GroenFront! activisten maken jachthut Geldersch Landschap onklaar op Veluwe

Nieuws, gepost door: nn op 04/11/2012 11:09:42

Wanneer: 04/11/2012 - 09:52

Afgelopen week hebben activisten van GroenFront! een jachthut van het Geldersch Landschap op de Veluwe onklaar gemaakt die vermeld stond op jachtkaart.nl. Op deze website kunnen wandelaars en natuurliefhebbers jachthutten en bijvoerplaatsen in kaart brengen. Bij deze actie was een verslaggever van het radio-programma Vroege Vogels aanwezig. De actie is onderdeel van de nieuwe campagne van GroenFront! die gericht is tegen de intensieve jacht op zwijnen en herten op de Veluwe.

“Deze actie is het begin van het jachtvrij maken van de Veluwe. Lokale natuurliefhebbers maken al jaren jachthutten en bijvoerplaatsen onklaar, maar dat wordt sinds enkele jaren door de jagers dood gezwegen. Wij willen weer ruchtbaarheid geven aan deze vorm van activisme en uitleggen hoe en waarom het gebeurt. Het verdwijnen van alle 1.000 jachthutten en voerplaatsen van de Veluwe zal de jacht moeilijk maken.” aldus GroenFront! woordvoerder Joost van der Velden.

Volgens GroenFront! is de jacht op edelherten en wilde zwijnen schadelijk voor de natuur en zijn de argumenten die gegeven worden voor de jacht slechts een masker waarachter duurbetaalde plezierjacht schuil gaat. Woordvoerder Joost vertelt: “Jagers en beleidsmakers zeggen dat de jacht nodig is om de populatie in toom te houden. Onderzoek en de praktijk wijzen echter uit dat een verhoogd afschot er toe leidt dat de dieren zich meer voortplanten.”
Volgens GroenFront! zijn er in binnen- en buitenland voorbeelden te vinden van gebieden waar zonder jacht zeer goede resultaten worden bereikt. De dieren zijn prima in staat om zichzelf te reguleren, daar is menselijke ingreep niet voor nodig.
Ook is verkeersveiligheid geen argument om te jagen. Onderzoek toont aan dat het aantal wildaanrijdingen toeneemt in de nachten dat er gejaagd wordt. Dieren vluchten weg uit hun leefgebied en rennen in blinde paniek de weg op.
Volgens Joost is de actie van afgelopen week niets bijzonders: “Al jaren gebeuren er acties tegen jacht op de Veluwe en daar buiten. Wij proberen deze acties meer onder de aandacht te krijgen, en hopen dat het aantal ontmantelde jachthutten de komende tijd flink zal toenemen.”

Op de nieuwe website van GroenFront! jachtkaart.nl wordt een overzicht getoond van jachthutten en acties tegen jachthutten. GroenFront! roept wandelaars en natuurliefhebbers op om jachthutten en voederplaatsen te melden op de website. Door jachtkaart.nl wordt de jacht meer zichtbaar, en wordt belangrijke informatie verzameld om actie te ondernemen tegen de jacht.

Voor meer informatie:
www.groenfront.nl
www.jachtkaart.nl
www.twitter.com/groenfront

Perswoordvoerder is bereikbaar op 0627975807 (Joost van der Velden)

Verslag van Vroege Vogels is terug te horen op www.vroegevogels.nl

Betreffende jachthut bevindt zich op coördinaat 52.46584 / 6.03387 in bosperceel naast de Keizersweg nabij Wezep.

Tags: anti-jacht GroenFront! Veluwe


Wie: 
nn
Audio: 

Ik kon het (op chromium/ubuntu) niet beluisteren. Daarom hier de .mp3 van de aflevering.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech