook nog aangesproken, maar aan hen is een spreekverbod opgelegd. Wel bevestigden ze dat ze bang zijn om ontslagen te worden als de sluiting door zou gaan.

Marx en Engels over prostitutie en het huwelijk

Nu ik toch weer op mijn toetsenbord geklommen ben wil ik ook nog een ander punt aansnijden. Het uitgangspunt van mijn politieke overtuiging is het marxisme. Ik ben niet zo'n boekenlezer dus veel van wat ik gelezen zou moeten hebben heb ik niet gelezen, maar van Marx en/of Engels zijn drie boeken mij heilig: Het Kapitaal (dl1), Het Communistisch Manifest, en De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat.
Zie: http://www.marxists.org/nederlands/index.htm

In het Communistisch Manifest (de eerste twee hoofdstukken die het belangrijkst zijn zijn in een kwartier te lezen, maar je kan er uren op doorgaan) hebben Marx en Engels het over "de officiële en niet-officiële prostitutie". In de engelse vertaling staat veel duidelijker: "prostitution both public and private." Met dit laatste wordt het burgerlijke huwelijk bedoeld. Het Manifest hierover: "Waarop berust het tegenwoordige, het burgerlijke huisgezin? Op het kapitaal, op het privé-inkomen. Geheel ontwikkeld bestaat het slechts voor de bourgeoisie, maar het vindt zijn aanvulling in de gedwongen familieloosheid van de proletariërs en in de openbare prostitutie.
Het huisgezin van de bourgeois valt natuurlijk weg met het wegvallen van de aanvulling daarvan en beide verdwijnen met het verdwijnen van het kapitaal." en: "Maar gij, communisten, gij wilt de vrouwengemeenschap invoeren, schreeuwt ons de hele bourgeoisie in koor tegemoet. De bourgeois ziet in zijn vrouw alleen een productie-instrument. Hij hoort dat de productiewerktuigen gemeenschappelijk zullen worden gebruikt en kan zich nu natuurlijk niets anders indenken dan dat het lot van gemeenschappelijkheid de vrouw eveneens zal treffen. Hij vermoedt zelfs niet dat het juist daarom gaat, de plaats van de vrouw als uitsluitend productie-instrument op te heffen."

In De oorsprong etc. legt Engels uit dat in vroeger tijden, voordat er kapitaal was, de positie van de vrouw veel beter was dan deze later geworden is. Het beslissende punt was dat met het ontstaan van kuddes vee, het eerste kapitaal, de mannen, wiens taak het was om vee te hoeden en die hierdoor eigenaar waren geworden van het vee, opeens veel meer economische macht hadden gekregen dan de vrouwen, die alleen maar over het huisraad, het kookgerei en evt. wat landbouwgereedschap de baas waren. Omdat er mannen waren met bezittingen, wilden deze mannen ook zekerstellen dat het hun eigen kinderen zouden zijn die hun kudde zouden erven. Daarom werden de voorheen veel vrijere seksuele omgangsvormen opeens met behulp van de religie strikt aan banden gelegd. Dat wil zeggen vooral het gedrag van de vrouw, die als maagd het huwelijk in moest gaan en nooit met een ander dan haar man sex mocht hebben. Omdat de mannen met hun kapitaal de touwtjes in handen hadden gekregen wilden ze zichzelf deze beperkingen echter niet opleggen. Op dit punt in de geschiedenis ontstond de prostitutie, zoals in de tempels van Aphrodite. (Het is dus NIET het oudste beroep van de wereld.)

De vrouw had nu de keus gekregen om (geen letterlijk citaat) "haar lichaam als loonarbeidster voor stukloon te verhuren, of om het eens en vooral in slavernij te verkopen." Dit laatste slaat op het huwelijk. De trouwlustige vrouw moest ervoor zorgen een man met een grote kudde te 'strikken', want dat was de beste verzekering dat zij en haar kinderen nooit zouden verhongeren. Maar omdat de religie en vooral zijn kapitaal de man de baas had gemaakt was dit huwelijk dus in feite een vorm van slavernij. En het alternatief, hun lichaam voor stukloon te verhuren, sprak sommige vrouwen die erg op hun vrijheid gesteld waren meer aan. Daarnaast kwam echter ook de slavernij op als gevolg van oorlogen om grond voor de kuddes. De verslagen stammen werden tot slaven gemaakt en werden daarmee eveneens kapitaal. En het werd winstgevend om slavinnen als hoeren te exploiteren. (Ik moet hier wel bij zeggen dat ik hierboven een losse interpretatie van De oorsprong etc. geef, en dat ik wellicht ook mijn eigen gevolgtrekkingen uit de tekst heb toegevoegd.)

Ik sla een stuk over. Het is 1848 en de bourgeoise en de arbeidersklasse hebben inmiddels vaste vorm gekregen. (De bourgeoise, ooit zelf een klasse die zich vrij moest vechten, heeft ondertussen alle vroegere heersende klassen, de adel etc., in zich opgenomen.) Eerstgenoemde heeft alle kapitaal -grond, machines, gebnouwen etc.-, laatstgenoemde heeft alleen zijn arbeidskracht om te verhandelen op de kapitalistische markt. Terwijl het voor de bourgeoise een zeer gewichtige kwestie is of zijn eigen kinderen zijn bezit erven, is dat het voor de arbeider helemaal niet. Veel vrijere seksuele omgangsvormen deden weer hun intrede, die door kerk en staat -met zedenwetten ed.- maar zeer gedeeltelijk konden worden onderdrukt. In het Manifest staat (geen letterlijk citaat) dat de "ideeën van de heersende klasse altijd de ideeën van de heersende klasse zijn". Dit betekent voor het huwelijk dat de arbeiders, hoewel zij geen bezittingen hebben die hun kinderen kunnen erven, er toch naar streven om ook een burgerlijk huwelijk te hebben. M.i. is dit streven zowel afgedwongen met wetten en door religie, als ook het gevolg van de menselijke neiging om diegenen die succesvol zijn te willen nadoen. De arbeiders wilden daarom ook dat de vrouw huisvrouw kon zijn (voor een bourgeoise vrouw betekende dit het personeel aansturen) en begonnen de strijd, eerst voor kortere werkdagen voor vrouwen en later zelfs voor het "gezinsloon". Hiermee werd bereikt dat de werkgevers bij onderhandelingen moesten erkennen dat het loon van hun mannelijke werknemers voldoende moest zijn voor een heel gezin. Natuurlijk is dit zelden algemeen gerealiseerd, en hebben vrouwen altijd ook een belangrijke rol gespeeld als arbeidsters. Toch werd huisvrouw voor steeds meer vrouwelijke leden van de arbeidersklasse hun hoofdberoep. De trouwlustige vrouw moest er daarom voor zorgen een man met goede kansen op de arbeidsmarkt te 'strikken' want dat was de beste verzekering dat zij en haar kinderen nooit zouden verhongeren.

Natuurlijk ligt het allemaal niet zo zwart wit en wordt er op de 'meet-market' ook wel naar andere dingen gekeken (of de ander een aantrekkelijk en aardig iemand is), maar dat gebeurt vaak pas als factoren als opleiding al zijn afgecheckt. Het huwelijk is dus prostitutie. (Ook een hoer kan immers klanten weigeren bv. als ze onaantrekkelijk of onaardig zijn, net als de trouwlustige vrouw om die reden aanbidders met overigens goede papieren kan afwijzen.)

Om terug te komen op het gezinsloon, dat is inmiddels alweer voor een groot deel afgeschaft. In de meeste arbeidersberoepen is het tegenwoordig echt weer noodzakelijk dat man én vrouw full-time werken. Het huishoudelijk werk is makkelijker geworden en er wordt op aangedrongen dat de mannen daarmee nu ook een handje meehelpen om dit werk in de vrije tijd, die steeds krapper wordt, in voldoende mate te kunnen afhandelen. De uitbuiting op het werk is dus sterk verhoogd. Datgene waarvoor vroeger alleen de man moest werken, daarvoor moeten nu man én vrouw werken. Dit betekent dat vrouwen steeds meer aan hun eigen competenties op de arbeidsmarkt moeten werken, en minder eenzijdig gericht hoeven te zijn op het selecteren van een partner met competenties. Dit maakt mannen en vrouwen m.i. op termijn meer gelijk. Dat is de gelijkheid allebei loonslaaf te zijn!

Ik zie dat ik een beetje afgedwaald ben. Ik wilde uitwijden over "prostitution both public and private." Ik wil zeker niet beweren dat alle vrouwen hoeren zijn (en daarnaast zijn er ook mannen die zichzelf verkopen), maar dat er nog steeds een belangrijk element van prostitutie in het huwelijk zit. Wie het zich kan veroorloven zijn partner te onderhouden zal zeker in een arm land, en waarschijnlijk hier ook wel, want de armoede neemt toe, iemand kunnen vinden die met hem wil trouwen. Zelfs als hij onaantrekkelijk en onaardig is. Ik wil dit opmerken omdat ik ook een reactie kreeg van iemand die het betalen voor sex wilde verbieden. Omdat ik weet dat hij zich ook op Marx baseert antwoordde ik hem dus dat hij dan wel consequent moet zijn, en ook het huwelijk moet verbieden.

De vrouw als productie-instrument, wat bedoelde Marx daarmee? Ik denk dat het daarbij in de eerste plaats om reproductie gaat, dus om het ter wereld brengen, zogen en verzorgen van kinderen. Dat laatste kan ook door mannen gedaan worden maar is vanouds in eerste instantie de taak van de vrouw. Daarnaast haar taak als huisvrouw, en verder als leverancier van sex, gezelligheid en liefde. Mannen kunnen dit alles ook leveren, en ook vrouwen hebben er behoefte aan, dus in het beste geval kan het gewoon met gesloten beurzen uitgeruild worden. Maar in ieder geval aan sex hebben mannen meestal een grotere behoefte. (Dit is biologisch ook geheel logisch: een man wil zoveel mogelijk nakomelingen, een vrouw kan dat niet en wil daarom nakomelingen van de hoogste kwaliteit en moet haar partners daarom veel strenger selecteren. En tot voor kort was er geen anticonceptie dus het is altijd zo geweest dat vrouwen van sex zwanger werden en daarom terughoudender moesten zijn. Ik heb dit niet van Marx maar uit Playboy magazine). Of we ook voor liefde en gezelligheid behoeftiger zijn weet ik niet zeker, maar ik denk dat dat ook zo is. In ieder geval kunnen vrouwen hun achterstand op de arbeidsmarkt compenseren door deze vrouwelijke producten te verkopen. In het huwelijk of achter een raam.

Ik heb nog steeds een heel goed gevoel over mijn bezoekjes aan de dames van plezier. Ik vind dit echt de beste naam voor hoeren, maar het schrijft niet handig om drie woorden of een afkorting te gebruiken. In ieder geval denk ik dat ik niet alleen lichamelijke handelingen, aandacht en gezelligheid gekocht heb, maar wel degelijk ook echte liefde. Natuurlijk verwacht ik niet dat zij iets zelfopofferends voor mij zouden doen als voor een familielid of geliefde. Maar wat ze voor me gedaan hebben deden ze wel degelijk vanuit hun hart. Ik weet niet of dat komt omdat ik ook van hen houd. Het kan niet alleen met geld tot stand gebracht worden, maar geld is er wel een voorwaarde voor. Alleen omdat ik toevallig wat geld beschikbaar had voor mijn aktie kon ik bij ze zijn, omdat hun bestaan moet worden betaald.

Ik denk dat ik dit beter snel kan posten omdat hopelijk nu nog wat mensen deze pagina volgen. Ik heb het in een stuk door geschreven en heb het nauwelijks nagekeken of (opnieuw) overdacht. Hopelijk publiceer ik hierdoor niet opnieuw iets wat ik waar ik op terug moet komen. Maar ik heb de hele tijd het gevoel dat dit haast heeft en dat ik door moet pakken met deze aktie.

Lieve dames van het Zandpad, ik hoop dat jullie dit artikel hebben gevonden. Het gaat natuurlijk niet om mij maar om jullie. Ik las in het AD en hoorde ook van M. dat jullie aktie gaan ondernemen. De politieke partijen in Utrecht zitten volgens mij wel met de geplande sluiting in hun maag. Van alle raadsleden reageerde er maar één op mijn mail die liet doorschemeren dat de besluitvorming momenteel in het geheim plaatsvindt. Ik hoop dat jullie een stevige aktie van de grond krijgen dan kan er misschien toch een oplossing komen waarbij het Zandpad open kan blijven en de politiek zijn gezicht nog kan redden. Want dat is alles waar het blijkbaar nu om gaat.

Hé plaatselijke en landelijke politici! Wakker worden! Jullie beleid is de Keizer zonder kleren, naakter dan een hoer in haar bikini! Jullie lossen geen problemen op maar veroorzaken die juist. Ga verdomme naar het Zandpad en praat met ze godverdomme! Dat verkopen ze namelijk ook, en ze hebben meer te zeggen dan jullie hele praatkliek in het stadhuis en de tweede kamer. En ze kunnen dat nog goedkoper ook!

Hé linkse beweging. Staan jullie nog voor de zaak van de arbeiders of bestaan die voor jullie niet meer? Doorbraak, de Internationale Socialisten, stalinisten, anarchisten, burgerrechtenorganisaties ... Nog niks van jullie gehoord over dit schandaal dat van 400 arbeidsters hun bestaan wordt vernietigd door de overheid, omdat er een paar van hen gedwongen zouden kunnen zijn. En zelfs die paar, als zij er al zijn, worden hiermee niet geholpen, maar alleen maar naar een slechtere situatie verdreven. Natuurlijk hebben jullie het allemaal druk met andere dingen die ook belangrijk zijn maar als jullie de vrouwen van het Zandpad niet steunen dan verliezen jullie een deel van de achting die ik voor jullie heb. Ik eindig dus met een oproep aan jullie: Doe iets, spreek je uit tegen de sluiting en verklaar je solidair met de hoeren. Als jullie het dan verkeerd vinden om met hen te neuken ga dan in ieder geval met hen praten. Dan zullen ze je vertellen dat ze het verkeerd vinden om te zeggen dat het verkeerd is om met hen te neuken. Dat daar geen aanleiding voor is omdat de klanten o.k. zijn, en dat ze bang zijn om door dat soort zure praatjes inkomsten mis te lopen.

Daarom herhaal ik mijn oproep ook speciaal gericht aan de mannen in de linkse beweging. Want die beweging is door de invloed van het feminisme (Vrouw-isme, wat de man tot de kern van veel problemen bestempelt. Ik ben daar tegen want het doet de zaak voor gelijke rechten geen goed. Daar ben ik vóór en daar moet nog veel gebeuren, ik noem alleen maar de lonen, die voor vrouwen bij hetzelfde werk een stuk lager zijn) zelfs nog veel panischer over alles wat met sex en hoererij te maken heeft dan de strenge kerken dat zijn. Voor de linkse mannen die nooit naar de hoeren gaan omdat ze denken dat het verkeerd is zeg ik ga! en bestel praten. Voor de linkse mannen die al wel naar de hoeren gaan maar dat voor zichzelf houden zeg ik enerzijds dat is je recht op privacy, maar anderzijds dat door deze 'dont ask dont tell' policy het probleem blijft bestaan dat de anti-prostitutie-hetze ook, of misschien wel juist, binnen links hoogtij viert. En dat de hoeren daar nu het slachtoffer van dreigen te worden, omdat hen de solidariteit onthouden wordt waar hun bestaan nu vanaf hangt. Ik zou dus ook willen meegeven: hebben jullie niet de verantwoordelijkheid om tenminste anoniem te reageren?

kleine vergissingen

Vanwege de haast zijn er een aantal kleine vergissingen in mijn stukken geslopen:

- Ten eerste in de titel van het hele stuk: "WPR" moet WRP zijn, wat overigens blijkt uit de tekst (nog geen nieuws gehoord daarover overigens, dus ook hier achterkamertjespolitiek)

In update (derde bericht):
- Is het woord stalinisten ingeslopen waardoor ik de indruk zou wekken hen een belangrijk deel van de beweging te vinden. Iedereen in de beweging is belangrijk en ze doen ook goede dingen, maar ik heb mijn hoop zeker niet speciaal op hen gevestigd en had hen niet moeten noemen. Hoe dit gebeurd is kan ik wel uitleggen maar dat kost teveel tekst voor een vrij onbelangrijke kwestie

- Staat ook: "ideeën van de heersende klasse altijd de ideeën van de heersende klasse zijn", waar natuurlijk moet staan dat de "heersende ideeën altijd de ideeën van de heersende klasse zijn"

Zo zal er wel meer zijn, maar ik weet niet of ik dat dan nog wil aanvullen
Dus ik kom denk ik alleen op deze pagina terug als er nog reacties komen waar ik op wil reageren. Bij nieuws over het Zandpad en/of de WRP ben ik van plan een nieuw artikel te maken.

Jammer

Ik vind het toch jammer dat je negatieve ervaringen hebt moeten maken vanwege je moedige actie openlijk deze vrouwen te steunen. Zoals je zelf ook schrijft zijn er helaas hypokrieten die alleen op basis van ondoordachte principes en waarden handelen.

Ik ben zelf geen potentiele klant van deze dames, ik heb geen behoefde aan hun dienst en ik woon ook niet in Utrecht om even langs te gaan voor een gesprek, maar als er verder iets is waar men van buitenaf kan helpen dan wil ik dat graag doen.

Hypocriet

Dank voor je steunbetuiging. Je kan bij de gemeente aan de bel trekken.
kijk op http://www.utrecht.nl/ voor contactgegevens of probeer raadsleden@utrecht.nl

Maar het woord hypocriet heb ik niet gebruikt

berichten plaatselijke media en toch nog maar enige opmerkingen

Recente berichten lokale media:
Alle berichten verwijzen ook naar eerdere berichten
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1031668/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1031526/vraagtekens-bij-beschuldiging-ra...
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1031378/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1031339/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1025966/
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3469582/2013/07/03/Ki...
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3469694/2013/07/03/Ut...
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3468962/2013/07/02/Pr...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5692/prostituees-zandpad-wil...
http://www.destadutrecht.nl/misdaad/nieuws/5688/wegra-legt-zich-niet-nee...

De gemeenteraad heeft gemeend de kwestie te moeten afdoen met schriftelijke vragen.
Dat schiet dus niet op.
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=88541&GID=389794

---------------------
Toch nog enige opmerkingen:
Ik blijf alle mannen oproepen om geld te brengen naar de dvp's op het Zandpad en in de Hardebollenstraat. Ik wil daarmee niet prostitutie in het algemeen 'promoten', maar een tegenwicht bieden aan de negatieve beeldvorming waardoor dvp's ten onrechte inkomsten mislopen. Zelf heb ik inmiddels het geld opgemaakt wat ik voor deze aktie bestemd had. Of ik in de toekomst om puur persoonlijke redenen klant blijf of niet, dat houd ik verder prive. Aan de service van de dvp's zal dat niet liggen want daar ben ik erg tevreden over, maar er zijn ook financiële en andere overwegingen die een rol spelen.

Ik denk dat mensen die hoeren als slachtoffers zien een verkeerd beeld hebben van hoe het werk er aan toegaat. Volgens mij is de eerste regel van de hoererij dat in het contact met de klant de dvp de baas is. De klant betaalt vooruit en heeft zich te houden aan HAAR REGELS. Zou hij dat niet doen, dan zou hij resoluut op straat worden gezet. Alle dvp's hebben de 'ballen' om dat indien nodig af te dwingen, maar gelukkig is zoiets zelden aan de orde want vrijwel alle klanten accepteren de regels. Zolang hij dat doet is de klant koning en doet de dvp echt haar best om hem waar voor zijn geld te geven. Het werk van een dvp is niet: benen wijd, blik op oneindig en wachten tot het weer voorbij is. Nee! Dvp's zijn VAKVROUWEN, specialisten, die heel veel verstand hebben van sex en alles wat er mee samenhangt, en van hoe mannen in elkaar zitten.

Er is me gevraagd of ik eigenbelang heb bij mijn aktie. Het antwoord is ja want of ik nu klant blijf of niet, ik vind het zowizo belangrijk om daar de mogelijkheid voor te behouden. Het belang van vele tienduizenden klanten en nog veel meer potentiële klanten is m.i. dus eveneens belangrijk. Ik zeg wel uitdrukkelijk dat dit belang met grote afstand ondergeschikt is aan het belang van de dvp's om hun inkomsten te behouden. Ik zie als potentiële klant niet zo 1,2,3 een alternatief voor het Zandpad. Ik heb op een website gekeken (Kinky) maar omdat daar veel pijpen (en soms zelfs neuken of anaal) zonder condoom aangeboden wordt vind ik dat circuit niet veilig. (Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit niet verboden is trouwens. Op bouwplaatsen moeten de arbeiders toch ook bescherming dragen?) Clubs heb ik ook niet zo'n zin in. Ik vind het ZP ideaal omdat je daar alleen maar met de dvp van je keuze te maken hebt, en met niemand anders.

Voor een consumentenbelang alléén zou ik deze aktie echter zeker niet voeren. Dit is in de eerste plaats een arbeidersbelang. Solidariteit met arbeidersbelangen is als lid van de arbeidersklasse eveneens in mijn eigen belang. Ook de burgerrechten zijn hierbij aan de orde zoals het recht om niet op onredelijke wijze benadeeld te worden, het recht op vrije beroepskeuze (onder druk van de sluiting probeert men de dvp's nu te ronselen voor zogenaamde uitstap-programma's, die overigens geen enkel perspectief bieden op een enigzins vergelijkbaar inkomen), het recht op privacy (wat betreft het verfoelijke hoerenregister wat Utrecht er op nahoudt) het recht om voor onschuldig gehouden te worden tot het tegendeel bewezen is. etc.

Verder vind ik dat de ramen behalve hun directe waarde ook een symbolische waarde hebben. Het bestaan van raamprostitutie, evenals bijvoorbeeld coffeeshops (hasjwinkeltjes), staat m.i. symbool voor een zekere mate van vrijheid die er nog steeds in dit land bestaat als overblijfsel van een tijd waarin men aan deze vrijheid nog algemeen grote waarde hechtte. Al ruim tien jaar worden de vrijheden van vroeger afgebroken door opeenvolgende regeringen (en de gemeentes), en Nederland is inmiddels een echte controlestaat waar bij voorbaat iedereen verdacht is. (En dus geen rechtsstaat meer, waar iedereen onschuldig is tot evt. het tegendeel bewezen is.) Deze controlestaat wordt met elke nieuwe wet of maatregel steeds verschrikkelijker van karakter. Daartegen een tegengeluid laten horen beschouw ik behalve als een algemeen belang ook als een persoonlijk belang. Daar is geen duidelijk onderscheid tussen.

Terug naar de kwestie Zandpad. Er is dus weer een dag voorbij en de dvp's hebben nog steeds niet te horen gekregen dat ze mogen blijven. Dat Utrecht hen NIET de dupe zal laten worden van het conflict wat de gemeente met de verhuurder heeft... Weer een dag waarin de bestaande toekomstplannen van de dvp's aan een zijden draad hangen en nieuwe plannen niet konden worden gemaakt. Het heeft weinig zin om op de politici die dit op hun geweten hebben te gaan schelden. Je bereikt daar al even weinig mee als met beleefde petities. Er is m.i. voor de dvp's maar één weg vooruit en dat is zelforganisatie. Daar zijn zij hard mee bezig, en ik heb daar bewondering voor. Hopelijk leidt dit op termijn ook tot de oprichting van een echte vakbond. Ik ben tenminste van mening dat zij die dringend nodig hebben. Stakingen zullen wel niet voor de hand liggen gezien het feit dat veel dvp's zelfstandigen zijn, maar het zou goed zijn als de beroepsgroep met één mond zou kunnen spreken en op landelijke basis akties zou kunnen coördineren tegen aanvallen op haar belangen. Dit is uiteraard een advies van een buitenstaander vanaf de zijlijn, want het zijn de dvp's zelf die bepalen hoe zij zich willen organiseren en wat hun eisen en aktiemethoden zijn. Zet hem op dames!

ps. met heel hartelijke dank aan Indymedia

Dinsdag a.s. AKTIE dvp's en praat 1eKamer over WRP

De eerste kamer praat dinsdag over de WRP
http://zondares.blogspot.nl/2013/07/derde-brief-naar-de-eerste-kamer.html
deze brief gaat vooral in op de voorgenomen aanscherping van het vergunningenbeleid

Lokale Media
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5705/vrouwen-zandpad-willen-...
samenvatting: dvp's zandpad bieden dinsdagmiddag a.s. met demonstratie handtekeningen aan. Politie staat maskers toe voor privacy.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1032685/pooiers-ronselen-utrechtse-prost...
ook hierin de demonstratie, plus het verhaal dat pooiers hen proberen te ronselen voor (onzelfstandig) werk.

Politiek, geef nou uiterlijk dinsdag duidelijkheid dat het Zp + Hbstr open blijven. Als er harde verdenkingen zijn tegen Wegra, bewijs het dan bij de rechter. Zo hoort dat toch in een rechtstaat? Als zij dan veroordeeld worden kunnen zij worden onteigend en kunnen de bootjes aan een coöperatie van de dvp's worden gegeven. Zo niet is er ook geen reden voor het intrekken van de vergunning en kan de coöperatie zonder haast maar wel voortvarend opgebouwd worden door nieuwe werkruimtes bij te bouwen.

Maak de
Dames van Plezier
Zandpad +Hbstr
niet de dupe,
van conflict Utrecht - Wegra

Mannen, breng je geld naar
Dames van Plezier
Zandpad +Hbstr
nu het nog kan
Ze hebben het nodig!

Gaat niet over de belangen

Gaat niet over de belangen van vrouwen maar die van hoerenloper Wessel Koopmans.

belangen en motivatie

Ik heb in mijn aanvulling van donderdag al duidelijkheid gegeven welke belangen m.i. aan de orde zijn, en over mijn motivatie. Geloof het of niet. Denk van mij wat je wilt maar als je de belangen van de dvp's belangrijk vindt doe dan iets voor ze met je kennelijk zo schone morele blazoen.

WRP debat al geweest en berichten lokale media

Het debat van de eerste kamer over de WRP is al geweest. (Dit in tegenstelling tot mijn vorige bericht waarin ik meldde dat het morgen zou zijn.) Zondares is er ziek van: http://zondares.blogspot.nl/2013/07/derde-plenaire-behandeling-wrp.html (Als ik het goed begrepen heb is er morgen nog wel de stemming)

Er zijn weer berichten van de lokale media:
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1032844/beter-alternatief-voor-prostitue...
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3472143/2013/07/08/Ut...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5709/overheid-moet-arbeidsom...

hoerenloper

zelfs pooiers krijgen een podium op indy,dat terwijl kritische mensen geen mening mogen geven.
want dan ben je nazi of troll.
mensen wat moet er nog gebeuren voordat jullie eens in gaan zien welke belangen het indy team dient?

hoezo een platform voor pooiers? discussie op Indymedia

Ik vind het erg gemakzuchtig om zonder enige onderbouwing te stellen dat mijn aanvulling Indymedia tot een platform voor pooiers maakt.
- Wat de recente berichten waarnaar ik gelinkt heb betreft: daarin beklagen de zelfstandige dames van plezier zich er juist over dat er "pooiers" zijn die hen proberen te ronselen voor onzelfstandig werk, maar dat willen ze juist niet!
- Of bedoel je misschien mijn opmerking dat in mijn ogen Wegra onschuldig is tot het tegendeel is bewezen in een strafproces? Ze zijn nog niet eens aangeklaagd wegens alle beschuldigingen. Er is dus geen grond om de vergunning in te trekken omdat er helemaal niets bewezen is. Hierover wil ik ten eerste zeggen dat Wegra geen "pooier" is, maar een verhuurder van werkruimtes. Ik heb al eerder geschreven dat ik geen vriend van Wegra ben omdat ik hen verwijt te veel geld te vragen aan de dvp´s. Maar uiteraard hebben zij recht op een eerlijk proces als zij van ernstige misdaden beschuldigd worden. Dat wordt hen nu onthouden, volgens mij omdat er geen feiten zijn om de beschuldigingen te staven.

Ik ben verbaasd te horen dat er reacties verwijderd zouden zijn. Ik check deze pagina regelmatig en ben nog geen reacties tegen gekomen. Het zou mij toch zeer verbazen als Indymedia een enigzins gefundeerde reactie verwijderd zou hebben. Ik vind het jammer dat er tot nu toe nog geen enkele serieuze reactie is gekomen op mijn standpunt. Ik denk dat de hele linkse beweging Indymedia checkt en dat er genoeg mensen zijn die het met mijn standpunt volstrekt oneens zijn en in staat zijn om een gefundeerde kritiek te schrijven.

Ik heb pittige reacties per email ontvangen en ik was daar zeer blij mee, al was het een zware klus om alles te beantwoorden. Het niveau van jouw reactie en die van iemand anders (zondag) stelt me teleur. Schrijf nou gewoon op alsjeblieft wat er precies niet zou deugen aan mijn standpunt en/of wat jij dan vindt dat er zou moeten gebeuren gezien de actuele situatie. Of publiceer zelf een artikel over dat laatste.

Met vriendelijke groet

herstel

Er waren natuurlijk wel een paar serieuze reacties van mensen die het met me eens waren. Ik bedoel dus dat er geen serieuze reacties tégen mijn standpunt zijn.

nogmaals herstel

excuus, nu zeg ik het weer niet goed: twee reacties van iemand die het met me eens was, en één van iemand die mijn artikel kon waarderen dus, en nog een leuke aktietip voor de dvp's bovenaan

re:

Wessel, maak je niet druk over wat toegewijde trolls hier. Is de moeite niet. Spaar je energie voor wie er wél op redelijke wijze in gesprek gaat.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29 .

hoerenlopers lobby

Is toch duidelijk dat bovenstaande hoerenloper de misstanden in de prostitutie wereld bagatelliseert om zijn eigen geweten te zussen.

bedankt voor de tip en de info

beste ketellinkie bedankt voor de tip en de info. kennelijk zal ik onjuistheden (zoals ook weer hieronder) onweersproken moeten laten. mijn teksten moeten dan maar voor zichzelf spreken voor wie het leest. groet!

ik weet niet wat de

ik weet niet wat de verheerlijking van uitbuiting en slavernij op een naar eigen zeggen linkse site te zoeken heeft.

linkse site? laat je toch

linkse site? laat je toch niet voor de gek houden.
pro eu pro vluchtelingen en pro islam,probeer het voor de gein maar eens,schrijf dat krijtje maar moet gaan werken ,blijft gewoon staan.
kritiek op het vluchtelingen gebeuren? 100% gewist,kritiek op islam? 100% gewist,geheel volgens de richtlijnen van brussel in ieder opzicht.
om het over de zogenaamde anarchistische insteek nog maar te zwijgen.
wie trekt er hier aan de touwtjes? en wie zn agenda streven ze na?
lees mee en denk zelf.

Het blijft lachen met onze

Het blijft lachen met onze huistroll.... Zoooo eenzaam dat hij comments plaatst om zelf daarop weer te kunnen reageren. Deze laat ik maar staan vanwege het lachwekkend aspect en de enigszins getroubleerde wereldvisie die eruit spreekt. Vluchtelingen, Islam, Brussel, en niet te vergeten Krijtje van de Stoep, ik zeg het je, tis een groot slinks complot :-).
[en voor de oprechte lezers, dank voor het niet verder voeden van de troll]

@ modje

kunnen jullie er niets aan doen? ik lees er altijd eroverheen hoor, je pikt hem zo uit, toch zou het best fijn zijn om eens en voorgoed van die gast verlost te worden.

het huilen staat je

het huilen staat je nader,links fascist!

:-)) make my day :-))

:-)) make my day :-))

Demonstratie dames van plezier Utrecht voor behoud werkruimte

Demonstratie dames van plezier Utrecht voor behoud werkruimte
https://www.indymedia.nl/node/17418

Hookers.nl

Deze kwestie wordt ook uitgebreid besproken op de site van recenserende prostituanten.
Goed geschreven - je moet haast wel iemand zijn die zijn brood verdient in de zakelijke dienstverlening - en daarom verdien je een breder platform. Zou het niet met wat aanpassingen naar de Volkskrant kunnen? Zelfs de relipopulist Segers krijgt daar zijn ingezonden brieven op een prominente plaats.

Groetjes, Erica

bedankt

Bedankt voor de link hookers. Die had ik al gezocht maar niet gevonden. Dank voor je compliment maar nee ik ben werkloos en ja ik zou ingezonden brieven kunnen gaan sturen maar ik ben voorlopig tevreden met indymedia en mijn mailcontacten (mail me). Groetjes

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech