Lawaai-demonstraties bij detentie-centra 27.10.2012

Aankondiging, gepost door: no border netwerk nederland op 10/10/2012 10:07:27

Wanneer: 27/10/2012 - 14:00

In het kader van de herdenking van de Schipholbrand (7 jaar geleden) worden er op diverse locaties in het land lawaai-demonstraties gehouden bij detentiecentra, op zaterdag 27.10.2012

Het in juni in Nederland opgerichte No Border Netwerk roept 27 oktober 2012, zeven jaar na de brand in het detentie- en uitzetcentrum op Schiphol die aan elf mensen het leven kostte, uit tot landelijke actiedag.

Verschillende groepen in het land organiseren bij een detentie- of uitzetcentrum bij hen in de regio een demonstratie of andere aan te kondigen actie. Ook bij de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel zal worden gedemonstreerd en meer meldingen worden nog verwacht.

26 oktober 2005: Kort voor middernacht brak brand uit in het cellencomplex op Schiphol. Het complex bleek brandgevaarlijk, de communicatie slecht, de brandweer stond voor de verkeerde poort, bewakers kregen deuren niet open en de marechaussee joeg uit de cel gelaten vluchtelingen met getrokken karabijnen een luchtkooi in. Elf mensen stikten en verbrandden in cellen die niet geopend werden. Getraumatiseerde vluchtelingen werden in isoleercellen gegooid. Verantwoordelijk ministers zijn vrijuit gegaan. Een Libische vluchteling, Ahmed Issa al-Jeballi, beschuldigd van het veroorzaken van de brand, procedeert tot op de dag van vandaag nog om zijn recht te krijgen: vrijspraak.

Wanneer het gaat over de Schipholbrand gaat het over brandveiligheid. Een schijnoplossing werd gevonden in het bouwen van een nieuwe grensgevangenis op Schiphol West, een bunker die grotendeels in private handen zal worden beheerd door bouwbedrijf BAM. De gemeente Haarlemmermeer tekende hiervoor, want het is op hun grondgebied. Tegelijk trok vorig jaar de gemeente de herdenking van de Schipholbrand naar zich toe en kondigde aan dat dit de laatste herdenking zou zijn.

Het is niet brandveiligheid waar het in eerste plaats over moet gaan, maar het bestaan van grensgevangenissen op zich.

Wanneer het gaat over vreemdelingendetentie, gaat het over omstandigheden. Rapport na rapport komt uit over slecht eten, het ontbreken van medische voorzieningen, het veelvuldig in de isoleercel gooien van de gevangenen, agressie van onbeholpen privébewakers van het bedrijf G4S, en intimidatie door de Dienst Terugkeer en Vertrek. Maar het zijn niet de omstandigheden waar het in eerste plaats over moet gaan, maar het bestaan van grensgevangenissen op zich.

Wanneer het gaat over de vreemdelingenwet, gaat het over alternatieve methoden om mensen te dwingen om het land te verlaten. Humanistische en kerkelijk organisaties gaan hiermee nogal eens akkoord en zetten zich in voor programma's om zogenaamd vrijwillige terugkeer te bevorderen.

Maar het zijn niet alternatieven waar het over moet gaan, maar het bestaan van het racistische vreemdelingenbeleid op zich.

Vrijwillige terugkeer bestaat niet. Mensen keren slechts 'vrijwillig' terug nadat zij langdurig onder druk zijn gezet in de vrijheidsbeperkende locatie met een dagelijkse stempelplicht, nadat zij gedwongen werden op straat te leven, regelmatig zijn opgesloten, feitelijk vogelvrij zijn verklaard, ziek worden, wanhopig worden, en tenslotte geen uitweg meer zien. Vrouwen en kinderen die niet op straat mogen worden gezet, worden in zogenaamde gezinslocaties geplaatst waar strenge strafregimes heersen en voor kinderen geen speelruimte is.

De overheid presenteert migratie als een probleem. Maar het is niet migratie dat een probleem is, maar de uitbuiting van al die landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Of dat nu is vanwege oorlog, droogte, overstroming, hongersnood, repressie, religieuze of politieke vervolging, geen mens vlucht vrijwillig. Terugkeer, zoals dat zo fraai heet, kan daarom ook nooit vrijwillig zijn! De Westerse democratieën, die hun welvaart hebben opgebouwd dankzij de kapitalistische vernietiging van grond, lucht en water, de diefstal van grondstoffen en slavenarbeid, beantwoorden de vluchtelingen die hier een beter leven zoeken met repressie. Een machinerie die er op gericht is de onbruikbare mensen te scheiden van de bruikbare, alles naar kapitalistische maatstaven. Wetten, politie, grenscontrole, identiteitscontrole, alles is erop gericht de migratie uit arme landen onder controle te houden. En de multinationals profiteren.

Met deze landelijke actiedag zeggen wij: recht op vrijheid van beweging en vestiging voor allen. Geen alternatieven of mooiere cellen, maar afschaffing van alle gevangenissen waarin mensen worden kapotgemaakt met als enig doel hun deportatie, goedschiks of kwaadschiks, te bewerkstelligen.

Herdenk niet alleen de doden die door de Schipholbrand zijn gevallen, maar herdenk alle doden die door beleid van migratiecontrole vallen. De zelfmoorden, de verdrinkingen in de Middellandse Zee, de zieken die creperen. Kom in actie tegen de moordende praktijk van Fort Europa!

De gemeente Haarlemmermeer wilde dat de herdenking van vorig jaar de laatste zou zijn. Daarom wordt herdenkingsdag op 27 oktober actiedag, met demonstraties en acties op de volgende locaties:

Detentiecentrum Kamp Zeist - verzamelen 14.30 uur vlakbij Kamp Zeist, hoek Kampweg/Richelleweg (bij viaduct), Soesterberg. (AAGU)
Detentie- en uitzetcentrum Rotterdam, om 14.30 bij het detentiecentrum, zie oproep Occupy Rotterdam
Vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel - verzamelen 14.30 uur bij de VBL Ter Apel (AFA Fryslan)Wie: 
No Borders

Er is inmiddels meer bekend over de organisatie van diverse demonstraties deze dag, die plaatshebben op 6 verschillende plekken tegelijk! Doe mee, check: http://no-border.nl/27-oktober-landelijke-actiedag-bij-detentie-en-uitze...

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech