24 uur rebelse geschiedenis in nijmegen

Aankondiging, gepost door: nn op 08/10/2012 10:10:23

Waar: grote broek, nmgn, Netherlands
Wanneer: 12/10/2012 - 18:30 t/m 13/10/2012 - 20:59

Arm en rijk, wij zelf maken nú de geschiedenis!
Onder bovenstaand motto doet de Grote Broek, net als vele andere organisaties mee aan de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis.


Ook vandaag bepalen we wat morgen gebeurt en dus straks geschiedenis zal zijn. Daarom hebben wij het juist over Arm en Rijk in het heden, de toekomst en ons handelingsperspectief daarin. Waardoor blijft armoede bestaan, terwijl we in zijn geheel rijker worden?
De Grote Broek belicht het onderwerp vanuit verschillende gezichtsvelden: (financiële) crisis, uitsluiting, verdeling, voedselproductie, kapitalisme, landje pik, arbeidscontracten/-markt, onderwijs en migratie.

Programma vrijdag 12 oktober 2012
18:30 Mulawan grenzeloos solidariteitscafé: No Borders voor dummies
Wereldse 3-gangenmaaltijd waarbij op een luchtige manier duidelijk wordt wat Mulawan tegen grenzen heeft. Een stukje geschiedenis van migratie, hedendaagse fabels en feiten en een pleidooi tegen grenzen zullen de maaltijd verrijken. Met een heuse dinerquiz! Ook voor mensen met een kleinere beurs. Reserveren is noodzakelijk via mulawan_eetcafe@hotmail.nl of 024-3605208.

21:00 Do It Yourself Fest #5 (in de Onderbroek, 2e Walstraat 19, € 3 - 5)
Mega vette bands, leuke en radicale informatie, lekker vega eten en super leipe doldwaze sfeer. Met epische D-beat van Finisterre, hardcore van Heartless (met leden van Masakari), catchy punk van Static Me, sjenker harde grindcore van Wake en boze screamo van Grinding Halt.

22:00 Film “Bread and Roses”
De historische en klassiek strijd om de ongelijkheid tussen arm en rijk te verkleinen. De dramafilm ‘Bread and Roses’ beschrijft de levens van twee Latijns-Amerikaanse schoonmaaksters in Los Angeles. Samen ontwikkelen ze een strijd voor betere arbeidsomstandigheden en het recht om een vakbond te vormen.

00:00 Discussie en film
De Klinker blijft open om na te praten, te discussiëren en meer films te kijken onder het genot van een biologisch biertje, wijntje of sapje.
Zie website voor het volledige programma.

Programma zaterdag 13 oktober 2012
10:00 Ontbijt/brunch
Als je niets te eten hebt ben je arm, en dan is er nog de bedeling door de rijken. Normaal kun je pas om 12 uur in de het Dagcafé van de Klinker terecht, maar vanwege de 24 uur Nijmeegse Geschiedenis is dat al twee uur eerder. Er wordt samengewerkt met Straatmensen voor Straatmensen, zij serveren altijd op zondag een ontbijt op straat. Vandaag doen ze dat binnen, in de Klinker en ook in bibliotheek De Mariënburg kunt u van het arm/rijk ontbijt genieten.
De TOP 25 van ARM en RIJK-songs
In de loop der jaren zijn er heel wat liedjes verschenen die over het thema Arm en Rijk gaan. Een van de zeer bekende liedjes is “Ben ik te min” van Armand. Of deze in de Top 25 voorkomt moet u zelf maar komen beluisteren. Tijdens het ontbijt wordt deze Top 25 live met clips gepresenteerd door Dj Ronald in bibliotheek De Mariënburg en via de techniek ook in de Klinker.

12:00 Inleiding en debat: Geschiedenis van crisis en verzet
Sinds kapitalisme en globalisering bestaan, minstens 500 jaar dus, zijn er voortdurend momenten geweest dat het economische systeem in een crisis terecht kwam. De bezittende klasse heeft altijd geprobeerd deze crises te benutten om de onderkant te laten opdraaien voor de kosten, en hun rechten verder aan te tasten. In veel gevallen liet die onderkant dat echter niet over zich heen komen en kwam in verzet. Ook in de Nijmeegse geschiedenis zijn daar sterke voorbeelden van te vinden. Met inleiding door Kees Stad, die ook het debat zal begeleiden.

13:00 Stadswandeling: De kloof tussen arm en rijk
Verschillen tussen arm en rijk zijn van alle tijden. De verdeling wordt in crisistijd alleen maar schever: bezuinigingen raken vooral de onderkant van de samenleving. Hoewel crisis vaak wordt beschouwd als iets abstracts, laat Doorbraak juist zien dat de kloof tussen arm en rijk overal om ons heen is en de publieke ruimte vorm geeft.

15:00 Lezing: Onderwijs, neoliberalisme en verzet van Chili tot Quebec
Achtergrond en gevolgen van de neoliberale transformatie van het onderwijs worden belicht, en voorbeelden uit het buitenland laten zien dat effectief verzet mogelijk is.
Verzorgd door Kritische Studenten Utrecht en Nijmegen.

16:00 Socratisch gesprek: Hoe lang houden we nog ‘Arm en Rijk’
In dit gesprek wordt gezocht naar wegen om uit het dilemma van armoede en tegelijkertijd rijkdom te komen. Waar houdt armoede op en begint dus de rijkdom? Is het een relatieve zaak of speelt hier de absoluutheid van de aarde mee? Iedereen wordt van harte opgeroepen om deel te nemen aan dit gesprek.
Begeleid door Bart Petersen, socioloog en filosoof.

18:30 Diner met een Arm Rijk-smaakje, rijkelijk gelardeerd met gedichten
Een 3-gangenmaaltijd tegen een zeer betaalbare prijs, zodat ook mensen met een kleinere beurs eens uit eten kunnen. Reserveren is noodzakelijk via 024-3605208, het eten wordt stipt om 19 uur opgediend.
Verzorgd door Eetcafé de Klinker en Clem Bongers.

21:00 Korte cursus: het recht op goed voedsel
Terwijl de armen industrieel junkfood eten met gepatenteerde GMO’s (genetisch veranderde organismen) als basisingrediënt, leven de rijken volgens een gezond biologisch GMO-vrij dieet. Kunnen we dit veranderen? We zullen praten over het probleem, mogelijke oplossingen en wat we kunnen doen om onszelf dichter naar deze oplossingen te brengen.
Verzorgd door ASEED: www.aseed.net


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech