Ontruiming ZAD, Nantes, Frankrijk

Nieuws, gepost door: Zadist op 16/10/2012 10:12:04

Waar: Zone A Defendre, Notre Dame des Landes, France
Wanneer: 16/10/2012 - 10:26

In de Zone A Defendre bij Nantes is er op 16 oktober grootschalige ontruimingsoperatie geweest. Al ruim 2,5 jaar groeit hier een gemeenschap die zich verzet tegen de bouw van het vliegveld "Aéroport du Grand Ouest". Van de ruim 30 bezette plekken zijn er nu 7 panden en 4 terreinen ontruimt. Vele honderden ME-ers (CRS) en andere politie werden hierbij ondersteund door het leger.
[edit 17/10: inmiddels heeft o.a. de bezette boerderij Le Sabot (zie foto) al een volle 24u ontruiming weten tegen te houden]

Zone à défendre

[edit 2: foto's van 16/10

Al sinds 1963 zijn er plannen om een groot vliegveld bij Nantes (Frankrijk) te bouwen. Zoals elk megalomaan project wordt ook hier beweerd dat het absoluut noodzakelijk is, dat het vele banen op zal leveren en dat niemand er last van zal hebben. Nadat het project een beetje vergeten was is het in 2000 nieuw leven ingeblazen door Jospin (zie:
jospin: « L'aéroport au bois dormant » in Le Canard Enchaîné, 9 janvier 2008), de president van een regering bestaande uit diverse linkse partijen en de groenen. De huidige Franse regering bestaat weer uit linkse en groene partijen die een megalomaan vliegveld een goed idee vinden.

Voor het vliegveld moet 1650 hectare aan bossen, landerijen en dorpen verdwijnen. Karakteristiek aan dit gebied is dat er door de vliegveld plannen nooit ruilverkaveling heeft plaatsgevonden en dat het een zeer waardevol kleinschalig landschap is met vele houtwallen.

Het vliegveld kost volgens de politici ongeveer een half miljard euro, maar als je alle kosten meerekent (bijvoorbeeld de wegen en parkeerplaatsen op en rond het vliegveld) komt de rekening boven de 4 miljard euro. Met deze investering van 4 miljard denken de politici ongeveer voor 5700 mensen werkgelegenheid te verschaffen (700.000 euro per baan dus). De capaciteit van het vliegveld zou ongeveer 9 miljoen passagiers moeten worden (ongeveer 1/5 van Schiphol), terwijl de vliegvelden in de omgeving nu nog geen 3 miljoen passagiers hebben.

Sinds het voorjaar van 2010 is er in het gebied een gemeenschap ontstaan van mensen die met radicaal verzet de bewoners willen ondersteunen in hun strijd tegen het vliegveld. Na de eerste 10 bezettingen dat voorjaar is het geleidelijk gegroeid tot meer dan 30 bezette plekken verspreid door het schitterende landschap. Aangezien het duidelijk was dat de bezettingen lang gingen duren werden er al snel plannen gemaakt voor een duurzame voedselvoorziening in zelfbeheer. Er ontstonden grote gemeenschappelijke tuinen, een bakkerij en een "supermarkt" waar de verschillende plekken hun geproduceerde voedsel brengen en halen wat ze nodig hebben. De gemeenschap daar laat zien dat een radicaal en duurzaam leven wel degelijk mogelijk is.

Op 16 oktober zijn in een landschap met vreedzaam verzet en brandende barricades 7 panden en 4 terreinen ontruimd. Het gaat om deze plekken: la Bellish, la Saulce, la Gaité, le Tertre, Bel Air, le Pré Failli, les Planchettes, Far Ouest, le Sabot en nog 2 die nog onbekend zijn.

Uiteraard gaan de acties in de ZAD door en is alle steun welkom, versterking voor de nog altijd bezette plekken en herbezettingen zullen de komende weken en maanden zeer welkom zijn.

Eigen verslag: (engels)
https://zad.nadir.org/?lang=en

Corporate media: (frans)
http://www.ouest-france.fr/ofdernmin_-Notre-Dame-des-Landes.-evacuation-...

Tags: bosbezetting ontruiming zad


Wie: 
nn

Evictions are still under way, time line in french and english on this page: http://zad.nadir.org/spip.php?article353Wie: 
nn

Call out for support, re-squatting actions and more background info (english): http://zad.nadir.org/spip.php?article175Wie: 
Zadist

De bezetters hebben de eerste nacht doorstaan. Gisteravond heeft de politie tot ongeveer 11 uur geprobeerd met een graafmachine de barricade bij "le Sabot" te doorbreken, dat is niet gelukt. Vlak bij deze barricade stonden vannacht tussen de 60 en 80 ME bussen geparkeerd. Na al het traangas van gister rijden er nu grote konvooien politie door het gebied. Het is niet duidelijk waar ze vandaag gaan ontruimen.

Correctie op het eerste bericht: ondanks dat de hele dag geprobeerd is "le Sabot" en "Far Ouest" te ontruimen lijken beide plekken stand te houden.

De politiemacht is voor 48 uur gemobiliseerd, dus de helft van de duur van de ontruiming is doorstaan.

Ook na deze ontruimingsronde is er ruim voldoende te bezetten, dus pak je rugzak, en ga naar Nantes!

Tijdlijn vandaag:
http://zad.nadir.org/spip.php?article354Wie: 
nn

Het vliegveld zal worden aangelegd door VINCI een wereldwijd opererend bedrijf, dat op verschillende manieren de natuur kapot maakt. Het is een bouw-, energie, tolwegen en vliegvelden bedrijf. De Nederlandse vestigingen zijn hier te vinden: http://www.vinci-energies.nl/nl/activiteiten/vestigingen/vestigingen-in-...Wie: 
nn

https://picasaweb.google.com/113382718807039752437/Expulsions#slideshow/...

(you can live without cops, but not without vegetables)

Foto: 


Wie: 
nn

De ZAD leeft nog. Tijdlijn donderdag 18 oktober: https://zad.nadir.org/spip.php?article358Wie: 
nn

veel plekken zijn ondertussen ontruimd, alle gekraakte gebouwen zijn compleet vernietigd en alle boomhutten zijn verwijdert.
de politie samen met het gespecialiseerde klimteam van de GendarmeMobile blijken niet in staat hoog genoeg in de bomen te komen om activisten te verwijderen en gisteren heeft zelfs 1 specialistische klimmer het voor elkaar gekregen de boomstam waar hij op 8 meter hoogte zonder valbescherming op zat onder zichzelf weg te zagen en is dus met boomhut en al 8 meter naar beneden gevallen.
bij de ontruiming van een opengebroken en gebarricadeerde straat heeft de politie traangas,splintergranaten,geluidsgranaten en rubberen kogels ingezet tegen activisten die slechts gewapend waren met brokken asfalt en rotte appels, ook is de politie begonnen met traangas vanuit de helikopters naar beneden te gooien.
de mensen in de bomen hebben het moeilijk met de zware intimidatie van de bouwvakkers in het bos die onder andere hun bulldozers tegen de boom aan rammen waar mensen in zitten en de boom met hoogwerkers met grijpklauwen vastpakken en heen en weer schudden, als reactie hier op hebben minimaal al 2 bouwvakkers potjes met pis op hun hoofd gekregen.
de strijd gaat hoe dan ook onvermindert door en elke dag is het dolle pret op het franse platteland!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech