Duurzaam Zeist , niet praten maar gewoon doen !

Nieuws, gepost door: weggeefwinkelzeist.hyves.nl/ op 27/11/2011 11:05:10

Wanneer: 26/11/2011 - 04:53

Geef om elkaar, in plaats van om nieuwe spullen. Met die gedachte willen de beheerders van de weggeefwinkel Zeist de Internationale Niet-Winkeldag ook dit jaar weer op de kaart zetten. Twee goed gevulde marktkramen , bemenst door toevallige voorbijgangers , leden van de weggeefwinkelyhves en bezocht door veel heel veel mensen . Links of rechts , arm of rijk iedereen was bij de weggeefwinkel gelijk.
De Niet-Winkeldag staat symbool voor een keuze: minder en beter. Dat betekent niet dat je voortdurend hoeft te lopen piekeren over alle problemen in de wereld. Want consuminderen en anders consumeren is gewoon leuk.
Deze actiedag betekent niet dat niets meer mag, en is ook niet gericht tegen de mensen, bijvoorbeeld winkeliers. Voor alle duidelijkheid, de boodschap van de Niet-Winkeldag is positief: Sta stil bij waar we mee bezig zijn, maak kennis met een andere manier om naar de dingen te kijken en leer een aantal leuke projecten kennen! De nieuwe mogelijkheden zijn belangrijker dan de beperkingen. In Zeist en ver daarbuiten is de door de SP Zeist opgerichte digitale weggeefwinkel weggeefwinkelzeist.hyves.nl/ inmiddels een begrip. Ook een sinds kort gestarte weggeefwinkel aan huis, die eens per 14 dagen op afspraak open gaat, wordt steeds drukker bezocht.
Links of rechts , arm of rijk iedereen was bij de weggeefwinkel gelijk. Iedereen werd ook in de gelegenheid een vrijwillige bijdrage te leveren .
tbv van de voedselbank Zeist http://www.voedselbankzeist.nl/ Traditiegetrouw waren alle bezoekers van de voedselbank uitgenodigd om langs te komen . Een enkeling durfde het aan om haar verhaal aan shoppende mensen te vertellen. Niet omdat ze hun relatieve rijkdom en kooplust misgunt word , maar juist om een stukje bewustwording . Duurzaamheid en hergebruik door te delen maakt wijken zoveel leuker en socialer . Een vertegenwoordiger van de soepbus io voor mensen zonder papieren kreeg ook de gelegenheid om zijn verhaal te doen .

Er werd op deze dag ook aandacht gevraagd voor de ketting van solidariteit groeit. Handtekeningen werden verzamelen tegen de rijksbezuinigingen op de sociale werkplaats en de Wajong. Het mooie weer nodigde dit wel uit en verder weten we nu ook wanneer al die handtekeningen aan het kabinet worden aangeboden.

Dat zal zijn in een grote manifestatie in de Brabanthallen in Den Bosch. Op 10 december en het duurt van 13.00 tot 16.00 uur.
Tot slot de roep om een echte weggeefwinkel in Zeist wordt steeds groter , de noodzaak daarvoor ook.
De gemeente Zeist meld op haar website grote ambitie te hebben Ze wil een duurzame gemeente zijn en daarmee een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Een echte duurzame gemeente kun je alleen worden als op alle werkterreinen van de gemeente duurzaamheid het uitgangspunt is. Maar 'duurzaam' is een containerbegrip geworden en het wordt te pas en te onpas gebruikt.
De vakjes met wat gaan we doen zijn helaas nog leeg . Bezoekers , medewerkers van de weggeefwinkelkraam zijn blij dat de over duurzaamheid gaat praten . Wij deden het gewoon vandaag weer gewoon samen. Want samen delen is zoveel leuker .
Daarom delen we dit verhaal en onze foto s dan ook heel graag met iedereen die daar gebruik van kan maken.
Duurzame ideeen die u wil delen met de gemeente Zeist zijn uiteraard welkom http://www.zeist.nl/Over_de_Gemeente_Zeist/Duurzaam_Zeist

Tags: armoede buynothingday Niet-winkeldag


Wie: 
nog wat foto

beeld

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech