VLUCHTELINGEN OP STRAAT zetten nieuw kamp op in am*dam

Nieuws, gepost door: . op 25/09/2012 09:08:30

Wanneer: 25/09/2012 - 18:42

zo'n 25 migranten van 'WIJ ZIJN HIER - VLUCHTELINGEN OP STRAAT' hebben in amsterdam nieuw-west een nieuw kamp opgezet aan de notweg 32 nadat ze om onduidelyke redenen weg moesten uit de de grote tuin aan de herengracht van de protestantse diaconie amsterdam..
[persbericht]

WIJ ZIJN HIER
Vluchtelingen op Straat

Beste buren,

U heeft er mischien al iets van gehoord of gezien. In Nederland zijn duizenden mensen die zonder rechten, zonder opvang en zonder een cent op straat moeten leven. Het zijn vluchtelingen die nergens heen kunnn omdat ze niet terug kunnen, niet hier mogen blijven en ook niet verder kunnen trekken.

Ze zijn bang voor de komende winter. Waar zullen ze een droge en warme plek vinden? En wat als ze ziek worden?

Ze zijn uitgeprocedeerd en uitgekotst door de IND en door een politiek die haar ogen sluit voor dit onrecht.

Nu zijn we uw nieuwe buren in de Wildemanbuurt. Wij zijn de Vluchtelingen op Straat die opkomen voor ons recht op leven. We kunnen nergens terecht, maar WIJ ZIJN HIER. We zijn blij dat we deze plek in Osdorp hebben gevonden.
Hier op het schoolplein van de voormalige Lucasschool aan de Notweg 32, bouwen wij mee aan de buurt. We zijn er niet alleen, maar doen ook mee!

Eerst bouwen we een KAMP tegen de KOU, door onszelf onderdak te helpen. En wij heten u warm welkom om mee te bouwen aan een betere toekomst voor iedereen. We hebben nog hoop.

Wilt u ons leren kennen? Welkom op het Wilde plein! Heeft u spullen als warme kleren, oude meubels, kleden, matrassen of hout waar u vanaf wil? Welkom. Wilt u meedoen met het bouwen van een grote eettafel, met het aanleggen van een moestuin, met het bouwen van een broodoven? Welkom.

Wilt u met ons praten, wilt u alles weten en alles zeggen? Welkom bij onze kampvuur radio!

Notweg 32, Amsterdam Nieuw-West

- wij zijn hier
- fakebook: We Are Here

- meer foto's

Tags: vluchtelingen op straat


Wie: 
nn

De onderstaande link naar 'We zijn hier' is een advertentie, vaag. Wordt deze actie soms gesponsord?Wie: 
.

WIJ ZIJN HIER
Vluchtelingen op Straat

25 september 2012

Vandaag vond een aantal onuitzetbare maar niet toegelaten vluchtelingen uit Somalië, Soedan, Eritrea, Ethiopië, Yemen, Congo en Armenië een onderkomen in de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Ze zetten daar hun tenten op en laten zien hoe ze nu leven zonder dak boven hun hoofd, zonder geld om eten te kopen.

Achtergrond

Vluchtelingen op Straat kunnen nergens naartoe. Ze kunnen niet veilig terug naar eigen land, ze kunnen niet meer in de officiële opvang (AZC's) en de noodopvang is afgebouwd na het “Generaal Pardon”. En doorreizen naar een ander land kan ook niet want dan worden ze teruggekaatst naar het eerste land van aankomst in Europa. Ze zijn gegijzeld in het Schengen-gebied. De regering probeert ze te dwingen vrijwillig terug te keren naar Somalië, Irak en andere crisislanden in Afrika en Azië. Daartoe worden jaarlijks duizenden mensen in vreemdelingenbewaring opgesloten. En als ze op straat staan kloppen ze steeds vaker vergeefs aan bij de noodopvang. Vanuit de provincie worden ze veelal naar Amsterdam verwezen als stad waar alles zou kunnen. Maar ook in Amsterdam mogen ze er niet zijn en daarom krijgen ze niets, Voor de winteropvang bij drie graden onder nul moet je namelijk wel regiogebonden zijn. De politiek sluit nog steeds haar ogen voor dit probleem dat zij zelf heeft veroorzaakt.

BED, BAD & BROOD

Sinds een jaar zijn honderden vluchtelingen-op-straat georganiseerd de straat op gegaan. Ze hebben tentenkampen gebouwd van Ter Apel tot Den Haag. Ze treden op in de media, in rechtbanken en in politieke arena’s. Ze maken zichzelf zichtbaar. Ze laten zien wat het probleem is. En ze tonen dat zij zelf een begin maken met de oplossing.

De meest urgente nood van vluchtelingen op straat is nu onderdak voor de winter. Voor 1 november zijn er tenminste 1000 bedden nodig, met name voor de kwetsbaarste gevallen. Dokter Co van Melle, die het kamp in de tuin van de Protestantse Diaconie startte op 4 september door een zeil te spannen over de Zeven Werken der Barmhartigheid publiceerde een flyer: Geef ons heden ons dagelijks BED, BAD & BROOD. Vanuit diverse hoeken worden gemeentelijke instanties, kerken en hulpinstellingen benaderd om mee te denken over noodoplossingen.

WIJ ZIJN HIER

De vluchtelingen in de tent, die de actie van Dokter Co voortzetten onder de naam WIJ ZIJN HIER vragen naast onderdak, douches en eten ook ziektekostenverzekering, scholing en recht op werk. Maar met de Diaconie zijn ze nu ook uitgeprocedeerd. De Protestantse Diaconie heeft 17 gevallen voorgelegd aan de IND en Vluchtelingenwerk en heeft de conclusie getrokken dat ze niets kunnen doen, en zeker niet voor de groep als geheel. De tent voor 10 personen is nog tot 1 oktober beschikbaar, maar er staan daar inmiddels ruim 40 mensen aan het hek te rammelen. Daarom ging een deel van hen op zoek naar een andere plek.

Nu zijn we – Vluchtelingen op Straat die opkomen voor ons recht op leven – in de Wildemanbuurt. We kunnen nergens terecht, maar WIJ ZIJN HIER. We bouwen een KAMP tegen de KOU, door onszelf onderdak te helpen. HIER op het schoolplein van de voormalige Lucasschool aan de Notweg, bouwen wij mee aan de buurt. We zijn er niet alleen, maar doen ook mee! Buurtbewoners heten we warm welkom om mee te bouwen aan een betere toekomst voor iedereen. We hebben nog hoop.

WIJ ZIJN HIER is onderdeel van de beweging van Vluchtelingen-op-Straat en wordt actief ondersteund door een groeiend aantal academici, kunstenaars en andere professionals. Stichting Migrant 2 Migrant (M2M) biedt tactische en media ondersteuning.

U kunt ons ook bereiken via:
Woordvoerder Mahmoud (Somalië) 0686081488 (Engels, Arabisch, Somalisch)
Moussana (Mauretanie) 0685602714 (Arabisch, Frans, Spaans)
M2M Jo van der Spek tel. 0686263381 (Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits)

Email: m2migrant@gmail.com
Facebook: We Are Here
website Wij Zijn Hier (foto's van ons vindt u hier)
Twitter: @m2mjoWie: 
nn

Tom Staal kampeert met asielzoekers
http://www.geenstijl.tv/2012/09/tom_staal_kampeert_met_asielzo.htmlWie: 
nn

'Sfeer in tentenkamp Osdorp wordt grimmig'
http://www.at5.nl/artikelen/87516/sfeer-in-tentenkamp-nieuw-west-wordt-g...Wie: 
nn

Buurtbewoners voeden afgewezen vluchtelingen in tentenkampje
http://www.parool.nl/parool/nl/4060/AMSTERDAM-NIEUW-WEST/article/detail/...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech