Ubica gooit de deuren open

Hier kun je discussieren over Ubica gooit de deuren open.
Het Ubica werd op vier februari 1992 gekraakt. Het zevenhonderd jaar oude stadskasteel was leeg komen te staan na een grote brand in de zomer van 1989. De eigenaar, de beruchte pandjesmelker en crimineel mr. W.G. Vloet, liet de panden na de brand leeg staan verkrotten. Onder andere door betalingsverplichtingen niet na te komen raakte hij in conflict met een aannemer, de voormalige huurder, de Belastingdienst en de gemeente. Deze conflicten spelen tot de dag van vandaag.

Op dertien december jongstleden werd Vloet veroordeeld voor bedreiging en mishandeling van huurders en gemeenteambtenaren. In zijn, zelf uitgeroepen, ‘oorlog’ met de gemeente Utrecht, misbruikt hij het Ubica en het feit dat het gekraakt is, om zijn gram te halen. Hij weigert ieder onderhoud, vertikt het om ook maar ergens voor te betalen en vind dat hij nergens op aangesproken mag worden. Feit is dat hij zelf weigert om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn bezittingen. Een verantwoordelijkheid die de krakers wel hebben genomen. Alleen dankzij hen staat het pand nog rechtovereind.

Ondertussen is er wel een plan om het Ubica te herstellen en er een stadshotel van te maken. Een goede restauratie is wat dit unieke monument ook verdient, maar of dit allemaal door gaat valt nog te bezien. “Je hebt wel met Vloet te maken, een onberekenbare crimineel. Wie daar zaken mee doet neemt natuurlijk een enorm risico.” zegt kraker Rogier. Voor de plannen loopt een vergunningsaanvraag. Die vergunning kan vanaf 21 januari worden afgegeven. Kraakster Judith; “Tot die tijd willen we zo veel mogelijk mensen de kans geven het Ubica eens van binnen te bekijken. Daarom zetten we op vrijdag 28 en zaterdag 29 december van 13:00 tot 17:00 uur de deuren open. Er is koffie, thee en chocolademelk, en voor wie die dat wil, rondleidingen.”

persubica@gmail.com


Re: Ubica gooit de deuren open

Een knappe ondernemer die voor dit project (stadshotel) geld los weet te peuteren bij een bank !
De prijzen van de hotelkamers (4-5 sterren) staan zwaar onder druk evenals die van winkels.
En voor een backpackershotel (waar dan wel weer vraag naar is) worden de kosten te hoog.
Mijn vraag is dan meer wat voor vergunning hier aangevraagd word !
Krijgen we na een eventuele ontruiming hier te maken met een pand wat weer langdurig leeg blijft staan omdat het boeltje niet gefinancierd kan worden ?

Het lijkt me daarom ook beter dat het pand word vrijgegeven nadat vergunningen en voorfinanciering geregeld is want geen Utrechter staat te wachten op een bouwval op het stadhuisplein.
Een afspraak die vlgs mij best met de Hr.Isabella te maken is.

Re: Ubica gooit de deuren open

als die een vergunning aangevraagd heeft maar is nog niet afgegeven meteen eisen dat de gemeente de bibob wet er op los laat zou ik denken tenmiste.

Re: Ubica gooit de deuren open

Heeft geen zin, want onderzoek wijst uit dat diegene die er een hotel in wil starten een volkomen legale ondernemer is die niets vreemds op zijn kerfstok heeft staan.

Wel heeft Vloet onder de huidige omstandigheden geen enkele rechtsbevoegdheid heeft (in de bajes) en zal hij eventueel een volmacht moeten gaan geven om een eventuele verkoop te doen slagen.
Daar ik vermoed dat er geen enkele bank dit project zal willen financieren heeft een nieuwe koper veel eigen geld nodig etc.
Uit gegevens blijkt dat dit n.a.w. niet zo is.

Een andere optie is om met een aantal mensen/stichtingen oid het pand zelf aan te kopen.
Een fantastische plek voor een cultuurpaleisje.

Dat idee om zelf aan te kopen

Dat idee om zelf aan te kopen is er vast al eerder geweest lijkt mij. Mogelijk nu wel haalbaar ? Samen met zo'n ongezellige woning corporatie.

Gratis je idealen verkopen

Gratis je idealen verkopen voor behoudt van een huis. Nou ja, dat is toch de tendens. Verder mis ik duidelijk wat er de laatste jaren gedaan is voor behoudt van het pand en iets van politiek(?)

Het stadhuisplein zou in

Het stadhuisplein zou in feite een culturele bestemming moeten krijgen.
Het stadshart is nu verkwanseld aan een aantal bedrijven die de noemer "modezaak" niet konden waarmaken gezien de rotzooi die ze verkopen en mogen nu als bijverdienste een terras voor de deur plaatsen(horeca).
Ook nog een vrij kitscherig modezaakje naast cafe "de zaak" waar je soms een heuse Alien ziet rondwaren.
Cafe "de Zaak" is ondanks zijn te hoge drankprijzen nog wel een gezellige aanvulling op het plein.

Jammer,jammer dat we vaak met bestuurders te maken hebben die niet verder kijken dan hun neus lang is.

Je mist wel meer denk ik :)

Je mist wel meer denk ik :)

De nieuwe eigenaar heeft

De nieuwe eigenaar heeft alles rond.Huurcontracten met derden zijn getekent en n.a.w. gaat de bank akkoord met hypotheek.
Het einde van krakersbolwerk Ubica is dus een voldongen feit.

lol

bron?
de "nieuwe eigenaar" is nog helemaal geen eigenaar naar mijn weten. En wie zouden die "derden" dan zijn?
Als je daar nou info over zou hebben, dan kan je die bij de aanvullingen kwijt, ipv het discussie gedeelte ;)

Info genoeg gegeven.

Info genoeg gegeven.

Welke info die recent is?

Welke info die recent is? http://ubica.squat.net/start.html

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech