Acties Greenpeace tegen Shell rechtmatig

Nieuws, gepost door: Spirit Of Squatters Collective TV op 10/10/2012 10:03:04

Wanneer: 10/10/2012 - 02:52

Persbericht - 5 oktober, 2012

van : http://www.greenpeace.nl/press/Persberichten-2012/Acties-Greenpeace-tege...
De poging van Shell om via een kort geding Greenpeace-protesten verboden te krijgen is mislukt. Shell heeft vandaag het lid flink op de neus gekregen. De oliemaatschappij wilde een algeheel protestverbod binnen een straal van 500 meter rondom alle Shell-gebouwen in de wereld op straffe van een dwangsom van maar liefst 1 miljoen euro. Daar gaat de President van de Rechtbank Amsterdam niet mee.“Toewijzing van dit verbod zou betekenen dat Greenpeace geen enkele actie zou kunnen uitvoeren die van invloed zou kunnen zijn op de bedrijfsuitoefening van Shell. Zo’n verbod gaat te ver”.

De rechter ging in zijn vonnis over burgerlijke ongehoorzaamheid nog verder. Hij noemt de protesten van Greenpeace van 14 september, waarbij bij 72 tankstations van de 600 tankstations werden stilgelegd met fietskettingen, proportioneel en dus rechtmatig. Ook geeft hij aan binnen welke grenzen toekomstige acties naar zijn oordeel eveneens rechtmatig zullen zijn. ‘Een bedrijf als Shell, dat activiteiten verricht of wil gaan verrichten die in de maatschappij omstreden zijn en waar velen zich tegen verzetten, kan en moet verwachten dat acties zullen worden gevoerd om haar op andere gedachten te brengen. Dergelijke acties zullen – om effectief te zijn – Shell ook nadeel kunnen toebrengen’, aldus de rechter.

‘De rechter heeft ons recht op vreedzaam protest gelukkig erkend‘, stelt Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, die zelf ook meedeed aan een eerdere actie tegen Shell. ‘We gaan door met onze campagne tegen olieboringen op de Noordpool. Aan de puinhopen in Nigeria is te zien hoe weinig verantwoordelijkheid Shell neemt voor mens en milieu. Dat willen we op de Noordpool voorkomen.’

Greenpeace vraagt, in gesprekken en met opmerkelijke activiteiten, al langer aan Shell hun activiteiten in het Arctische gebied te stoppen, maar vooralsnog zonder doorbraak. Wereldwijd is vervolgens actie gevoerd tegen de oliemaatschappij. In verschillende landen heeft Shell juridische tegenactie ondernomen. Een Amerikaanse rechter verbood actievoerders van Greenpeace USA zich binnen 500 meter van de boorschepen van Shell te wagen, op straffe van een dwangsom. Ook in Groot-Brittannië spande Shell een procedure aan tegen Greenpeace.

Als grootste bedrijf ter wereld heeft Shell volgens Greenpeace een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in voldoende duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, stellen wetenschappers dat de CO2-uitstoot snel naar beneden moet en dat lang niet alle bekende voorraden fossiele brandstoffen gebruikt kunnen worden. Sylvia Borren: ‘Het is waanzin dat Shell op zoek gaat naar nog meer olie, zeker op de Noordpool. Ook Total geeft aan dat boren in het Arctische gebied volstrekt onverantwoord is. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze tegen olieboringen op de Noordpool zijn, hoe beter. Teken dus onze petitie op www.stopshell.nl.’

Voor meer informatie of interviews:

Laura Westendorp, persvoorlichting, 06 25031013

Tags: greenpeace milieu shell


Wie: 
nn

maar een complete overwinning is het dan ook weer niet:

"De voorzieningenrechter verbiedt op straffe van een dwangsom acties als zij niet voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. aan het begin van de actie wordt meegedeeld: - het doel van de actie, - de werkwijze, - de duur van de actie, - indien van toepassing: de genomen veiligheidsmaatregelen. - de naam en het telefoonnummer van degene die namens Greenpeace voor de actie verantwoordelijk is;
2. acties bij tankstations waarbij het tanken voor het publiek onmogelijk wordt gemaakt of in belangrijke mate wordt beperkt, duren niet langer dan een uur.
3. acties bij niet voor het publiek toegankelijke locaties die de normale bedrijfsvoering onmogelijk maken of in belangrijke mate belemmeren, duren niet langer dan twee uur.

Op overtreding van voorwaarde 1 staat een dwangsom van € 10.000, op overtreding van voorwaarde 2 en 3 staat een dwangsom van € 25.000,-"

Dit alles omdat "het belang van Greenpeace bij het vrijelijk en ook op indringende wijze kunnen uiten van haar mening afgewogen te worden tegen de rechtmatige (ondernemers)belangen van Shell", waarbij het belang van een schoner milieu om sowieso een toekomst te kunnen hebben natuurlijk nier wordt meegewogen. Voor de voorzieningenrechter gaat het er kennelijk alleen maar om dat Greenpeace in 1 uur tijd Shell wel genoeg heeft lastig gevallen, en haar mening heeft kundig gemaakt.

Met andere woorden:
Zogenaamde "burgerlijke ongehoorzaamheid" is in de toekomst al aan banden gelegd voor Greenpeace tegen Shell. Een overwinning met een zure nasmaak dus op zijn minst. Protest mag, maar het mag niet echt effectief zijn, en alleen maar een mening kundig maken, meer niet...

zie: http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BX9310&u_ljn=BX9310
en http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Amsterdam/Nieuws/Pages...Wie: 
nn

En dus naar de wat hogere jurk. Greenpeace heeft de middelen maar oh-oh wat zijn we voorzichtig!
Er zou eens even in de Greenpeace 'notulen' gekeken kunnen worden hoe er ook weer in de jaren 1986 -1992 sucsesvolle stevige, moedige etc.
protesten tegen Shell plaatsvonden.
Vergeten? """Zelf de hardste Shell kan gebroken worden"" !Wie: 
nn

Sja mevrouw de Directeur mag niet klagen, gaat met ruim 150.000 euri per jaar naar huis, heeft in het verleden - weleens - met een GreedPeace actie meegedaan....
Voor dat salaris kunnen ze wel een paar keer het 'uurs limiet' mee overtreden lijkt me..
Verder een treurige vertoning, Actie voeren mag als het maar binnen de tijdslimiet blijft. Wordt er ook iets gemeld hoeveel tijd er tussen verschillende acties moet zitten? "eff de fiets sloten loshalen, terrein af lopen, peuk roken en dan weer een uurtje bezetten".

Foto: 


Wie: 
nn

Actie GreenPeace vs S-hell

https://www.indymedia.nl/node/8328Wie: 
nn

Actie GreenPeace vs S-hell

https://www.indymedia.nl/node/8328


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech