Vrienden van Rishi voorkomen weghalen kaarsen en bloemen op Den Haag HS [maandagavond]

Hier kun je discussieren over Vrienden van Rishi voorkomen weghalen kaarsen en bloemen op Den Haag HS [maandagavond].
Rond 22.15 kwamen we met een groep van de Haagse Hogeschool, waar we bij een lezing over Palestina waren geweest. Daar zagen we een groep vrienden van Rishi zitten bij de plek waar hij was vermoord. Veel van hen zaten daar de afgelopen week bijna elke dag. We zagen opvallend veel NS-beveiligers op het station lopen, en een aantal waren in discussie met groep vrienden. Ze probeerden hen ervan te overtuigen dat al die spullen nu weggehaald moesten worden. Hiervoor hadden de beveiligers duidelijk expres de twee allochtone collega's er als eerste op afgestuurd - de Surinaamse beveiliger refereerde dan ook constant naar zijn afkomst ("IK weet hoe jullie je voelen") om te rechtvaardigen dat ze toch echt naar hem moesten luisteren - hij wilde hun "helpen hun woede via de juiste kanalen te sturen".

Wij mengden ons in de discussie, en de groep groeide. Wij maakten zowel aan de vrienden van Rishi en de beveiligers duidelijk dat wij aan de kant van de jongeren stonden, en dat de beveiligers respect moesten tonen voor de wensen van deze jongens: zij waren terecht boos over het feit dat deze moord in de doofpot wordt gestopt, dat Rishi postuum zwart wordt gemaakt in de media, dat de agent die hem heeft vermoord nog altijd zijn functie mag vervullen, dat ze allemaal het gevoel hebben dat het ook één van hen had kunnen zijn die daar was neergeschoten, dat het bullshit was dat de NS/politie zich druk maakte om wat kaarsen en teksten op een NS-gebouw terwijl het hier om de dood van een 17-jarige jongen ging.

Snel werden er andere kameraden uit Den Haag gebeld, en de groep groeide uiteindelijk tot zo'n 25 mensen. De grofweg 12 tot 15 beveiligers die zich eerder nog op het perron hadden begeven hadden zich inmiddels teruggetrokken en waren uit het zicht verdwenen. De vrienden van Rishi gaven aan onze solidariteit heel erg vet te vinden, en meerdere mensen hebben contacten uitgewisseld, met de mededeling dat we klaar zouden staan om hun te helpen. We hadden een duidelijk plan gemaakt voor als de beveiligers of politie terug zou komen; op de grond voor de herdenkingsplek gaan zitten, en het onmogelijk maken voor hun om deze plek te schenden.

Uiteindelijk toonden de twee mannen die hoofd beveiliging leken te zijn zich weer, ogenschijnlijk om de situatie in te schatten. Een groepje kameraden is daar toen heen gegaan om met hen te praten, en duidelijk te maken dat de jongens niet meer alleen stonden, maar dat we aan hun zij zouden blijven staan. Dat ze het beter uit respect konden laten liggen, want anders zou men het toch weer terug leggen en terug blijven komen. Waarom is het zo belangrijk dat dat plekje op het station weer mooi en schoon is voor de reiziger? Zodat men niet herinnerd wordt aan het feit dat hier iemand is doodgeschoten door de politie? Als iemand dood wordt getrapt bij het uitgaan heet dat zinloos geweld en komt er een speciale gedenksteen voor diegene. Waarom hier niet? De vrienden van Rishi bleven daar omdat ze boos waren dat er niks serieus wordt gedaan aan de dood van hun vriend.

Uiteindelijk, toen de beveiligers ook weer weg waren, zijn de mensen uit andere steden naar huis gegaan. De kameraden uit Den Haag bleven nog even. Maar sowieso is er contact met de vrienden die daar nog wel bleven. We wisten dat er een risico was dat de beveiligers wachtten tot de sympatisanten weg waren om hun slag te slaan, maar dat het ook goed kan dat men opdracht heeft gekregen het niet te escaleren, omdat er te veel steun aanwezig was voor de jongens, en men hun imago niet nog verder wil schaden. Morgenochtend zullen enkele kameraden sowieso weer langs gaan en contact hebben met de jongens.

We zullen zien wat volgt, maar deze jongens hebben in ieder geval duidelijk gemaakt dat ze niet accepteren dat deze moord zo maar wordt vergeten, en ze wisten zich gesteund door nieuwe kameraden. Het was een krachtig en warm gevoel voor alle aanwezigen - wat werd ondertekend door het afdruipen van de beveiligers.

NB: Er volgen mogen filmpjes van interviews met enkele vrienden van Rishi.


wat zijn wij toch een stil

wat zijn wij toch een stil volk... toen Alexis werd vermoord kwam het hele land in opstand. In Nederland word er vooral geklaagd over wat voor een boefje dat jochie toch was, en o zo sneu voor de agent.

Er is al jaren een trend aan

Er is al jaren een trend aan de gang van straat tegels met Lieveheersbeestjes kruizen langs snelwegen en dergelijke.
Helpt niks. Voorkom meer geweld en blijf weg van wat een gewoon station is als je wilt herdenken. De issue hier is dat politie medewerkers alleen bij hoge uitzondering een vuurwapen zouden moeten dragen. Verder is er de issue dat het onder bepaalde jongens heel stoer wordt gevonden een vuurwapen te dragen. Daar hebben ze dan ook toegang toe al of niet zelf in elkaar geknutseld. Geweldloosheid en macho gedrag zijn daarom ook issues. Als je je werkelijk wilt bezinnen dan lijkt het me goed daar bij stil te staan. Sterkte ook voor de slachtoffers van die jongens met vuurwapens.

fijn

ik vind het wel fijn dat 'we' zo'n stil volk zijn. Dat griekse gedoe na de moord op Alexis vond ik (vanaf een afstand) eerder overkomen als zielige emotie dan als serieuze politieke oproer. In die zin is het ook gewoon stom dat NS en politie de vrienden van deze jongen geeneens een paar dagen gunnen om stilletjes die dood te herdenken. Zo kweken ze nog eens griekse toestanden.

Moet serieuze politiek dan

Moet serieuze politiek dan losstaan van emotie? Dat lijkt mij teveel op de oer nederlandse houding dat je prima fatsoenlijk kan zijn terwijl je mensen uitsluit en op de minima bezuinigd, als je politieke vijanden maar vriendelijk en beleefd toespreekt. Doe mij maar mollie's

Re: Vrienden van Rishi voorkomen weghalen kaarsen en bloemen op

Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie. (WvS)

Er is hier nooit sprake geweest van voorbedachten rade, en dat het opzet was is zeer onwaarschijnlijk. Blijven schreeuwen dat het hier om moord gaat is een zinloze en contraproductieve overdrijving. Prima als je de zaak uitgezocht wil hebben, maar gebruik dan goede argumenten.

Re: Zondag 16.00: actie voor Rishi op Den Haag HS

Moord? We leven in een rechtstaat. iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is!

deze moord kwam de politie

deze moord kwam de politie prima uit de roep om alle nederlandse agenten uit te rusten met een tasser zal spoedig gehoord worden.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech