Ubica gooit de deuren open

Nieuws, gepost door: Stadskasteel opent haar poorten voor een kijkje in ondeugend Utreg op 27/12/2012 12:10:47

Waar: Ubica, Ganzenmarkt, Utrecht, Netherlands (GPS lat: 52.092149 lon: 5.119326)
Wanneer: 27/12/2012 - 10:14

Komend weekeinde houden de krakers van de Ubica-panden open huis. Het markante gebouw met de opvallende muurschildering tegenover het stadhuis, is in de 21 jaar dat het gekraakt is een herkenbaar onderdeel geworden van de stad. En dan vooral van de wat ondeugendere kant die Utrecht ook kenmerkt en nodig heeft. “Nu er plannen zijn die het pand zouden kunnen veranderen willen we iedereen nog eens de kans geven binnen te kijken,” aldus kraakster Judith.

Ubica

Het Ubica werd op vier februari 1992 gekraakt. Het zevenhonderd jaar oude stadskasteel was leeg komen te staan na een grote brand in de zomer van 1989. De eigenaar, de beruchte pandjesmelker en crimineel mr. W.G. Vloet, liet de panden na de brand leeg staan verkrotten. Onder andere door betalingsverplichtingen niet na te komen raakte hij in conflict met een aannemer, de voormalige huurder, de Belastingdienst en de gemeente. Deze conflicten spelen tot de dag van vandaag.

Op dertien december jongstleden werd Vloet veroordeeld voor bedreiging en mishandeling van huurders en gemeenteambtenaren. In zijn, zelf uitgeroepen, ‘oorlog’ met de gemeente Utrecht, misbruikt hij het Ubica en het feit dat het gekraakt is, om zijn gram te halen. Hij weigert ieder onderhoud, vertikt het om ook maar ergens voor te betalen en vind dat hij nergens op aangesproken mag worden. Feit is dat hij zelf weigert om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn bezittingen. Een verantwoordelijkheid die de krakers wel hebben genomen. Alleen dankzij hen staat het pand nog rechtovereind.

Ondertussen is er wel een plan om het Ubica te herstellen en er een stadshotel van te maken. Een goede restauratie is wat dit unieke monument ook verdient, maar of dit allemaal door gaat valt nog te bezien. “Je hebt wel met Vloet te maken, een onberekenbare crimineel. Wie daar zaken mee doet neemt natuurlijk een enorm risico.” zegt kraker Rogier. Voor de plannen loopt een vergunningsaanvraag. Die vergunning kan vanaf 21 januari worden afgegeven. Kraakster Judith; “Tot die tijd willen we zo veel mogelijk mensen de kans geven het Ubica eens van binnen te bekijken. Daarom zetten we op vrijdag 28 en zaterdag 29 december van 13:00 tot 17:00 uur de deuren open. Er is koffie, thee en chocolademelk, en voor wie die dat wil, rondleidingen.”

persubica@gmail.com

Tags: kraakpand kraken opendag


Wie: 
Bezorgde leraar op bezoek

Het pand Ubica ademt geschiedenis uit. Wat en wie is er in al die jaren zo niet eeuwen, door dit luikje gegaan? ( zie foto ) Leuke rondleiding gehad door het pand. Krakers hebben hard gewerkt om het pand te behouden. Goed gedaan!

Ps. Ik hoop dat de mensen aldaar het niet erg vinden dat ik deze foto op de website zet?

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech