Haarlemmers kraken Slachthuisterrein

Nieuws, gepost door: Kraakgroep Haarlem op 23/09/2012 09:03:03

Waar: Haarlem, Slachthuisbuurt, Netherlands (GPS lat: 52.373344 lon: 4.649485)
Wanneer: 23/09/2012 - 14:42

In de middag van zondag 23 september 2012 heeft een groep kritische Haarlemmers de voormalige Daisy Bell op het Slachthuisterrein gekraakt. Het slachthuisterrein is een industrieterrein van de gemeente Haarlem, gepacht door Cobraspen (vertegenwoordigd door Veduta Vastgoed BV en Haarlemse Slachtlijn BV). Sinds het sluiten van de overeenkomst kenmerkt deze deal zich door niet nagekomen beloftes en tegenstrijdige belangens, die de ontwikkeling van het terrein na circa tien jaar geheel stilgelegd hebben.

Huidige situatie

Na tientallen pogingen tot overeenstemming - die een periode van circa tien jaar beslaan- is er inmiddels een impasse ontstaan. Cobraspen en de gemeente bakkeleien over bestemming en financiën. De buurtbewoners vullen enquêtes in waar men niets mee doet. Het slachthuisterrein zou een onzekere toekomst tegemoet gaan, ware het niet dat een groep enthousiast en kritische Haarlemmers de situatie met deze actie aan de kraak wil stellen en het heft in eigen handen neemt.

De Daisy Bell

Een belangrijke peiler in de actie van de actiegroep is de opkomst en ondergang van Daisy Bell. Midden in het commerciële geweld van de gemeente en Cobraspen handhaafde de Daisy Bell jarenlang een laagdrempelige, succesvolle oefenruimte voor muzikanten. Vele enthousiaste cultuur liefhebbers hebben hier hun carrière opgebouwd. Denk hierbij aan talenten zoals Chef’Special. Echter, door een financiële valstrik van Cobraspen, moest Daisy Bell op 1 september 2011 haar deuren sluiten.

De bezetting

De bezetting is een protest tegen deze gang van zaken- het verwaarlozen van een mooi terrein met louter oog voor commerciele belangen, de langdurige leegstand en verkrotting, het kapot maken van een succesvolle oefenruimte en het systematisch negeren van de wensen van de buurt.

De bezetters willen het terrein nieuw leven inblazen, onder meer door het vestigen van ateliers en woonruimte- broodnodig in een stad waar de wachtlijsten toenemen en de huurprijzen stijgen tot onbetaalbare hoogtes. De bezetters nodigen buurtbewoners en andere betrokkenen uit om hun licht te laten schijnen over de toekomst van het Slachthuisterrein.

axiegroephaarlem at hotmail dot com

Tags: cobraspen Haarlem kraken


Wie: 
Axiegroep Haarlem

Cobraspen is een projectontwikkelaar -onder hoede van Luigi Prins- die "restaureert, renoveert, beheert, verkoopt en verhuurt in Haarlem en omgeving", onder meer bekend van de herontwikkeling van de voormalige suikerfabriek bij Halfweg (a.k.a. Sugar City) en de villa van Elswout (Overveen). Helaas toont de projectontwikkelaar geregeld een andere kant, bijvoorbeeld door de structurele leegstand van meerdere panden in en rondom Haarlem. Daarnaast wordt Cosbraspen meermalen genoemd in relatie tot figuren als Erik Bos ( (http://www.speculanten.nl/node/37). In de afgelopen tien jaar kwam kraakgroep Haarlem zeker zeven keer in aanraking met de projecten van Luigi Prins, onder meer nadat hij in 2004 landelijk werd uitgeroepen tot slechtste verhuurder van het jaar.

Haarlems dagblad: http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article18039023.ece/Kr...Wie: 
Hans

We hebben bijna 18 jaar in Daisy Bell gespeeld en we hebben het dus van nabij meegemaakt hoe Daisy werd kapot gemaakt.
Tony en Willeke hebben het al voorspeld dat het terrein aan zijn lot zou worden overgelaten zodra Daisy haar deuren zou sluiten. Wij steunen dus van harte deze axie... Hopelijk komt de gemeente eindelijk eens bij zinnen en zal ze bedenken dat cultuur in Haarlem een plek nodig heeft! Als ze een hart hebben nemen ze contact op met Tony en Willeke met een prachtig plan waar in een nieuwe oefenruimte kan ontstaan. Maar dan wel gesubsidieerd! Tony heeft vorig jaar onder druk van Cobraspen zijn levenswerk moeten slopen... Nu mag Haarlem het voor hun weer opbouwen... Ik zeg deal!
B.Flying(and da Marveliciousband)Wie: 
Alice

Goeie actie!! Wij zouden ook heel graag een deel van de ruimte die er beschikbaar is willen gebruiken voor ons duurzaam project! Graag horen wij hoe wij eventueel mee kunnen doen en kunnen bijdragen aan een geweldige plek in Haarlem. Wij kunnen hier zeker iets van maken! Mail mij svp op wonderal@hotmail.comWie: 
nn

Hallo Alice,

Ben zo vrij geweest om je enthousiaste reactie even door te sturen naar Slachthuiskraak@opentbc.nl, voor reacties, inbreng en vragen rondom deze actie. Hopelijk krijg je snel reactie.

Mvg,

Sacha


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech